Riba i morski plodovi

1

Riba i morski plodovi

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

LIGNJE

Očistiti i oprati pola kilograma lignji, staviti u teflonski tiganj, sa sasvim malo maslinovog ulja, posuti iseckanim belim lukom, peršunom i vegetom i poklopiti. Dinstati na laganoj vatri, bez mešaja i okretanja, samo povremeno protresti. Kada lignje nabubre i omekšaju, preliti limunovim sokom i poslužiti uz slani kuvani krompir ili salatu od boranije.

OSLIĆ SA PRELIVOM

Potrebno je: 1 kg oslića, 2 glavice belog luka, 2 dl vinskog sirćeta, vezica peršuna, malo brašna, ulja i soli.

Isečenu ribu uvaljati u brašno i pržiti na vrelom ulju. Posebno pripremiti preliv od mešavine iseckanog belog luka, peršuna, sirćeta, ulja i soli. Prženu ribu redjati u činiju i preliti prelivom. Poslužiti uz obaren krompir.

RIBA NA SREDOZEMNI NAČIN

Potrebno je: 4-6 šnicli veće morske ribe, 4 kašike maslinovog ulja, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 350 gr oljuštenog paradajza, 1-2 paprike, 100 gr crnih maslina, so, biber, začinske biljke po ukusu, peršunovo lišće.

Na ulju propržite ribu, pa je izvadite, a na masnoću stavite seckan luk. Kad dobije boju, dodajte narezane paprike i paradajz. Vratite ribu i dinstajte. Posolite, pobiberite, dodajte masline i dinstajte još 25 miknuta. Dodajte začinske biljke i poslužite.


PASTRMKA NA POVRĆU

Potrebno je: 4 pastrmke od po 200 gr, 2 tikvice, 250 gr šargarepe, 3 kelerabe, ulje, ½ l belog vina, ¼ l vode, 2 lista lorbera, malo bibera u zrnu, so, limun i peršunov list.

Pastrmke propržite s obe strane na ulju, pa ih izvadite i ostavite na toplom mestu. Na istom ulju izdinstajte narendano povrće, povremeno ga prelivajući vinom i vodom. Dodajte biber u zrnu, lorber i so. Na plitark tanjir poredjati pastrmke i odozgo povrće. Ukrasite kolutovima limuna i peršunom.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Jun 2006
  • Poruke: 42
  • Gde živiš: BGD

evo nekih skromnih priloga sa moje strane

Dopuna: 22 Nov 2006 17:30

mycity.rs/must-login.png



offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

RIBLJA SALATA

Potrebno je: ostaci ribe, krompir, majonez

Isitniti ostatke ribe. Obariti i izgnječiti krompir. Sve pomešati i sjediniti sa majonezom.

RIBA U VINU

Očišćenu ribu iseći na deblje komade. Zagrejati vino sa 2,5 dl vode, dodati iseckan luk, beli luk, lovor, so i biber. Neka vri pet minuta i onda staviti ribu. Kuvati najviše 15 minuta. Poslužiti uz pilav.
Ribu (naročito ako je bila zamrznuta) možete držati nekoliko sati namazanu smesom maslinovog ulja, iseckanog belog luka i lumunovog soka.


SALATA OD LIGNJI


Potrebno je: 800 gr lignji, 200 gr kiselih krastavaca, 200 gr crnog luka, ulje, limun, veza peršuna, so, biber i beli luk.

Očišćene i oprane lignje kuvati u slanoj vodi 15 minuta. Za to vreme iseći luk na rebarca, krastavce na rezance, a beli luk i peršun sitno iseći. Ohladjene lignje seći na kolutove i pomešati sa povrćem. Posoliti, pobiberiti, uz dodatak ulja i soka od limuna. Po želji može se dodata i majonez.

MEDALJONI OD OSLIĆA

Potrebno je: 800 gr oslića, 500 gr krompira, 1 glavica belog luka, veza peršuna, 3 jaja, so, biber; za pohovanje: brašno, 2 jaja, prezle i ulje.

Skuvati i sitno iseći oslić. Kuvani krompir, još dok je vruć, ocediti i propasirati. Pomešati kuvanu ribu sa krompirom, začiniti, povezati jajima uz dodatak belog luka i peršuna. Od ove mase oblikovati medaljone i pohovati.

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996

Hm.. kako je meni ova tema promakla?
Dakle, da stavimo i linkove ka vec postovanim receptima

Oslic na pet nacina

Sushi

Pastrmka MyCity sa slikom

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

PASTRMKE U SOSU

Potrebno je: 4 pastrmke, tuba paradajza, 2 čena belog luka, struk praziluka, po 20-tak zelenih i crnih maslina, na vrh noža šećera, so, biber, veza peršuna, maslinovo ulje, kapar.

U tri kašike ulja, na tihoj vatri, propržiti krupnije isečen beli luk i praziluk. Izvaditi luk i u isto ulje sipati paradajz, iseckan peršun, šećer i so. Naliti vodom i kuvati 10 minuta. U medjuvremenu, na 4 kašike ulja propržiti pastrmke da porumene. Dodati paradajz i polupoklopljeno kuvati 10 minuta na tihoj vatri. Posle prvih 5 minuta dodati cele crne masline, zelene isečene na kolutove i kašiku kapra.

OSLIĆ U TOSKANSKOM UMAKU

Potrebno je: 5 fileta oslića, 2 kg paradajza, 50 gr crnih maslinki, 50 gr pečuraka, malo belog luka, kapar, so, biber.

Sitno iseći beli luk, filete oslića, crne maslinke i pečurke i zajedno sa kaprima dinstati na ulju. Kad porumeni dodati isečen paradajz, so, biber i dinstati.

OSLIĆ SA JOGURTOM

Potrebno je: 4 sveža oslića; za umak: 1 sirovo jaje, 1 tvrdo kuvano jaje, 1,5 dl jogurta, 1 limun, ½ glavice crnog luka, malo vlašca i peršuna, malo brašna, senfa, so i biber.

Očistite ribu, odrežite im glave, pa povadite sve kosti. Dobro operite i ocedite. Mikserom umutite jaja (i sirovo i kuvano), jogurt, 1 kašiku senfa, malo limunovog soka, usitnjen luk, so i biber. Potrebno je da dobijete krem. Umešajte iseckan vlasac i peršun. Ribe pobrašnjavite i ispecite. Poslužite sa umakom.

RIBA NA ŠVEDSKI NAČIN

Potrebno je: 1 kg duboko smrznute očišćene ribe, 2 kašike putera, 4 kašike brašna, 4 dl riblje supe, 2 dl pavlake, peršunov list, vlasac, kapar, so i biber; za ukras: 2 tvrdo kuvana jaja.

Neodmrznutu ribu skuvajte u slanoj vodi, ohladite i usitnite. Zagrejte puter, umešajte brašno, pa pržite da ne potamni previše. Zalijte supom u kojoj se kuvala riba. Neka nekoliko minuta kuva. Dodajte ribu, pavlaku i iseckane začine. Posolite i pobiberite. Poslužite ukrašeno tvrdo kuvanim jajima.

offline
  • Pridružio: 16 Nov 2006
  • Poruke: 145
  • Gde živiš: Beograd

Evo do mene jedan divan, predivan recept!!!

Uzmete 500g lignji, ocistite ih, operete i sl. Pustite da se ocede.
Na dno pleha sipati maslinovo ulje (ne mnogo), poredjati jedan red krompira, isecen na kolutove, posoliti ih i pobiberiti, preko krompira iseci crni luk (1,5 glavice), preko toga poredjati lignje, i jos malo zaliti maslinovim uljem, zatim posuti persunov list i seckani beli luk, takodje malo posoliti i pobiberiti, pre stavljanja u rernu preliti 1dl belog vina. Peci malo vise od 30 minuta, povremeno promesati i voditi racuna da ostane saft i da krompir bude mekan!!!
Pleh staviti u predhodno zagrejanu rernu (250 stepeni) i kada pocne da se pece/krcka smanjiti temperaturu na 220 stepeni!

ENJOY!!! Razz

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2007
  • Poruke: 4

Vidim dosta recepata sa lignjama no pouzdano znam da dosta njih ne razlikuje lignju od lignjuna(totanja) inače lignja je 1.kategorija a lignjun 105.kategorija ali trgovci su trgovci.Mogu ponuditi prave recepte i prava uputstva.Nakon 25 godina života u Beogradu došao sam živeti u Splitu i evo još toliko godina e niko me ne može šetati žednog preko vode.Navalite želim preneti svoha lepa iskustva svima koji imaju radoznalo nepce.Lekcija prva kako prepoznati pravu morsku slasticu.
potpisuje VARIANTA

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

I? Kako prepoznati pravu lignju? Uputi nas kontinentalce u tajnu? Nemoj da nas ostavljaš neobaveštene!

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

A moje rolnice?? Smile

offline
  • DR.R  Female
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 20 Okt 2006
  • Poruke: 359

@VARIANTA i gde je ta lekcija? Ja volim lignje i moji recepti su odraz maste i trenutne inspiracije. Mogu da ih ispisem bas dosta. Sve moje kombinacije.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 834 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 3 sakrivenih i 821 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bobrock1, cikadeda, DPera, dragoljub11987, HrcAk47, ILGromovnik, Karla, Kenanjoz, Krvava Devetka, zlaya011