Subverzija u kulturi

23

Subverzija u kulturi

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2284
 • Gde živiš: Karlmarksland

@Скај,тачно је то,што си написао.Мени лично смета,понављање матрице Балкан и З.Балкан.Западни медији то раде већ дуже време,а наши медији подмукло,заједно са политичком булументом то понављају.

Citat:Западни Балкан не постоји. Западни Балкан није никаква ни географска категорија. То је измишљена кованица која не значи ништа. Наша држава се зове Србија!

Дакле, у чему је суштина подвале са синтагмом „Западни Балкан“, који нам се постепено и све јаче сервира скоро двадесет година до мере да смо и сами почели да верујемо да то „чудо“ стварно постоји?

Најпре, рекосмо, у географији нема Западног Балкана. Као што нема ни источног, јужног и северног Балкана које нико никад није ни поменуо. Наука познаје само Балканско полуострво (чак и то за многе географе био дискутабилан термин јер су сматрали да је адекватнији назив Динарско полуострво) и Србија се налази у његовом средишту, а не на западу.

Западни Балкан није забележила ни историја. Ни у тој науци не да није утемељен појам, него се и не помиње у вишевековним папирима и књижуринама.

Западни Балкан је политичка подметачина .


У случају западног Балкана, отвара се више питања. Прво, ако је Балкан погрдна реч и ако се тежи укључивању целог Балкана у Европску унију, зашто се та реч у савременој европској политичкој терминологији употребљава само за скуп држава названих западни Балкан? Онога кога хоћемо да венчамо не називамо ружним именима. Друго, да ли западни Балкан случајно или намерно чине само оне земље у којима постоји муслиманска већина или знатна мањина? Значи ли то да су у очима Европе муслимани још „балканскији” од осталих житеља Балкана и рађа ли то прикривену дистанцу хришћанске Европе према муслиманима? Већ по својој застави, Европска унија је видно хришћанска заједница. И треће, зашто се за оно што се назива западни Балкан не користи (бар модификован) израз југоисточна Европа, чак ни од стране твораца тог термина? Ако се изразом западни Балкан хтела нагласити различитост од остатка не само Европе, већ и од остатка југоисточне Европе, онда уз различитост морамо мислити и на сличност.

http://www.politika.rs/scc/clanak/416552/Niko-u-Evropi-ne-zeli-da-bude-Balkan
Овим погрдним називом затиру нашу културу и историју.Какве везе ми имамо са Албанијом?
Просто се иде на томе,да се сви индетификујемо као неки балканци.
Још кад чујем оног станковића са оном идиотском назови песмом"ово је балкан...балкан" GUZ - Glavom U ZidRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2284
 • Gde živiš: Karlmarksland

Покренут пројекат заштите 118 наших двораца
Уз експертску помоћ Француске бити направљена студија изводљивости за 25 објеката

Министарка културе и информисања Маја Гојковић одржала је данас састанак са градоначелницима и председницима општина који на територији својих локалних самоуправа имају дворце, виле и летњиковце, у циљу очувања културне баштине.

Гојковић је са градоначелницима и председницима Сомбора, Српске Црње, Бечеја, Новог Бечеја, Врбаса, Темерина, Сечња, Бачке Паланке, Беочина, Футога, Вршца, Бање Ковиљаче, Аранђеловца, Ћуприје и Врњачке бање разговарала о могућностима реконструкције објеката, као и о утврђивању њихове намене.

Oвом приликом je истакла да је пројекат покренут како би се сагледало стање двораца, вила и летњиковаца који имају велики потенцијал и чијом обновом и утврђивањем намене би се створили услови за даљи развој културних садржаја и туризма.

Министарка културе је такође нагласила да ће уз експертску помоћ Француске бити направљена студија изводљивости за 25 објеката, након чега ће цео процес бити покренут, преноси Танјуг.

Радна група Министарства културе и информисања Србије претходно је пописала 118 таквих објеката који су споменици културе или се налазе у статусу под претходном заштитом, а од укупног броја 82 су у државној својини, од којих се велика већина налази у лошем стању.

Након пописивања двораца, вила и летњиковаца формирана је и Радна група Владе Србије за анализу утврђеног стања прегледања намене и коришћење објеката, коју чине представници ресора културе, туризма, грађевине и привреде, а која ће анализирати утврђена стања, предложити намене и коришћења ових објеката.

https://www.politika.rs/scc/clanak/484071/Pokrenut.....ih-dvoracaoffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2284
 • Gde živiš: Karlmarksland

Акција српског археолошког друштва и Министарства културе

Први српски практични приручник за борбу за очување националног блага је информативан, лако разумљив и занимљив и аматерима и професионалцима. Археолози кажу да је он неопходан у Србији, са 20.000 регистрованих археолошких локалитета и још три до четири пута толико који тек треба да буду откривени.

Не само наука, већ и јавност очекују много од српске археологије, која је у 20. веку дошла до светски значајнијих открића: трагова цивилизације Лепенског вира и Винчанске културе, сведочанстава о најстаријем рударству и производњи метала у Европи, остатака римских престоница и царских градова Виминацијума, Сирмијума, Ромулијане и Јустинијане Приме, монументалног српског средњовековног наслеђа у Расу и на КиМ, које је сврстано у светску културну баштину под заштитом Унеска.

То културно богатство привукло је и организовани криминал, пљачкаше и препродавце старина. Зараде археолошке мафије, по речима стручњака, достигле су профите илегалне трговине наркотицима. Зато локалитете напада огроман број пљачкаша који носе дословно све, чак и велике римске надгробне споменике!
https://www.novosti.rs/vesti/reportaze/1020207/pri.....va-kulture

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1999

Za takve stvari ne trebaju prirunici, već da deca, od malena, od kuće preko vrtića i škola, budu upućena u naše duhovno i kulturno nasleđe i kako ga trebaju čuvati...

A ne oni slušaju onog lucidnog Tebra Loko, koga zabole za to što šta je njegova baba radila 1943. godine...
I ne samo njega, pune su im glave kojekakvih gluposti iz kojih ne mogu naučiti ništa osim pošalice, zajebancije, izrugivanje, podsmevanje svačemu, nove žargone i sleng itd.

Klinci rastu uz takve sadržaje i to postaje nešto normalno ukorenjeno, pa onda računajući i udžbenike koji nisu napisani kako treba odnosno nemaju adekvatni sadržaj...sami smo kreirali ovakvu stvarnost...U vezi projekata vezanim za dvorce:

I opet Deda i repa, ekspertska pomoć iz Francuske, studije izvodljivosti, pokretanje projekta, sagledavanje stanja, utvrđivanje namene, stvaranje uslova, popisivanje, toliko toga,
ko da pričamo o pohodu i osvajanju planeta u svemiru, a ne o kulturnoj baštini jedne male zemlje,
i objektima kulturnim fortifikacionim, sakralnim, arhitektonskim, koji tu postoje stotinama ili desetinama godina....
Desetinama godina samo stoje ruinirani, i služe kao poljski wc...

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17932
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Већ више година подручје некадашње СФРЈ називају ''регионом'' (вести из региона, догађаји у региону, итд). Да подсетим да је тај термин за Балкан (једну од колевки светске цивилизације) први увео Бизмарк. Е, то су Немци: изађу кроз врата, а уђу кроз прозор...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2284
 • Gde živiš: Karlmarksland

Citat:
Ilustracije naših tradicionalnih fraza i izraza u knjizi: -Kod nas se kaže-, Maja Stojanović

Citat:
Ова млада уметница, рођена у Канади, са балканском културом упознала се, како каже...
....и шта све могу да значе српске изреке...


Citat:...на инстаграму предложили да се бавим српским изрекама...


Citat:Њена првобитна замисао била је да напише књигу на енглеском језику која би била намењена странцима заинтересованим да упознају српску културу....

...у зависности од краја Србије у чему се огледа богатство наше културе...https://www.mycity.rs/Kultura-i-umetnost/Znate-li-zasto-se-kaze_14.html

Балканска култура,а све изреке из Србије!?
Ако је у питању полуострво Балкан,онда је ту присутна култура и баштина девет земаља.
Упорно се форсира Балкан или Зап.Балкан.Ми смо Србија,земља са колевком,баштином и историјом.Знамо ко смо и одакле потичемо.
То што је други немају,па измишљају неку своју историју,народност и језик,нас се не тиче.Али на жалост ударају у темељ нашег бића, немилосрдно,не бирајући средства.Још им наше подрепне муве свесрдно помажу.
И кад чујем "вести из региона"... GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1999

Ми то што смо колевка баштине не ценимно, или не ценимо довољно...Све се свело на политизацију свега и свачега...

А то што зову Балканске земље, регион или Западни Балкан, односно тако зову све републике бивше СФРЈ. То је политички и стратешки израз, не географски.

Групно сагледају те земље тако јер имају /ЕУ и УСА/ и свеобухватну стратегију за исте....Балкан буре барута. Ал може то бити и позитивно решење као поновно уједињење дела Балкана у неку врсту конфедерације...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2284
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::..Ал може то бити и позитивно решење као поновно уједињење дела Балкана у неку врсту конфедерације...

Хтели,урадили,осетили(По својим леђима)...нека хвала.Сретан њима пут у свет,нека ме се ману Wink

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1999


offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17932
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Да, то смо ми - данас. Немамо никаквих права да размахујемо заставама Солунаца, да спомињемо наш цвет интелигенције - 1300 каплара, да било шта спомињемо. Лепо рече мој Лане - стока смо. Зато је и могла тако лако да се појави невероватна синтагма - имунитет крда. Нема даље.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1221 korisnika na forumu :: 90 registrovanih, 10 sakrivenih i 1121 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Acaks88, amaterSRB, Arsenije, bagor10, bigfoot, bladesu, Bobrock1, bojank, bojankrstc, Boter, Brada i Gibanica, BraneS, branko7, brundo65, BSD, Bubimir, Buda Baba, cikadeda, dankisha, doklevise, DonRumataEstorski, dukajov, dule10savic, ekozelj, eulereix, gomago, Griffon vulture, HrcAk47, Insan, Kibice, Klecaviks, kraJo, krkalon, krlebgd77, Krusarac, kybonacci, ljuba, Lord Nem, lovac12, Markoni29, MB120mm, Mendonca, mercedesamg, Mercury, misa1xx, moldway, mushroom, mustangkg, nebkv, nemkea71, Neutral-M, nikoladim, Ognjen D., ostoja, pandur, Paor, pein, pericanet, platana, pvoman, randja26, Recce, rikirubio, RobinHood12, Rocker, S2M, sakota79, saputnik plavetnila, slonic_tonic, spektorsky, srbijaiznadsvega, Sterilizacija, Stoilkovic, styg, Tenk, tmanda323, Toni, upitnik, vasaw, vathra, vddutina, Vlad000, Vlada1389, Voja1978, vsn111, vukovi, Webb, šumar bk2, 79693