Subverzija u kulturi

20

Subverzija u kulturi

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

Министарство културе и информисања саопштило је данас да је одржана конститутивна седница међуресорне Радне групе за анализу утврђеног стања, предлагања намене и коришћења објеката - двораца, дворова, вила и летњиковаца у државној својини који имају статус културног добра или добара која уживају преходну заштиту.
Утврђено је да у Србији има 118 таквих објеката који имају статус споменика културе или се налазе у статусу под претходном заштитом, а 82 су у државној својини.
Задатак Радне групе је да сагледа утврђено стање објеката који имају статус културног добра као и оних за које се претпоставља да имају својства од посебног значаја за културу, уметност и историју и да предложи намену и коришћење у циљу обезбеђивање њиховог одрживог развоја.

https://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/radna-grupa-za-an.....32186.html

Састанку су присуствовали министри Томислав Момировић, Јадранка Јоксимовић и Татјана Матић.

Све мој до мојега,да простите...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2000

Пас за унуку, унука за бабу, баба за деду, деда за репу....

Онда наступа -систем руских /српских/ бабушки-јер се тако раслојавају, растављају и састављају и анализирају све појаве овде...

Прво је потребно министарство, па седница, па заседање, па ресор, па. агенција за ово или оно, онда радна група или радно тело па асистент, па помоћних асистента па секретар, помоћних секретара, записничар, посматрач, контролор, па овај, онај...
Онда се приступа проблему:
утврђивања стања, па стање,
анализа, сагледавање, утврђивање, претпостављање, предлагање, утврђивање статуса, одржавања, развоја, перспетиве, туристички или културни осврт и значај, утврђивање градива, планирање трошкова, покртање тендера, обједињавање папирологије, нацрта, планова, законска регулатива, трт,мрт...утврђивање и евентуално реализација кроз коју годину или деценију док се не израђају сви субјекти поступци и приступи неком подухвату, и на крају отпадне фасада, растури се кинеска калдрма, сруши се споменик....offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

Napisano: 24 Apr 2021 20:23

natrix ::Пас за унуку, унука за бабу, баба за деду, деда за репу....Иза цуке,да стоји цео золошки врт,ништа неће урадити GUZ - Glavom U Zid

Dopuna: 24 Apr 2021 20:59

Citat:
24.04.2018. слика Паје Јовановића "Два башибозука пред капијом" продата је на аукцији у лондонском Сотбију за више од пола милиона евра, односно 465.000 фунти или око 530.000 евра, чиме је вишеструко оборен рекорд који је држао Јовановићев "Укротитељ змија", који је пре две деценије купљен у њујоршком Кристију за више од 168.000 евра. Почетна цена "Два башибозука пред капијом", дела насталог између 1887. и 1888, невеликог формата (43 пута 50 цм), рађеног техником уља на дрвету, била је између 100.000 и 150.000 фунти, односно 113.000 и 170.000 евра. Јовановићева "Два башибозука пред капијом" су најскупље продато дело српског ликовног ствараоца уопште. Током исте аукције само једно дело достигло је вишу цену од Јовановићевих "Башибозука" - слика "Рабат (Црвена капија)" Едвина Лорда Викса која је купљена за 573.000 фунти.


Мени није јасно,зашто држава није откупила ове драгуље нашег сликарства,већ их је пустила низ воду.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

Министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је данас да је ребалансом буџета опредељено додатних 300 милиона динара за културу, тачније за снимање филмова, серија и реклама у Србији.

Гојковић је у Скупштини Србије навела да се то није десило никада, барем не у новијој историји Србије.

"То су подстицаји за стварање аудио-визуелне делатности, односно за снимање филмова, серија и реклама у Србији. Добили смо додатних 300 милиона, што значи да је, без обзира на период короне, велика заинтресованост домаће и стране филмске индустрије да наставе са својим радом у Србији", рекла је Гојковић.
Према њеним речима, опредељена је и додатна помоћ од 230 милиона динара за помоћ самосталним уметницима.

https://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/gojkovic-rebalans.....34549.html

Ја се понада,да ће тај новац отићи у музеје и обнову споменика културе Sad
Сад ће свака подрепна мува актуелне власти снимати будалаштине на рачун државе.
Фали само да дара бубашваба тражи помоћ од министарства,јер је она,јелте,самостални уметник GUZ - Glavom U Zid
Додуше,она је састављена од уметних пластичних делова

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2000

Ako će ti filmovi, serije i reklame biti u duhu očuvanja nacionalnog identiteta, domaćeg turizma ok, u protivnom neće imati svrhu.
Dodatno je trebalo uložiti u neke nove postavke, da budu stalne neke koje se mogu videti samo u Noći muzeja, npr.

Zatim neka pripadnici Ministarastva zaređaju po bibliotekama, u unutrašnjosti i po beogradskim opštinama. Nek vide kako izgledaju neke imaju posleratni inventar. Loše grejanje, mokri čvor, prokišnjavaju, a to nisu uslovi ni za rad ni za knjige. Već bilo priče o tome u ovoj temi...
Knjige novijih izdanja takođe mogu se naći samo u BGB , a u ograncima ništa skoro novo i iz tekuće godine čak ni prethodne dve..

Onda nekad su biblioteke imale razna dešavanja neke sekcije kad su u pitanju klinci, tribine, predavanja, svaka oština je imala na svojoj teritoriji, to je ukinuto, i dešava se samo u Gradskog što je van svake pameti. Onda treba vratiti besplatne primerke dnevnih novina al ne onih koji se bave trivijalnostima, pa i neke besplatne časopise. Ima ljudi koji su dolazili u čitaonicu i čitali novine, zašto da ne i to.

Mislim i da bi trebalo aranžirati i izloge i prozore bibiloteka, pa postavlajti info panoe, npr.u tržnim centrima, opštini, ili na nekim posećenijim mestima. Mogu i kafići da imaju tematske čitalačke večeri isl. To bi bio šok, al možda bi se neki i oduševili.

Malo borbe protiv monotonije...

Ponašamo se baš nemaštovito i nekreativno. Sa malo para i odrešenim rukama kad su u pitanju kreativni zaposleni može se svašta uraditi

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17934
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Неће то отићи само на филмове. Пошто сам у току, знам да снимање једног класичног документарца траје три до четири дана (ако је у једном месту), а монтажа је сада убрзана на три до четири минута по дану, па и брже. Недавно сам са каналом Русија 1 радио један документарац и знам да су нас карте, дневнице, хонорари и транспортни трошкови у локалу коштали око четири хиљаде евра. И то је још дошла екипа из Русије. А ови, домородачки филмови, они коштају максимално 300.000 динара, осим ако немаш неког познатог глумца - наратора па он мало зацепи. Мислим да ће велики део пара отићи на партократске спотове.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::Ako će ti filmovi, serije i reklame biti u duhu očuvanja nacionalnog identiteta, domaćeg turizma ok, u protivnom neće imati svrhu.

А знамо већ унапред,да од тога нема ништа.Волео бих,да ме демантују.


Sirius :: Мислим да ће велики део пара отићи на партократске спотове.

"Први пут у историји Србије...."

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

Изградња Концертне дворане Београдске филхармоније између тржног центра „Ушће” и Палате Србија могла би да почне већ крајем следеће године, а на међународни конкурс за идејно решење тог објекта, који је у току, јавили су се најутицајнији представници светске архитектуре. Главни градски урбаниста Марко Стојчић, каже у разговору за Танјуг, да је циљ тог конкурса да најзначајније светске архитекте дају своје виђење дворане да би се, како очекује, до краја ове године добило идејно решење објекта, а 2022. завршило пројектовање и почели радови.

Чињеницу да су се на конкурс јавили најпризнатији светски зналци, Стојчић оцењује као велику вест за све нас и наводи да жири, који ће изабрати најбоље решење, чини деветоро домаћих и светских стручњака. Очекује се да ће се на јесен знати како ће изгледати тај, како каже, можда и најзначајнији објекат културе на Балкану. Стојчић је истакао да су у фази припреме или пројектовања и други објекти у области културе у Београду чија би градња требало да почне следеће или 2023. године, а међу њима је свакако и концертна дворана.

http://www.politika.rs/scc/clanak/478285/Cuvene-sv.....nu-dvoranu

Сви сегменти културе у Србији оптимално функционишу,само нам фали концертна дворана од пар стотина милиона долара,еура или чега већ... GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10796

amstel2 ::
Сви сегменти културе у Србији оптимално функционишу,само нам фали концертна дворана од пар стотина милиона долара,еура или чега већ... GUZ - Glavom U Zid


Kraljevu realno fali. Koncerti se održavaju u muzeju, pozorištu ili trgu. A estrada puni halu sportova koja nije za džez i klasičnu muziku. Ovde nema koncerata klasične muzike, a nema gde ni da se organizuju. Stasavaju čitave generacije koje nikad u životu nisu čule pravi koncert simfonijskog orkestra uživo među kojima sam i ja jer za to nema uslova.

Da je sreće u svakom gradu da dignu po jednu, pa da Big Band RTS-a pravi turneju svake godine...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2301
 • Gde živiš: Karlmarksland

Фали и у Крагујевцу концертна дворана.Некадашњи биоскоп "Пионир" је требао да се преуреди.Наравно,није било пара(Ништа ново).Неких два милиона евра.Иначе,сви концерти се одржавају у Крагујевачкој гимназији.Углавном гудачки квартети и квинтети,соло извођења.
Не треба простор за симфонијски,велики оркестар,али за један гудачки,камерни,да.Има довољно квалитетних гудача у Крагујевцу,за један добар гудачки оркестар.Ту би се изводиле и оперете.Наравно,у недостатку класичне музике,програм једне дворане би се попунио свирком џез оркестра,музиком народних инструмената попут фруле,гусала...Бора Дугић је својевремено доводио светску величину,Георгиа Замфира у Крагујевац,па су заједно ,Бора на домаћој фрули,а Георги на пановој,изводили мотиве са Карпата.
А ови Шошони хоће да потроше 30-тогодишњи буџет намењен министарству културе за једну дворану GUZ - Glavom U Zid

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 864 korisnika na forumu :: 62 registrovanih, 8 sakrivenih i 794 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, arzak, babaroga, bojcistv, Boris90, bufanje, ccoogg123, Cranium, cuculo, dankisha, dok80, doklevise, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, Ehinacea, Frunze, Gall, hawkeye, helen1, HrcAk47, ivica976, Joja, JOntra, konstruktor, ladro, loon123, Lord Nem, Marko Marković, mercedesamg, Milos82, Mixelotti, mkukoleca, mocnijogurt, nedeljkovici, nenad_l, nobutado, Outis, Panter, Parker, pceklic, pein, Plava bluza, proleter373, Rocker, rodoljub, saxone, Smd, Stoilkovic, strn, suton, t84dar, Trpe Grozni, Tschetschen, udbas, Vlada1389, vladulns, vlahale, vukovi, Vule, W4stex, yrraf, Zerajic