Pivo !

41

Pivo !

offline
  • vampire and philosopher problem owner sm©
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 6937
  • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Ars Cervisia Mr. Green



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • svr 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2010
  • Poruke: 25

Ne znam kako sam propustio ovu temu.
Vidim ima dosta ljubitelja kukuruza. Postoji neki nemacki zakon o pivu star 500godina koji na papiru i danas postoji po kome su pivo JECAM , kvasac, hmelj i voda. Po tom zakonu danas bi svi proizvodjaci u SRB bili sankionisani ( a i onu u DE jer su pored tog zakona na snazi aneksi po kojima moze i kukuruz i drugo a zbog toga da bi piva iz USA mogla da se prodaju na tom trzistu).
Volim pivo a posto ga u Srbiji NEMA sam ga pravim.
Nisam jedini a nicu nove mikropivare po Srbiji svakodnevno.




Domaci STOUT i ALE , probajte progledacete.
Ova pivska 'kampanja' u srbiji je fake , treba da probate domace (ili da skuvate turu) pa da progledate, mozda da prvi put osetite hmelj u pivu Very Happy Very Happy



offline
  • vampire and philosopher problem owner sm©
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 6937
  • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Један мој колега са студија причао је својевремено нешто слично. Он је имао и ту срећу да му је мајка прехрамбени технолог и да је сама правила пиво код куће.

Може неки рецепт? Пођимо од нуле и претпоставимо да немам ништа што ми је потребно...

offline
  • Pridružio: 20 Mar 2011
  • Poruke: 1308
  • Gde živiš: Beograd

У последње време и ја слушам сличне приче како се домаћа пива (а и ова увозна за наше тржиште) праве добрим делом од кукуруза. Испаде онда да право пиво никада нисам пробао у животу Smile . После свега овога, заиста ме интересује да ли има неко домаће пиво за које се поуздано зна да је од чистих састојака.

offline
  • svr 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2010
  • Poruke: 25

Ako znas da skuvas (dobar) caj ... umeces i pivo.
Treba ti dobra volja i slobodnih 5-6h. Sad sam zavrsio 2 ture koje sam danas kuvao.
Za pocetnike je zicer klon SIERRA NEVADA PALE ALE.
Ima nekoliko programa -alatki koje sluze da napravis svoj recept ali za pocetnike je najbolje proveren recept - clone nekog craft piva a Sierra Nevada Pale Ale je nejednostavniji a primetices ogromnu razliku.
Postoji srpski forum kucnopivarstvo (imas i cro i ba) na kome mozes sve da naucis, ima preko 400 clanova a vecina i kuva pivo.
Za kucne pivare postoje kitovi (ono otvoris konzervu i razmutis u toploj vodi) ja sam prvo pivo tako kuvao a teskooo sam se razocarao - kuvao sam COOPERS EUROPEAN LAGER - i dobio nesto izmedju jelena i lava :?
Mada ima kitova koji nisu toliko grdni. Ima ih i kod nas, imas 2 prodavnice koje prodaju :> sirovine u BGD a mozes i na forumu kucnopivarstvo da nadjes sve cak i da kibicujes kuvanje kod nekog od clanova.
Imamo i udruzenje gde ima tocenog piva.
Vecina recepata je za 19-23 lit piva pa ti treba jedna kanta oko 30-tak lit i jedna serpa isto oko 30lit i jos par sitnica..
Poznajem vozaca koji vozi za jednu pivaru i kaze da se voze 5-6 turi kukuruza na 1 turu jecmenog slada.
Ako popases onu reklamu na kojoj se poznati glumac kune u kevu da kukuruz ide SAMO u kokice - to je bas bas mnogo kokica :D :D

@Zola moje pivo je SAMO od jecma - osim ako vrsta piva ne zahteva i raz, kukuruz, pirinac ili secer .
U skoro sva belgijska piva dodaje se secer sto obican sto karamelizovan, u lagere ide pirinac ili kukuruz (ali samo 20-tak % od cele kolicine zrnevlja) , a u psenicna naravno ide psenica ali onda znas da je to psenicno pivo npr Paulaner se kuva sa psenicom.

offline
  • _Sale  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 12752
  • Gde živiš: Z-moon

Ima nekih recepata za domaće pivo i u ovoj temi.

offline
  • svr 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2010
  • Poruke: 25

Ima recepata i recepata, ako spikas inglish ima i knjiga sa receptima poznatih pivara, saljem na mail kome treba.
Samo mislim da je za pocetnike najpouzdanije kuvati neki klon, jer ako kuvas prvi put vazno je da ti ta tura uspe i bude upotrebljiva da se ne ubedacis

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 268

Ајд, твоје искуство. Како би ти направио од јечма. Шта основно треба од опреме и како најједноставније да дођеш до пива. Како би ти урадио да одеш код неког, од приручних средстава.

offline
  • svr 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2010
  • Poruke: 25

Nesto osnovno moras da imas.
Pivo se pravi od jecmenog slada a ne jecma.
1. treba da sameljes slad -odnosno ne mlevenje vec treba da razbijes opnu slada (zrna) ako nemas mlin moze i oklagijom ili drvene klompe pa gazi imaces manje alkohola u zavrsenom pivu ako nemas ni oklagiju ni klompe dodjes do mene ja ti sameljem ili u zavisnosti iz kog si grada nadjem ti kod koga da sameljes - moze i prekupac to je za obradu mlevenje kukuruza ima ga po selima
2. sud lonac sto veci oko 30lit dovoljno, sipas 26-27lit vode i zagrejes do 65C (treba ti termometar kuhinjski)
3.kesa vrecica za pranje vesa iz DMa - nju koristis kao kesicu za caj napunis je mlevenim sladom i kasnije hmeljem, za sada kad ti je voda oko 65C ubacis vrecicu sa mlevenim sladom i drzis tako 1h proveravaj temp ako padne 3-4C dogrejes vodu
4. posle 1h izvadis vrecicu i ocedis vrecicu "caja" koji si dobio to se sada zove WORT
5. sada zapocinjes kuvanje koje ukupno traje izmedju 1h i 90min , i kada provri pocinjes da stopujes to vreme
6. provrilo je i dodajes prvi hmelj koji kuvas 60min taj hmelj odredjuje gorcinu piva, hmelj dodajes u istu onu vrecicu koju si oprao, u zavisnosti dodajes hmelj 30min do kraja i na samom kraju kuvanja , ovaj poslednji unosi samo arome hmelja u pivo
7. proslo je 1h kuvanja sada treba sto pre ohladiti skuvano pivo, posto nemamo nista moze serpa u kadu punu hladne vode, mogu da se ranije napune i zamrznu ciste plasticne flase koje se ubace u lonac sa pivom
8 pivo se ohladilo izmeris da ima oko 20-23C, prebacis u plasticnu kantu (bure) i dodas kvasac
9. cekas da kvasac odradi svoje 4-7 dana , onda punis flase uz dodavanje secera 3gr po 0.5lit i cekas 15 dana da odlezi

10. ladis pivo, kupujes kukuruz (kokice) ili kikiriki i uzivas

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 268

Колико кг јечма на ту воду иде и колико хмеља (то по укусу је отприлике колко)?
Нисам за WORT разумео, бацали се?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 614 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 8 sakrivenih i 576 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, BSD, crnitrn, cvrle312, darkstar101, dragon986, Drug pukovnik, FOX, HrcAk47, ILGromovnik, Ivan Campo, kuntalo, Leonardo, Lord Nem, MB120mm, mercedesamg, milos.cbr, Rakenica, RandomUser, repac, rovac, Sirius, Srki98, theNedjeljko, VJ, vobo, zdrebac, Živković