Instalacija i podešavanje Windowsa 7

1

Instalacija i podešavanje Windowsa 7

offline
 • pixxel  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 21 Jun 2005
 • Poruke: 9091
 • Gde živiš: Tu i tamo...

Instalacija i podešavanje "sedmice"

Upravo ste instalirali do sada najbolji, najzaokruženiji operativni sistem. Bar tako su Vam rekli u prodavnici Wink
Ali ipak, moraćemo da prođemo par koraka dok ga ne dovedemo u upotrebljivo stanje.

Prvo i osnovno, kratko upoznavanje za one koji već poznaju windows XP i Vistu iliti - gde mi je quicklaunch.

Quicklauncha više nema, niti će se vratiti. Što pre se pomirite sa time, pre će Vam biti bolje. Nemojte me shvatiti pogrešno, ima načina da se vrati, ali Vam on ne treba. Zaboravite više na tehnologiju od pre 10 godina, i prepustite se novom taskbaru. Ubrzo ćete ga zavoleti.
Ono u čemu se razlikuje od svojih prethodnika su mogućnosti kao što su pomeranje ikonica, pin opcija (zadržava ikonicu bilo kog programa na taskbaru, dakle nema više desni klik, pa send to, pa quick launch), i ono što svima nekako prija, a to je ekonomičnost i iskoristivost radnog prostora. Imena startovanih aplikacija se više ne prikazuju ukoliko to ne želite, pa na ekran "stane" više ikonica. Na sve to je i malo buckastiji, nekako odiše masivnošću (Naravno za vistonostalgičare je ostavljena mogućnost da se sve to vrati na staro).

Opcija koju nam donosi sedmica, a koja Vas potpuno obuzme i očara je pretraga kroz start meni. Jednostavno pritisnete windows taster, otkucate pojam, i pretraga Vam da sve što Vas interesuje. Kroz ovaj kratki pregled ćemo pokazati kako se koristi.

Prvo što svaki korisnik treba da uradi kad instalira sedmicu je da ode na windows update. Srušimo mitove, windows update je jako korisna stvar i treba da ostane aktivan. Pomoći će Vam da računar uvek bude ažuran, i da su sve greške u softveru zakrpljene.
Pritisnite windows taster, ili dugme za start meni mišem, i otkucajte wup. Ovo će Vam u start meniju pronaći upciju Check for updates

Instalirajte sve updateove koje Vam sistem ponudi, a ukoliko imate opciju, instalirajte i microsoft update, koji će Vam omogućiti da skinete i najsvežije drajvere za Vaš hardver iz ogromne baze.
Posle restarta, imaćete osvežen sistem.

Druga stvar koju većina korisnika uradi je gašenje smarajuće korisničke kontrole (UAC). Ako imate neiskusne korisnike na računaru, ostavite je uključenu, ona će "uplašiti" većinu njih i sprečiće ih da prčkaju po sistemu i ugroze njegov integritet. Ako želite da je isključite, kliknite na start meni, i kucajte uac. Dočekaće Vas opcija Change user account control settings. Podesite je ovako (odaberite jednu od poslednje dve opcije u Zavisnosti da li želite da Vas sistem obaveštava na vašne događaje ili da Vas uopšte ne obaveštava):


Dalje, na red dolazi hibernacija. Ako nemate laptop/notebook/netbook računar, i ne želite da ovu mogućnost koristite na desktop računaru, možete je ugasiti na sledeće način:
Klik na start meni, otkucajte cmd. Kliknite desnim tasterom miša na cmd program koji Vam sistem ponudi, izaberite Run as Administrator. U Command promptu kucajte powercfg -h off da biste ugasili hibernaciju, a sa powercfg -h on je možete ponovo upaliti.

Posle toga, dolazi nešto što mnogi korisnici već godinama praktikuju, a mi ih već godinama molimo da to ne rade, ali pošto to svi rade, opišimo ga i ovde. U pitanju je naravno gašenje System Restorea.
Klik na start meni, kucajte system restore, odaberite opciju "Create a restore point", u protection settings kliknite na drajv kojem želite da ugasite system restore, Configure, u Restore settings Kliknite na turn off protection, i sa ok potvrdite podešavanje.

Još jednom apelujem na sve korisnike da ovo ne rade, jer par GB prostora koje Vam system restore uzme na hard disku od 500 GB je zanemarljivo, a može značiti razliku između rešenja problema i ponovne instalacije i potencijalnih problema oko reaktivacije windowsa.

Dalje, ono što jos za početak treba podesiti je kako se ponaša dugme za gašenje računara u start meniju. Kliknemo na start meni desnim klikom, odaberemo properties i u start menu tabu podesimo Power button action po želji. Većina korisnika će da odabere Shut down, ali vaše navike se možda razlikuju. Ako posle ovoga ne želite da gasite računar, nego Vam recimo treba restart, klikom na strelicu pored Shut Down opcije dobijamo dodatne opcije.

Za kraj podešavanja, možemo da podesimo taskbar da malo drugačije izgleda: Desnim klikom na taskbar, odaberemo properties. Možemo podesiti gomilu opcija, od malih ikonica, preko prikazivanja ikonica na taskbaru (sa ili bez teksta), do njegovog položaja na ekranu i podešavanja Notification zone.


Dobro, završili smo glavna podešavanja, sad naučimo par novih fora, koje pre nisu postojale.
Prve tri su Aero Peek, Aero Shake i Aero Snap.
Aero peek je postojao i u Visti, a predstavlja prikaz minimizovanog programa kad pređete mišem preko njegove ikonice u taskbaru. Novost je desktop dugme na kraju taskbara, kada pređete mišem preko njega, videćete desktop i obrise prozora koji su aktivni. Klik na desktop dugme radi kao stara opcija show desktop.
Aero shake je više interesantna nego korisna opcija, a služi da brzo vizuelno oslobodite prostor na ekranu, tako što ćete uhvatiti prozor i bukvalno ga protresti (shake). Najbolje je da probate sami (jedno protresanje sakriva prozore, drugo ih vraća)
Aero snap je korisna opcija, koja omogućava da maksimizujete prozor ili ga stavite na polovinu ekrana prostim prevlačenjem do ivice.
Demo sve tri mogućnosti:


Start meni je skoro identičan onom iz viste, jako je lak za snalaženje i sa funkcijama za pretragu postaje koristan alat - svi programi koje ste instalirali, svi dokumenti koje ste pravili, sve to sedmica vredno indeksira, i po potrebi prikazuje u start meniju
(Primer: Pre dva meseca ste napravili neki dokument, znate samo da u imenu ima procesi. U starom windowsu biste pokretali search funkciju, pa birali diskove koje će da pretraži, pa da li će da traži ovakve i onakve fajlove... Ovde jednostavno ukucate "procesi" u start meni, i on Vam izlista traženi fajl u sekundi.)
Osim u start meniju, Funkcija pretrage je prisutna i u samom windows eksploreru, control panelu i skoro svim delovima sistema, i jedom kad se naviknete da je koristite, zaboravićete na kliktanje ikona i kopanje po kategorijama.
Novost u start meniju su Taskovi - primetićete kod nekih programa strelicu, klikom na nju ćete dobiti, u zavisnosti od programa brže funkcije ili istoriju dokumenata:

U visti nas je dočekao sidebar, u sedmici ga više nema. Umesto njega, na raspolaganju su Vam gedžeti, iste one sitne aplikacije koje su postojale u visti, ali ih sada raspoređujete po ekranu bilo gde, ne samo uz ivicu ekrana. Za one koji počnu da "vrište" Wink da nema notesa, ima ih, samo su sada posebna aplikacija. Jedan search u start meniju (naučili smo kako) će ga naći bez problema. Gedžete možete dodavati direktno sa desktopa, desni klik na isti, i naći ćete opciju Gadgets.

Konačno možete uz minimalne napore da promenite rezoluciju - nema više kopanja po Control panelu, nema više čačkanja po sistemu - desni klik na desktop i opcija Screen resolution rešava probleme, a još je i pojednostavljena:

Od slikovitijih promena tu su i nove teme, koje sadrže različite zvukove, više pozadina koje mogu da se menjaju u određenom vremenskom razmaku, a sa Microsoftovog sajta se mogu skinuti i dodatne teme. Desni klik na desktop, Personalize je opcija koja Vas u ovom slučaju interesuje.

Upoznajmo se i sa jednom novošću u sedmici, a to su Kolekcije (Libraries). To su predefinisane grupe datoteka u zavisnosti od namene: Dokumenti, muzika, slike, video. Fazon je u tome što možete da dodate neograničen broj direktorijuma u svaku od kolekcija, i konačno više ne morate da prčkate po registryju i pomerate direktorijume, da bi windowsu "dokazali" da vi volite da Vam je muzička kolekcija tu gde je, a ne gde Windows misli da treba da bude. Dodavanje nove muzike/slika/videa u neku kolekciju je nikad lakše: desni klik na željenu kolekciju u windows eksploreru, i izbor properties opcije daje Vam mogućnost da dodate, uklonite direktorijum u kolekciju, da izaberete podrazumevani direktorijum za snimanje, i ostaje Vam samo da uživate - svi windows 7 programi će tačno znati odakle da uzimaju podatke - Windows Media player recimo neće pitati koje foldere da doda, jer su oni već u kolekcijama Smile

Jos gomila novosti je tu, od kojih su značajnije "malo bolje odrađen" program za defragmentaciju - za razliku od viste, ovde ćete imati "mnogo više informacija", ali opet to nije na nivou xp-a. Ako hoćete defragmentaciju sa vizuelnim delom, kao na Windowsu XP, nađite neki nezavisni program; Bolje opcije za bekap - osim mogućnosti da do tančina podesite bekap, kad dodate neki eksterni hard disk, između ostalih pojaviće Vam se opcija da ga koristite kao bekap medijum - ne može lakše; Dosta mogućnosti za tablet uređaje kao što su prepoznavanje rukopisa, mogućnost priključivanja mrežnog projektora, Math input sistem za složene formule sa prepoznavanjem rukopisa, snipping tool za lako snimanje sadržaja ekrana (više nema potrebe za print screenom, pa čačkanja sa paintom i ostalim programima - par klikova i dobijete sliku ili čak html fajl.

Mnogo je toga što se može opisati, podesiti, čačkati, ali za početak, ovaj vodič neka Vam bude uputsvo za navikavanje na novosti.
Za kraj, ne dozvolite da se obistini predviđanje Eda Botta : Ako ste voleli XP, mrzećete Sedmicu. Ima u njoj nešto...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[FAQ] Pitanja, odgovori i korisne informacije napisane u ovoj temi:

Windows live mesenger - kako da se minimizuje u system tray a ne da stoji na taskbaru
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7_2.html#978817

Kako premestiti folder Documents na neku drugu particiju
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7.html#976157

Da li je moguće da Windows xp i Windows 7 dele jednu SWAP memoriju
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7.html#978382

Prvi koraci sa operativnim sistemom Windows 7
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7_2.html#978642

Kako u windows exploreru da podesim da mi uvek prikazuje velicinu ikona koju odredim
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7_2.html#979842

Kako dobiti izgled taskbar-a kao u XP/Visti
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7_2.html#980266

Kako smanjiti desktop ikone
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7_3.html#983713

Dodavanja Quick Launch Bar-a
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7_3.html#985603

Iskljucivanje sleep opcije:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7_4.html#986629
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7_4.html#986691

Kako vratiti izgubljeni sat u taskbar-u:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7_4.html#986992

Dodavanje Copy to folder i Move to folder u opcijama desnog klika:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7_6.html#993033

Omogucavanje God Mode-a:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesavanje-Windowsa-7_7.html#1036730

Kako ukloniti Windowsove ugradjene programe:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1079564

Gde je application data folder:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1101611

Iskljucivanje providnosti prozora:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1116691

Kako ugasiti Windows Media Centar:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1117123

Kako da slicica bude prikazana preko ikonice foldera
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1121055

Pri instalaciji izlazi obavestenje da sistem ne vidi drajvere za DVD rom
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1121965

Kako blokirati program ili igru preko Windows Firewall-a
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1126515

Kako povecati aero peek thumbnail preview
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1131208
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1131211

Sta donosi sp1 za windows 7:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1131299

Virtualni desktopovi na Windows 7
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1131480

Nestala Disk Clenup opcija u okviru Properties opcija drajva
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1135021

Resetovanje notification ikonica
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1139077

Opcija u Windows-u uz pomoc koje mozete napraviti USB Flash uredjaj za resetovanje sifre na nalogu
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1152192

Kako saznati datum instalacije Windows 7 na racunaru
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1161970
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1162078

6 izmena u registry bazi kako biste ubrzali racunar
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1164805

Da li je Registry u posebnim fajlovima i gde se nalazi
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1164855

Kako ukljuciti prikazivanje language bar-a u taskbaru:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1180532
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1180560

Kako spreciti preuzimanje zakrpa za Internet Explorer
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1200487

Kako da podesim da se folder otvara sa dvoklikom?
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1215503

Kako vratiti search opciju u startni meni
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1215510

Kako prikazati sadrzaj (telo) poruke u Mozilla Thunderbird-u
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1216166

Kako ugasiti odjavnu muziku?
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1218697

Kako da podesim da mi je numlock upaljen cim startujem racunar a ne da ga ja svaki put palim?
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1235448
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1235662

- Kako da napravim bootabilni DVD za windows 7?
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1253762

resenja za potencijalne probleme u toku instalacije Windowsa 7
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1254796

Kako da isključim Program Compatibility Assistant Service?
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1256091

Getting Started iskace svaki put kada ukljucujem racunar:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1263410

Imam 512 RAM-a i zelim da instaliram Windows 7. Kako?
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1276770

Integracija update-ova u instalaciju:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1286652

Kako da se ugasi racunar u tacno zadato vreme:
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1293331

Kako da instaliram Windows 7 sa USB sticka
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1298707

Lokalizacija Windowsa na srpski jezik
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1303601

Kako da povecam Windows Experience Index?
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1322177

Koliki je maksimalni Windows Experience Index?
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1322202

Sta je folder ""windows.old" ?
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1335106

Greska: 'systeminfo' is not recognized as an internal or external command
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1339711

Sta je bolje: Windows 7 ili Windows Vista?
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacija-i-podesav.....ml#1340746


*FAQ listu sacinili: ThePhilosopher, goran9888 i m4rk0Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 19 Sep 2007
 • Poruke: 1677

Citat:Klik na start meni, otkucajte cmd. Kliknite desnim tasterom miša na cmd program koji Vam sistem ponudi, izaberite Run as Administrator. U Command promptu kucajte powercfg -h off da biste ugasili hibernaciju, a sa powercfg -h on je možete ponovo upaliti.

Nije mi jasan ovaj deo. Udjem u CP, otkucam ovo i sta onda, zatvorim ga?offline
 • Pridružio: 02 Sep 2008
 • Poruke: 4092
 • Gde živiš: Bg

Upravo tako. Udari Enter na kraju kuckanja. Smile

- powercfg -h off --> disable
- powercfg -h on --> enable

Pixxel je izostavio 'search'.

offline
 • Pridružio: 19 Sep 2007
 • Poruke: 1677

Kada otvorim CP ovo mi izadjeJel trebam ovde da kucam pored system32? Tu kad ukucam pa lupim enter onda mi se u sledecem redu opet pojavi ovo C:\Windows\system32>

offline
 • Ričard  Male
 • Lavlje srce
 • Supermoderator
 • Zver!
 • Electro maintenance engineer
 • Pridružio: 28 Nov 2006
 • Poruke: 13733
 • Gde živiš: Vršac

@miki87

Da, to je sve sto treba da se uradi da bi se hibernacija ugasila.

offline
 • Pridružio: 19 Sep 2007
 • Poruke: 1677

Hvala ricard. Smile

Imam jos jedno pitanje vezano za windows live messenger. Moze li se nekako namestiti da se pri pokretanju pojavi i kasnije minimizira u system tray a ne da stoji na taskbaru?

offline
 • Ričard  Male
 • Lavlje srce
 • Supermoderator
 • Zver!
 • Electro maintenance engineer
 • Pridružio: 28 Nov 2006
 • Poruke: 13733
 • Gde živiš: Vršac

Odavno ne koristim windows live messenger, ali ako me secanje dobro sluzi trebalo bi da postoji ta opcija. Prodji malo kroz podesavanja, sigurno je tu negde. Wink

offline
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 3271

miki87 ::Imam jos jedno pitanje vezano za windows live messenger. Moze li se nekako namestiti da se pri pokretanju pojavi i kasnije minimizira u system tray a ne da stoji na taskbaru?

Mislim da bi trebao da ukljucis kompaktibilnost sa Vistom SP2 u propertisu.

offline
 • Pridružio: 19 Sep 2007
 • Poruke: 1677

Hvala Tanatos, to je resilo problem. Smile

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2007
 • Poruke: 387
 • Gde živiš: Novi Beograd

Da li neko mozda moze da mi pomogne ?
Da ne ne bih otvarao novu temu,ovde cu pitati,dakle imam dve particije i na onoj "C" particiji mi se nalazi MyDocuments i ostala cuda,da li neko zna kako da to sve prebacim na "D",posto nema kao na XP-u ono sa Target ?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 962 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 9 sakrivenih i 909 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aljosa7, arzak, Bobrock1, bojcistv, BORUTUS, Brada i Gibanica, branko7, Bubimir, Dejan84, dejanbenkovic, dekan.m, doklevise, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, Dukelander, flash12, Frunze, Hektor, Jovan Nenad, kunktator, ladro, maiden6657, Markoni29, Miki01, milimoj, misa1xx, Nebo_M, nenooo, novator, ObelixSRB, Parker, pein, QStorm, Ray1973, rikirubio, S2M, segax1, shone34, slonic_tonic, ss10, time, Toni, Zmaj001, zziko