Lična i društvena odgovornost

15

Lična i društvena odgovornost

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17595
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ја сам један од графит-манијака, пионир те врсте штеточинства у мом граду. Нисмо намерно некоме жрврљали по зиду зато што је кречен, већ зато што је погодан, или на таквом месту да сви виде. Један од нас се светио својој бившој девоци па је близу њене куће, на бандери (уздуж, није га мрзело), написао ''Мица пушачица'' (с опроштењем). Наравно, брзо смо дигли руке од тога. Није интересатно кад немаш конкуренцију.
Иначе, милиција је клинцима загледала прсте (због трага спреја), а извесно време су у локалним фарбарама тражили и легитимацију када се купује спреј. Озбиљно.

Пошто сам се ја, иначе, професионално , бавио израдама сценографија, изложби, разних декорација, имао сам где да се доказујем па ме то брзо прошло, а остали нису имали вођу и то је то. Сада то , одавно, у граду не ради нико. Превазиђено. Сад можеш да жврљаш по ФБ и твитеру...WinkRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10640

Postoji razlika između murala i vandalizma. Murali se uglavnom prave dugo i ne osvanu preko noći. Ne prave se u žurbi jer imaju dozvolu da zid koriste kao platno. Ovde grad organizuje Street Art festival koji promoviše umetnost, i svake godine neki zid dobije novi mural. I to su lepi murali. U čast poginulim na Košarama, u čast poginulim na streljanju, Dilan Dog u prolazu gde se decenijama prodaju stari stripovi. Čak može da se toleriše i pisanje ljubavnih poruka na bedemima i nasipima. Nikako to ne može da se izjednači sa vandalizmom, žvrljanjem fasade Narodnog muzeja i arhiva, osnovne škole gnusnim natpisima i crtanjem Svastike na spomenicima streljanim od strane Nacista.offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1687

Citat:шта је то мурал, шта графит, а шта штеточинска жврљотина.

Upravo ovo kad već pričamo o tome. Doduše bila bi to fina nova tema jer ima dobrih postova u vezi toga u okviru ove teme...

Vandalizam i štetočinsko žvrljanje niko od nas ovde ne smatra nečim normalnim, naročito oni nacionalšovinistički, koji skrnave spomenike, zdanja kulture, ili nove čiste fasade. Danas klinci su često i indoktrinisani i nisu dobro informisani ni o čemu. Često ni ne znaju osnovno iz istorije onda često tako i skrnave spomenike što iz besa i nekog ludila a da pri tom ni ne znaju po čemu vrše svoju destrukciju..

Al ima starih fada, ili određenih mesta za grafite ili podobnih za dobar mural, koji spada u uličnu umetnost, ili dobar grafit sa stihovima, ili nekom revolucionarnom porukom.

Mislim da još uvek u jednom parku na fasadi stoji grafit -parola iz Drugog svetskog rata: Živeo NOB!
Ima tema o tim vrstama parola i grafita na potforumu Vojne istorije..
One su uvek postojale, i pojavljivale su se kao simbol bunta...

Inače mpman i zx16
su dosta toga rekli kako jeste, kad su u pitanju nove generacije, kako se nekad odrastalo i živelo kako sat. A to danas je samo posledica. I ono što deca koriste samo svoja prava a nigde obaveza, dužnost...

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10640

Članak je malo stariji, pojedinih građevina više i nema, ali:
https://www.vice.com/sr/article/z4nvnw/vice-u-kraj.....a-do-urala

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Док су једни одговорни,други својом неодговорношћу праве проблеме опасне по живот.Код нас се отров купује и баца ,где ко стигне...

На њиви између насеља Пригревица и Стапар је 30. децембра 2020. године пронађен изнемогао млади орао крсташ (Aquila heliaca). Пронашли су га ловци, који су обавестили Ненада Спрема, члана Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, а који је одмах потом обавестио Покрајински завод за заштиту природе. Истог дана Завод је птицу преузео и транспортовао у Прихватилиште ЗОО врта на Палићу.

- Због основане сумње да се ради о тровању, орлу је пружена одговарајућа терапија и потом је смештен у волијеру. На основу прстена на нози утврђено је да се ради о младој птици која се ове године излегла у Словачкој. Већ сутрадан, 31.12.2020. године, орао је деловао боље, придигао се и исправио главу.

http://www.politika.rs/scc/clanak/470011/Spasen-or.....Prigrevice

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Лична и друштвена одговорност проф. др. Драгољуба Петровића треба да послужи за пример нашем друштву.

Ауторски текст проф. др. Драгољуба Петровића за Новости о тржишту уџбеника у Србији .

Удружени издавачи хвале се да праве "уџбенике по мери савременог ученика", да они у тим пословима "ангажују највеће ауторитете, искусне уреднике, врхунске дизајнере, илустраторе, преламаче", да су њихове књиге шарене јер се не сме дозволити да "деца уче из црно-белих копија, што би у данашње доба естетике и афирмативности било скарадно, а при томе и погубно за учениково поимање градива".

А како то изгледа конкретно, тј. по мери Удружених издавача нека покаже само један пример. Издавачка кућа НОВИ ЛОГОС, чији је власник некада блиски Туђманов пријатељ Данијел Ждерић, објавила је књигу Природа и друштво: Уџбеник с тематским атласом за четврти разред основне школе. Књигу је потписао ауторски колектив који предводи Александар Кандић, рецензентски је оверило неколико редовних учитеља основних школа, да је књига паметна – притврдио ЗУОВ, а све их благословило српско Министарство за трговачку памет (на челу са Мл. Шарчевићем).

И тамо објављена карта Рашке, „најстарије српске државе“ (из деветог века), на којој се види да се она налази између Ибра, Западне Мораве, Дрине и Таре и да се с истока граничи с Бугарском, с југа Византијом, а са запада и севера Хрватском, при чему хрватско-бугарска граница на западу допире негде до Ариља, на истоку пресеца Велику Мораву пре њеног утока у Дунав, али се не види да ли се према северу и (северо)истоку заиста простире до Балтика и Црног мора – како је то давно утврдио Павле Ритер Витезовић, а после притврдили Анте Старчевић и нова правашка памет.

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/950923/zloc.....ika-srbiji

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ето примера неодговорности и појединаца и друштва....

Потпећким језером поново плута на стотине кубика разног отпада.Набујали Лим донео је до бране смеће са севера Црне Горе, Бродарева и Пријепоља, тако да ружне слике из околине Прибоја поново обилазе Србију.

У граду на Лиму се надају да ће ово бити последњи пут да језеро буде прекривено смећем.

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/951147/nabu.....foto-video

Министарка Ирена Вујовић је обећала да ће држава обезбедити новац за изградњу сајле, тако да ће радови на њеном постављању кренути половином јануара .

И уместо да траже трајно решење,они ће привремено да развуку неку сајлу,и тако до следеће бујице,па јово наново.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ови се још и хвале својом неодговорношћу GUZ - Glavom U Zid

Citat:Српска академија наука и уметности у 2020. години објавила је 40 наслова, док је још десет у штампи, о чему су недавно у просторијама САНУ говорили академик Зоран Кнежевић, генерални секретар САНУ, Миодраг Марковић, дописни члан САНУ, и Снежана Букарица, руководилац Сектора за издавачку делатност САНУ.

Како је казао Кнежевић, међу најважнијим издањима, између осталих, налазе се прва књига Приступних беседа српских академика (1886–1947), уредника Мира Вуксановића – која обухвата прилоге првих 16 чланова Српске краљевске академије и пет свечаних изјава академика који су у време када су изабрани живели ван Србије , затим Двадесет и први том Речника српскохрватског књижевног и народног језика, чије је издавање почело 1959. године, а у овом се тому налази око 8000 нових речи и израза на слово П, као и други том Речника појмова ликовне уметности и архитектуре, чији је уредник академик Милан Лојаница, а који садржи више од шест стотина одредница...


http://www.politika.rs/scc/clanak/470101/Bogata-izdavacka-delatnost-SANU

Шездесет година је прошло,а они стигли до слова П ?! Па колико треба још да прође до краја?И то језика ,који се више не зове тим називом.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1687

Citat:И уместо да траже трајно решење,они ће привремено да развуку неку сајлу,и тако до следеће бујице,па јово наново.

I na to privremeno rešenje će da se pukne neka silna svota novca.

Rešenje nad rešenjima je samo izgrađivanje ekološke svesti. I kazna za sve te ne finansijska pare će uvek neko da nađe, nego zavrni rukave, rukavice, džak i u sakupljanje đubreta.

Al što više pojedinaca sa izgrađenom ekološkom svešću da utiče na one bez svesti, dok im se ne smuči. I ne skapiraju. A ne da se smeju, gledaju ko tele, il teraju inat. Takvi su najgori...
Ovim zadnjim se u kraju bavim-i tj nas nekoliko iz kraja, intenzivno od letos. Jer imamo upravo ekološki lokalni problem i ne može niko da se dogovori i prihvati se obaveze održavanju površina pisah o tome pre nekoliko strana.
Uzeh da sredim sve, ljudi te gledaju ko ludaka, fakultetski obrazovana osoba koja radi u tom krugu i puši ispred objekta i dalje baca pikavce u žardinjeru sa cvećem, nije skapirala ništa...
Ne vode računa i dalje o kučićima, u mz prevrće očima kad nas vidi, fazonu stalno šalje mail nema odgovora. A večito žvaće, ili je na moblilnom čak ni ne kaže ni zdravo ni prekine vezu da sasluša. Kancelarija stranke takođe ni prstom da mrdne, važno da izale kad treba neki potpis ili propaganda da se odradi..
Iz gradske čistoće neće da prazne kante koje su pravougaonog oblika-to su kante od gradskog zelenila i prazne samo one koje su zaobljene-tj one koje pripadaju čistoći.
Koji smo mi fenomen eee. U nekoj uređenoj državi bi se krstili na tu glupost.
Neke kante su okrenute naopako i đubre oko njih pobacano. Niko neće da čisti oko poslovnog objekta, itd itd
Nit posao rade gradsko zelenilo, ni čistoća, ni poslovni prostor, ni mz, ni građani. Nije ničija odgoornost.
I to tako može da primeni na globalnom nivou, na ekologiju reka, deponije itd..

Mogu da pohvalim jedino grupu osnovaca koja je pre raspusta krenula da čisti naselje sama se organizovala.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::
Al što više pojedinaca sa izgrađenom ekološkom svešću da utiče na one bez svesti...


Појединац са еколошком свешћу, у Србистану може утицати на друге без ек.свести,само са пендреком,мотком,батином..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 571 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 565 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: LUDI, Mixelotti, oddsock, saputnik plavetnila, wolverined4