Lična i društvena odgovornost

20

Lična i društvena odgovornost

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2284
 • Gde živiš: Karlmarksland

Бахате Нишлије убијају заштићене птице! За непуна три дана волонтери Зоо планета из Ниша спасили су две птице које су упуцане из ватреног оружја.
Према речима Душана Стојановића, председника Зоо планета поднели су пријаве полицији.
- Kреја, познатија као сојка птица, пронађена је...
https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/973598/ljubi.....cene-ptice

Млади орао крсташ који је пронађен изнемогао 30. децембра 2020. у атару села Пригревица код Апатина угинуо је након неколико дана у прихватилишту за дивље животиње Зоолошког врта "Палић".
У ткиву јетре младог крсташа садржај олова био је 5 пута већи од нивоа који је смртоносан за велике орлове.Орао није упуцан, али је појео неку животињу која је убијена из пушке сачмарице и у тело је исхраном унео оловне куглице. Орлови не презају од храњења лешевима, те су честе жртве тровања.
"Олово је високотоксичан метал који изазива тешку анемију и утиче на нервни систем, крвоток, јетру и бубреге. Тровање оловом изазива летаргију, слепило, парализу плућа и цревног тракта, напад и смрт, како код животиња, тако и код људи", наводе у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

Према истраживању које су орнитолози из ДЗППС урадили у Србији се годишње у рибњаке, језера и реке испуца око 5,5 тона оловне сачме. На овај начин сваке године више од 20 милиона нових куглица олова доспева у животну средину, чиме се угрожава јавно здравље и безбедност грађана.
https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/mladi-ora.....16635.html

Не знам,да ли ловци иду на неке прегледе лекарске или макар да похађају наставу о штетности лова?!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1999

Код нас казне кад неко самоиницијативно очисти улицу, речно корито, парк, зелену површину ако не то онда гледају ко да си луд, са подсмехом.
Све је изокренуто, не кажем било је тога увек. Ал у задње време је све на куб, или се само више прича о томе. Ал ипак пре тридесета година и двадесет није било толико штрокаво где год се окренеш.
И јесте да људи бацају свуда све и где стигну, и у та речна корита, где год се нађу нешто баце, по новом сад и медицинске маске...

Očistio reku od đubreta pre 10 godina, za ovaj herojski čin i dalje plaća kazne


Citat:Miodrag je u akciju čišćenja Toplice tada uključio i lokalne mališane kojima je, zauzvrat, napravio fudbalsko igralište u svom dvorištu. On je očistio bezbroj puta samu Kuršumliju i pokušao da napravi kej u Kuršumliji.

- Ne stidim se da ovo radim, uzmem džak i idem iz ulice u ulicu i usput pričam ljudima i savetujem ih da ne bacaju smeće gde stignu jer je plastika najveća pošast 21. veka. Neću prestati to da radim, sve dok ne naučim ljude da poštuju pravila i prirodu - rekao je tada Mihajlović.


https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/3408.....kazne.htmloffline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1999

Апропо горњег поста,
некако ти који су са села или периферије, баш умеју и да буду бахати. Не сви, ал ме заиста чуди да су констатно у додиру са природом, реком а бацају свашта, по рекама, потоцима, или већ...
У насеље долази камионом човек и жена из неког села, продају кромпир, паркира се и тако до увече продаје. Понекад скувам кафу и однесем, севап је, додуше и још по неко из комшилука, кафу, сок понуди исл., и онда сутрадан видим пластичну амбалажу како је баце уз ограду. А могао је да је остави у кесу у камион па избаци кад дође кући...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2284
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::
Očistio reku od đubreta pre 10 godina, za ovaj herojski čin i dalje plaća kazne


То је за рубрику "Веровали или не" GUZ - Glavom U Zid

natrix ::
некако ти који су са села или периферије, баш умеју и да буду бахати...


То сам и ја приметио.Али су прилично уредни у свом дворишту.У стању су да пребаце комшији у двориште,не марећи за то,да ће том нашкодити.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1999

Buđenje proleća- buđenje ekološke svesti!

Citat:Просторну инсталацију испред Народне скупштине Републике Србије израђену од метала направио је архитекта и уметник Андреј Јосифовски, познатији као „Пијаниста“ и поново опоменуо друштво у којем живи на озбиљне последице загађивања река, ваздуха и плодног земљишта.
https://rs.sputniknews.com/kultura/202103211124906.....ne-srbije/

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1999

Pričaju o tome kako su testovi za polaganje male mature za upis u SŠ sve lakši, naročito zbog nastale situacije i online škole. /široka tema/

Al isto tako da treba da se izbaci kombinovani test i da ostane srpski i matematika.
Postoje dve frakcije.

A ustvari idealna bi bila ona da se računaju samo poeni na uspeh da to pojednostave u ova komplikovana vremena.
Ili da ostave samo kombinovani test i test opšte informisanosti i test maternjeg jezika.

I sad gde je tu pravičnost?

Ima dece kojima ide loše matematika, ili su za istu nezainteresovani, a ide im dobro- društvena nauka, ostale prirodne nauke, tehničko, likovno. I sad takvo dete treba da dobije manje poena jer nije dobar matematičar.

I još uvek kao i nekad postoje te neke predrasude.
Dete je pametno ako dobro zna matu. Tako su u školi nekad u većini slučajeva zaključivali, tako su matori zaključivali.
Ostalo je talanet: Ako dobro znaš da slikaš, baviš se sportom, ili si muzikalan.

Svi tipovi inteligencije koji postoje svode se samo na jedanu ili dve /matematičko-logičku i verbalno-lingvističku/ kad je u pitanju škola i danas.


Tako da me je to užasno nerviralo, ta neka nepravda. To što se baviš duhovnim stvrima, slikaš, baviše se dizajnom, muzikom, sportom, isl je hobi. Ovako si glupander ako ne znaš dobro matematiku ili te jednostavno ne zanima. Prosto nemaš pravo da te nešto kao matematika ne zanima.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2284
 • Gde živiš: Karlmarksland

Пребацује једна инспекција одговорност на другу Shocked Натерао би ја комуналне и ветеринарске инспекторе и инспекторице да ручно склоне ове мртве свиње.Срам их било...

Удружење "Еко-Панчевачки рит" пријавило је надлежнима да је на око километар од Ковилова, недалеко од индустријске фарме, истоварено неколико стотина угинулих свиња!
Како се наводи у одговору које је ово удружење добило после инспекцијског надзора ветеринарске инспекције, наводи се да је затечени комунални отпад, па да надлежност мора да буде пренета даље.

- Инспекција је обавила надзор и у широј околини нису затекли лешеве свиња. Инспекција је надзор поновила са лицем које је пријавило да је фирма која се бави узгојем свиња угинуле направила депонију и том приликом затекла хумке земљишта велике површине као комуналног отпада. Поступајући у оквиру своје надлежности ова инспекција је утврдила да се пријава односи на повреду прописа које надзиру друге инспекције - наводи се у одговору Ветеринарске инспекције Удружењу.

Према речима Јанковића, ветеринарска је на тај начин лопту пребацила у дворшите комуналне инспекције:

- Овде се види да није реч о комуналном отпаду, већ о животињским лешевима. Како је могуће да они нису утврдили шта се десило са том фармом, откуд толике угинуле свиње и да ли су неке завршиле у продаји.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/980315/ekol.....ni-zemljom

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1999

Samo od kad postoji ova tema, ovo je treći put da se priča o otpadu kao što su leševi životinja, ili pokvareno meso iz industrija isl.
A mnogo puta o ekološkoj problematici.
Uvek je traženje čija je odgovornost i na kraju je nema niko.
Kao i to da ne može da se shvati koliko je Srbija lepa i zemlja bogata prirodnim bogatvima, da treba da se čuva.

Ovog jutra, Nišava na tapetu....

I naravno ono što smo zaključili, da oni koji žive u prirodi i bave se poljoprivredom, bacaju đubre, i prave divlje deponije po selima, šumama, potocima, rekama isl. Posle, između ostalog, isti ti čupaju kosu i bogohule kad im reke poplave imanja a nemarno se odnose prema rekama, rečnim koritima..
Kako je moguće da na selima ne mogu da postoje kontejneri, isl ili da nađu način kako da to đubre odlažu a da ne zagađuju okolinu...
Imaju wifi, internet, kablovsku, bazene, a nemaju kontejnere ili organizovane komunalne aktivnosti...Ili kako god da se nazovu..

Citat:Obale Nišave, umesto za uživanje, građanima služi za odlaganje smeća: Nadležni najavili čišćenje

Citat:Obale Nišave na mnogim mestima postale su deponije, a nakon poplava i drveće kraj reke je "okićeno" smećem. Direktor JKP -Mediana-, Dragoslav Pavlović najavljuje da bi ove nedelje trebalo da se očiste obale, a precizira da će se krenuti od jedne deponije u samom centru grada, javljaju Južne vesti.
Zemljište oko reke umesto za uživanje u prirodi često nemarnim građanima služi za odlaganje otpada, a ovog tužnoj slici obale Nišave doprinele su i kese i drugo smeće koje je reka "izbacila" nakon poplava.

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3319981-obale.....i-ciscenje

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2284
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ово има само у Србистану

Након пријаве да се у Ковилову у близини фарме налази депонија угинулих свиња, ветеринарска инспекција за Град Београд тврди да лешева нема, као и да фарма на коју се пријава односи послује у складу са прописима.

Иако наводе да еколошке катастрофе нема, забуну ствара тврдња да би штета била већа ако се земљиште откопа Shocked . С друге стране, Удружење "Еко Панчевачки рит" које је пријавило проблем, јуче је поднела примедбу на поступање инспекције.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/981231/sve-.....-vodi-grad

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2284
 • Gde živiš: Karlmarksland

^^^^
Одговорних нема, изостаје казна, па се виновници лако враћају трационалној методи одлагања "кроз прозор" или на најближој њиви.
Док се у фиокама и на столовима републичких и градских институција гомилају папири, чија примена треба да унапреди животну средину, упоредо са све гласнијом промоцијом еколошких акција, на улицама, у насељима, на приватним поседима, "иза ћошка", расту гомиле смећа и ничу нове дивље депоније.

Кад је у београдском насељу Ковилово, пред угинулим свињама расејаним поред фарме, инспекција затворила очи и запушила нос, а животињски отпад неко затрпао земљом заједно са надлежношћу и одговорношћу, сви прописи су пали у канту за смеће.

И остаће тамо сасвим сигурно док се сваки појединац понаособ не освести да је одговоран за своју околину и да отпад који остави иза себе неће и није дужан да покупи неко други.

https://www.novosti.rs/c/vesti/kolumne/982465/zatr.....e-deponije

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1086 korisnika na forumu :: 101 registrovanih, 12 sakrivenih i 973 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, _Rade, A.R.Chafee.Jr., airsuba, Alibaba1981, aljosa7, aramis s, Arhiv, Arsenije, babaroga, Beria, Bobrock1, Boris90, Boter, Brada i Gibanica, BraneS, Bubili, Buda Baba, CallMeIshmael, cavatina, ccoogg123, celik, Chainsaw, cifra, Cranium, crnitrn, cvrle312, DeerHunter, dejankm, dekan.m, Denaya, Dorcolac, dragonserbia, Dulmitur, Ehinacea, esx66, FOX, Georgius, Griffon vulture, GrobarRomanticar, Hanifudin, invictuss, krlebgd77, Krusarac, kybonacci, ladro, Leonardo, Lieutenant, Lubica, Lucije Kvint, macak44, Mahovljani, Marko Marković, Markoni29, mačković, mercedesamg, mgolub, micoboj, MikeHammer, misa2, Mixelotti, naki011, nenad81, novator, ofbeyond, opt1, ostoja, Outis, panda1, panonski mornar, Panter, panzerwaffe, Paor, Parker, pein, pvoman, raskoljnikov, repac, rkekoke, Rocker, rodoljub, rovac, ruger357, S-lash, S2M, samsung, Shinobi, spektorsky, stalja, Steeeefan, stemark, taz1cl, Tenk, Toni, uros, Vlada78, Warhawk, wulfy, zastavnik, Zmaj Ognjeni Vuk, Zoca