U Srbiji za dž - besplatni kulturni i zabavni događaji u Srbiji

6

U Srbiji za dž - besplatni kulturni i zabavni događaji u Srbiji

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Aрхеолошки дан на Хисару, изложба пронађених предмета и етно-концерт

Прокупље - Рановизантијски новац из времена цара Јустинијана, копче накита из шестог века, германско копље са златном апликацијом из друге половине петог века, византијски крст, кресива, ножеви, грнчарија и остали предмети који су пронађени током ове године у оквиру археолошких ископавања на брду Хисар, грађани Прокупља моћи ће да виде у суботу на мини изложби. Целодневна манифестација се зове „ У славу града Светог Прокопија”, а почиње у 15 сати.

Поред изложбе пронађених предмета најављено је и учешће витезова, чувара Белих Цркава из Куршумлије који ће се дружити са децом и грађанима, а за завршетак програма од 17 сати планиран је и концерт етно-групе „Руно”, који ће бити организован на самој тврђави чији су бедеми реконструисани током прошле године.

https://www.politika.rs/scc/clanak/487562/Arheolos.....no-koncertRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2125

Citat:Поводом Светског дана туризма који се обележава 27. септембра, грађани ће у понедељак и уторак моћи бесплатно да посете више од 80 туристичких атракција.
https://rs.sputniknews.com/20210926/besplatno-u-mu.....67249.html

Spisak mesta širom Srbije koja se mogu posetiti u ponedeljak i u utorak.

spisak je u excel-u
https://mtt.gov.rs/svetski-dan-turizma/offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Изложба поводом пет векова бродоградилишта у Смедереву
У музеју у Смедереву у уторак, 5. октобра у 19 часова биће отворена изложба „Бродови на Дунаву“ смедеревског бродомоделара Златка Пајића.

Изложба модела бродова који су обележили пловидбу Дунавом у последњих пет векова организована је поводом 500 година од првог помињања бродоградилишта у Смедереву и поводом 30 година рада аутора у бродомоделарству.

Изложба ће бити отворена до 31. октобра 2021. године.

Улаз за изложбу је слободан тј.за џ

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1041230/brodovi-dunavu-izlozba-smederevo

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Бесплатна позоришна представа у "Божидарцу", "Ако сам жена, нисам коњ" одржаће се у четвртак, 9. децембра, од 20.00 часова

Посетиоци ће бити у прилици да погледају урнебесну комедију о девојци која тражи оног правог и баби која је тера да се уда. Главну улогу игра глумица Ана Познановић, а режију потписује Јован Љубеновић.

- Искрена исповест коју ће свака жена разумети и над којом ће се сваки мушкарац замислити, али уз коју ће се и једни и други слатко смејати. Комедија која открива све женске "муке", непрекидну борбу са целулитом, депилацијом и очекивањима фамилије - наводи се у најави представе.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/1062164/ako.....-bozidarcu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Историјски музеј Србије поводом 59 година од оснивања, у недељу, 20. фебруара, пружа љубитељима уметности бесплатан улаз на своје две изложбе – на Тргу Николе Пашића и у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру.

Грађани могу да посете изложбу „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије” на Тргу Николе Пашића и сталну поставку у Конаку кнеза Милоша.

Изложба „Од бидермајера до Медиале” ауторке Тијане Јовановић Чешке први пут публици представља изабрана ликовна дела ...

https://www.politika.rs/scc/clanak/499858/U-nedelj.....kog-muzeja

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

У салону Народне библиотеке „Др Душан Радић“ у Врњачкој Бањи отворена је занимљива изложба „Џепни часовници“ из збирке Божидара Бошка Савића, овдашњег златара и часовничара.

Заинтерсовани Врњчани, као и гости престонице српског континенталног туризма до 24. фебруара моћи ће да погледају део Савићеве колекције, укупно 16 сатова које је за ову прилику издвојио његов унук Лука Букоња, аутор изложбе.

- Џепни сатови су у свету постали веома популарни управо у оно време када је Врњачка Бања основана и када је постајала елитно туристичко место и лечилиште. Највећу популарност џепни сатови имали су између Првог и Другог светског рата, а данас се углавном налазе у збиркама колекционара или истинских заљубљеника – каже Дејан Лучић, директор врњачке библиотеке.

У изложеној колекцији посетиоци могу да погледају швајцарски „зенит“ од четрнаестокаратног злата са 16 рубина, потом „омегу“, женску „ниваду“ са 17 рубина, руски сат из ограничене серије са гравуром птице на поклопцу, „трамелан“ направљен поводом осам векова постојања истоименог швајцарског града у француском говорном подручју, као и јединствени руски палубни сат направљен за потребе морнарице.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1087370/vrem.....biblioteci

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Изложба у Замку културе Белимарковић у Врњачкој Бањи

У оквиру музејског програма, у Замку културе Белимарковић у Врњачкој Бањи, отворена је изложба „Старо српско издаваштво (1494-1918)“ Центра за истраживање дигиталне културе из Београда, чији је аутор мр. Владимир Анђелковић.

Изложбу чине принтови А4 формата на којима су приказани портрети и пословне биографије свих великих издавача књига, документи о пословању и артефакти о времену настајања издаваштва као посебне професије, као и фотографије насловних страна књига одштампаних на давно заборављеном славеносербском писму.

- Представљно је двестотинак издавача који су обликовали модерну српску културу у протеклих шест векова, али и простори где су настајсале српске књиге, од Венеције и Дубровника, преко Лајпцига, Беча и Трста, до Слоуна Темишвара, Новог Сада, Београда, Загреба, Ниша... - каже Јелена Боровић Димић, виши кустос Замка културе.

Изложбу о старим српским издавачима у врњачком Замку културе заинтерсовани посетиоци моћи ће да погледају до краја марта, а улаз је бесплатан.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1089853/isto.....ckoj-banji

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

У новобеоградској Блок галерији у петак у 19 часова биће отворена изложба графика ауторке Надежде Марковски.
Надежда је рођена 1972. године у Београду. Дипломирала је 2003. на Факултету ликовних уметности у Београду, одсек графика. Потом је завршила магистарске и докторске студије.

Чланица је УЛУС од 2004 године. Један је од оснивача уметничке групе ЛихтБлау, која је настала у Беогаду пре 20 година. Поред осам самосталних изложби у земљи и иностранству, учествовала је на преко 70 колективних изложби, бијенала и тријенала у Србији, Белгији, Шпанији,Италији, Француској, Пољској, Грчкој, Јужној Кореји, Црној Гори, Северној Македонији, Румунији.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/1097033/izl.....-markovski

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 2125

Изложба о Винчи од 28. марта у САНУ...

Citat:
Изложба „Винча пројекат : Нови изазови за археологију”, аутора Ненада Тасића, Кристине Пенезић и Дамира Влајнића биће отворена 28. марта у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности.

Изложбу ће отворити декан Филозофског факултета у Београду, проф. др Данијел Синани.

Као што је познато, Винча - Бело брдо је једно од најзначајнијих праисторијских налазишта у југоисточној Европи, које крије девет метара дебео слој у којем су забележене готово све етапе живота на овом месту почевши од 5800. године старе ере па све до наших дана.

На овом месту са тако дугим континуитетом живота посебно су значајни слојеви неолитског периода који су дали материјалну културу изузетног занатског умећа и префињеног укуса, преноси Танјуг.

Најпознатије су винчанске фигурине, најчешће у облику људске фигуре израђене од теракоте.

Од 2010. године трају напори да се део налазишта који је погођен клизиштем спаси и истражи пре него што природни процеси однесу вредне податке и драгоцене предмете у неповрат.

На заштити Винче ангажован је интердисциплинарни тим који је током претходних 11 година предано радио на спашавању овог изузетног културног блага.

Истражен је део велике средњовековне некрополе а ново откривених више од 300 гробова датовани су у период између 9. и 14. века нове ере.

Поред тога приказан је и материјал праисторијске епохе од неолита до бронзаног доба.Што не прикажу оно што не приказују никоме, било је приче о томе кад смо ишли да видимо налазиште пре две године... Evil or Very Mad
https://www.politika.rs/scc/clanak/502704/Izlozba-o-Vinci-28-marta-u-SANU

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2579
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Било би "Први пут у историји Србије..."

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 474 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 2 sakrivenih i 465 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dorcolac, gorantrojka, jackreacher011011, kybonacci, ladro, mnn2, shaja1