Štrajk prosvetnih radnika u Bugarskoj.

1

Štrajk prosvetnih radnika u Bugarskoj.

offline
  • Pridružio: 23 Avg 2007
  • Poruke: 95

Več 10 dana traje štrajk prosvetnih radnika u Bugarskoj.U štrajk učestvuju 80% učitelja u dečiim vrtičima,osnovnim i srednim školama.Bugarski učitelji traže dvostruko povečanje plate ( trenutno plate učitelja u Bugarskoj su najniže u Evropi i na Balkanima) i veče investicije u obrazovanje.U medjuvremenu bugarska vlada ignorira problem i odbija da pregovara sa sindikatima, a takozvane " nacionalne" medije iznose u javnost samo stav ministarstva. Samo u nekim privatnim radio i tv stanicama se otkrito i objektivno govori o štrajku. Upravno zbog toga ne postujem izvor ove vjesti.Izvor sam zapravo ja, jer sam ja jedna iz onih koji štrajkuju.Kao odgovorni gradjanin svoje zemlje smatram da prava istina mora da se zna.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Jan 2006
  • Poruke: 577
  • Gde živiš: NIŠ

Prema podacima vlade, oko 100.000 nastavnika radi u bugarskim državnim školama i njihova prosečna mesečna zarada je oko 440 leva (317 dolara).

Vlada je priznala da su plate u obrazovanju niske, ali je rečeno da bi ispunjenje zahteva prosvetnih radnika podstaklo inflaciju, što bi moglo da ugrozi privredu zemlje.



Plate u odnosu na nasu zemlju su zlatne. Nasi prosvetari bi trebali vec da sruse vladu. A sto se tice strajka sigurno ce prijati deci.



offline
  • Pridružio: 23 Avg 2007
  • Poruke: 95

E, upravo zato sam pokrenula ovu temu,jer sam znala da če vlada da sakrije istinu.Ja sam učitelica bugarskog jezika i moja plata je 280 leva (140eura).U mojoj školi ne postoji učitelj, koi uzima više od 330leva(165eura).Ne znam kakve su učiteljske plate u Srbii, ali sam sigurna da su veče.A priče kako če povečanje naših plata podsteči inflaciju su zapravo cinizam.Inflaciju če prouzrokovati nihovo ponašanje.Trenutno vlada odbija pregovore jer se nada da če mo mi odustati, ali mi smo spremni da produžimo štrajk sve dok nas ne čuju.

offline
  • Pridružio: 12 Sep 2003
  • Poruke: 2839
  • Gde živiš: Kotor

Prosto ne mogu da verujem da su plate tako niske u Bugarskoj. U Crnoj Gori je prosečna plata ( sa toplim obrokom i dodatkom za odeljensko starešinstvo) oko 350 eura, a od 1. novembra će biti 30% viša (znači, oko 460 eura, a i pored toga plate u prosveti izazivaju podsmeh. KOliko znam, i u Srbiji su plate na sličnom nivou, a u Bosni su veće.

U CG je pre nekoliko godina bio organizovan štrajk koji je trajao preko godinu dana, a epillog je bio beznačajno povećanje plata, potpuno razbijen sindikat prosvete, mnogo gorčine i velike posledice za učenike. Sad imam utisak da ovde niko ne bi štrajkovao čak i da potpuno ukinu plate.

offline
  • Pridružio: 23 Avg 2007
  • Poruke: 95

Ne znam kako ce se sve zavrsiti kod nas, ali smo mi odlucili da idemo dokraja.Jednotavno ne mozemo biti siromasnii, nemamo sta da izgubimo.Moramo da se borimo za svoje pravo da zivimo dostojno.

offline
  • Pridružio: 12 Sep 2003
  • Poruke: 2839
  • Gde živiš: Kotor

arksi ::Ne znam kako ce se sve zavrsiti kod nas, ali smo mi odlucili da idemo dokraja.Jednotavno ne mozemo biti siromasnii, nemamo sta da izgubimo.Moramo da se borimo za svoje pravo da zivimo dostojno.

Trebaće vam puno snage i volje. Želim vam da uspete, mada bi i povećanje plata od 100% bilo mizerno i ispod svakog nivoa Sad

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 2215
  • Gde živiš: in the heart of the city

teacher ::Prosto ne mogu da verujem da su plate tako niske u Bugarskoj. U Crnoj Gori je prosečna plata ( sa toplim obrokom i dodatkom za odeljensko starešinstvo) oko 350 eura, a od 1. novembra će biti 30% viša (znači, oko 460 eura, a i pored toga plate u prosveti izazivaju podsmeh. KOliko znam, i u Srbiji su plate na sličnom nivou, a u Bosni su veće.
Što se Srbije tiče, plate su na sličnom nivou (naravno, ima varijacija zbog stručne spreme, starešinstava, staža itd.), ali je situacija neuporedivo bolja nego što je to ranije bio slučaj (redovne su i stižu u dan). Ove godine su planirana četiri povećanja, od kojih su već tri dobijena. A i sindikat se zaista trudi da se nešto promeni. Jedino vidim jednu razliku za koju smatram da je veoma bitna, a to je topli obrok. Ovde ga nema, a umesto njega, zaposleni imaju pravo na jednu đačku užinu u toku radnog dana. Problem je u tome što to obično nije dovoljno da zasiti odraslog čoveka, a i vrednost te užine je nekih 350-400 dinara mesečno, što je i do deset puta manje od visine toplog obroka u drugim firmama. Čula sam da sindikat ima nameru da i o tome povede razgovore do kraja godine, i nadam se da će uspeti nešto da promene.

offline
  • Pridružio: 23 Avg 2007
  • Poruke: 95

Teacher, hvala na podršci.Ona nam je sada potrebna.U našem društvu nas neki podržavaju, ali mnogi su protiv nas.Imajuči u vidu ponašanje vlade, situacija je vrlo komplicirana. Neprilagodjena, hvala na informacii.Zaista nam je potrebno da znamo šta se dešava u susednim zemljama.Naši sindikati su u javnost iznosili informacije o tome kakve su plate u drugim zemljama, ali to naša vlada poriče, tako da je nama svaka informacija " sa izvora " dobrodošla.

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 2215
  • Gde živiš: in the heart of the city

Molim. Ako te jos nesto zanima, pitaj slobodno. Cak i ako ne znam odgovor, potrudicu se da ga saznam. I srecno. Wink

offline
  • Pridružio: 23 Avg 2007
  • Poruke: 95

Danas je medjunarodni dan ucitelja.Pozdravljam sve kolege na ovom sajtu!

Dopuna: 11 Okt 2007 20:49

Zdravo svima!
Neko vrjeme nisam pisala na forumu ( mada redovno pratim šta ima novo),jer sam bila zauzeta - " gorela sam u vatri borbe". Več treču nedelju mi štrajkujemo, a vlada se i dalje pretvara da problem ne postoi, kao da nas nema, kao da obrazovanje uopče nije važno. E, danas smo im pokazali da postoimo, da smo važni. Danas su bugarski učiteli organizovali grandiozne demonstracie u centru Sofije.I ja sam bila tamo, malopre sam se vratila - bilo nas je preko 50 000.A oni su se uplašili.Zaključali su se u parlament i pozvali su policiu da ih čuva- toliko policajaca na jednom mjestu nisam nikad vidjela( čak i kad je Klinton dolazio u Sofiji). Ali nisu nas uplašili. I neče, jer ne možeš uplašiti onoga,koji nema šta da gubi. Mi smo siromašni, ali nečemo dozvoliti da nas ponizuju, da nam se rugaju.Braničemo svoju čast i svoje dostojanstvo, jer su nam samo oni ostali. I nečemo odustati dok ministar prosvete i ministar finansije ne daju ostavku.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 852 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 842 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Istman, ladro, marsovac 2, Mi lao shu, Mixelotti, nebkv, Oscar2, stegonosa