Jos jedna zrtva nemarnih lekara!

1

Jos jedna zrtva nemarnih lekara!

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Drama!

Marija Čokonić-Timotić iz Beograda posle porođaja u dvadeset drugoj godini ostala doživotni invalid

U GAK-u u Višegradskoj Mariji zaboravili da izvade deo posteljice, zbog sepse ostala bez materice i oba jajnika, puklo joj je debelo crevo, a dobila je i trombozu u levoj nozi

BEOGRAD - Marija Čokonić-Timotić iz Beograda je posle porođaja u dvadeset drugoj godini ostala doživotni invalid. Lekari Ginekološke-akušerske klinike u Višegradskoj na porođaju su joj zaboravili deo posteljice i ona je dobila sepsu. Posle četiri operacije i dva meseca lečenja, ostala je bez materice, oba jajnika i dobila je trombozu u levoj nozi.

Marija je 7. marta rodila zdravu devojčicu. Porodila se carskim rezom jer su lekari konstatovali da joj je obim karlice mali, s obzirom na bebine dimenzije. Posle četiri dana otpustili su je iz bolnice, iako je imala temperaturu 37,5. Objasnili su joj da je to normalno jer joj nadolazi mleko. Posle nekoliko dana, ona je u GAK došla da joj skinu konce i lekarima se ponovo požalila da joj temperatura ne pada ispod 37,5 i da ima nesnosne bolove u levoj nozi i krstima.

- Lekar koji mi je skidao konce, onako usput, rekao mi je da u slučaju da temperatura ne spadne za dva-tri dana, ponovo dođem u bolnicu. Uprkos lekovima, temperatura mi se odmah te noći penje na 39 stepeni - priča Marija Čokonić Timotić.

Mariju je muž Askanije odvezao u Urgentni centar, gde su analize krvi i mokraće pokazale upalu. Odatle su je odmah prebacili u GAK na detaljniji pregled.
- Dežurni lekar, doktorka Jelena Dukanac, primila je Mariju tek posle dva sata čekanja. Uradila joj je kiretažu i reviziju materice, posle čega je Marija u svom zdravstvenom kartonu uspela da pročita da je u materici pronađeno zaostalo tkivo - kaže Askanije Timotić.

Mladoj ženi, međutim, ni posle ove intervencije nije bilo bolje. Posetio ju je i doktor Dušan Vukolić, koji ju je porodio. On joj je kratko rekao da uzrok njenog lošeg stanja nije ono što je pronađeno u materici. Danima posle ove intervencije Marija leži na odeljenju 6B u GAK-u. Temperatura od 39 stepeni spada samo dok traje dejstvo "novalgetola" i "longacefa".

Sve teže hoda, a na odeljenju joj govore da je "mlada, lepa i razmažena" i da je "malo zarđala", pa mora više da se kreće.
- Za sve to vreme lekari nijednom nisu pozvali nijednog specijalistu. Bolovi u levoj nozi i krstima postaju nepodnošljivi. Konačno su me 25. marta poslali u Klinički centar kod interniste. Put od GAK-a do Kliničkog centra prešla sam peške - priča Marija.

Internista je odmah konstatovao da je u pitanju tromboza leve noge i Mariju istog trenutka smešta u ležeći položaj. Prebacuju je na intenzivno odeljenje, gde je prima dr Tatjana Ilić-Mostić. Prema rečima Askanija Timotića, ona im je sa puno pažnje objasnila Marijinu situaciju. Doktorka je bila za to da se Mariji odmah odstrani materica, dok je dr Vera Milenković, načelnica odeljenja 6B, smatrala da najpre treba lečiti trombozu. Mariji su, ipak, 25. marta odstranjeni materica i levi jajnik, koji su, po rečima dr Milenković, bili potpuno zahvaćeni sepsom.

Marijinim mukama tu, međutim, nije bio kraj. Osoblje intenzivne nege preduzima, po rečima Timotića, sve mere da pomogne Mariji, ali njeno stanje ne ide nabolje. Temperatura varira, ali se, uprkos antibioticima, ne spušta ispod 37 stepeni. Direktor GAK-a dr Nebojša Radunović obećava da će Mariji obezbediti pregled magnetnom rezonancom u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa", i tako otkloni nedoumice da li bi trebalo vaditi i desni jajnik.

- Direktorova reč se pokazala na delu! Nakon dugog čekanja, odlučili smo da preko privatnih veza stupimo u kontakt sa KBC-om "Bežanijska kosa" i proverimo kada će Marija doći na red. Saznali smo, međutim, da ona uopšte nije na spisku za magnetnu rezonancu?! Na kraju smo je odveli kod privatnika, gde je magnetnom rezonancom utvrđeno da na jajniku nema vidljivih promena - kaže Marijin suprug.

- Uprkos dobrim rezultatima, Marijina temperatura i dalje raste i, na kraju, lekari su joj odstranili i desni jajnik. Tom prilikom dr Spasoje Petković, koji je obavio ovaj zahvat, ušio je i tanko crevo koje je bilo perforirano. Do tada to niko nije pominjao. Istina, posle kiretaže i revizije materice koju joj je uradila doktorka Dukanac, čuli smo na GAK-u da joj je probila i zid materice i perforiralo tanko crevo, ali nam niko od lekara to nije rekao niti potvrdio - kaže Askanije Timotić.

Marija je, tako, sa 22 godine postala doživotni invalid, bez mogućnosti da ponovo postane majka. To, međutim, nije bio kraj njenim nedaćama na GAK-u. Ubrzo i creva prestaju da joj rade, pa 28. aprila od infekcije puca debelo crevo. Rade joj još jednu operaciju, posle koje joj stavljaju kolostom, tj. izmeštaju anus na stomak. Porodica, u međuvremenu, iz Beča nabavlja lek "zivoksid". Prihvataju odgovornost i traže da joj daju taj lek, koji se do tada nije primenjivao u našoj zemlji. Na sreću, Mariji je bolje i za Vaskrs, 1. maja, počinju i creva da funkcionišu.

Marija i Askanije Timotić sada čuvaju svoju troipomesečnu ćerkicu Aju. U isto vreme proživljavaju teške trenutke. Marija je sa 22 godine, bez materice i jajnika, praktično u klimaksu. Trombovi u dubokim venama na levoj nozi još prete njenom zdravlju. Istovremeno su zapali u velike dugove. Porodica Timotić je za Marijine lekove, koji su njoj bili neophodni, a klinika ih nije imala, dali ukupno 8.500 evra.

Komisija ispituje dva slučaja

Marija i Askanije Timotić prijavili su ceo slučaj Ministarstvu zdravlja. Načelnik inspekcijske službe Dana Mihajlović utvrdila je da je Marija na kliniku došla zdrava, a izašla kao doživotni invalid. Ovih dana bi i posebna lekarska komisija trebalo da utvrdi kako je moguće da u jednoj referentnoj ustanovi, koja ima čak pet direktora (!), bude upropašćen jedan mladi život.
Načelnik inspekcijske službe Ministarstva zdravlja Dana Mihajlović kaže za Kurir da je inspekcija utvrdila da je moglo da dođe do stručne greške i u slučaju Marije Timotić i u slučaju Svetlana Đukić Jovanović.
- Obrazovaće se Vanredni stručni nadzor, koji će da ispita oba ova slučaja i utvrdi da li je bilo stručne greške. Nadzor će početi sa radom već krajem sledeće nedelje. Sada ne mogu da vam kažem kada će taj rad biti završen jer sve zavisi od pet stručnjaka koji čine nadzor - kaže Mihajlović.
Ona naglašava da u slučaju da nadzor utvrdi da je bilo stručne greške, sledi prijava tužilaštvu protiv odgovornih lica.


UMRLA POSLE POROĐAJA

Svetlana Đukić-Jovanović početkom aprila umrla od sepse koja je nastupila posle porođaja, porodica nije uspela da sazna ni ime lekara koji ju je porodio

BEOGRAD - Pored Marije Čokonić-Timotić, Kuriru se obratio i Dragan Brestovac, čija je sestra Svetlana Đukić-Jovanović početkom aprila umrla od sepse koja je nastupila posle porođaja. Brestovac za Kurir kaže da je njegova sestra pet dana posle izlaska iz porodilišta dobila temperaturu, a da lekari tome nisu pridavali nikakav značaj.
- Doktori su rekli da je temperatura posledica zgrušavanja mleka. Bili smo očajni. Na naše oči je umirala, a mi nismo mogli da joj pomognemo. Na kraju se ustanovilo da Svetlana ima sepsu koja se proširila na pluća. Odmah su je prebacili na GAK, gde su joj izvršili operaciju i odstranili matericu i jajnike. Svetlana je pala u komu, a svi pokušaji lekara da je održe u životu bili su bezuspešni - kaže Brestovac.
On navodi da posle Svetlanine smrti nisu mogli da nađu nijednog doktora koji bi im rekao šta se desilo sa njom.
- Svi su nas izbegavali. Niko ne može da ti da informaciju šta se u stvari desilo. Nezvanično smo saznali da za vreme porođaja nije izvađena cela posteljica iz njene materice, što je kasnije i izazvalo sepsu. Nismo mogli ni da saznamo koji je doktor porodio Svetlanu i kako je moguće da je došlo do tako velikog propusta. Svi ćute, a Svetlana je mrtva - kaže Brestovac.


Lekari u GAK-u ćute

Kurir je pozvao i Ginekološko-akušersku kliniku u Višegradskoj da čuje lekare koji su vršili intervencije. "Zid ćutanja", međutim, nije uspeo da se probije. Na klinici su prvo tražili da zvanično pošaljemo molbu za razgovor. To smo uradili, ali ni tada nismo dobili odgovor. Ponovo smo zvali telefonom, ali nam je tada sekretarica rekla da je direktor Nebojša Radunović na odmoru. Na odmoru je i doktor Dušan Vukolić, koji je Mariji obavio carski rez. Doktorka Vera Milenković, takođe, kako su nam rekli, danima nije bila na klinici.


Kurir \ D. MILENKOVIĆRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Mare  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2342
 • Gde živiš: Beč / Svilajnac

Sta reci posle ovoga...offline
 • Pridružio: 03 Jun 2005
 • Poruke: 94
 • Gde živiš: Sabac

Pa kako to njima da se desi kad su na GAKu sve neki vajni profesori koji kako oni kazu su najbolji u nasoj zemlji? Sve bi ja njih u zatvor na jedno dvadeset godina pa nek tamo malo razmisljaju sta su uradili.

offline
 • Yela 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 28 Mar 2005
 • Poruke: 665
 • Gde živiš: Beograd

Gledala sam emisiju u kojoj je bio mislim glani za GAK i pitala ga da li ce neko odgovarati za ono sto se desilo njenoj cerci a ovaj joj reko da se kod nas takvih slucajeva desilo samo 7 sto je mnogo manje nego u EU. Srasno.
Inace maminoj tetki su dijagnozirali da ima rak dojke. Odmah su joj zakazali operaciju i odstranili dojku. Kada je uradjena biopsija pokazalo se da je bilo samo masno tkivo i da nije bilo ni traga raku

offline
 • Recoba20  Male
 • Stručni saradnik
  Umrežavanje
 • Pridružio: 19 Apr 2003
 • Poruke: 2711
 • Gde živiš: Beograd

Podjimo samo od skolstva i polaganja ispita na puskice i bubice, kao i kupovinu ispita. Kakvo nam je skolstvo, takvo nam je i zdravstvo. Ono sto je valjalo, otislo je preko.

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Грешке се дешавају у свакој професији само што грешке лекара могу да буду кобне.Надам се да ће у Министарству остати упорни да расветле случај до краја.Одговорни морају бити санкционисати!Класична лекарска немарност и незаинтересованост!Само могу да кажем-тешко оном ко у данашње време нема веза и везица...

offline
 • Pridružio: 01 Okt 2003
 • Poruke: 2383
 • Gde živiš: Beograd

Nije usamljen slucaj!!!

U Zrenjaninu je prosle nedelje zena od 36 godine umrla od sepse, prva dijagnoza joj je bila rak jajnika da bi zatim drugi ginekolog utvrdio da se radi samo o cisti dok je treci greskom pri vadjenju sadrzaja ciste probusio istu a da nije primetio, zena je tri dana lezala modra u komi u Urgentnom centru i niko nije znao sta se sa njom desava!
Inace je bila majka dvoje dece, radila je kao uciteljica.

Bruka i sramota!!!!

I posle mene neko pita kako to da ne ides kod lekara.... nisam luda, dok ne znam bolje mi je....

offline
 • Pridružio: 08 Nov 2004
 • Poruke: 4179
 • Gde živiš: Bulevar Kraljeva

ovo je stvarno strasno ja vise necu da udjem u Gak

offline
 • Kaca  Female
 • Super građanin
 • Pridružio: 26 Sep 2004
 • Poruke: 1371
 • Gde živiš: blizuBG

Jeste, to je istina. Ovde, neka devojka zamalo izgubi bebu jer je dugo trpela bol poslednjih 20h u N.Front. Posle porodjaja, lekari su primetili da beba ima visak voda jer dugo bio u stomaku. Da se 10 h ranije porodila, beba ne bi imao posledice. Sada, decak ima 2 god. i mnogo je sladak i zivahan, a fizicki je malo tezi pa je potrebno svakodnevno vezba i setnja.

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Yela ::Gledala sam emisiju u kojoj je bio mislim glani za GAK i pitala ga da li ce neko odgovarati za ono sto se desilo njenoj cerci a ovaj joj reko da se kod nas takvih slucajeva desilo samo 7 sto je mnogo manje nego u EU. Srasno.
Inace maminoj tetki su dijagnozirali da ima rak dojke. Odmah su joj zakazali operaciju i odstranili dojku. Kada je uradjena biopsija pokazalo se da je bilo samo masno tkivo i da nije bilo ni traga raku

Е ово је већ промашај...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 396 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 2 sakrivenih i 386 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Arhiv, bojank, Boris90, Gama, Marko Marković, r77adder, sizif, vranjanac29