Mali i korisni Linuks saveti i trikovi

2

Mali i korisni Linuks saveti i trikovi

offline
 • Uroš Ilić
 • dr stom.
 • Pridružio: 08 Jul 2006
 • Poruke: 2182
 • Gde živiš: Beograd

ProTacticus ::Uklanjanje stare verzije kernel-a

Ukoliko se nakon Update procesa instalira nova verzija kernel-a dešava se da i dalje ostaje stara verzija (ovo se vidi prilikom podizanja sistema, u grub prozoru gdje vidimo 2 verzije kernel-a, staru i novu).

Logično je da se koristi novija verzija. Dodatno, komandom u terminalu

Citat:uname -r

možemo provjeriti koju verziju koristimo.

Uklanjanje možemo uraditi kroz Synaptic Package Manager tako što pretražujemo pojmove:

Citat:linux-headers
linux-headers-x.xx.xx-generic
linux-image


i označimo za brisanje staru verziju kernel-a.


Da napomenem da je na Ubuntu i derivatima lakše deinstalirati kernel preko Ubuntu Tweak i posle pobrisati i konfiguracije, jer u predlogu od ProTacticus, zaostaju konfiguracije u /boot direktorijumu koje treba pobrisati ručno kao root. U protivnom vide se nefunkcionalni unosi starog kernela u grub-u.
Dešavalo se u par tema ranije, može li još neko da potvrdi?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Rade Jekić
 • Pridružio: 05 Okt 2005
 • Poruke: 3004
 • Gde živiš: Valjevo

Napisano: 08 Avg 2011 23:31

Pretraga i sortiranje u terminalu komandom "find"

Meni se često dešava, da skinem nešto sa net-a na manje standardan način (wget u konzoli recimo) i jednostavno ne mogu da pronađem gde se nalazi. U tom slučaju pomaže komanda find u terminalu:

find ~ -type f -mtime 0

~ - direktorijum koji pretražujete (u ovom slučaju Home - direktorijum trenutno logovanog korisnika)
-type f - traži samo fajlove
-mtime 0 - kreirani danas (0 dana od momenta modifikacije)

Iako svaki browser ima opciju za pristup Download lokaciji poželjno je znati ovu komandu jer vam može pomoći i u nekom drugom slučaju.

Recimo, želite napraviti spisak svih mp3 fajlova u trenutnom folderu:

find . -type f -iname '*.mp3' > mp3_lista.txt

"." predstavlja oznaku za trenutni folder.offline
 • Rade Jekić
 • Pridružio: 05 Okt 2005
 • Poruke: 3004
 • Gde živiš: Valjevo

Kako napraviti ISO sliku pomoću konzole?

Odgovor je veoma lak. Pomoću komande (programa) genisoimage koji se nalazi preinstaliran na većini sistema danas a koji je deo paketa cdrkit. Sve što treba da uradite jeste da odredite u koji folder ćete smestiti fajlove i foldere od kojih želite napraviti ISO sliku, a zatim da ovom malom ali moćnom alatu zadate sledeću komandu:

$ genisoimage -o željeni_naziv_fajla.iso -R -J /putanja/do/foldera

Dakle, neophodno je da date neko ime ISO fajlu koji kreirate (obavezna je ekstenzija .iso na kraju imena) i da odredite putanju do foldera u kome se nalaze podaci koje ćete smestiti u ISO sliku. Prekidači (opcije) -R i -J koriste se za dobijanje ISO slike koja ima više mogućnosti od osnovnog ISO standarda (ISO9660) i omogućava normalno čitanje slike i na drugim operativnim sistemima (Windows...). Detaljnije objašnjenje sledi u NAPOMENI ove poruke.
Bitno je napomenuti da će folder koji postavimo kao izvor podataka za ISO sliku biti koreni folder slike (u ISO slici se neće videti taj folder već samo njegov sadržaj). Ako recimo u Desktop folderu napravimo folder pod nazivom priprema i u njega smestimo sve podatke koje želimo smestiti u ISO sliku pod nazivom muzika.iso (primera radi, dva foldera u koje ćemo dalje razvrstati podatke- muzika1 i muzika2), dovoljno je da izdamo sledeću naredbu:

$ genisoimage -o muzika.iso -R -J /home/korisnik/Desktop/priprema/

gde je korisnik naziv korisnika u čijem se Desktop folderu nalazi folder priprema

Možemo iskoristiti i kraću verziju komande ako se folder priprema nalazi u Desktop folderu trenutno logovanog korisnika:

$ genisoimage -o muzika.iso -R -J ~/Desktop/priprema/

Rezultat operacije je kreiranje fajla pod nazivom muzika.iso. On će biti kreiran u folderu u kome se nalazimo u trenutku izvršavanja komande u konzoli (na ovo treba obratiti pažnju...folder u kome se trenutno nalazimo u otvorenoj konzoli dobijamo kucanjem komande pwd). Ovaj fajl kasnije možemo montirati ili narezati na CD/DVD. Kada otvorimo ovako kreiran ISO fajl videćemo da se u njemu nalaze samo dva foldera - muzika1 i muzika2 (u kojima se nalazi sadržaj koji smo u prethodnoj operaciji pripremili.

NAPOMENA: da bi izvršili komandu genisoimage nije neophodno da budete korisnik sa povišenim privilegijama, već običan korisnik sistema. Takođe, na gore opisan način dobijamo ISO sliku koja nije u čistom ISO9660 standardu. Čisti ISO standard podrazumeva da su imena fajlova predstavljena u 8.3 obliku - ime ima 8 karaktera, ne postoji razmak, sva su slova velika, a poslednja 3 karaktera su ostavljena za ekstenziju fajla. Ako ne koristimo pomenute prekidače (-R i/ili -J) imena fajlova koji se budu nalazili u ISO slici će biti formatirana na taj način (skraćena na format 8.3). Da bi to izbegli, potrebno je da koristite Joliet (-J) i/ili RockRidge (-R) ekstenzije (dopune koje proširuju čisti ISO9660 standard).

offline
 • Rade Jekić
 • Pridružio: 05 Okt 2005
 • Poruke: 3004
 • Gde živiš: Valjevo

Mountovanje (montiranje) ISO slike preko konzole

Ako poželite da pregledate sadržaj neke ISO slike koju imate na računaru (skinuli ste neku Linux distribuciju sa net-a ili napravili sami ISO sliku komandom genisoimage Smile ), a nemate instaliran ni jedan program za manipulaciju ISO slikama (recimo, moj omiljeni, AcetoneISO) u pomoć priskače konzola i komanda mount. Da bi uspešno montirali sliku potrebno je da kreirate prazan direktorijum u kome će se posle ove komande prikazati sadržaj montirane ISO slike). Ja u te svrhe imam pripremljen i kreiran folder u folderu media u kome se inače nalaze montirani ostali uređaji za skladištenje podataka u sistemu i nazvao sam ga proba (veoma domišljato, zar ne Smile ). Vodio sam se činjenicom da je za pokretanje komande mount neophodno posedovati povišene privilegije (sudo ovlašćenja ili root nalog, zavisno od distribucije), zašto da ga onda ne kreiram upravo na tom mestu. Ako ga kreirate na ovaj način, u vašem omiljenom grafičkom file manager-u će biti prikazan novi optički disk pod nazivom "proba" (naravno, kada ga montirate). Ovo nije pravilo - možete bilo gde kreirati folder (ili montirati u bilo koji folder koji već postoji na sistemu - ne preporučujem), ali zapamtite da su za pokretanje komande mount neophodne povišene privilegije.

Osnovna sintaksa komande mount u slučaju montiranja ISO slike je sledeća:

# mount -o loop /lokacija/slike/slika.iso /lokacija/za/montiranje -t ISO9660

ili

$ sudo mount -o loop /lokacija/slike/slika.iso /lokacija/za/montiranje -t ISO9660

(u zavisnosti od distribucije koju koristite (osnovno podešavanje podrazumeva da Debian, Arch i Slackware koriste root nalog dok Ubuntu koristi sudo za sticanje privilegija root naloga - tj. drugi opisan način).

Kratko objašnjenje komande:

- o loop - se koristi uvek kada je u pitanju montiranje image fajla. Ne sme se izostaviti!
- t ISO9660 - prekidač koji govori komandi o kakvoj se vrsti image fajla radi. Nije neophodan, jer su retki slučajevi kada komanda sama ne može da prepozna fajl sistem image fajla. Ako prilikom montiranja slike dobijete poruku u kojoj se navodi da komanda nije mogla da prepozna o kakvom fajl sistemu se radi, onda obavezno uključite ovaj prekidač u komandu.

Lokacija slike koja se montira i lokacija na koju montiramo su jasne same po sebi Smile.

Primer za montiranje slike pod nazivom muzika.iso koja se nalazi u mom home folderu a na lokaciju /media/proba/ je sledeći:

# mount -o loop ~/muzika.iso /media/proba -t ISO9660

Ukoliko se ne pojavi nikakva greška (već samo komandni prompt u novom redu) komanda je uspešno završena i fajlovima koji se nalaze u montiranoj ISO slici možete pristupiti na lokaciji /media/proba/ na kojoj je slika i montirana.

NAPOMENA: ukoliko se nalazite u folderu u kome se nalazi slika koju želite montirati, nije neophodno upisivati celu putanju do slike već samo njen naziv.

Kada ste završili sa pregledanjem i manipulacijom fajlovima koji se nalaze u montiranoj ISO slici, možete je demontirati i to na sledeći način:

# umount  /media/proba

(ako to ne učinite ona će biti automatski demontirana prilikom gašenja ili restarta sistema)

Da bi ova operacija bila uspešna ne smete se nalaziti u montiranom folderu. Dakle, ako ste putem konzole došli do foldera u kome je montrana slika, potrebno je da izađete iz svih otvorenih foldera a zatim demontirate folder (sliku). Najbrža varijanta je:

Povratak u koren diska (/)

# cd /

a zatim komanda umount

# umount  /media/proba

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16586

Trik sa LED lampicama na tastaturi: tledsLampice na tastaturi se mogu iskoristiti za različite svrhe.
Pošto se lampice mogu kontrolisati sa drajverom "misc driver", lampicama je moguće predstaviti bilo koji sistemski događaj.

Tako se neko setio da napiše konzolni program tleds, koji lampicama nalaže da blinkaju u zavisnosti od mrežnog saobraćaja. Dakle, NumLock LED će blinkati kada se paketi primaju, a ScrollLock LED kada paketi odlaze.


Primeri:

tleds ppp0
--> tleds se pokreće u pozadini sa podrazumevanim intervalom ažuriranja od 200 ms, pri čemu se motri na interfejs #0

tleds -d 100 ppp0
--> motri na interfejs ppp0 sa ažuriranjem na svakih 100 ms

Ostali primeri i objašnjeni switchevi:
http://manpages.ubuntu.com/manpages/natty/man1/tleds.1.html

offline
 • Rade Jekić
 • Pridružio: 05 Okt 2005
 • Poruke: 3004
 • Gde živiš: Valjevo

Narezivanje ISO slike pomoću konzole

Ukoliko želite narezati neku ISO sliku koja se nalazi na vašem računaru, a nemate instaliran odgovarajući softver za rezanje (ili niste zadovoljni onim programom koji imate) možete se poslužiti konzolom i komandom wodim. Ovaj program je deo paketa cdrkit i nalazi se preinstaliran na većini današnjih distribucija.

Osnovna sintaksa komande u slučaju narezivanja ISO slike koja se nalazi na nekoj lokaciji na našem računaru je:

# wodim -v dev=/dev/s(h)dX /putanja/slika.iso

Sledi nekoliko objašnjenja. Komandu zadajete kao korisnik sa povišenim privilegijama (root ili upotrebom sudo ispred komande). Da bi komanda bila uspešno izvršena, potrebno je da znate tačnu lokaciju vašeg rezača i putanju do ISO slike koju želite narezati. Informaciju o rezaču dobijate komandom:

# wodim -devices

Ukoliko je npr. izlaz ove komande /dev/hdc ili /dev/sdc (ako vam je rezač novije generacije na SATA kontroleru ili ako koristite distribuciju koja obeležava uređaje kao /dev/sdX) a slika koju želimo narezati nalazi se u vašem home folderu pod imenom muzika.iso, onda će ispravna komanda biti:

# wodim -v dev=/dev/sdc ~/muzika.iso

I ovde važi pravilo da ne morate navoditi kompletnu putanju do slike ako se ona nalazi u folderu u kome vam je trenutno otvorena konzola.

NAPOMENA:

prekidač -v omogućava da se informacije o statusu rezanja prikazuju u konzoli u kojoj je komansda pokrenuta. Takođe, na ovaj način će se slika narezati na disk optimalnom tjć prosečnom brzinom (AWS) koju ubačeni optički disk podržava. Često je to ujedno i maksimalna brzina diska. Ukoliko želite disk narezati tačno određenom brzinom, onda koristite parametar speed=neki_broj (označava odabranu brzinu). Primer:

# wodim -v speed=16 dev=/dev/sdc ~/muzika.iso

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16586

Snimite sadržaj desktopa kao video datoteku koristeći komandu iz terminalaUkucajte sledeću komadu:

Citat:sudo ffmpeg -f x11grab -s wxga -r 25 -i :0.0 -sameq /home/out.mpg

Snimanje se prekida na CTRL+C

Napomena:
Neophodno je imati instaliran paket: ffmpeg
( sudo apt-get install ffmpeg )

offline
 • Brok  Male
 • Moderator foruma
 • Mihajlo Bogdanović
 • Linux driver - fighter - warrior
 • Pridružio: 04 Maj 2005
 • Poruke: 3198
 • Gde živiš: U autu i ispred računara, iz grada Kraljeva

Takođe je moguće hvatanje snimka sa komandom:
ffmpeg -f alsa -ac 2 -i hw:0,0 -f x11grab -r 30 -s $(xwininfo -root |  grep 'geometry' | awk '{print $2;}') -i :0.0 -acodec pcm_s16le -vcodec  libx264 -vpre lossless_ultrafast -threads 0 -y screen-capture.mkv
Sa tim da se i jedan i drugi mogu prekinuti sa q na tastaturi.

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16586

Pravljenje screenshota komandom iz konzole


a) komanda import

Citat:sleep 5 && import screenshot.jpg

Ova komanda će nakon 5 sekundi, uhvatiti screenshot ekrana pri čemu će korisnik moći da izvrši pravougaonu selekciju dela screenshota, koji mu je potreban.

Odmah po puštanju levog tastera miša, napraviće se datoteka, i sačuvaće se u onom direktorijumu iz kojeg se poziva komanda.

Osnovna verzija komande je "import screenshot.jpg", ali u ovom slučaju nema čekanja već se screenshot formira odmah po unosu komande.

b) komanda scrot

Citat:scrot -d 4 screenshot.png

Hvata sadržaj čitavog desktopa nakon 4 sekunde.
(paket se mora instalirati: sudo apt-get install scrot )

offline
 • bocke  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator Linux foruma
 • Veliki Pingvin
 • Guru
 • Pridružio: 16 Dec 2005
 • Poruke: 12365
 • Gde živiš: Južni pol

Konverzija html strane u tekst pomoću tekstualnih browsera

Links, Elinks, Lynx, W3M:

links -dump http://www.mycity.rs/Linux/Mali-i-korisni-Linuks-saveti-i-trikovi.html > saveti.txt

@philosopher:
man xwd

Primer:
xwd -root -out scrshot.xwd

Pregled:

xwud img.xwd

xwd se dalje može konvertovati u uobičajenije formate, recimo uz pomoć netpbm (xwdtopnm | pnm2png) ili ImageMagick (convert).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1140 korisnika na forumu :: 73 registrovanih, 14 sakrivenih i 1053 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., alzir86, amaterSRB, Ben Roj, bladesu, BORUTUS, brundo65, dankisha, darkstar101, Despot1, DH, Djokkinen, dolinalima, draggan, Drug pukovnik, FileFinder, Frunze, Georgius, GogiA, gonzagbs, gorican, Gosha101980, helen1, Insan, Klecaviks, kobaja77, Koridor, Lieutenant, majolu, marsi, MB120mm, mdragoslavm, mean_machine, mercedesamg, Mercury, milimoj, Mixelotti, mustangkg, nenooo, Nikolajevic, niksa517, nuke92, operniki, Overkill, Panter, pein, radionica1, raptorsi, Rocker, S2M, Sale.S, sap, Shinobi, shone34, sickmouse, Simon simonović, sladjanajankov, Steeeefan, Toni, Trpe Grozni, tubular, vathra, Viceroy, Vl veliki, Vlada1389, vobo, voja64, VP6919, vsn111, wulfy, zhuki8, Zimbabwe, šumar bk2