Majonez,umaci

Majonez,umaci

offline
  • Pridružio: 06 Dec 2003
  • Poruke: 119
  • Gde živiš: Zaječar

Majonez (osnovni recept)

3 žumanca, ½ kašičice soli,
1 kašičica senfa, 2 kašičice limunovog soka,
½ l finog ulja, na vrh noža belog bibera

U činiji dobro umutite (penasto) žumanca sa
senfom.(Za uspešno pripremanje majoneza je
važno da su jaja i ulje iste temperature jer bi
moglo da se desi da majonez ne može da se
stegne.)
U umućena žumanca sipajte kap po kap ulja
uz stalno mešanje.Kad majonez pocinje da se
zgušnjava,možete ulje da dosipate u tankom mlazu.
Što više ulja to je gušći majonez,onda dodati
limunov sok,biber i so po ukusu.
Napomena:ako majonez neće da se zgusne za vreme
mešanja onda dodajte 1-2 kašičice vrele vode
i lagano i pažljivo umešajte.


Remulada

1 šolja majoneza, 2 kašičice naseckanih zelenih začina,
2 kisela krastavca, 1 kašičica ljutog senfa,

Remulada je univerzalni umak.


Frankfurtski zeleni umak

250g majoneza, ½ kašičice soli,
4 -5 velikih kašika sitno naseckanih zelenih začina
(persun,krecava salata,vlašca,krbuljice)
1 kašika limunovog soka

Pomešajte majonez sa pripremljenim zelenim
začinima,pa dodajte so i limunov sok.

A evo šta je slavni nemački pesnik Gete stavljao
u svoj omiljeni umak: 2 tvrdo kuvana jaja,
1 marinirani krstavac,1 mala glavica luka,
1 veza zelenih začina,1 češanj belog luka,
2 kašike senfa,bibera i soli po ukusu,nastruganu koru
i sok od pola limuna i 200g majoneza.

Lično sam spremao ovaj umak i mogu vam reći
da je super za ribu. Crveni djavolji umak

1 mala tuba paradajzovog koncentrata, ½ kašičice karija,
2 kašike paradajzovog kečapa, 1 kašičica ljute paprike,
2 kašike ulja, nekoliko kapi tabaska,
1 kašika sirćeta, na vrh noža cimeta,
¼ kašičice soli, na vrh noža šećera

Istisnite paradajzov koncentrat iz tube i dobro ga
pomešajte sa kečapom,uljem i sirćetom.Začinite
karijem,paprikom,soli,tabaskom,cimetom i šećerom.
Biće veoma ljuto,ali ko voli nek izvoli.
Služi se uz hladno meso.

Umak od rena

8 kašika majoneza, na vrh noža soli,
2 kašičice rena, na vrh noža šećera,
sok od ½ pomorandže, malo muskatnog oraščića

Majonez u činiji malo tucite metlicom za sneg,a
zatim dodajte sasvim sveže nastrugani ren,pa
začinite pomorandžinim sokom,šećerom,soli i
muskatnim oraščićem.
Ovaj umak je fin dodatak suhomesnatim proizvodima,
a takodje prija uz dimljene ribe (losos,moruna itd.)



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • gamzzy 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 24 Apr 2003
  • Poruke: 10725
  • Gde živiš: Novi Sad

Remulada je Pizdary Razz



offline
  • Pridružio: 06 Dec 2003
  • Poruke: 119
  • Gde živiš: Zaječar

Super da ti se svidja,meni je vrlo ukusan,a nekome se i ne svidja.O ukusima ne vredi raspravljati.

offline
  • DaChaS 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 14 Dec 2004
  • Poruke: 14
  • Gde živiš: Pa

i ako moze objashnjenje za remuladu kojih zelinih zachina

offline
  • gamzzy 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 24 Apr 2003
  • Poruke: 10725
  • Gde živiš: Novi Sad

pa....... može šargarepa, peršun i slično...

offline
  • DaChaS 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 14 Dec 2004
  • Poruke: 14
  • Gde živiš: Pa

zadnji put kad sam proveravao shargarepa je bila narandzasta chek da proverim yep i dalje je narandzasta Laughing ok hvala Smile)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 691 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 3 sakrivenih i 660 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, attila.jukicburai, Belac91, bobmiskin, branko72, darkangel, doktor1964, dragoljub11987, drdoca, gorozup, Ivan Gajic, Joja, kerinjo, kovacicbozo, lovac12, Mercury, mladen.zovko, Panonsky, pein, rovac, sakota79, shaja1, vathra, vespa nikola, VP3987, wizzardone, zodiac94