Subverzija u kulturi

24

Subverzija u kulturi

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

Изложба “Век и по српске школе глуме” Факултета драмских уметности у Београду први пут након премијере биће представљена ван Београда и то, 10. септембра у Трстенику.
У Ликовном салону Народног универзитета у овом граду, од 19 сати публика ће моћи да погледа поставку коју је Катедра за глуму ФДУ први пут приредила у сарадњи са Југословенскоом кинотеком поводом 150 година од почетка драмског школовања у Србији.

Изложбу у Трстенику отвориће ...

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1034661/vek.....gradu-foto

Београдизација Србије и унутрашња миграција су узели маха у свим сегментима друштва.За културу,ово је сјајан пример,који треба следити.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2000
Субверзија у култури ал исто тако и колективног и идентитета...
И то на Дан заставе...

Лице и наличје нас самих...
То се тако не ради..
Ил чуваш ту заставицу или је бациш у канту или бациш кад одеш кући а не на зелену површину...
Апсурд је користити је онда бацити чему је узимати..
И то на празник, тако је и кад је била Војна парада пре неколико година, тако је и кад је Сретење, бацала се и Георгијевска лента кад је у био у посети председник Путин....

Што рече члан са другог дела форума који је и поставио слику. Баш ти који су бацали те папирне заставе по земљи ти ће истаћи највећу заставу на свом прозору, тераси исл...
Лицемерје...


И да, где су сад она измишљена занимања као комуналци исл. што нису кажњавали људе за овакве ствари и уопште кад остављају неред за собом...
Кад појединац сам нема савести, појма о неким стварима, еколошке свести....offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

Citat:Рудник крије полудраго камење које многи носе као амајлију: Подручје планине права археолошка ризница
За 11 година на падинама Рудника, осим праисторијских и античких трагова, пронађени су остаци и средњовековних грађевина, за то време потпуно необичних.

На планини Рудник за археологе увек има посла, а свако копање на територији коју су вековима уназад насељавале различите цивилизације може да буде плодоносно.
Ни мештани овог краја нису остајали празних руку, па се често дешавало да пронађу неки предмет из доба Римљана који би касније завршио као експонат у неком од српских музеја. Ипак, има и оних који на Рудник долазе у нади да ће пронаћи археолошко благо, које ће касније уновчити.


https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3396022-rudni.....ka-riznica

Овакве и сличне наслове и текстове треба забранити.Ово испада позив свима,да копају где стигну...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

Џулијан Редклиф, председник компаније "Арт лос реџистер" (АЛР) која се у западним медијима описује као "детективски сервис за уметнине" прошлог петка је у једном београдском хотелу најавио њено будуће присуство у Србији.

Прва мисија организације "Благо-Treasure" ће бити потрага за драгоценостима Народне библиотеке Србије која је изгорела 1941. у немачком бомбардовању. Одавно постоје сведочанства да су пре пожара из ње покрадени најдрагоценији српски средњовековни рукописи. Истражитељ није детаљније говорио о пројекту, осим да ће за њега бити потребни време и новац.

Редклиф је најавио спремност за сарадњу са српским институцијама нагласивши да АЛР има највећу светску базу података о украденим и несталим уметнинама. По његовим речима, у њој је 750.000 регистрованих предмета, а компанија годишње међу њима обави више од 500.000 претрага за аукцијске куће, продавце, колекционаре и полицију.

Утолико је интригантнија мисија Џулијана Редклифа који слови за "великог играча" у свету уметнина. На питање "Новости", шта је прави мотив посете, одговорио је дипломатски:

- Постоји више разлога. Први је то што на западу има много предмета украдених из Србије у ратовима и оних који су нелегално ископани и сматрамо да треба покушати да их вратимо.

Други разлог је то што смо у Србији нашли неке слике и друге предмете украдене на западу. Истина је да се дешава да неко поседује ....

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/1041707/nov.....aze-srbiju

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2000

Citat:Последња крађа археолошког наслеђа из Виминацијума показује да није реч о изолованом случају, већ о организованом криминалу - нападу на државу. Крајње је време да Србија озбиљно схвати да је то четврта најуноснија грана нелегалних послова после трговине људима, дрогом и оружјем. Ми смо шведски сто за криминалце који се баве овим уносним послом.

Citat:„....Пронађени су и неки изузетно важни предмети, до нас је допрла информација да је скулптура Фортуне висока око 40 центиметара продата на лицу места за 150 хиљада тада чврсте валуте. То је један јако уносан бизнис, по правилу је материјал који се опљачка у Србији одлазио у Београд, а затим даље дистрибуирао у Беч, Минхен или Лондон, да би се касније у разним агенцијама папиролошки опрао“, објашњава Кораћ и додаје да се тај део приче није битније променио.
Он каже да је ситуација забрињавајућа, да крађа археолошког блага ни сада није инцидент, а то потврђује и последњи раскринкани случај из Виминацијума.


https://rs.sputniknews.com/20211011/prava-drama-u-.....92779.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

У Србији има више од 20.000 археолошких локалитета

Помоћница министра културе и информисања Данијела Ванушић изјавила је да су укупно 194 археолошка налазишта у Србији утврђена као културно добро и уписана у централни регистар непокретних културних добара, а да је поред тога регистровано преко 20.000 археолошких локалитета од којих највећи број тек треба да буде истражен, саопштено је.

Ванушић је на онлајн конференцији „Археологија 2021“ изјавила да мало ко није чуо за Лепенски вир, Винчу, Виминацијум, Царичин град, Медијану или Гамзиград, али да поред њих има „десетине мање познатих археолошких локалитета који се истражују дуги низ година и често су познатији у међународној стручној јавности него житељима места у близини којих се налазе“.

Она је додала да Министарство културе и информисања сваке године на конкурсима у области археологије „подржи у просеку 40 пројеката од којих десет одсто има научно истраживачки карактер, док су остали везани за радове на заштити и презентацији археолошких локалитета“.

„Археолошко наслеђе је веома специфично и осетљиво због чињенице да упркос томе што за постојање великог броја локалитета знамо, ми и даље не знамо шта се све налази испод земље и чека да буде откривено“, рекла је Ванушић.

Према њеним речима, Министарство културе и информисања је са циљем да створи услове за унапређење и заштиту археолошког наследја, покренуло доношење новог сета законских решења из области заштите културног наслеђа, међу којима су Закон о музејској делатности који у понедељак ступа на снагу и Нацрт закона о културном наслеђу који је у процедури“.

„Ускоро ће се приступити изради новог Нацрта закона о делатности и заштити непокретног културног наслеђа. У оквиру наведена сва три нова закона биће регулисани различити аспекти заштите археолошког наслеђа“, рекла је Ванушић.

Конференцију „Археологија 2021“ организовала је компанија Цолор Медиа Цоммуницатионс у сарадњи са Министарством културе и информисања.

https://rs.n1info.com/kultura/u-srbiji-ima-vise-od.....okaliteta/

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17933
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Годинама сам покушавао да у својој средини наметнем идеју ''Пут Иштара'', односно трагом златног руна и Аргонаута. Дуж Дунава постоје хиљаде локација које су и вредније и веће од Виминацијума, па би повезивање с њима у једну асоцијацију било вишеструко корисно - научно, туристички, културолошки. Нажалост, код нас је од целе те идеје направљен само ''Виминацијум фест'' са поднасловом ''митови стари и нови'' и свео се на локални фестивал без тачне естетике (рецимо, ове године појавила се представа о Џенис). Уместо да кренемо уз Дунав и повежемо се са сродним градовима, ми смо остали на нивоу бирократског трошења буџета у стилу - ''важно је да је одржано''. А што тамо нема публике, не продају се карте (организује се један аутобус који крене из центра)...Понекад је више техничког особља него гледалаца...Мртворођенче, нажалост.

И овај пример показује како је изнад свега, на недостижном првом месту - идеја и њена естетизација. Остало је техника.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2000

Citat:„Ускоро ће се приступити изради новог Нацрта закона о делатности и заштити непокретног културног наслеђа. У оквиру наведена сва три нова закона биће регулисани различити аспекти заштите археолошког наслеђа“

Poznato ovo nešto? GUZ - Glavom U Zid
Koliko puta smo se u ovoj temi u zadnjih godinu i više susreli sa rečima uskoro, pristupiti, nacrtu, zaštiti, regulativi...Sto pedeset hiljada onih po kancelarijama a na terenu rasulo...

To što je Sirius rekao je upravu, i već smo to na nekoj temi iz potforuma kultura spominjali povezanost arheoloških nalazišta ili turističkih tura u jednu celinu... Ima arheoloških nalazišta koliko hoćeš mogli bi svaka opština da svoja uzdigne na viši nivo i pokaže šta poseduje...

Postoji krstarenje Podunavskim zemljama, može kad je Srbija u pitanju i obilazak svih lokaliteta uz Dunav. Ili osmisliti nešto praktično i jeftinije prisupačnije.

Nekad je postojao hidrogliser do Đerdapa iz Beograda.
Mislim da toga nema ili se možda iznajme privatni brodići za takve ture...

U arheološkom nalazištu Vinča, ne mogu da se kupe magneti, jer ih nema... Sad
Samo se dobije ulaznica i to je jedini suvenir. Iako je tura od strane vodiča arheologa edukativna i zanimljiva, njemu svaka čast- nije svakako ni njima lako pod svim tim uslovima ne-promocije kulture i istorijiskog nasleđa...
Put do tamo je nepristupačan i neobeležen kad su stranci u pitanju to je pustolovina Indijane Džons.
Već pisano mislim baš u ovoj temi...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

amstel2 ::
Од уласка у нашу земљу те моћне реке ,госте би поздравиле тврђаве Бодрог и Бач,па турски шанац/келтски опидум код Б.Паланке ,Петроваради,Каструм херкулис Чортановци, Кастелум Онагринум, Бегеч ,археолошки локалитет Градац,Черевић ...Па тако до Неготина.Има ту и ветрењача,па дворрци Војводине...Нисам то до сада никад бројао,али би се скупило сигурно неколико стотина пригодних места за обилазак дуж самог Дунава и Подунавља.А где су Бање које су на пушкомет Дунаву.
Аеродром код Сомбора би био намењен за прихват авиона са гостима,а аеродроми код Бора и Вршца за повратак, с тим,што би се сва три морала озбиљно преуредити.
Ах,машта ради свашта...


amstel2 ::
Искрено,ја би највише волео претварање,некада зграде СИВ-а,сада Палате Србија у музеј.
Јединствена унутрашњост, са многобројним делима ликовне и примењене уметности, даје згради обележје својеврсне галерије уметности 20 века,а најбоље је то,по мени,да је засновано на народним мотивима.Шта рећи за,рецимо, фреске Петра Лубарде или Лазара Вујаклије.Или триптих-мозаик Младена Србиновића.Тада су ,чини ми се око 70 најбољих уметника оставили траг у унутрашњост зграде.
Са поносом да показујемо страним туристима кристални лустер, са преко две и по хиљаде сијалица и тежином од девет или десет тона.А на све то,додати неколико хиљада уметнина,ископина и историјских предмета(који сада чаме пу мраку)...мали Лувр Zagrljaj

Да не причамо о решењу околине са прилазима, паркиралиштем, гаражама и фонтаном, као и општим положајем објекта.Река Сава.Па не треба брдо пара,да се направи пристаниште за речне крстарице.
И да,Парк пријатељства,по много чему јединствена зелена површина.Ко је ту све засадио?Рецимо, Краљица Елизабета,Ричард Никсон, Џими Картер,Фидел Кастро, цар Хајле Селасије, Индира Ганди(,не Радић LOL ) и други.


https://www.mycity.rs/Kultura-i-umetnost/Subverzija-u-kulturi_6.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2290
 • Gde živiš: Karlmarksland

Још само да крену са састанчења на дела...

Завод за заштиту споменика културе Новог Сада у сарадњи са удружењем „Алмашани" и Фаро мрежом Савета Европе организује међународну конференцију под називом „Шта наслеђе значи за нас“. Иначе, Алмашки крај проглашен је за просторно културно-историјску целину.

Алмашки крај Новог Сада просторно културно-историјском целином проглашен је 2019. године на седници Владе Србије. На тај начин се чува дух и богатство једног места које поседује одређене бенефите.

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/konfer.....82520.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 958 korisnika na forumu :: 62 registrovanih, 7 sakrivenih i 889 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, acatomic, aleksandarbl, armor, awathorn, Bobrock1, Brada i Gibanica, branko7, Bubimir, Dejan84, dejanbenkovic, dekan.m, doklevise, Duh sa sekirom, Dukelander, flash12, Frunze, HrcAk47, Ivan Campo, ivica976, kairos, kaptain, komkom, krlebgd77, kunktator, ladro, Lucije Kvint, maiden6657, Mercury, Milan A. Nikolic, milimoj, misa1xx, nemkea71, nenad81, nenooo, novator, ObelixSRB, ofbeyond, pacika, Paor, proka89, QStorm, Ray1973, Rogan33, S2M, Sale.S, segax1, slonic_tonic, Snorks, solic, srbijaiznadsvega, ss10, StefanNBG90, Sterilizacija, Stoilkovic, taz1cl, time, Toni, Van, vathra, Zmaj001, zziko