Ko može da ispiše dete iz vrtića

1

Ko može da ispiše dete iz vrtića

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1882
 • Gde živiš: Beograd

Možda je ovo malo čudno pitanje ali da krenemo redom sa problemom koji je zatekao mog brata i mog bratanca i iskreno ne znam koje je tu rešenje problema i ko je tu nadležan i kako treba da se postupi.

Dakle, dete je rođeno januara 2004te, i tad je smešteno u grupu dece koja su rođena do tada, rečeno je da tu pripada i da tako treba. I nije bilo problema sve do negde februara ove godine. Tačnije rečeno, njemu i nekolicini druge dece ( tačnije njihovim roditeljima) je bilo ponuđeno avgusta prošle godine da budu upisani u predškolsko što su roditelji odbili, a psiholog obdaništa se složio sa roditeljima. I deca su ostala u svojoj grupi. Problem počinje u septembru ( to se vidi sada) kad je promenjen zakon i kad je odlučeno da psiholog više se ne pita o tome ništa. Do februara je sve bilo isto, a u februaru obaveštavaju roditelje da će deca od septembra da idu u školu. Roditelji se naravno pobune, jer deca nisu prošla predškolsko, pozovu se na zakon po kome deca pre odlaska u školu moraju da završe predškolsko, i tu priča nekako legne. I počne ponovno pre neki dan.

Roditelji saznaju preko vaspitačica (dotična kvočka nije imala obraza ni lično da obavesti roditelje), da deca će biti ispisana počevši od 31og avgusta, da moraju u školu a ona je već na njihova mesta upisala drugu decu. Obrazloženje koje je dato je da je to predlog ministra i da ona postupa po njemu, nigde pismenog naređenja, čovek to predložio pa ajd sad. Deca nisu bila u predškolskom, roditelji polude i krenu redom. Prvo odu kod psihologa ( par njih) i oni se redom slože da je to što traže roditelji sasvim ok ali da oni više ništa ne mogu. Potom su bili kod inspektorke grada beograda za obrazovanje (ili kako već to glasi). Dotična je obavestila roditelje da ona nezna zakon i da mora da traži tumačenje zakona od ministarstva. Roditelji odu kod načelnice Ministarstva za obrazovanje grada Beograda, koja se složi sa roditeljima i njihovim stavom, pošalje dopis dotičnoj da deca moraju da ostanu u vrtiću (izgleda da njoj ne treba tumačenje zakona).

Dotična direktorka odbije da postupi po naređenju. Opet, preko vaspitačice, saznaju da ona nije dobila dopis, da njena odluka ostaje i da je tu kraj, deci može da se obezbedi skraćen i ubrzan predškolski kurs. Roditelji pozovu načelnicu koja ih obavesti da je dopis poslat i da je stigao. U vrtiću dobiju jedan predlog koji je po meni suluda priča, tačnije dva. Prvo saznaju da postoji predlog da se deca upišu u školu a da će za njih biti napravljen u školi poseban program obrazovanja. Roditelji to naravno odbiju, mislim, niti su oni niti deca psihički oštećeni pa da njima treba poseban program učenja. Potom dolazi predlog da se deca upišu a da tad školski psiholog može da ih vrati u vrtić na predškolsko. Mislim, nije mi jasno kako psiholog koji više se ne pita ništa može tako nešto da odradi. Potom je kao rešenje ponuđeno da se deca ispišu, a da sledeće godine roditelji plaćaju dolazak dece na predškolsku nastavu. Sad, otkud to? Prvo se poziva na zakon i ministra, da deca moraju u školu a sad može i da idu u predškolsko ali ne i da budu upisani u vrtić, mogu na ta 4 sata dnevno, a ostatak vremena koga briga.

Mene interesuje da li ima nekoga ko može da protumači da li pozakonu dete može da ispiše iz vrtića dotična direktorka na način koji je ovde naveden? Da li dete uopšte može da ide u školu iz vrtića ako ono nema završeno predškolsko? Jer ako je odgovor na ova pitanja ne, tad neko ovde teško krši zakon. A meni je stalo da se ovo reši na pozitivan način za dete, ono treba da ide u školu sa decom sa kojoj je bilo zadnjih 5 godina, sa time se slažu svi, od od roditelja preko psihologa i vaspitačica pa na dalje. Da li direktorka jednog vrtića ima pravo, i koji član zakona joj daje to pravo da se ponaša na ovakav način?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Maj 2010
 • Poruke: 6

Nisam pravnik i ne razumem se ali pogledaj na Google Zakon o predskolskom vaspitanju i obrazovanju pa mozda ti to nesto pomogne.offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Ja o tome ama baš ništa ne znam.
Imam i ja muke oko mog djeteta u vrtiću, konkretno način sastavljanja grupa, ali koji sistemski zakon to uređuje stvarno pojma nemam. Tako da više idem na laktanje kada razgvoram sa njima nego na neku pravnu-zakonsku priču.

offline
 • Pridružio: 29 Mar 2006
 • Poruke: 2215
 • Gde živiš: in the heart of the city

Koliko se secam, dok sam radila u skoli (a prestala sam pre oko godinu dana), deca nisu mogla da krenu u prvi razred ako ne prodju predskolsko. Pri upisu se prilaze potvrda o zavrsetku tog programa koju izdaje vrtic. Moj deo posla je bio samo prikupljanje dokumentacije pri prijavi ucenika na samom pocetku upisa te meni nisu donosili te potvrde, ali mi se cini da su vrtici dostavljali potvrde o zavrsetku programa kao i potvrde o izvrsenom lekarskom pregledu pre pocetka skolske godine u kojoj su deca kretala u prvi razred.
Sad se i sama spetljah Embarassed , ali poenta je da, koliko znam, dete ne moze upisati skolu bez zavrsenog predskolskog. Moj savet je da ponovo odete do doticne inspektorke koja ne zna zakon (mene bi na njenom mestu bilo sramota) i da joj zatrazite da od Ministarstva i nadlezne Skolske uprave zatrazi misljenje (a koliko znam iz iskustva, oni izlaze u susret kada su takve stvari u pitanju) pa cete tako dobiti najtacniji odgovor. Ukoliko vam doticna ne izadje u susret, uvek mozete da se raspitate u skoli koju dete treba da upise kakva je praksa, pa ce oni zatraziti misljenje ukoliko nisu imali takvih slucajeva i posavetovati vas sta je najbolje uraditi za dobrobit deteta. Smile
Evo nekih linkova koji mogu biti korisni:
http://upravusi.rs/obrazovanje/osnovna-skola/upis-ucenika-u-osnovnu-skolu/
http://www.mp.gov.rs/page.php?page=76
http://www.mp.gov.rs/page.php?page=75

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1882
 • Gde živiš: Beograd

Prvo da se zahvalim na linkovima, deo sam i sam našao pre ovoga, nego me je interesovalo da li iko je imao ovakav problem. I koje je tu rešenje.

Dopuna situacije je od danas, kad je moj bata otišao do dotične gospođe da vidi šta se tu dešava, lice u lice, ne preko vaspitačica. Elem, na pitanje šta sada, ona je rekla da su deca što se nje tiče od 31.og avgusta ispisana i da neće moći ni da ih upišu u predškolsko (ili ti taj famozni nulti razred ili kako ga zovu) kasnije. Tu je počelo prepucavanje koje mi je reklo otpilike da nju i ne interesuje zakon. Pošto je mene interesovalo po kom to zakonu mora, pozbala se na zakon od prošlog septembra. Nema frke, po njemu dete može da se upiše i sa više od 7.5 godina i tu je navedeno kao razlozi " npr bolest ili drugi razlog". I taj razlog nije specifiran. Ali je isto navedeno da dete mora da ima i završeno predškolsko obrazovanje. Tad je rečeno da po zakonu oni ne bi mogli da budu u vrtiću. Cvrc, opet se pozovemo na zakon, gde piše da deca ostaju u vrtiću do polaska u školu, dakle, nema ograničenja po pitanju godina.

Tad me gospođa obavesti da to nije taj zakon. Kako nije, skinut sa sajta ministrstva. Plus, tamo lepo navedeni uslovi za odlazak u školu ... E sad, menjamo priču, njoj je jedino merodavno dopis ministra prosvete koji naređuje da sva deca moraju u školu. Opet mi na zakon, po zakonu i o predškolskom i onom drugom, dete mora da ima završeno predškolsko, mora da mu se izda potvrda o tome da bi mogao da se upiše, dakle, takvo ponašanje je direktno kršenje zakona. Tad nas obavesti da zna i da smo bili kod inspektorke, a mi da probamo šta hoćemo, a za nju je to kraj.

Inače, od inspektora i ostalih redom, nikakva korist. Niko neće da preuzme odgovornost, niko neće da kaže to morže to ne, već se šetaju ljudi u krug. Idi kod ovoga, pa oni su tamo nadležni, onaj treba da to zna ... Mislim, roditelji su do sad obišli skoro svakoga, jedino je ostalo ministrastvo.

Šta će biti videćemo, brat mi danas otišao u Grčku sa malim na letovanje 10ak dana, pa kad se vrati nastavićemo ćeranje. Ono što znam je ovo: dete nije završilo predškolsko, nemože da dobije tu potvrdu i samim tim ono ne može biti ni upisano u školu. Sve ostalo je muvanje i kršenje zakona. To je i meni kao laiku jasno. Ima jedan predlog jednog prijatelja advokata, koji je to dao nama ko zadnje rešenje. Po njemu to je lep materijal za tužbu i tu ne treba više ni pričati sa njima. Lepo se podnese kruivična tužba protiv ministra i dotične direktorke zbog uskraćivanja prava deci na obrazovanje i time diskriminacije dece, za navođenje na krivično delo (što dotične što roditelja koji na ovaj način krše zakon), što za počinjeno krivično delo ispisivanja dece suprotno sa zakonom (nisu ispunjeni svi uslovi koje propisuje zakon da bi mogla da napuste vrtić i idu u školu), što za krivično delo prijema dece u vrtić van zakonskih propisa (dakle, primljena u februaru, bez konkursa, ono gore navedeno) .... Pa da se lepo ostavi ministru i dotičnoj, inspekciji, sudu da se lepo dogovore da li je ministarov dopis jači od zakona i ko tu treba da odgovara i zašta. Nije baš pravac kojim bi hteo da idem, jednostavno rečeno, nisam neko ko to voli, ostaje da se vidi da li će dotično ministrastvo da uopšte da neko rešenje ili ne. Po onome dosad, mrka kapa i od toga, pre će biti da će da se prebacuje odgovornost levo i desno. Plus, iskreno rečeno, neznam šta i imaju pravnici da tu tumače, zakon je vrlo jasno napisan, jedino onaj ko je slep ili ko neće da čita i misli neće ga razumeti. A roditelji, ko roditelji, znaju priču od prošle godine i slične situcije: dete isto tako poslato u školu, roditeljima rečeno ono odozgo, škola će da ga pošalje nazad i nema problema. Dete ne da nije poslato nazad, već je bilo i dosta problema ove godine, od tačke da kasni za drugom decom, preko toga da je proplakao gomilu suza zbog toga i zadirkivanja, da nema nimalo dobar uspeh, da je trebalo dosta vremena da nauči sve ono što su njegovi vršnjaci naučili u predškolskom, dok drugari se igraju on kod kuće uči ono što je trebao ad nauči na tenane i lako godinu dana u vrtiću ... Jednostavno neće tako rešenje, neće da se igraju sa decom i njihovim životom. Jedno od rešenje koje postoji i koje su našli je otprilike ovo: da se ne plaća do daljeg vrtić, jer u takvom slučaju dete se ne ispisuje iz vrtića dok se ne pokriju dugovi, da se vidi odgovor onih gore a ako treba lepo da se napravi i tužba pa kud puklo da puklo.

Iskreno rečeno, meni nije jasno da neko se na ovakav način iživljava jer ovo jeste iživljavanje. Nije mi jasno da neko svesno krši zakon i da to prebija peko dece. Ajd preko mene, OK, ali da to krene preko dece ..... Nimalo lepo Sad .

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2008
 • Poruke: 607

Napisano: 12 Jun 2010 11:29

vasiljević, to sa zakonima je opšte ludilo, ne krivi ni vaspitačicu ni ostale jer smo svi kao ovce, kad nam zakone pišu ljudi koji nikad nisu radili sa decom.
S obzirom da radim u školi i da sam donekle upućena u stvar, vidim da si uhvaćen u vrzino kolo. Kolega mi je isto tako uspeo da dete još godinu dana ostavi u zabavištu, mislim da je išao na tzv. kategorizaciju (iako je dete normalno, dobio je, čini mi se, preporuku da ostane još godinu dana u vrtiću) , ako te još uvek zanima pitaću ga šta je radio, pa ti javim!

Dopuna: 12 Jun 2010 12:12

Sad sam zvala kolegu da ga pitam, kaže da to više ne može tako (stigla im je takva naredba). Najviše ti može pomoći vaspitačica (da te uputi ili da ti njihov pravnik pročita zakonsku odredbu).

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1882
 • Gde živiš: Beograd

Nisam ja ljut na vaspitačice i šta ja znam, nego me nervira da se neko kad mu odgovara poziva na zakon a kad mu ne odgorara kaže ja ima naređenje. Zakon kaže da dete mora da ima završeno predškolsko da bi otišlo u školu. Dete nema završeno predškolsko. Mora po zakonu da ga završi, i tu nema izuzetaka. Za ne upisivanje u predškolsko sledi pijava i krivično gonjenje. I kad meni dođe direktorka i kaže da nju zakon ne interesuje već preporuka ministra, e to neće moći. Nije ministar ni ona ni preporuka ili naređenje koje on da iznad zakona.

Inače znam da više ne može da se prebacuje kao pre, tad je psiholog bio onaj koji kaže da li dete treba da ostane u vrtiću ili ne. Sad su to lepo izbacili i sad je zakon psiholog. Nemam ja ništa protiv, ako je neko bio budala da to tako formuliše, OK, samo sad treba da se postupa po zakonu. Da li se to nekome ne dopada ili ne, nije više bitno. Ako se postupi po naređenju ministra, roditelji čine krivično delo koliko ja vidim. Moraju da daju kao dokument potvrdu o završenom predškolskom, ako ga daju oni postaju saučesnici u falsifikovanju službenih dokumenata. Postaju saučesnici u uskraćivanju prava detetu, prava na školovanje. Ima li ko pravo da roditelje tera na krivično delo? Nema. Imam utisak da će ovo biti vrll interesantno videti do kraja kako će da se reši.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2008
 • Poruke: 607

Napisano: 12 Jun 2010 20:21

To što su ti rekli da će obezbediti za tvoje dete poseban plan (s obzirom da nije prošlo predškolsko obrazovanje) je deo tzv. inkluzije. To je ogromna glupost kojom žele svu decu da izjednače, tako da će u isti razred ići i retardirani koje nastavnici treba da vode u ve-ce i koji nisu sretni u redovnim školama, i oni koji su napredni za desetku. Naravno, dete koje je retardirano vrednovaće se kao tri redovna, a vrednovanje će vršiti komisija (niko ne zna ko će biti u toj komisiji). Time će se izjednačiti sva deca različitih fizičkih i mentalnih sposobnosti. Kao šlag na torti biće đačke knjižice koje će biti druge boje za ove mentalno zaostale. Odmah smo reagovali pitanjem : pa gde je tu onda izjednačavanje kada ste ga već obeležili?
Jedino što se maksimalno uvažava je saglasnost roditelja, tako da možeš time da pokušaš.
Baš si se našao u godini prekretnice kad niko ništa ne zna. Pokušaj da odeš u ministarstvo prosvete, pa se tamo kod inspektora raspitaj.
Žao mi je deteta, ne može ono da preskoči godinu dana kada se uči osnovama obrazovanja.

Dopuna: 12 Jun 2010 20:23

Preporuka je manje važnosti od zakonske odredbe.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1882
 • Gde živiš: Beograd

Pa tu jeste cela caka, u datoj preporuci.

Dotični ministar je to izdao kao preporuku, a ovi dole to tumače kao naredbu i rade sve da ga usreće, bilo po zakonu ili ne. Čak ovde uopšte i ne govore o inkluziji i nekom posebnom programu za njega, on je sasvim normalno dete i ne može da se stavi pod tu kategoriju. On nije završio predškolsko jer je to trebalo da odradi ove godine sa svojim drugarima, dakle, nikad upisano i nikad pogađao predškolsko. I tu je izgleda svo vrzino kolo, niko nesme da kaže da zakon zahteva i propisuje predškolsko za njega, već se pozivaju na preporuku koja se bazira na godinama deteta. Preporuka je data prošle godine, dete nije prebačeno tada u stariju grupu i poslato na predškolsko. Danas, dotična kaže da smo mi to krivi ne ona. Alo, ja kriv? Jer sam ja raspoređivao dete ili psiholog? Ima sreće što sam ja bio tamo ne jedan moj komšija koji ima isti problem. On nije baždaren ko ja, bilo bi tu svašta iskreno Smile.


Sad, koliko se ja sećam, i pre je nama menjan sistem srednjoškolskog obrazovanja, pa i fakulteta, i u svim slučajevima dosada je važilo da se to primenjuje od te godine i na decu koja kreću po novim propisima, i za onu decu kojoj ta promena ne utiče na krajnji rezultat izbora. Ona deca koja su pod starim propisima nešto završavala ili upisala, ona su to završavala po starim propisima do kraja školovanja. Na njih nisu primenjivani novi propisi. Po toj logici to bi trebalo da važi i za malog, on je prošle godine upisan u grupu na bazi starog zakona, i on bi trebalo po starom zakonu da i završava predškolsko zar ne? Dakle ove godine. Nigde nisam čuo da je to pravilo iko suspendovao, iskreno.

Inače nije moje dete, moj bratanac ali dođe isto, iskreno,nisam oženjen i nemam dece pa mi on sve Smile.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2008
 • Poruke: 607

Simpatična mi je ova poslednja rečenica. Nema veze, to su sve naša deca.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 753 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 8 sakrivenih i 706 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., awathorn, bankulen, bojanM84, Bokiboks, Cirkon, darios, dragoljub11987, dragon986, goxin, HrcAk47, ivan1973, janezek67, Joja, kolateralnasteta, Krusarac, kybonacci, Lucije Kvint, mercedesamg, Mercury, moldway, Momiroquai79, nenad81, Pavac, pjaka2001, sakota79, Smd, Smiljke, Srky Boy, Tas011, trajkoni018, trutcina, USSVoyager, vathra, VJ, Vlad000, Warhawk, zixmix, zljubomir