offline
- Pridružio: 06 Dec 2003
- Poruke: 119
- Gde živiš: Zaječar
|
Majonez (osnovni recept)
3 žumanca, ½ kašičice soli,
1 kašičica senfa, 2 kašičice limunovog soka,
½ l finog ulja, na vrh noža belog bibera
U činiji dobro umutite (penasto) žumanca sa
senfom.(Za uspešno pripremanje majoneza je
važno da su jaja i ulje iste temperature jer bi
moglo da se desi da majonez ne može da se
stegne.)
U umućena žumanca sipajte kap po kap ulja
uz stalno mešanje.Kad majonez pocinje da se
zgušnjava,možete ulje da dosipate u tankom mlazu.
Što više ulja to je gušći majonez,onda dodati
limunov sok,biber i so po ukusu.
Napomena:ako majonez neće da se zgusne za vreme
mešanja onda dodajte 1-2 kašičice vrele vode
i lagano i pažljivo umešajte.
Remulada
1 šolja majoneza, 2 kašičice naseckanih zelenih začina,
2 kisela krastavca, 1 kašičica ljutog senfa,
Remulada je univerzalni umak.
Frankfurtski zeleni umak
250g majoneza, ½ kašičice soli,
4 -5 velikih kašika sitno naseckanih zelenih začina
(persun,krecava salata,vlašca,krbuljice)
1 kašika limunovog soka
Pomešajte majonez sa pripremljenim zelenim
začinima,pa dodajte so i limunov sok.
A evo šta je slavni nemački pesnik Gete stavljao
u svoj omiljeni umak: 2 tvrdo kuvana jaja,
1 marinirani krstavac,1 mala glavica luka,
1 veza zelenih začina,1 češanj belog luka,
2 kašike senfa,bibera i soli po ukusu,nastruganu koru
i sok od pola limuna i 200g majoneza.
Lično sam spremao ovaj umak i mogu vam reći
da je super za ribu. Crveni djavolji umak
1 mala tuba paradajzovog koncentrata, ½ kašičice karija,
2 kašike paradajzovog kečapa, 1 kašičica ljute paprike,
2 kašike ulja, nekoliko kapi tabaska,
1 kašika sirćeta, na vrh noža cimeta,
¼ kašičice soli, na vrh noža šećera
Istisnite paradajzov koncentrat iz tube i dobro ga
pomešajte sa kečapom,uljem i sirćetom.Začinite
karijem,paprikom,soli,tabaskom,cimetom i šećerom.
Biće veoma ljuto,ali ko voli nek izvoli.
Služi se uz hladno meso.
Umak od rena
8 kašika majoneza, na vrh noža soli,
2 kašičice rena, na vrh noža šećera,
sok od ½ pomorandže, malo muskatnog oraščića
Majonez u činiji malo tucite metlicom za sneg,a
zatim dodajte sasvim sveže nastrugani ren,pa
začinite pomorandžinim sokom,šećerom,soli i
muskatnim oraščićem.
Ovaj umak je fin dodatak suhomesnatim proizvodima,
a takodje prija uz dimljene ribe (losos,moruna itd.)
|