Opišite i preporučite filmove koji su na vas ostavili utisak

241

Opišite i preporučite filmove koji su na vas ostavili utisak

offline
 • Acid_Burn  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator foruma Zabava
 • Hellraiser
 • Demon to some. Angel to others
 • Pridružio: 07 Jan 2005
 • Poruke: 25503
 • Gde živiš: Beneath the Black Sky

@juba

Pregovarach je fenomenalan film...kombinacija Kevin Spacey i Samuel L Jacksson je bila pun pogodak shto se tiche tog filma....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nemanja Markovic
 • Pridružio: 23 Jul 2008
 • Poruke: 216
 • Gde živiš: Pomoravlje

Na mene je najjači utisak ostavio film "Thelma & Louise", znači ova drama je toliko EXTRA da ja nemam reči...
Ko voli drame, a nije pogledao ovu, neka je odmah odgleda!!offline
 • Pridružio: 29 Nov 2008
 • Poruke: 70
 • Gde živiš: Alcatraz-Beograd 011

Goran ::Veštačka inteligencija
Mnogo tužan i osećajan filmčić, valjda sam ga razumeo na svoj način jer imam dete pa su se osećaji uskomešali.
.....Meni je posebno tuzan jer je na snimanju,nedocekavsi kraj,preminuo najveci reziser vih vremena Stanley Kubrick...pa ga je zamanio kic majtor Stiven S.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17080
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Film koji već nekoliko godina tinja u meni mogao bi da se nađe u više tema ravnopravno, pa da ni u jednoj ne bude zapostavljen. Ratno okruženje bez problema ga smešta u kategoriju ratnog filma; unutrašnja moralna borba glavnog junaka čini ga klasičnim umetničkim filmom, a tema je takva da se sociološke, političke i religiozne konotacije smeštaju u visoko provokativni društveni film. Koji je to film sjedinio u sebi toliko intrigantnih osobina? Reč je o jednom od najprovokativnijih filmskih ostvarenja svih vremena , remek-delu Koste Gavrasa - ’’Amin’’. Film je iskoristio plan biografske priče doktora Kurta Gerštajna, nosača esesovske uniforme, inače tvorca po zlu poznatog ubice – gasa pod imenom ’’Ciklon B’’. Kao predani naučnik stvorio je gas s prvobitnom namenom za utamanjivanje gamadi, uzročnika tifusa, vojničkog neprijatelja podmuklijeg i upornijeg od metaka. Njegov pronalazak iskorišćen je za najmasovniji genocid u poznatoj istoriji – istrebljivanje ’’nižih vrsta’’ u nemačkim koncentracionim logorima. Doktor saznaje za pravu prirodu upotrebe svoga izuma i naučnički naivno i neoprezno pokušava na svaki način da alarmira javnost. Kao apsolutnog laika u obaveštajnoj borbi njega prati neverovatna sreća u pokušajima da dopre do Vatikana, odnosno do njihovih diplomata i saopšti strašnu istinu. Uspeva da se poveže sa ambicioznim i perspektivnim crkvenim diplomatom Rikardom Fontanom, mladićem od karijere i velike budućnosti, članom slavne porodice Čuvara papinog trona. Igra ga najveća nada evropskog filma, Matje (Metju) Kasovic, mladić koji se proslavio i kao reditelj, i kao scenarista, a posebno kao glumac. Reč je o takvoj glumačkoj veličini koja zaslužuje posebnu temu, stoga se neću ovde duže zadržavati na njegovom stvaralaštvu.
Sve je, naravno uzalud jer vrh Vatikana jednostavno ne želi da vidi i čuje surovu istinu . Kasnije ćemo videti i zašto. Nesrećni profesor dopada savezničkog zarobljeništva, i ne samo zarobljeništva već i zatvora. Prvo što nalaze u istrazi su njegovi potpisi na liferantskim listama Ciklona B. Potpuno šokiran nepravdom koju je prekasno video, on se veša u ćeliji. Njegov prijatelj i saradnik mladi sveštenik Fontana shvatio je to još ranije, pa i on svesno kreće u smrt , kačeći Davidovu zvezdu na svešteničku odoru i završava u gasnoj komori. Po čemu i zašto je ovaj film sociološki i religiozni šok i provokacija bez presedana u tzv. zapadnoj kulturi? Najpre asocijacijom, a zatim otvoreno (u sceni kada jednom esesovskom generalu vatikanski sveštenik direktno saopštava da je za njega obezbeđena Argentina kao utočište) , Kosta Gavras jasno upire prstom u Vatikan kao saučesnika u Hitlerovim zverstvima. Film počinje relativno bezazleno, kao svaka ratna priča, a sistematično i vešto reditelj vodi gledaoca ka strašnoj istini. On nam ne suflira i ne sugeriše ništa, kao što to obično rade holivudski filmovi B, pa i A produkcije. On manirom pravog sineaste ostavlja gledaocima da sami zaključe da li se Bog i njegovi predstavnici nalaze na istoj strani. Sećam se podmuklih i ćutećih reakcija kada je taj film ugledao velike ekrane. To nije bilo isto kao kad su Mel Gibson i društvo istraživali svoje viđenje hrišćanske istorije. Crkva je smesta prepoznala da o njoj govori čovek koji ima veliko i neprocenjivo iskustvo u slikanju nepravdi (’’Z’’, ’’Nestali’’, ’’Mister Klajn’’, ’’Moj pukovniče’’, itd, itd) i počela mudro da ćuti. Stekao se utisak da je i na tu reakciju bila spremna. Upravo onako kako je to iskazao jedan od njenih velikodostojnika na bezbrižnom ručku u srcu fašističkog rima: ’’Crkva je na kraju uvek u pravu’’. Mi , koji smo to pravo doživeli na svojoj koži, znamo o čemu je pričao.
Obavezno pogledajte ovaj film jer je to jedno od onih ostvarenja o kojima je teško govoriti, ali je još teže ćutati, kako je to za jednu temu pre skoro dva milenijuma rekao Ciceron.

offline
 • juba  Female
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 04 Jan 2008
 • Poruke: 670
 • Gde živiš: Beograd

Odgledah večeras The Day the Earth Stood Still odličan film.

I SF, i akcija, i drama, i odlična poruka, i odlični efekti, gluma.
Pogledajte!

offline
 • Pridružio: 29 Nov 2008
 • Poruke: 70
 • Gde živiš: Alcatraz-Beograd 011

Apocalipse Now...Definitivno,kako rat utice na mentalno i psihicko zdravstveno stanje coveka u stresnim okolinama...Najbolji ANTIRATNI film ikada pored Catch 22...

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17080
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Svojevremeno sam napisao nekoliko studija o sada već kultnom filmu ’’Sibirski berberin’’, žanrovskom čudu , delu koje zaslužuje , rekao bih, poseban topik. Nikita Mihalkov, predsednik Udruženja filmskih stvaralaca Rusije, otvorio je širom vrata za svojevrsnu rehabilitaciju jednog neverovatnog istorijskog perioda ,vremena carizma u Rusiji. Svesno i sistematski brisan , jedan buran i prebogat period ove ogromne zemlje nije mogao nikakvim sredstvima da bude ’’gurnut pod tepih’’ sećanja i da nestane. Nije, rekao bih, reč o rehabilitaciji carizma, spahija i gubernatora, već jednostavno o umetničkom traganju za istinom, ma kakva ona bila. Ne treba nikako smetnuti s uma da je to period kada je Rusija postavila temelje svoje imperijalne fizionomije i definisala , do danas nepromenjene, svoje strateške interese i ciljeve. Umetnici, dakle, ne žele rehabilitaciju carizma kao takvog, već tragaju za onim što im je imanentno – istinom i korenima, a to je nešto čega ni jedan sineasta ne sme da se odrekne.

Tako treba posmatrati i najnoviji film Andreja Kravčuka pod jednostavnim nazivom ’’Admiral’’, snimljen iz mnogo razloga, a povodom stogodišnjice ruskog filma, uz materijalnu pomoć Ministarstva kulture Ruske federacije, što govori o važnosti i značaju filma. Premijerno je prikazan na promociji Putinove partije, što već dovoljno govori o političkim i državnim interesima kojima je trebalo da odgovori ili odoli reditelj , njegova ekipa i sam film. To nije jednostavno odricanje ili odbacivanje komunističke prošlosti jer se nje ne mogu odreći niti je odbaciti tek tako, kao da je reč o starom kaputu. To je, kako napisah, revizija službene istorije i stavljanje stvari na svoje mesto - jednom za svagda, objektivno, bez strasti ili emocija.
Emocija je, pak, previše. O čemu se radi u ovom filmu i ko su njegovi glavni junaci? Film govori o briljatnoj, burnoj i neobičnoj karijeri Aleksandra Kolčaka, talentovanog vojnika kakvim Rusija nikada nije oskudevala i lošeg političara, kakvima Rusija takođe nikada nije oskudevala. Najmlađi admiral carske flote gradi karijeru bez ijedne mrlje, isključivo na rezultatima svoje odlučnosti, lične hrabrosti i vojničkog genija. Najveća društvena bura u dotadašnjoj istoriji, Oktobarska revolucija, zatiče admirala-patriotu na razmeđu na kome bi i mnogo iskusniji od njega zalutali. Na ogromnim prostorima Rusije nalaze se intervencionističke jedinice, Englezi, Česi, Francuzi, povampireni Nemci i svi bi da otrgnu po parče mesa sa te velike trpeze. Kolčak se svrstava na stranu Belih, kada je već njegov glavni oslonac, car, abdicirao i postaje žrtva političkih igara međunarodnog obima, kakvima on nije bio dorastao. Brzo, kao odlučan i nepokolebiv vojskovođa postaje glavnokomandujući kontrarevolucionarnih snaga i Crvena armija je na ivici da pretrpi slom. Njegovi sjajni vojnički uspesi bivaju potrti izdajom Čeha, Francuza, pa čak i Britanaca koji su ga inače naoružali i on završava pred streljačkim strojem u Irkutsku, daleko od svojih dragih brodova sa kojima je mnogo lakše vojevao i izlazio na kraj. Tuhačevski, Buđoni, Frunze i drugi, isto tako talentovani ratnici, dobijaju rat.

Zašto ovo, ipak, nije samo istorijski, odnosno ratni film? Zato što je reditelj vešto i bez patetike u životnu priču velikog admirala upleo, onako kako to samo život izrežira, Anu Vasiljevnu, ženu podređenog oficira i ratnog druga. Rađa se neverovatna ljubav, kakva može da se rodi samo nošena takvim istorijskim vetrovima. Tako i završava, nedorečena i žrtvovana događajima jer Kolčak je, pre svega, bio zakleti vojnik.

Ima u ovom filmu mnogo podsećanja, metafora i citata. Široki, snežni pejzaži i vozovi koji jure stepom podsećaju na ’’Doktora Živaga’’ i ’’Crvene’’; erupcija ljubavi i džentlmensko suzdržavanje ima svoje tragove u filmu ’’Sibirski berberin’’, a dubina patnje Ane Vasiljevne i moć njenog samopožrtvovanja i snage sećanja na trenutak bljesnu kao ljubav Penelope ili upornost one mlade žene, bogatašice sa ’’Titanika’’. Film je produkcijski savršeno urađen, što više nikoga ne čudi.

Najinteresantniji trenuci filma?
Po običaju ih je mnogo i naviru jedan za drugim, no ja bih mojim dragim forumašima i filmofilima skrenuo pažnju na jednu više nego fenomenalnu metaforu: sećate se, svakako, one upaljene cigarete kadeta Alekseja Tolstoja u ’’Sibirskom berberinu’’? Kada se prvi put zakašljao u kupeu voza kada je upoznao Džejn, i onda kada je kao prognanik u Sibiru prljavim rukama zapalio cigaretu, gledajući kako Džejn odlazi; između te dve cigarete našao se njegov život. Film o Kolčaku snimljen je kao jedan fantastično dug ’’flash back’’ smešten u filmski studio šezdesetih godina (u kome se kao epizodista u ulozi reditelja pojavljuje ni manje ni više već Fjodor Bondarčuk, reditelj i glumac ’’Devete čete’’). Međutim, sama Kolčakova ljubav smeštena je između dve kristalne čašice! Kada se na balu pojavljuje kelner, sa tacne mu pada i razbija se staklena čašica. Ista takva čašica razbija se na kraju filma, za vreme snimanja nekog istorijskog spektakla, pred očima ostarele Ane Vasiljevne koja je došla da statira u filmu. Zašto je to dragoceno? Najromantičnija pesma tog vremena, himna zaljubljenih do današnjeg dana, bila je i ostala ’’Stakančiki granjonije’’, odnosno ’’Kristalne čašice’’, a prvi stih kazuje: ’’ Čašice kristalne, pale su sa stola. Pale su i razbile se i tako se razbio i moj život...’. Lepotu originala niko ne može nadmašiti, zato postujem taj refren u originalu.

Стаканчики граненые
Упали со стола.
Упали и разбилися
Разбилась жизнь моя.

Eto, to se zove poštovati publiku i njeno poznavanje filma. Toplo preporučujem svima koji vole film da obavezno pogledaju ovu prelepu istorijsko-ratnu, ali i ljubavnu sagu.

offline
 • Pridružio: 08 Nov 2004
 • Poruke: 4179
 • Gde živiš: Bulevar Kraljeva

@ Sirius svaka ti cast fenomenalno si ga opisao! Sutra ide pravo u dvd na jos jedno gledanje!

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17080
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Jovana ::@ Sirius svaka ti cast fenomenalno si ga opisao! Sutra ide pravo u dvd na jos jedno gledanje!

Zahvaljujem. Svrati na Military forum, na temu ''Vojna tehnika i sedma umetnost'' da vidiš kako stara vojska demonstrira poznavanje filmske umetnosti, kao da je reč o školovanim sineastima. Moram ovde da ih pohvalim jer stvarno je zadovoljstvo čitati njihove primedbe i mišljenja.

offline
 • Pridružio: 16 Okt 2004
 • Poruke: 907
 • Gde živiš: Subotica

21
Mnogo mi se svideo film. Iako traje 2 sata, zaista ni u jednom trenutku nije dosadan. Radi se o studentima koje "broje" karte i tako uzimaju pare po vegasu. Dalje vam necu pricati, pogledajte film, necete zazaliti !

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 455 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 6 sakrivenih i 418 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Apok, aramis s, blake, darkangel, Dimitrise93, doktor1964, dragon986, Faki-Valjevo, goxin, indja, Kinkou, KUZMAR, MB120mm, mercedesamg, Mihajlo2, nebojsagogic, prle122, Rakenica, royst33, S-lash, SAA fan, saputnik plavetnila, USSVoyager, virked, vlvl, Vzor50, wizzardone, xandar, yrraf, zoranis