Amatersko pozorište Smederevske Palanke

1

Amatersko pozorište Smederevske Palanke

offline
 • Pridružio: 21 Jun 2007
 • Poruke: 203
 • Gde živiš: Smederevska Palanka

Ima dosta onih koji su stekli naviku da u svemu krenu od početka, u našem slučaju od uvoda, tj. prvog posta, u temi koja ga je zainteresovala. Kako je ova tema pretrpela promenu u svom nazivu, osećam obavezu da, bar kao dug svojim stečenim znanjima, donekle promenim i ovaj prvi prilog.
Temu sam, naime, postavio pod naslovom "Republički festival amaterskih pozorišta Srbije", sa namerom da pribeležim podatke koji su mi dostupni o ovoj manifestaciji od prvog, do 49. festivala, očekujući, naravno, da će i drugi učesnici u kreiranju ove priče dati svoje priloge. Medjutim, kao što se može videti dole, pojedine kolege su mi sugerisale da nije u redu da tema nosi dati naslov a da budu plasirani neki podaci koji se odnose samo na pozorište kojem ja pripadam.
Da ne bih ponavljao ono što je već napisano, dodajem samo još to da sam posle nekoliko razmenjenih postova sa kolegom Siriusom, predložio da se promeni naziv teme, što je i učinjeno.
Po ustaljenim normama sačinjavanja bilo kojeg spisa, trebalo bi sada da usledi bar u najkraćim crtama predstavljanje Gradskog pozorišta Palanka. Medjutim, ja ću se i nadalje držati prvobitne namere – ispisivaću pre svega informacije koje će biti zanimljive, ali i koje se odnose na pozorišni amaterizam Srbije, čiji je, razume se, sastavni deo i moje pozorište.
(Ovo je samo dopuna uvoda, sačinjena 5. jula 2007, silom prilika stavljena pre prvobitnog početka.)

Da bismo raspravljali o nečemu, predlažem da se upoznamo bar sa najosnovnijim činjenicama o nastajanju toga. Ja ću narednih dana postaviti hronologiju, mesta održavanja, učesnike sa naznačavanjem mesta iz kojih su, kao i najbolje ansamble za one godine za koje imam podatke o Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije.
Ukoliko bude interesovanja za neke podatke izvan napisanog, naglašavam da u literaturi iz koje crpim ove podatke još imam nazive i imena autora predstava i pune nazive učesnika. Jer, knjiga, koja je dole pomenuta, namenjena je čitaocima iz Palanke, pa je i njen autor nastojao da pre svega, skoro isključivo, pažnju pokloni palanačkim amaterima.

Prvi republički festival amaterskih pozorišta Srbije
20. oktobar – 7. novembar 1951, u Beogradu, na sceni Železničkog amaterskog pozorišta u Beogradu.
Učestvovali su amateri iz: Beograda, Bečeja, Peći, Zrenjanina, Kosovske Mitrovice, Niša, Rume, Loznice, Palanke.
Prvo mesto su podelili Palančani i amateri Madjarskog pozorišta “Petefi” iz Zrenjanina.
Palančani su igrali dramu Mire Pucove “Vatra i pepeo”, u režiji Ace Mitrovića, a amateri iz Zrenjanina “Učiteljicu” Šandora Brodija.

Drugi republički festival amaterskih pozorišta Srbije
6 – 14. maj 1955, u Beogtradu, sala Amaterskog pozorišta «Branko Cvetković», pokroviteljstvo Dobrice Milutinovića.
Učestvovali: Niš, Peć, Bečej, Novi Sad, Loznica, Kovin, Palanka, Dimitrovgrad.
Gradsko amatersko pozorište Palanka osvojilo je prvo mesto sa predstavom «U tudjoj kući» milenka Misailovića.
Dobrica Milutinović je pisao palanačkim materima:
«Čestitam uspeh na Drugom festivalu amaterskih pozorišta Srbije Koji je održan pod mojim pokroviteljstvom, a na kome ste zauzeli prvo mesto sa vađom predstavom «U tudjoj kući».
U znak toga, poklanjam vašem pozorištu svoju bistu sa najiskrenijom željom za vaš dalju uspešni rad.»

Treći republički festival amaterskih pozorišta Srbije
19 – 30. april 1958, Beograd
Učestvovali: Kikinda, Niš, Apatin, Pataćin, Uroševac, Palanka, “Krsmanović” Beograd.
Festivalu su prethodile smotre u Beogradu, Boru, Paraćinu, Kraljevu, Vranju, Pirotu, Valjevu, Palanci, Kikindi I Kosovskoj Mitrovici.
Palančani su, sa predstavom “I plovi beli oblak” Ivana Raosa, osvojili prvo mesto i stekli pravo učešća na Saveznom festivalu na Hvaru. (U mom avataru su Ljubiva i Aca Mitrović u sceni iz ove predstave.)

Četvrti republički festival amaterskih pozorišta Srbije
3 – 10. jul 1960, Kraljevo
Učestvovali: “Sloga” Zemun, Kikinda, Svetozarevo, Palanka i Kraljevo.
Palanačka predstava “Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijemsa, u režiji Ace Mitrovića, osvojila je prvo mesto i upućene na Hvar.

Peti republički festival amaterskih pozorišta Srbije
22 – 28. jun 1963, Vrnjačka Banja
Učestvovali: Kikinda, “B. Krsmanović” Beograd, “Madač” Zrenjanin, Palanka, Niš, Čukarica Beograd, šiptarska drama Djakovica, Valjevo.
(U literaturi iz koje uzimam podatke – Toma Mitrović, Knjiga za nezaborav, Smed. Palanka 1997, nema vesti o najboljem na ovom festivalu, niti o Šestom festivalu.)

Sedmi republički festival amaterskih pozorišta Srbije
26. jun – 4. jul 1965, Smederevska Palanka
Učestvovali: Kruševac, Palanka, Valjevo, Dadov, Ateqe mladih Pančevo, Peć, Sremska Mitrovica.
Predstave “Medved i Krčma na glavnom drumu” A. P. Čehova, u režiji Ace Mitrovića I “Mnogo vike ni oko čega” Viljema Šekspira, podelile su prvo meso i upućena na Hvar.

Osmi republički festival amaterskih pozorišta Srbije
18 – 26. jun 1966, Kula
Učestvovali: Pančevo, Kula, “Ramiz Sadiku” Priština, Palanka, Paraćin, Teatar Levo Beograd, Kruševac, Dadov Beograd, Valjevo, Kikinda

Deseti republički festival amaterskih pozorišta Srbije
15 – 23. jun 1968, Kula
Učestvovali: Pančevo, Dramski omladinski studio Beograd, Tetar Levo Beograd, Velika Plana, Kula (van konkurencije), Palanka, Kikinda, Dadov Beograd, DjakovicaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 28 Apr 2007
 • Poruke: 275
 • Gde živiš: U zemlji Srpskih naroda i narodnosti

Sjajna ti je ovo stvar no di ga je nastavak.offline
 • Pridružio: 16 Apr 2007
 • Poruke: 705

Dobra ideja ,ali ako je cilj informisanje , blize i detaljnije upoznavanje sa cinjenicama razvoja republickog amaterskog festivala ,podaci treba da budu kako relevantni ,tako i nepristrasni.
Ukoliko imamo istaknute i podcrtane pobednike Festivala samo i iskljucivo onda kada je Palanka pobednik ,a nema podataka o ostalim gradovima (mestima) i pozoristima koja su pobedila onda -kada Palanka nije- tema nikako ne moze biti Republički festival amaterskih pozorišta Srbije nego npr. Palanka na Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Wink

.

Dopuna: 02 Jul 2007 9:33

Inace...moze neko pomisliti da je samo Palanka zauzimala prva mesta,a ostalih godina su svi bili toliko losi - da pobednik nije ni postojao Mr. Green

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 15928
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Citat:(U literaturi iz koje uzimam podatke – Toma Mitrović, Knjiga za nezaborav, Smed. Palanka 1997, nema vesti o najboljem na ovom festivalu, niti o Šestom festivalu.)

Kolega i komšija, uz dužno poštovanje i tebe i uspešnog pozorišta čiji rad i na ovaj način predstavljaš , Stela je u pravu. Ako ne pribaviš kompletne podatke preimenovaćemo ovu temu, pa neka traje onoliko koliko za nju bude interes...Ako nemaš sve podatke, uzmi Zbornike SAS-a, oni izlaze svake godine i imaju ih sva kulturno-umetnička društva u Srbiji (pozorišta, foklorno-muzički ansambli, baletska studija, likovni klubovi, itd).
Pozdrav i srećno traganje.

offline
 • Pridružio: 21 Jun 2007
 • Poruke: 203
 • Gde živiš: Smederevska Palanka

@Sirius

Ma, dobro, mogu ja da redukujem podatke samo na datume, mesta i učesnike, ako smetaju podaci koje imam o nagradjenima... ali, pretpostavljam da nisu ni podaci o vremenu, mestu i učesnicima atraktivni bez laureata...

... a mogao je i neko drugi da lista Zbornike SAS-a...

Nemam vremena za bilo kakvo istraživanje, a da ne bi došlo do pristrasnosti, ili bilo kakvog favorizovanja...

... Zaključaj ti ovo...

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 15928
 • Gde živiš: I ja se pitam...

@Sirius

Citat:Ma, dobro, mogu ja da redukujem podatke samo na datume, mesta i učesnike, ako smetaju podaci koje imam o nagradjenima... ali, pretpostavljam da nisu ni podaci o vremenu, mestu i učesnicima atraktivni bez laureata...

... a mogao je i neko drugi da lista Zbornike SAS-a...

Nemam vremena za bilo kakvo istraživanje, a da ne bi došlo do pristrasnosti, ili bilo kakvog favorizovanja...

... Zaključaj ti ovo...
Taman posla. Nećeš se ti tako lako izvući iz ovog posla, pošto sam ja prilično principijelan tvrdoglavko Wink

Ideja ti je dobra i svi smo je podržali, nego - kad se radi neka bude valjano. Nemoj da si na kraj srca, daleko bilo da smetaju bilo kome podaci o jednom od najuspešnijih amaterskih pozorišta svih vremena u celoj Jugi. Ja sam prvi spomenuo neke vaše najslavnije predstave, a mogu ti reći da sam ih gledao desetine. Nije reč o tome da li ćeš se ti pohvaliti jer imaš i čime (meni je Toma tu knjigu poklonio i slatko sam je pročitao sećajući se svih onih divnih dana). Ja sam, u jednom biltenu, primenio na palanačko i planjansko pozorište (sedamdesetih godina stvarno giganti dramskog amaterizma) naziv ''Moravska škola'', aludirajući na fenomene kakvi su Aca i Ljubica, Rade, Toma, Jova i Vlada Tasić, i mnogi drugi, i svi su smesta to prihvatili. Bili ste fenomen kako je dramski amaterizam uspeo u Pomoravlju (Krnjevo, Lozovik, Staro selo, Osipaonica, Orašje).
Dakle, nema zaključavanja, nego neka stoji ovako pa ću je spojiti sa temom o amaterizmu u Srbiji, ako se niko za dan-dva aktivnije ne uključi. Da li su kolege saglasne sa ovim predlogom?

PS:
Ništa nisam menjao kod tebe, nego sam ušao u tvoj post pa umesto da citiram, ja sam kliknuo ''izmeni'', da te ne zbunjuje ono dole ''Izmenio Sirius''

offline
 • Pridružio: 21 Jun 2007
 • Poruke: 203
 • Gde živiš: Smederevska Palanka

Možda je najbolje ovo što Stela predlaže. Preimenovati temu:

"Gradsko pozorište Palanka na Republičkom festivalu amaterskih pozorišta"...

... a ja ću da nastavim kako sam počeo... i te informacije koje budem postavio sigurno će biti interesantne i upotrebljive za amatere cele Srbije...

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 15928
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Nikakav problem, jer tema jeste interesantna. Vaše pozorište je jedno od najcenjenijih amaterskih pozorišta kod nas. Evo, preimenovaću ja temu, a o pozorišnom amaterizmu Srbije nastavićemo na već započetoj temi. Nadam se da su svi saglasni.
Kolega, pozdravi Tomu i Mićka.

offline
 • Pridružio: 21 Apr 2007
 • Poruke: 248

Hm... ovo izgleda kao posao za H.O.S. ...a sad da nadjem te zbornike... to the Batmobile!

@lj_950 ako te mrzi da prepisujes posalji mi podatke na papiru pa cu ja lako...

offline
 • Pridružio: 21 Jun 2007
 • Poruke: 203
 • Gde živiš: Smederevska Palanka

@Sirijus

Dobro si uradio... Ja u kratkim crtama da "dodjem" do 49. republiškog festivala, odnosno do onih na kojima je Gradsko pozorište Palanka učestvovalo, pa ću da preusmerim temu na ostale susrete (festival uže Srbije, Savezni itd.

Pozdraviću Tomu i Miška (pretpostavljam da si greškom napisao Mićka, imali smo jednog značajnog i važnog, ali na žalost, upokojio se)...

@Husker

Kolega, ja te zbornike, biltene, šta li su... nemam i nemam mogućnosti da dodjem do njih... u našem Pozorištu kao kompleti nisu sačuvani...

Ovo ostalo ću da se snadjem...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 504 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 6 sakrivenih i 467 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 20:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Apok, bespilotni, BRATORIII, Caslav Jankovic, CheefCoach, Dimitrise93, FOX, Joja, komkom, Kos93, ladro, Libertas, Marija Stanojević Ilić, MB120mm, messerschmitt, miodrag, nikoladi, Pavac, pein, repac2, rkekoke, Singidunumac, t84dar, ucenik32, uruk, USSVoyager, VJ, WS2, zixo, |_MeD_|