Uz malo mašte i truda,torte izgledaju predivne.
Stavljajte recepte fondana,slike torti sa fondanom...
Fondan uvijek pripremam po jednom receptu iz Minjine kuhinje...odličan je.
Fondan masa
Potrebno je:
1 kesica želatina u prahu
50 ml hladne vode (za želatin)
20 ml vode (za fruktozu)
100 gr fruktoze ili dekstroze (voćni šećer)
1 velika kašika glicerina (nabavite kod Eurowilta))
900 gr šećera u prahu
Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu ili dekstrozu stavite u šerpicu i prelite isto sa vodom. Stavite na ringlu da se istopi. Mešajte sve vreme do početka ključanja. Neka vri tridesetak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte jednu punu supenu kašiku glicerina i nabrubreli žilatin. Promešajte.
U vanglicu stavite 500 -600 gr šećera u prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mešajte sa kašikom. Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim preročite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umesite fondan. Ako su vam u startu ruke mnogo ulepljene sa fondanom, operite ih i onda nastavite sa mešenjem fondana. Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite papirnatim ubrusom, a ne peškirom ili krpom jer će vam u suprotnom ostati dlačice na fondanu.
Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi sa njim ali ga možete čuvati i mesec dana ako želite. Ako se desi da ga želite upotrebiti nakon tih mesec dana a on bude malo tvrđi za rad, slobodno ga stavite na 4-5 sekundi u mikrotalasnu ali vodite računa da ga ne pregrejete jer možete tako i ruke da izgorite sa njim, jer u sredini bude vreo.
Ovako napravljeni fondan najbolje je bojiti sa gel bojama. Uzmete željenu količinu fondana, zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mesta u fondan.
Ako bojite sa bojom u prahu, pre nego što stavite željenu boju rastopite je sa par kapi vode ili alkohola.
Dopuna: 17 Jul 2014 8:56
Evo malo sličica torti koje sam ja pravila...
Nisu savršene,možda ni blizu toga...ali...ja sam ponosna
Hvala.Tvoja torta je super,dobra ideja
Ima da se kupi gotova masa,tim bolje i lakše.U većim,razvijenijim gradovima postoji,ali u mom gradu ne.
Tako da sam ja prinuđena da mijesim
minjin recept je odlican, pravila vise puta, nema sanse da ne uspe
gotova masa je bolja jer je boja intenzivna, ja sam se ubila dodavajuci boju da dobijem pravu nijansu
lepe su ti torte
tempi ::ja sam se ubila dodavajuci boju da dobijem pravu nijansu
lepe su ti torte
Ja koristim boje u prahu...one tečne su preskupe.Samo uzmi jednu-dvije kapi vode,pomiješaj sa bojom u prahu i razlij po cijelom fondanu na više mjesta.Premjesi,nema šanse da bude šaren fondan (osim ako ne želiš to).