Amaterska pozorišta u Srbiji

51

Amaterska pozorišta u Srbiji

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2007
 • Poruke: 34
 • Gde živiš: Srbija

Samo jedna mala digresija u vezi Sirijusove opaske da su beograska pozorišta posebno henikepirana. Ovo sam razumeo u odnosu na Kulu. Ako sam dobro razumeo onda čitajte nastavak ovog posta a ako nisam dalje nemojte čitati...Svojevremeno sam u toj istoj Kuli odlgledao dve predstave koje su direktno došle sa BAP-a. "Stolice" u izvođenju Abraševića, ako se dobro sećam, i "Laki kaomad" pozorišta iz Batajnice. Impresije koje sam poneo su bile više nego razočaravajuće. Veliki znak ? je ostao posle odgledanih predstava.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 18 Maj 2010
 • Poruke: 6

Eto! Ispadoh ja kao pravi Oberon. Zakuvavam li zakuvavam... No, da u tome nema istine i da nas sve ne pogadja, ne bi smo se ovoliko zadrzavali na ovoj temi....Ali sta ja imam jos da kazem, glede svega sto je gore napisano...Imam bogami, itekako: "poslovodja" Pazovcana je jos u toku festivala brinuo brigu kako ce onolika scenografija jedva da stane na scenu u Kuli, i kako im to predstavlja veeeliki problem... A da nije u pitanju "obicno" gostovanje, nego da su bili vec "vidjeni" za RFAPS, to nam moze potvrditi bilo ko iz Kule (S.Preradovic, npr.)... I sta dalje da pricamo. Mozemo i o pritiscima i pretnjama koje je poslovodja jednog "drugog" pozorista spreman da izvrsi na ziri, na savez, pa bogami i na svakog ko lose prokomentarise njihovu predstavu... Ove godine troclani ziri nije odluke doneo jednoglasno, a pticica mi kaze da je najmladji clan bio toliko zadrt bas u vezi ove "druge" predstave... Dobro ih, kazu, poznaje od ranije. Slazem se sa "beranze" sa svim sto je rekao za problem Kovina i njihovih predstava. Ako su najbolji, onda su najbolji, sta tu ima da im se namece nekakva repertoarska politika od strane "ad hoc" skupljenih zirija...Pa taman igrali stalno neke slicne komedije i uvek sa istim ansamblom. Kad je neko najbolji, najbolji je. Jedini koji su zasluzeno tu gde su su Sencani i njihove "Lepe oci..."offline
 • Pridružio: 26 Maj 2007
 • Poruke: 14

Mogu da kažem samo da sam šokiran! Na ovaj način niko nije siguran u to što radi, a te nagrade koje dobija treba da prihvati sa rezervom, jer možda dobija po ključu i nije to zaslužio, a neko drugi plače, jer je oštećen!
Žao mi je zaista! Nije vam lako ako morate da se borite sa takvim stvarima, to je zaista teško i tužno da vam niko ne pomogne! Zar ne možete da se organizujete i radite i pružite poverenje ljudima kojima verujete?

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17949
 • Gde živiš: I ja se pitam...

beranze ::Mogu da kažem samo da sam šokiran! Na ovaj način niko nije siguran u to što radi, a te nagrade koje dobija treba da prihvati sa rezervom, jer možda dobija po ključu i nije to zaslužio, a neko drugi plače, jer je oštećen!
Žao mi je zaista! Nije vam lako ako morate da se borite sa takvim stvarima, to je zaista teško i tužno da vam niko ne pomogne! Zar ne možete da se organizujete i radite i pružite poverenje ljudima kojima verujete?


Nisi u toku. Wink Borimo se na svoj način i jedinstveni smo u tome. I sad nas je već više nego u SAS!

Ja sam jedan od inicijatora i autora (članova radne grupe) koja je prošle godine napravila tekst sporazuma formiranja nove , nezavisne, i na apsolutnoj dobrovoljnosti zasnovane asocijacije amaterskih pozorišta. Već sada ona ima preko 30 članova i to veoma, veoma prestižnih. Mislim da sam već negde iskenirao i stavio te dokumente.

Dakle, organizovali smo se. Rezultat su glumački festivali na koje slatko odlazimo i rado prihvatamo, razmenjujemo predstave, družimo se i poštujemo. Sujeta , taština, animozitet se ostavljaju ispred vrata pozorišta. Na to više niko ne misli. Skolopljena su divna prijateljstva i brojne, vrlo sadržajne veze. Za bliže informacije, pogledaj serijal tema ''Milivojev štap i šešir''... Wink Iz ove asocijacije proterano je u startu sve što može da kvari sreću i zadvoljstvo amaterizma.

Što se tiče bg pozorišta, dobro smo se razumeli: najveći broj njih može da sanja o glumcima i ansamblu kakav recimo imaju Senta, Bogatić, Valjevo, Kragujevac,Ub, Prokuplje, itd. Iuzetak od tih pozorišta je ''Alisa'' koja je priča za sebe i fenomen za sebe i Batajnica čije sam uslove za rad video. Oni igraju u atomskom skloništu koje je manje od moje kancelarije...Svi ostali nemaju mnogo razloga da se prave važni zato što se bave amaterizmom u Beogradu...Upravo iz razloga koje sam naveo.

offline
 • Pridružio: 26 Maj 2007
 • Poruke: 14

@ Oberon 86 Pozdrav, ja sam ovde nov i slušam ove vaše priče i ne mogu da se načudim! Danas imam vremena pa se bavim i upoznajem sa ovim problemom! Drago mi je da imam istomišljenika u vama što se tiče nekih viđenja!
Pozdrav i ostalima, retko se uključujem!
Dakle, jedan od članova žirija, taj najmlađi je bi "za" ili "protiv" te druge predstave, to me interesuje!?

Ja sam šokiran svime ovin što čujem!

Drago mi je da ste počeli da se organizujete, jer slušam tako s vremena na vreme kada imam vremena da amateri imaju velike probleme što se tiče nekih stvari. Volim pozorište, ali nisam ni sanjao da se ovakve stvari dešavaju!

offline
 • Pridružio: 10 Jul 2009
 • Poruke: 115
 • Gde živiš: Beograd

Ovaj moj postić je pre za temu 50 BAP,ali ajde da ne cepidlačimo,mislim da može i ovde da se metne.
O festivalu najbolje govori činjenica da je nagradu za najbolju režiju dobio reditelj Saša Latinović.To samo po sebi nije čudno da on tu svoju diplomu nije pocepao i bacio...
Zašto rekoh može mislim i ovde da de metne ovaj postić,žiri u sastavu predsednik žirija-FILMSKI reditelj Petar Stanojlović
glumica Vesna Stanković
reditelj Milan Jelić,za najbolju predstavu 50 BAP-a izabrao je "Paklenu pomorandžu" teatra 5.
Tu se priča o regularnosti završava.Dotična pomorandža sem nagrade za najbolju predstavu nije dobila ni jednu glumačku nagradu,ni nagradu za režiju,ni scenografiju ni kostim,ni barem kolektivnu igru????
Predstava PAB iz Batajnice "Šok Prepoznavanja" urežiji Saše Latinovića,dobila je nagrade za Najbolju režiju,najbolju mušku ulogu,najbolju sporednu žensku ulogu,najbolju scenografiju....a nije najbolja????
Po kom kriterijumu je žiri doneo odluku o najboljoj predstavi i dodelio je Teatru 5,koji nema ni najboljeg glumca ni najbolju glumicu,ni najbolju režiju,ni scenografiju,kostim,aman makar kolektivnu igru.
Ja sam upravnik pozorišta "Alisa" i ovu situaciju posmatram kao nadam se objektivni posmatrač,iako smo učestvovali na ovogodišnjem 50 BAP-u,ali o tome ću na temi 50 BAP.
Da me na kraju ne shvate pogresno kolege iz Teatra 5 i njihov upravnik i reditelj pobedničke predstave,ja ovde isključivo pričam o u najmanju ruku besmislenim odlukama žirija a ne o kvalitetu ili ne kvalitetu njihove predstave.

offline
 • Pridružio: 12 Apr 2007
 • Poruke: 183
 • Gde živiš: na ivici

Sirius je u pravu. Budućnost nije u smotrama SAS-a ili SAV-a, budućnost je u festivalima koji će se, nadam se, organizovati širom Srbije. Desetak festivala je dovoljno da nas okupi i da zameni ove smotre koje služe da bi neki ljudi zaradili dodatni novac.
Beranze, vidim da si blizu Pazove i da godinama pratiš festival, raspitaj se onda kako je tekla sednica žirija na kojoj su odlučili o plasmanu i nagradama. I nemoj da navodiš link sa Rakočevićevim tekstom. On je u najmanju ruku neprimeren. Ako se raspitaš za tok sednice žirija, videćeš i zašto.
Oberone, hvala ti.
Posle svega moram da samom sebi postavim pitanje čemu Pazova, čemu Kula. Mi smo (pozorište iz Sente) do Pazove potrošili 55.000 dinara na selekcije, a onda... Mi smo prošli na RFAPS, ali ja se ne radujem tome. Ne ponosim se više ni kad dobijem neko priznanje. Naprotiv, stidim se.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17949
 • Gde živiš: I ja se pitam...

O tome i ja govorim. I kad pobediš - nije ti slatko, jer nisi siguran da li si to stvarno zaslužio ili je došao tvoj red. A pri tom si potrošio pare do kojih se teško dolazi.

Dok smo odlazili na festivale SAS u pozorištu je vladala frustrirajuća atmosfera. Otkad smo okrenuli list, napravili svoj festival i počeli da tražimo sebi slične, sve se promenilo. Upoznali smo nova lica. Prestali smo da se vrtimo u Bermudskonm trouglu koji nam je nametnuo Zeleni venac i sve se otvorilo kao u priči. Da li još nekom treba neki drugi dokaz da uvek postoji izlaz?

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2007
 • Poruke: 34
 • Gde živiš: Srbija

Može biti da je izlaz iz ove situacije u takvim koracima kao što sti Siriuse naveo. Čak šta više činimi se da jeste izlaz. S druge strane svi koji organizuju te festivale treba da učine da ti festivali budu dostupni pozorištima u smislu otvorenosti da mogu da se pozorišta prijave kako bi se njihove predstave mogle pogledati i pozvati ako zadovoljavaju festivalski kritreijum.

Što se tiče SAV-a i SAS-a o tome je toliko toga već rečeno i napisano da je svaki dalji razgovor otužan na tu temu. Stara Pazova deli sudinu svog organizatora pa samim tim i ti susreti plaćaju cenu takve nakaradne politike. Susreti u S.Pazovi su poodavno su, ako me pamćenje dobro služi još od vremena kada su obnovljeni, sredinom 90 godina, postali vašar taštine. A Kula...Kula je malo veći vašar, širih razmera.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17949
 • Gde živiš: I ja se pitam...

vronski ::Može biti da je izlaz iz ove situacije u takvim koracima kao što sti Siriuse naveo. Čak šta više činimi se da jeste izlaz. S druge strane svi koji organizuju te festivale treba da učine da ti festivali budu dostupni pozorištima u smislu otvorenosti da mogu da se pozorišta prijave kako bi se njihove predstave mogle pogledati i pozvati ako zadovoljavaju festivalski kritreijum.

Što se tiče SAV-a i SAS-a o tome je toliko toga već rečeno i napisano da je svaki dalji razgovor otužan na tu temu. Stara Pazova deli sudinu svog organizatora pa samim tim i ti susreti plaćaju cenu takve nakaradne politike. Susreti u S.Pazovi su poodavno su, ako me pamćenje dobro služi još od vremena kada su obnovljeni, sredinom 90 godina, postali vašar taštine. A Kula...Kula je malo veći vašar, širih razmera.


Kao ilustracija, evo malo priloga za istoriju amaterizma u Srbiji (ovakvog kakav znamo). Kada su formirani festivali, oni su davani manje razvijenim kulturnim sredinama kako bi bolje razvili svoju, lokalnu kulturu, kako bi se rasteretila prestonica i obavila decentralizacija kulture. Nije u toj ideji bilo ništa loše...do neke mere. Tako je Bela Palanka dobila festival modernog baleta ( Shocked ), Velika Plana takmičenje recitatora, Kula gradsko pozorište, Crniće FEDRAS, itd. Šta je problem? Tvrdim da kada bi im taj festival ''uzeli''(bolje rečeno, rasporedili konačno negde druge, da i drugi malo vide kako to izgleda), za godinu-dve u Kuli više ne bi bilo pozorišta ili bi to bilo ispod svakog nivoa.

Što se tiče organizacije festivala, ukratko da kažem: to mi je ''suva'' struka. Niko me ne tera da putujem po Srbiji i biram predstave, ali to je moja esnafska obaveza, jer je meni moja publika najvažnija na svetu i ko god tako razmišlja smesta će me razumeti. Edinburg ima pedeset festivala godišnje i ni jedan se još nije ugasio...Naravno, uvek će ponuda zavisiti od produkcije, ali evo vam realne (a ne hipotetičke) situacije: Aca sa Uba je sa ''Pazarnim danom'' gostovao već na nekoliko festivala i zna da je bio rado viđen tamo i sad se plasirao i za Kulu. Nezavisno od toga šta mislimo o Kuli, šta mislite - koliki je to motiv za njegovo pozorište da radi još bolje, bira repertoar, promišlja poteze, itd? Svakako veliki. Moj drug Zoki Cvetković, koji je umeo da napravi briljatnog ''Hamleta u Mrduši Donjoj'' prošle godine je kiksirao sa ''Malom''. Malo se ljutio, ali je razumeo poruku jer je sav od pozorišta sačinjen, pa će sledeći put ili pritegnuti ansambl ili izabrati nešto što će ga predstavljati u pravom svetlu...To je put pozorišta. Trougao delo-izvođač-publika je bermudski trougao samo za one koji ne znaju zakonitosti pozorišta...Prva zakonitost je da publika može da uđe u salu kad je mi pozovemo, a da izađe kad god hoće. Ta sankcija nas drži na oprezu 27 vekova. Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 818 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 6 sakrivenih i 774 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Aditi Ray, amaterSRB, Arahne, Branke90, ccoogg123, dankisha, darios, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, geo.dule, hyla, ikan, Ivica1102, jovanjov90, laurusri, maiden6657, Mendonca, mercedesamg, milan47, MrNo, mrvica78, Nemanja.M, Nobunaga, Parker, pera12345, Ripanjac, Sale.S, solic, stagezin, t84dar, tesa, theNedjeljko, tmanda323, vathra, Vlada78, Vule, zlaya011