Lična i društvena odgovornost

17

Lična i društvena odgovornost

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17595
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Kaplar2 ::Nisam hteo da budem ničiji ni u onoj firmi, ostatku nekadašnjeg giganta, pa sam se proveo kako sam se proveo. Sada me je tamo nasledio jedan mlađi kolega, koji ume da peče na ražnju, ono što ume tako slatko da pojede onaj, koji ga tamo može bez reda i poretka postaviti. Nalazim se opet na početku karijere, ali u drugoj zemlji. Šteta što sam toliko kasnije to dočekao.

Потпуно те разумем. За многе од нас је већ то бесповратно испуштена шанса, јер смо живели у држави која је добро плаћала и поштовала наш рад, па нисмо имали много потребе да о томе размишљамо. Имао сам плату у просеку 4000 ДМ. У Немачкој би имао већу, са сразмерно већим трошковима (доласци, одласци, учење језика, кирије, итд, итд). На рад у иностранство су ишли неки други, са доње лествице занимања и друштвеног поретка. Сада је обрнуто.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Диван пример одговорности послодавца.

Ретке су ситуације, посебно у приватном сектору, да су послодавац и радник у „великој љубави“.
Запослени вечито незадовољни условима рада и примањима, а надређени убеђени да радници не пружају максимум на својим радним местима.

Да може и другачије и да су задовољне обе стране,показује готово невероватан пример Грађевинског предузећа из Бијељине „Техника инжињернг“, које је својој радници, Деси Модраковић испраћајући је у пензију, поклонило ни мање ни више него - нови стан!

https://www.novosti.rs/c/republika-srpska/vesti/95.....i-dok-zivaoffline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1687

Još jedno preduzeće koje je radniku poklonilo stan...

Bravoooo! Ziveli
A što se tiče besplatnih udžbenika kao što rekoh neće to ići ko po ledu...

Citat:
Понуда бесплатних онлајн уџбеника наљутила издаваче


Citat:Овакав потез Кавчића изазвао је незадовољство код издавача. Они тврде да уџбеници нису бесплатни већ да је реч реч о „сумњивој дистрибуцији уџбеника у ПДФ формату преко приватне фондације”.

Наводе да родитељи морају да одштампају уџбенике што кошта, те да се идеја о бесплатним уџбеницима на тај начин оповргава.


http://www.politika.rs/scc/clanak/470864/Ponuda-be.....a-izdavace


Naravno, pošto su nemoćni i lenji i neinventivni da bilo šta odrade, oni će samo da kritikuju.
Glupa sujeta, da se večito poklope ono koji imaju nekih dobrih ideja.

Mogli su sve ove godine da anketiraju roditelje, da ispitaju šta misle deca i roditelji a ne da ih anketiraju po pitanju politike, ko pred kraj prvog polugodišta.

SANU, već diskutabilna institucija, ipak je dao stav da se treba sačuvati domaća baština, i da izdavači treba da budu domaći, te dve stvari su AMIN za početak.

Na mladima ova država treba da ostane i da znaju gde žive.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1664
 • Gde živiš: Karlmarksland

Napisano: 17 Jan 2021 22:39

natrix ::
Citat:
Понуда бесплатних онлајн уџбеника наљутила издаваче.
Овакав потез Кавчића изазвао је незадовољство код издавача. Они тврде да уџбеници нису бесплатни већ да је реч реч о „сумњивој дистрибуцији уџбеника у ПДФ формату преко приватне фондације”.
Наводе да родитељи морају да одштампају уџбенике што кошта, те да се идеја о бесплатним уџбеницима на тај начин оповргава.
Свако се чеше тамо где га сврби Laughing

Не знам ,колико може да кошта штампање,али сам прилично сигуран,да мање износи од куповине књиге у књижари.

Dopuna: 17 Jan 2021 23:34

Идеја о бесплатним књигама коју је покренула Фондација "Алек Кавчић", биће огромно растерећење за кућне буџете родитеља школараца. Прошлог пролећа, износи на уплатницама за плаћање уџбеника, били су од 4.000 до 7.000 динара од првог до четвртог, а за више разреде од 10.000 до чак 17.000 динара. Док су некада постојали само уџбеници државног завода, последње две деценије је присутно мноштво издавача, који разним "наградама" лобирају по школама да баш они буду изабрани, иако су наставно градиво и садржај исти. Разлика је само у корицама, илустрацијама, распореду лекција у уџбенику.

Наставницима се нуде лаптопови, плаћање семинара, стручних усавршавања...
Citat:ПРЕГОВОРИ И ЗА ШТАМПУ У КОЛОРУ

Како нам је речено у Фондацији "Алек Кавчић", у току су преговори са неким штампаријама о штампању издања у боји, по цени од два динара по страни. То би значило да би књига из енглеског језика од сто страна, коштала 200 динара, а цена у књижари је 1.100 динара.

Такође, постоји могућност да се уџбеници појаве и у скриптарницама у црно-белој штампи.

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/954840/samo.....-udzbenici

Ово је, иначе, прва школска година са новим књигама за трећи и седми разред, пошто се учи по реформисаним програмима, које важе годину дана, па ће се ове године поново бирати. Од септембра ће и четвртаци и осмаци радити по новим програмима, па не могу учити из старих књига.

Значи да се питагорина теорема опет променила за годину дана и да Рајна није више река,већ поток GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1687

U vreme drugova i drugarica, pionira i omladinaca, knjige su išle iz ruke u ruku, nasleđivale se ko i garderoba, đačke torbe...
Ovde malo malo pa se štampaju novi, još skuplji, a ostali idu u recikliranje, valjda idu u recikliranje.
Tu ne štima ništa..
Nema šta tu da se menja iz opšteobrazovnih predmeta svake godine epohalno pa da mora da se štampaju knjige i udovoljava eu ili sujeti nekih raznih itd.
Dovoljno je jedan čas pa nove stvri koje su se izdešvale na polju nauke ili istraživanja da se spomenu, na kraju deca su svedoci onoga što se dešava trenutno.
Samo se bre vrte u krug.
Veliki je problem i nastavnicima i deci i roditeljima sa svim tim izdavačima.
Mnogo bi lakše bilo da postoji jedan i važi za sve od 1.-8. razreda... i nešto viša cena od cene koliko iznosi štampanje.
I to je to.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1687

Kako tokom ledenih dana rade prihvatilišta za beskućnike širom Srbije


https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drust.....i-dom.html

Citat:Prihvatilište pri Crvenom krstu u Maloj Krsni kod Smedereva trenutno zbrinjava sedamnaest osoba iz više gradova. Zbog problema sa grejanjem, trenutno ne primaju nove korisnike. Nedavno je zamenjen stari kotao, a narednih dana trebalo bi da bude zamenjen i dotrajali dimnjak.

Citat:"Zbili smo svoje korisnike, pošto ih sada grejemo električnom energijom, a niskonaponska mreža nije projektovana za to, budući da smo imali centralno grejanje. Tako da se ja nadam da ćemo taj problem rešiti i da ćemo tokom sledeće nedelje moći da otvorimo širom vrata prihvatilišta za sve naše buduće korisnike", kaže Tomislav Živanović, sekretar Crvenog krsta Smederevo.


Mislim to su stvari koje se ne rade zimi, već leti se proveri stanje objekta. Lokalne zajedince prvo se angažuju mora da se ističe i govori glasno da se vidi, gde šta ne valjda i da se odradi to kad nije sezona i minus osam stepini,...Isto ko što se ne čeka da zimi i u jesen dese poplave,
korita reka se sređuju-čiste i proširuju kad je vodostaj najniži, leti, to rade lokalne samouporave, meštani, građani...

Znači ne vredi svake godine se kroz isto prolazi....

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1687

Citat:Пропадање друштва као заједнички именитељ седам романа кандидата за НИН-ову награду

Citat:Од приче о изневеравању и урушавању професионалних принципа, преко критике непролазно погубног српског менталитета, затим приче о пропасти једне љубави, или сведочанства о укидању слобода и разарању укупног друштвеног морала, све до туробних приказа судбина људи у распаду некадашње велике државе на Балкану и њене армије, пред читаоцима су романи који на разне начине преиспитују болести нашег савременог друштва, али и моралне и психолошке падове појединаца.

https://rs.sputniknews.com/kultura/202101211124438.....u-nagradu/

Romani ne lažu!

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1687

Na mladima svet ostaje..

Pročitao 300 knjiga za godinu dana...

Citat:Читалац године”, престижно признање које додељује Библиотека града Београда, уручено је Денису Рахмановићу, дечаку који је прочитао безмало око 300 наслова у протеклој години. На свечаности поводом Дана Градске библиотеке и њеног 90. рођендана, Денис је поносно седео као најмлађи награђени.

Денис Рахмановић, ученик петог разреда Основне школе „Јован Ристић” у Борчи, освојио признање Библиотеке града Београда „Читалац године”.


https://rs.sputniknews.com/kultura/202101211124439.....dinu-dana/

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1687

Sinoć je na RTS bila emsija o školstvu i obrzovanju, međutim koliko je bilo dobrih ideja i rečenog toliko je isto bilo i neukusa u ponašnju i raspravi i to na dan Setog Save..

Veći deo toga smo ovde spominjali šta je problem kad je školstvo u pitanju očito još uvek ne mogu da se izdogovaraju i imaju jedinstven stav, upravo jer se u sve uvukla politika, a ne razum..

Kad smo već kod onoga šta treba promeniti pored jedinstvenosti udžbenika i da o njima vodi računa Zavod za udžbenike

Vratiti roditeljima i školama da budu autoritet u vaspitanju i obrazovanju: Mr. Green

-uvesti ponovo uniformu-da se ne oseća razlika po statusu ekonomskom i socijalnom
-uvesti dečiju štednju kao nekad što je bilo-da bude obavezna kako bi se od malena naučili da štede
-i korisne predmete kao PPiZ-da se nauče da budu društveno korisni
-i da časovi razrednog starešine imaju svrhu ne samo za opravdane i tekuće probleme
-sakupljanje sekundarnih sirovina kao nekad kako bi se naučili recikliranju
-ekološke aktivnosti da sami sređuju dvorišta škola i samu školu radne akcije-kako bi se naučili ekologiji i redu
-proširiti akcije CK kao nekad na škole-da se nauče da budu društveno korisni

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 807

Nisam siguran da bih umeo više od ovoga i sam da ponudim. Možda više boravka van učionice, posete drugim školama, radionicama, pekarama, fabrikama, ustanovama, prirodi...
Stavljati pred malu decu probleme, koji su prilagođeni rešavanju putem kolektiva.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 664 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 654 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Altay, cikadeda, dragoljub11987, havoc995, Krusarac, kybonacci, Mixelotti, oddsock, Srki98