Čitava planeta je crnjak

17

Čitava planeta je crnjak

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2012
 • Poruke: 769

Ubiše nas ove zapadnjačke novotarije...žene i ovde prestale da nose grudnjake:Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13380
 • Gde živiš: Z-moonoffline
 • Pridružio: 12 Feb 2012
 • Poruke: 769

Jedan igrački (gejmerski) crnjak koji je namenjen onima koji poznaju Assassin's Creed franšizu i/ili poštuju japansku kulturu.

Elem, stiže novi nastavak serijala pod imenom "Assassin’s Creed Codename Red" i baviće se Japanom 16. veka.
Odlično, reklo bi se, osim jedne sitnice, glavni junak će biti - crnac. Yasuke, tako se zove, jeste istorijska ličnost, postoji o njemu zapis u istorijskim dokumentima, ali ne zato što je bio ubojiti ratnik, već zato što je bio prvi crnac koga je Japan video. Istina, zarad igre ga debelo unaprediše, ali je Vikipedija neumoljiva: bio je sluga (portugalskog katoličkog sveštenika), kasnije unapređen u štitonošu čuvenog Nobunage. Zli jezici tvrde, bio je svojevrsni "kućni ljubimac" (kao izrazito neobična pojava za Japan toga doba).
Duhoviti lik konstatova tokom rasprave: Yasuke= Niggasuke.

Izvori:

psu.com/news/rumour-assassins-creed-codename-red-will-feature-an-african-samurai-as-its-protagonist/

https://en.wikipedia.org/wiki/Yasuke


offline
 • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 8302
 • Gde živiš: Esgaroth/Novi Sad/Yaoundé

torivoje ::... Yasuke, tako se zove, jeste istorijska ličnost, postoji o njemu zapis u istorijskim dokumentima, ali ne zato što je bio ubojiti ratnik, već zato što je bio prvi crnac koga je Japan video. Istina, zarad igre ga debelo unaprediše, ali je Vikipedija neumoljiva: bio je sluga (portugalskog katoličkog sveštenika), kasnije unapređen u štitonošu čuvenog Nobunage. Zli jezici tvrde, bio je svojevrsni "kućni ljubimac" (kao izrazito neobična pojava za Japan toga doba).
Duhoviti lik konstatova tokom rasprave: Yasuke= Niggasuke.

Izvori:

psu.com/news/rumour-assassins-creed-codename-red-will-feature-an-african-samurai-as-its-protagonist/

https://en.wikipedia.org/wiki/Yasuke
...
Tomas Lokli, vanredni profesor na tokijskom Nihon pravnom fakultetu, jednom od najstarijih u Japanu, ne bi se složio...

https://www.amazon.com/stores/author/B07KWS62Y6/about

... Lokli je, naime, objavio knjigu o Jasukeu...https://www.japansociety.org.uk/review?review=637

Koliko sam mogao da pronađem, u Japan je došao kao sluga italijanskog (ne portugalskog) jezuite Valinjana, a koliko znam ono što kod nas prevode kao štitonoša, i što jeste u Evropi bila dužnost slugu, dužnost nosioca oružja u Japanu, naročito oružja jednog daimjoa, odnosno oblasnog gospodara, bila je nešto što je mogao da obavlja samo samuraj i to jedan od onih najbližih, odnosno u samoj pratnji gospodara.

Jasuke, čije pravo ime nije ostalo sačuvano, opisan je kao izuzetno visok i snažan, pa je i to verovatno bilo razog zašto ga je Oda Nobunaga uzeo u službu. Posebno mesto u tradiciji zauzima priča, iako za to ne postoje pisani dokazi, da je Jasuke bio jedan od onih koji su nakon Nobunaginog sepukua odneli njegovu glavu, odnosno sprečili vojskovođu koji se pobunio protiv Nobunage, Akečija Micuhidea, da je se dokopa i tako na simboličan način dokaže da je dostojan da nasledi Nobunagu kao novi daimjo.

https://time.com/6039381/yasuke-black-samurai-true-story/

Štaviše, tvrdi se da je Jasuke bio ''drugi'', odnosno kaišakunin, pomoćnik u ritalu sepukua Morija Ranmarua, a koji ima zaduženje da odseče glavu onom ko izvodi sepuku. Ranmaru je prethodno bio kaišakunin Odi Nobunagi.

https://www.smithsonianmag.com/history/who-was-yas.....180981416/

Tako da, bez obzira šta kažu rasistički komentari na jednom igračkom sajtu, Jasuke je ipak ostao upamćen u japanskoj tadiciji, što u jednom tako tradicionalističkom društvu kakvo je Japan ne bi bilo moguće da je bio samo ''kućni ljubimac'' gospodara. Na stranu što nije bio jedini Afrikanac tog vremena u Japanu:Citat:... Arima Harunobu, one of the daimyo (feudal lord) who sent the mission, and his army were helped by Africans and Malabarians (Indians)... it is written that in the battle between the Arima-Shimazu allied army and the Ryuzoji army, in the absence of Japanese gunners, a cannon was loaded “by a Kafr (=African)” and shot by “a Malabarian” and “they served more effectively than 1,000 soldiers”... https://www.ndl.go.jp/kaleido/e/entry/14/2.html

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2012
 • Poruke: 769

Eto, dokazao si da je Vikipedija relativno siromašan izvor informacija, ali i da u knjigama svašta piše, ali se pisac ne mora nužno pridržavati činjenica. Sam si okačio adresu recenzije knjige Tomasa Loklija, a u njoj stoji i ovo:( mašinski prevod)" ..a kada nam kasnije kažu o susretima Jasukea sa napadačkim nindžama, sve ovo može izgledati previše slično ispunjenju želja: "ko će pobediti? Nindža ili samuraj?"- ratna igra poput deteta koje baca sve svoje omiljene igračke na prostirku za igru i nada se najboljem. Na isti način, prosečni odlomci knjige ponekad mogu izgledati pomalo naduvani, a kratkotrajno uranjanje u nekadašnji život Jasukea, koji je služio kao plaćenik u Indiji, tonski je u suprotnosti sa uvek japanskom atmosferom kojom je ostatak njegove priče natopljen. Postoji i važnije pitanje u kojoj je meri ova knjiga na kraju priča upravo o Jasukeu, a u kojoj je samo još jedna u dugom nizu dramatičnih prepričavanja ovog posebno burnog perioda japanske istorije".

["...and when, later on, we are told of Yasuke’s encounters fending off attacking ninja, it can all feel a little too much like wish-fulfillment ‘Who’d win? Ninja or Samurai?’ war-gaming, like a kid throwing all their favourite toys down on the play mat and hoping for the best. In much the same manner, the book’s middle passages can feel a little bloated at times, and a momentary diversion into Yasuke’s former life serving as a mercenary in India is tonally at odds with the consistently Japanese atmospherics that suffuse the rest of his story. There is also the larger question of how much this book is ultimately Yasuke’s story specifically, and how much is simply another in a long line of dramatic rehashings of this particularly tumultuous period in Japanese history"], ali i ovo: " Njegov život, stotinama godina izgubljen u istoriji..." [" His life, for hundreds of years lost to history..."].

Zašto? Japanci su odavno pismen narod, nemoguće je da nema obilne arhivske građe. Dakle, ili nije naročito bitan za njihovu istoriju, ili je veoma bitan, pa su ga upravo zato (ljubomora, čuvena ksenofobija...) namerno "gurnuli pod tepih". Znam šta se meni čini verovatnijom varijantom.
Sitnica koju uočih - obe dodatne adrese koje si okačio (Tajmova i smitsonijska) su zapadnjačke i datumom debelo zagazile u post džordž-flojdovsku BLM histeriju, a tokom nje sam iščitao svakojaka brukanja i preterivanja.

Kada igra izađe, pretpostavljam da će uslediti i značajnija reakcija japanske javnosti (moguće i stručne). Biće kakva bude, moju je inspirisala Vikipedijina stavka o čitavoj A.C. franšizi ( https://en.wikipedia.org/wiki/Assassin%27s_Creed), tačnije, upečatljiva tabela:


Bez obzira na političke stavove koje serijal gura (čini mi se da je čak i svojevremena recenzija Sveta Kompjutera gunđala zbog načina na koji su predstavljeni Vizantija i, generalno, hrišćanstvo), barem su bili toliko pristojni da usklade glavne junake sa lokacijom odvijanja igre. Sada dođu do "poznate pacifističke" države Japana (+ večito nešto drugačije Okinave) i od toliko mogućih istorijskih/ eventualnih fiktivnih junaka, oni im uvale - crnca iz podsaharske Afrike, najverovatnije Mozambika.

Zamisli da krene pravljenje igre po temama pretkosovskog, kosovskog i pokosovskog ciklusa narodne poezije, ali umesto tragičnih srpskih likova fasuješ "crnog arapina" Alil-agu, koji je, navodno, drugovao sa Kraljević Markom! Mr. Green Podseća malo na staru Enkartu i Srbiju predstavljenu fotografijom minareta i romskom muzikom.

P.S.
Pošto volim dežurne lovce na rasiste, koje trigeruju "pogrdni" nazivi, preporučujem ti da pogledaš 128. stranicu čuvene knjige " Trip. Vodič kroz savremenu američku poeziju" (Vladislav Bajac, Vladimir Kopicl). Tamo se nalazi pesma Leroj Džonsa (poznatog i kao Imamu Amiri Baraka) pod naslovom "Zli crnja čeka na munju". Što bi babe rekle:" Zovi me i loncem samo me nemoj razbiti".

offline
 • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 8302
 • Gde živiš: Esgaroth/Novi Sad/Yaoundé

torivoje ::... obe dodatne adrese koje si okačio (Tajmova i smitsonijska) su zapadnjačke i datumom debelo zagazile u post džordž-flojdovsku BLM histeriju, a tokom nje sam iščitao svakojaka brukanja i preterivanja...Cenim da i ti i ja ne stojimo baš najbolje sa japanskim jezikom, pa ne znam da li ćeš prihvatiti link sa portala tokijskog magazina na engleskom jeziku Tokyo Weekender. Neću ponavljati prethodnu priču o Jasukeu, već samo neke nove detalje koje sam ovde pronašao.. i da, i ovaj tekst se uglavnom poziva na Loklijevu knjigu, ali u pitanju je delo koje do ovog trenutka najdetaljnije govori o crnom samuraju:Citat:... Yasuke’s existence was documented in Jesuit letters as well as Ota Gyuichi’s Shincho Koki, a chronicle of Nobunaga published during the Edo period, and Francois Solier’s 17th-century book, Histoire Ecclesiastique Des Isles Et Royaumes Du Japon...

... Writing in 1627, Solier suggested he came from Mozambique; however, many historians question this assumption as his account came more than half a century after the event. According to Lockley, who interviewed the deputy ambassador of Mozambique in Tokyo, Yasuke was more likely to have been born further north, probably in what is now South Sudan as part of the Dinka tribe...

During that period, thousands of people were transported from Northern Africa to either India or the Arab world annually, says Lockely. Some were slaves, others were mercenaries. Indian rulers in particular loved hiring African warriors and I suspect that’s what Yasuke was before he arrived here...

More than just an imposing presence, Yasuke was a polyglot who impressed Nobunaga with his command of Japanese and tales from abroad. The two appeared to spend quite a bit of time in each other’s company and were in close proximity during the Battle of Tenmokuzan. Yasuke was also there at the famous Honno-ji Incident when Akechi Mitsuhide’s forces surrounded the temple in an attempted coup. Rather than surrender, the great daimyo committed seppuku and Yasuke immediately went to fight alongside his commander’s heir, Oda Nobutada, before being captured. As for what happened next, things are not so clear...
https://www.tokyoweekender.com/art_and_culture/jap.....rai-japan/

torivoje ::... P.S.
Pošto volim dežurne lovce na rasiste, koje trigeruju "pogrdni" nazivi...
Neka bude kako ti kažeš... Da budem iskren, privukao si moju pažnju. Citiraću ponovo delić tvog posta koji je i pokrenuo celu ovu diskusiju:torivoje ::... Duhoviti lik konstatova tokom rasprave: Yasuke= Niggasuke...Očigledno rasistički komentar ocenio si duhovitim... Prosvetli me - kako je trebalo to da shvatim? Jedno je kritkovati forsiranu političku ravnopravnst iskazanu kroz nekakve gej crne vilenjake u novijim filmovima i serijama u žanru epske fantastike, ali sasvim drugo kada se radi o istoriji koja se tek otkriva, pogotovo istoriji zemlje koju ne poznajemo dovoljno. U daljem nastupu iskrenosti, podsećaš me na dečurliju koja se tokom neke školske predstave u našem mestu smejala detetu koje je gostovalo iz neke druge škole, i koje je demonstriralo jedan od najlepših izgovora engleskog jezika koji sam ja čuo, a ovi naši klinci to ne znaju i ne mogu da shvate. Uvek je najlakše bilo rugati se onom što ne poznaješ...

Uzgred, Amiri Baraka je pripadnik generacije crnih Amerikanaca koja je odrastala tokom i nakon Drugog svetskog rata, i koja je kao prihvatljiv naziv za pripadnike svoje rase prihvatala pojam ''negro''. Vremenom, stiglo se i do danas politički prihvatljivog izraza Afroamerikanac, ali su neki kolokvijalni izrazi i danas prisutni u crnoj populaciji. Pa, naravno da ih je Baraka koristio! Ne bi ni bilo primereno da ih ja koristim...

offline
 • penzioner
 • Pridružio: 06 Mar 2023
 • Poruke: 218
 • Gde živiš: Paraćin

Crnac u Japanu? Pa oni ni belce ne podnose. Dobar vic.

offline
 • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 8302
 • Gde živiš: Esgaroth/Novi Sad/Yaoundé

privremeno ::Crnac u Japanu? Pa oni ni belce ne podnose. Dobar vic.Da li bi bio ljubazan da podeliš svoje iskustvo sa nama?

offline
 • penzioner
 • Pridružio: 06 Mar 2023
 • Poruke: 218
 • Gde živiš: Paraćin

Mislio sam da ovde pišemo crno-humorne viceve, pa reko da nasmejem sebe time što ću da sablaznim nekog. Hvala, ovo mi mnogo znači.

offline
 • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 8302
 • Gde živiš: Esgaroth/Novi Sad/Yaoundé

privremeno ::Mislio sam da ovde pišemo crno-humorne viceve, pa reko da nasmejem sebe time što ću da sablaznim nekog. Hvala, ovo mi mnogo znači.Pisanje poruke u cilju isključivo izazivanja reakcije drugih učesnika u komunikaciji može se definisati kao trolovanje... savet: nemoj to više raditi.

Inače, imaš posebnu temu o crnom humoru...

https://www.mycity.rs/Zabava-humor-vicevi/Ono-kad-crni-humor_16.html

... ali, u ovom trenutku, neka bude da sam ti poverovao...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1128 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 3 sakrivenih i 1089 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, Areal84, bojank, Brana01, Bubimir, dejanbenkovic, Dorcolac, ds69, Fog of War, goxin, ikan, Leonov, ljuba, manda87, MB120mm, mean_machine, mercedesamg, Metanoja, MikeHammer, mikrimaus, Milometer, moldway, Panter, panzerwaffe, Parker, RJ, S2M, Toper, vasa.93, vathra, vladulns, voja64, yufighter, zillbg, 79693