SuSE 11.3 x64 problem sa dizanjem KDE okruzenja !?

SuSE 11.3 x64 problem sa dizanjem KDE okruzenja !?

offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16405

Could not start KDEinit4 check your installation.

Uvod:
Moj prvi Linux - prva ljubav Mr. Green Zadnju verziju koju sam koristio je bila 10.1, pa sam resio da vidim kakvo je stanje sada. Nisam isao preko virtualne masine vec sam izdvojio prostora na hardu da ga clean instaliram. Po zavrsetku instalacije, shvatio sam da nije prepoznao Bluetooth, WiFI karticu, nema 3D akceleraciju (sto sam i ocekivao) i naravno nema kodeka...

Zaplet:
Krenuo sam da instaliram prvo drivere za nVIDIA-u - stanje je super: dodas repozitorij, sve se samo autoselektuje i sve je proslo OK. WiFI uz grdne muke nisam uspeo da instaliram... Sa kodecima sam takodje imao problema. Skinuo sam jedan YMP file koji je sve to imao u sebi (Win32, Lame, Flash, itd) ali nista nije htelo da radi. Kaffeine je (pored toga) nudio da instaliram dodatne drivere (sto sam i uradio) to no avail... Amarok iako je imao LAME, nije hteo nista da pusti.I on je ponudio da instaliram kodeke i nista... Na kraju sam instalirao mPlayer koji je za divno cudo sve pustao kako treba (Kafeine je i dalje zakerao grrr).

I napokon, sve sam namestio, wobbly efekti, sneg pada po desktopu Mr. Green , cube je tu, sve filmove sa prevodom pustam... Milina!

Rasplet:
I kada sam restartovao masinu, pojavila mi se ova greska... I nema sanse da se podigne... startx ne radi, javlja neke grdne greske (slikao sam preko telefona). Failsafe takodje ne radi... Niti Xen okruzenje. Onda sam se napravio pametan i resio da update-ujem instalaciju kako bih instalirao Gnome okruzenje, ali mi ne nudi izbor na pocetku Sad

Da li neko zna sta da mu radim. Taman kada ga namestim da radi kako valja po mom ukusu (iako jos nisam stigao Wireless) on padne...


==========
Inace me prati maler sto se tice SuSE-a. Pa ni ovoga puta nisam prosao bolje. Na verziji 9.3 mi se Yast toliko zabagovao da nije mogao uopste RPM pakete da instalira, uvek sam morao ici preko konzole rpm -ivh Confused
A kada sam testirao 10.1, odlucio sam da vise ne instaliram Linux na clean uopste (toliko sam se iznervirao ).

Evo sad se opet vratih i umalo da se najpozitivnije iznenadim.

Ako neko od strucnjaka zna sta da radim, neka me uputi Ziveli



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Rade Jekić
  • Pridružio: 05 Okt 2005
  • Poruke: 3002
  • Gde živiš: Valjevo

Koliko vidim dosta ljudi ima problem bas sa KDE4 na OpenSuSE sistemu. Mozda resenje nadjes na jednom od sledecih linkova...

http://forums.opensuse.org/english/get-help-here/a.....ation.html
(posebno obrati paznju na poslednji post na tom linku, mozda ti bas on pomogne...samo, fajl je ld.so.conf (ne .cong) )

http://forums.opensuse.org/english/get-help-here/a.....ost1944527
(objasnjava postupak reinstalacije KDE-a koji je povratio sistem u normalno stanje)

Javni da li je ista od ovoga pomoglo



offline
  • Uroš Ilić
  • dr stom.
  • Pridružio: 08 Jul 2006
  • Poruke: 2182
  • Gde živiš: Beograd

Verovatno nisi kofigurisao X da radi sa NVIDIA drajverima. Poenta je da kad dodjes do tog crnog ekrana, odes u virtuelnu konzolu (Ctrl + Alt + F2), logujes se (user i pass) pa ubijes X server sudo gdm service stop, pa onda komandom konfigurises X sudo nvidia-config To bi trebalo da ti napravi adekvatan xorg.conf i omoguci koriscenje drajvera. Potom ili restartuj ili ponovo digni X sever da proveris sa sudo service gdm start
Misli da ce ti to zavrsiti posao, svakako javi sta se desava...

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2007
  • Poruke: 4759
  • Gde živiš: Niš

da li da probaš da bude isključen Kernel mode-set Confused
negde sam postavio za susea kako odprilike ide

offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16405

@Hazmaju

Ovo mi je resilo problem na sledeci nacin. Kada sam ukucao tvoju prvu komandu, pojavio mi se Gnome desktop. Onda sam iz Yasta uklonio neke KDE pakete i OS se bootovao normalno ali u Gnome-u. To je super jer mi je mnogo lakse da radim u grafickom okruzenju da sredim i KDE (a i nije mogao nikako da se pokrene bilo kakav korisnicki interfejs)

Hvala!

offline
  • Uroš Ilić
  • dr stom.
  • Pridružio: 08 Jul 2006
  • Poruke: 2182
  • Gde živiš: Beograd

Pa ja Stalno pricam da je Gnome ipak jedan LOL
Drago mi je da si resio, javi se ako jos nesto treba.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 753 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 1 sakriven i 707 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, bato, baza, BlekMen, Bogoslov, bojank, bojanM84, Botovac, cikadeda, crnitrn, cvrle312, dankisha, Despot1, Djokkinen, dragon986, Drug pukovnik, Fog of War, Gama, goxin, hyla, ikan, ivica976, Klecaviks, kybonacci, MB120mm, mercedesamg, Mercury, milijarder, novator, ozzy, Pakito93, repac, Rote Baron, Skywhaler, stegonosa, suton, Tas011, theNedjeljko, Toni, trajkoni018, V.P., vlvl, vobo, voja64