PEČALNIK ( Zavičajne priče, Legende, Predanja, Zagonetke...)

4

PEČALNIK ( Zavičajne priče, Legende, Predanja, Zagonetke...)

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2010
 • Poruke: 160

-наставак-

***

154.
Село Шишава и Ломница:

-Ако немаш кво да работиш, увати се за уво па играј; Тој ти је танте за кукуриг; Жељке те газиле; Млого зановеташ; Награда од три најголема; Збунија се се ко овца од шубару (Шишава); Ко да Тера могарицу; Паметан пише будала памти; Поверење се тешко стица а лако губи; Лева рука десни џеп; Тури му кљечку; Кума куму испраћала, дома се никако несвртала; Марен те утепал; На крај се циганче дави; Четвртак, петак и света недеља; Свој леб јеђ, туђу бригу неводи; Кашље ко млада снајка за благу(грејану) ракију; Раштркале се ко манастирске мачке; Море л'цка неки гу спомиње; Погребоја и потрепоја; Танте за кукуригу-ја теби ти мени; Море гоџа се орезил; Сњума ће да си се скраси; Од киде пошал, отуд и дошал; Ђаволаста девојка; Чује ал не аје; Пепељиво чељаде; Притрано на работу; Љутито девојче ко џинче; Љуто се једе а смрдљиво се неједе; Од једно јело, да се напраје девет манџе; Пенило, непенило пари сам си давал; Син се родија к'д смо ђубре искарували; Ја сам ја, ти си ти, он је он-ти си коњ; Залуђан поп крштеља говеда по село; Купил си пореџију у кућу; Њима заинат-теби за врат; Ће си платиш лежарину; Млого си извољеваш; Од празну пушку двојица се плаше; Претур те изел; У сваку чорбу мирођија; У свако чорбу ти си запршка; Черечи се ко крава; Прекарала се од тугу; Воли је ко квачка црну врцу; Плаши мечку уз тегар; Ако, ако само немој јако; Имаш ли на кућу врата; Овија оће да те пробуде а ја недавам; Ћу те ицепим ко свиња џак; К'д се жене свађу, село дзмни; Досадан си ко пијавица; Натрескал се ко мотка; Они се од малена л'жу; Таквога ћу да најдем и под пут и над пут; Кој како оће, такво му знање; Танте за танте; танте за кукуригу; Тој ти је оној за овој; Наше могаре; Наше чупе; Ће извучеш ћотек;
***


155.
Село Бољаре:

-Јед'н памет за лето, јед'н за тиму; Уста да имаш, језик да немаш; Сиротиња иде по тебе; Врти се ко овца у пладне; Дошло му из дупе у главу; Одлати ко криво Нема убава баба и мирна деца; рани куче да те изеде, Не испирај уста сас мене, Учи оца како се праве деца; Ако се не повали, кућу ће си упали; Ће га увати на легало (на преглабину); У шалу се и деца праве; Ће роди мечку; Пуца на високо; Женска подвешка (Петко); Цепи дупе, крпи муда; Будале се не сеју, саме ницају; Могаре у свет, могаре из свет; Д'н и комат; неје сваки д'н Велигден; Нашеја па зашеја; Деца једу кисељке а на стари скомина; Што се штркљаш кад немаш реп; Још му литка памет; Протиња се ко совељка кроз разбој; Батали ћораву работу; Жив ме срам изеде; Цврц Милојке (нема трте мрте); Ветарга да би га (ђаво да га носи); Убавило кућу завило; Најбољу крушку свиња изеде; Не ми соли памет; Куј се дује, сам ће се собује, Свако туре своје куре хвали; Од коџа глава не боли; на вр' ми језик; На сирома човека и рак патку вади; Докле кучка не мрдне с реп кутрак не трчи по њу; Клин се склин искарује; Нашла врећа закрпу; Изеја од кокошку ногу (ко не може да чува тајну); Скрчу врата, иде плата (чиновник); Толико си сзнаје; Купус у кацу дете у колевку; Неће, неће, па стане; Алал ти вера. Страм те било; нема га нема, па се изгуби;..глава неје за две ноге; Ако је млада, само нек је убава; Питај мојега брата лажова; ће куса провару (говорило се у шали неком, коме је жена пртед порођајем); Дођи да те дигнем (кад неко падне); На мртво куче нож вади; На лошо мана нема; Пљуни па залепи; Човек падне с крушку па се одмори; Млад ко роса у пладне; У Бољаре џабе јаре (некада је кожа била скупља од меса). Временом је ова узречица попримила ласцивно значње; Кад се некоме прети каже се: „Кад те ударим ћу те набијем у тунџу“. Нико није знао да каже шта је то тунџа. Тунџа је притока Марице, где се одиграла Маричка битка 1371. године. Вероватно су Турци упућивали такве претње Србима.
***

156.
Село Црнатово:

-Кад се кола скрше, пут се нађе; Куде је т'нко туј се кида; Сваки пет'л најак на своје буњиште; Вол се врзује за рогови а човек за језик; Сиротињска се кола крше; К'д се стари, не убави се, но се кљекави; С туђи зуби леб једе!; Свиња поједе најбољу крушку!; Стра лозје чува!; Рекли на црнку да ве црно дупе!

-наставак-
20. март 2010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић МирацRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 16 Mar 2010
 • Poruke: 160

-наставак-
ЖЕНСКЕ КЛЕТВЕ157.
Село Средор:

-Ране те изеле. Пушке те убиле. Земља те изела. Гром те утепаја. Тресак те утепаја. Црви те изели. Никад те немало.


***

158.
Село Скрапеж:

-Рак те изеја. Гром те утепаја. Ранкете изеле. Пушка те утепала, а чемерика ве изела. Уста ти се сета посрала. Ноге ти се осушиле. Мртви и болни се најели. Цркја дабогда. Ста те однела. Пушке те утепале. Претур те изеја. Црева ти се преврнула. Мозак ти однела мутна вода. Пипка те изела. Немка те изела. Пус' остаја. Име ти се изгубило.

***159.
Село Липовица:

-Дабогда ти отпала рука. Бољке те изеле. Црви те изели. Црккаја дабогда. Пушка те разнела. Бог те утепаја дабогда. Ноге ти отпале. Ране те изеле. Гром те утепаја. Све ти опустело.


160.
Село Преданча(Дејан):

-Пијавица гу изела. Тресак те утепал. Дабогда се неврнул. Дабогда се изврнул. Дабогда одма цркнул. Земља те изела. Да богда си ноге скршлиа. Дабогда непошла. Дигсе неподигал се. У гушу му дабогда загрцнуло. Непојел га дабогда ти загрцнуло. Дабогда се задавил. Дабогда му се руке усушиле. Дабогда се ник'д не врнул. Дабогда му кућа опустела. Дабогда ник'д видело не видел. Дабогда се разболел. Дабогда ник'д добро не видел.
Дабогда ник'д ни оженил ни удал. Дабогда га црви изели. Дабогда бело видело невидел. Да се усуши ко вејка на горун. Нек му цркне што му је најмилије. Дабогда му се изврнула крава у шталу. Дабогда му петал запојал на ђубриште. Дабогда га црна земља затрпала. Дабогда му селска псета гроб замочувала. У гушу му се дигнуло. Дабогда га у шарене черге носили. У гушу му стануло.Претур те изел. Дабогда грбав да идеш.


***

161.
Село Бољаре:

-Пусто му остало; Ог'њ га изгреја; Гром га убија; Никад да не дође; Синуло па га утепало; Тамо њему(њима); Чума га утепала; језик дабогда преапаја.

***


162.
Село Црнатово:

-Рђа те утепала, дабогда!; дабогда, крал и лагал па се ранил!; Кол'ко ја криво зборила, толко ти право одил!; Грозница те тресла, дабогда!; Пукал гром па те разнел!; Змија те за језик изела!; Уста ти отпала, дабогда!! Вуци те разнели, дабогда!(односи се на стоку); ор'л те однел, дабогда! (односи се на живину).

-наставак-

20. март 2010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић Мирацoffline
 • Pridružio: 16 Mar 2010
 • Poruke: 160

-наставак-

ЗДРАВИЦЕ И ЗАГОНЕТКЕ


Здравице

Свадбарске здравице


163.
1. ЗДРАВИЦА(Свадбена):

- Ајде добро за много што арно Бог нека даје. Срећни зелени венци, срећни дуговечни да Бог нек нам живи, Бог нека их велича, бог нека им поживи очеви и мајке, браћу и сестре, бабе и деде, ујке и ујне, тетке и тетинови, кума и старог свата-старејка. Нек смо живи и здрави. Нек су сви живи и здрави за много лета. Нек ни цветају као пролет, нек ни везу као јесен, нек ни остаре, нек ни обеле као старе планине.
Нек сваком бог помогне, а ми ћемо ову здравицу пити у пићу нашим пријатељима и боговима. Нека нас све бог чува и живи били за много лета.
164.
2. ЗДРАВИЦА(Кумова-свадбарска):

-Ајд помози боже, данашњи дан-све помогне, од рада вајда, што радили-вајдили. Срећан дан, срећан рад, срећно весеље, нека су срећни зелени венци и нека су живели младенци, који се састају од данас па на завек. Нека остареју као старе планине, нека обелеју као бели снегови, нека цветају као пролеће и везују као јесен. Нека се слажу као снег и со. Што им мило, нек им је живо, а што им је драго. Бог нека им помогне. Бог нека им поживи родитељи са обе стране: очеви и мајке, бабе и деде, браћу и сестре, ујке и ујне, тетке и тетинови, кума и старога свата-старејка. Па и њи Бог да почува. Како ове године за свадбу, тако идуће на стрижбу, како ове године код ове куће, тако други пут код наше куће.
Вечито овако да се састајемо, синови да женимо, кћери да удајемо и никад да се не кајемо. Нека је жив домаћин куће, веселијега Богу у свој дом под овај кров, све му здраво и весело било, што се донело, то се попило, што остало то се непросипало, већ други пут чекало.


165.
3. ЗДРАВИЦА(Свадбарска-Наздрављање):-

„Срећни зелени венци,
Живели младенци.
Да цветају као пролет
Да везују као јесен
Да се мрзе као сол и леб
Како сад на свадбу
Такој догодине на стрижбу
Ову здравицу пијемо
За младост.
Здрав си домаћине.
166.
4. ЗДРАВИЦА(Свадбарска-Отпоздрав):

„Ви пијете сви у моје здравље
А ја пијем свима вама
У ваше здравље
Нека буде све ваше
Здраво и весело
Драги гости живели.“167.
5. ЗДРАВИЦА(Свадбарска-шаљива):-

„живели милени,
снајку смо довели
Ракију да пије,
свекрву да бије
Обојци да очукује од прашину
И од свекрвину носину
Тањири да пере
По старци да се дере.“


168.
6. ЗДРАВИЦА(Свадбарска-шаљива):-

„живели милени,
снајку смо довели
по кућу да шврљка
обојци од прашину
да трљка
обојци од прашину
да очукује
од свекрвину мешину
ракију да пије
свекра да бије.169.
7. ЗДРАВИЦА(Свадбарска-шаљива):-

„Живели милени
Снајку смо довели
Ракију да пије
Свекра да бије
Обојци од прашину
Да очукује
Тањири да пере
По старци да се дере
Ој винце, винце!?
„Из Власотинце“
Имаш ли личну карту?
„Немам“
Ајд у гушу
Ој ракијо
Ја ћу тебе рње
Ти ћеш мене у трње.“
170.
8. ЗДРАВИЦА.(Благослов за младенци)

-Да се омлади шума, да се омлади трава, да се омладе овце, да се омладе говеда и да све иде на младо-млада дечица. Живели. Бог нам све дао.
Славско-Гостињске здравице

171.
9. ЗДРАВИЦА (Славска):

- Ајде боже помогни, што арно Бог нека даје срећу и здравље, на чије смо добро богу помогло.
Славу славили, славу незборавили. Увек све срећно и весело налазили-једно другог помињали.172.
10. ЗДРАВИЦА (Славска-наздрављање):

-„Ајд домаћине срећна ти слава
Срећан био славу незаборавио
Много година и лета
Нека се роди пшеница белица
И у кући дечица.“173.
11. ЗДРАВИЦА (Славска-отпоздрав):

-„Нек су пуне кесе у новцу
И велики торови оваца
Рмака, трмака и младих крмака
Све ти здраво и весело било
Бог ти дао што је теби мило.“174.
12. ЗДРАВИЦА(Гостинска):

-„Живели весели
Душмани се обесили
Ко ме мрзи
На прсти да лази
Ко нам зло мисли
Бог да га очисти
Живеле козе и јарци
Бабе и старци
Козе низ путину
Бабе и деде
Низ долину.175.
13. ЗДРАВИЦА(Гостинска):

-„Ој ракијо рако
Ја те волим јако
Ајде рако
Мени у гушу
Ој ракијо рако
Ја ћу тебе у рње
А ти мене у трње.“


176.
14. ЗДРАВИЦА(Гостинска):

-„Ој ракијо рако
Ја те волим јако
А ти мене никако
Кроз лулу си прошла
Код мајстора дошла
Путовала с неба
Стигла где треба
Живели османе
Теби што остане.
Ајд живели.“

-наставак-

20. март 2010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић Мирац

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2010
 • Poruke: 160

-наставак-


177.
15. ЗДРАВИЦА(Гостинска-славска):

-Живели весели, нек су нам чаше пуне. Славу да претерамо. Домаћину све да буде пуно. Пуни амбари сас жито, пуни торови сас стоку. Нек је добра печаловина, нек нам све буде здраво и живо. Нек нам је домаћин жив и здрав и цела фамилија и сви његови гости да су живи и здрави. Нек нам је жив Тито и Јованка, нек нам догодине роди пшеница талијанка. Ајд свима живели.178.
16. ШАЉИВА ЗДРАВИЦА:

-Да смо живи и здрави, куј што нема неј си набави; Куј дава да му се непознава, куј пије да му ништа није; Сачувај боже од бесне жене, ћорави сокаци и дебели чебрњаци; Помози боже, помори оџе, остави булу да ги Срби гуле.
179.
17. ЗДРАВИЦА (Шаљива):

-Један комшија благосиља другог комшију овако:
„, Еј мој комшија да будеш срећан и дуговечан, да се сас здравље ожениш, да ти да бог три сина и да ги сви три ишколујеш. Један да ти буде доктор, други да ти буде апотекар и трећи да ти буде поп. Доктор да ги преглеђује, а апотекар да ги трује, а поп да ги оплакује-а татко ко гробар да ги сарањује. Такој да си све паре отидну у ваш џеп“. Ајд комшију и гости живели у наше и ваше здравље. Па незамерите ми на овуј моју шаљиву здравицу сас мојега комшију.

-наставак

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2010
 • Poruke: 160

-наставак-

180.
ЗАГОНЕТКЕ

1. Ко воду гази а одећу не пази
(Жаба)
2. Млада сам зелена, лепа а малена, ко ме такне, куне ме
(Коприва)
3. Просу се бисер низ људско поље, где паде ту не остаде
(Суза)
4. Шта на себи живо месо једе
(Запаљена свећа)
5. Бео коњ, зелен реп
(Празилук)
6. Беле овце небо прекриле
( Звездо и небо)
7. Деца трче а отац се још није родио
(Дим и ватра)
8. Без коже уђе, с кожоом изађе
(Хлеб)
9. Бео пас наћи на кући лежи
(Снег)
10. Живо није, земљу рије
(Раоник)
11. Живо у кући а на кући ни врата ни прозора
(Пиле у јајету)
12. Висок Ђема коске нема
(Дим)
13. У гору лаје а без мозга
(Секира)
14. У планину лаје а у гору се чује
(Трлица за конопље)
15. Мало грненце-слатко варенце
(Лешник)
16. Црно малено сву ноћ цара вара
(Бува)
17. Црн бик сво село свика
(Тупан-бубањ)
18. Црно мало на пут стало име му је јој
(Трн)
19. Бела њива мудра глава која сеје
(Сито)
20. Црна штала пуна крава, нигде врата нема а гвозден кључ отвара
(Лубеница)
21. Црна врца на пут чучи никој гу несме дирне
(Бробињак-мрав)
22. Високо брдо, нека бега а ловац га претекао
(Тунел)
23. Сто синова, сваки син има капу а отац капу нема
(Храст са жиром)
24. Четворица браћа у једну кошуљу
(Орахова јатка)
25. Танак раст а црвена му глава а са зелени шешир се покрива
(Дивља јагода)
26. Док се родии син по кући ходи
(Кравајче-хлеб)
Запис: 1984.године 1984.године село Крушевица
Казивач: Смиља Ивановић (1928.г)
Забележио: Саша и Мирослав Младеновић

27. Четири брата се јуре, нико никог не стиже
(Кола-воловска запрега)
28. Пуна каца ситног јаја
(Зуби)
29. Црна врца преко брдо промиче
(бробињци-мрави)
30. Да ли волиш крв или шарено тојаче
(Вино и змија)
31. Црно маче дупе пече
(Котао)
32. Пуна школа ђака, нигде нема врата
(Лубеница)
33. Седам брата у једне гаће
(Пасуљ у мејунку)
34. Црно мало на пут стало, свакога дирало
(Трн)
35. Горе небо, доле земља а по средини шта је
(Четвртак)
36. У горици на једној ножици
(Печурка-гљива)
37. Четири брата под једним шеширом
(астал-Сто са ногаркама)
Запис: 1984.године село Равни Дел
Забележили: Динић Ивица ученик и наставник основне школе у село Крушевица

38. Нема мајку, свако јутро се рађа
(Сунце)
39. Шта увек иде, а никад се неумори
(Река)
40. Један дуд, на њему дванаест грана, на свакој грани по шетири гнезда, а у сваком гнезду по једно јаје
(Година, месец, недеља и дан)

41. Чујеш га а невидиш га
(Ветар)
42. Видиш га а нечујеш га
(Магла)
43. Пије а неједе
(Сунђер)
44. Црвен Гаја из дувку лаје
(језик)
45. Срце од врце а мешина од кучина
(Врећа-џак, врца-канап, Кучина-конопље)
46. Куде црвен језик лиже, туј трава нерасте
(Ватра)
47. У једну рупу скочиш на двоја врата изађеш
(Панталоне)
48. Један прут све поље огради
(Каиш за панталоне)
Запис 1984. године -села: Бољаре, Крушевица, Преданча, Равни Дел
забележио: Мирослав Младеновић локални етнолог

-наставак-
20. март 2010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић Мирац

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2010
 • Poruke: 160

-наставак-
KAЗИВАЧИ

1. Васиљко Вељковић(1903.г) село Крушевица, неписмен, бонбонџија. Усмен приповедач. Био интерниран у Бугарској у Другом светском рату. Казивач:- приче под бројем: 1, 2, 21, 54,
60,


2. Ружа Стевановић(62.г) село Доњи Дејан, неписмена. Домаћица. Казивач:- приче под бројем: 3,

3. Ружа Митић(65.г) село Крушевица . Неписмена. Домаћица. Казивач:-Приче под бројем: 4,

4. Роска Ивановић(1903.г) село крушевица, девојка из село Равни Дел. Неписмена. Усмен приповедач. Казивач:- Приче, пословице, загонетке, под бројем: 5, 29, 30, 152, 180,

5. Милош Јовановић село Доња Ломница, ученик шестог разреда ОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава. Приче је чуо од парабабе и парадеде Цветковић (1903.г) из село Црнатово под редним бројем: 6,8,

6. Олга Лепојевић(девојачко Стоиљковић) рођена и удата у село Крушевица. Неписмена. Била као девојка у лазарицама и Краљицама између два светска рата. Живи приповедач народних песама и прича Горњег Повласиња. Неписмена. Казивач:- Приче, легенде и предања,клетве, загонетке, под редним бројем: 7,18, 22, 47, 137, 152,

7. Марица (Мара) Младеновић(девојачко Стојановић) рођена 1925. године и удата у село Преданча(Горњи Дејан). Неписмена. Била као девојка у лазарицама и учесник НОБ-е у Другом светском рату. Живи приповедач народних песама . прича и народних мудрости. Казивач:-Приче, пословице, клетве, загонетке под редним бројем: 8, 11, 14, 15, 16, 36, 47, 86, 107, 152, 160, 180,

8. Велимир Анђелковић (1917.г) село Крушевица. Усмен приповедач. Самоук. Учесник НОР-а. Казивач:-Приче под бројем: 10,


9. Марија Стојановић (девојачко Здравковић) село Липовица, девојка из села Орашје(славили Свети Ранђел), рођена 1948. године. Казивач:- Приче под редним бројем: 17, 43,

10. Војислав Лепојевић (1923.године) село Крушевица, учесник НОР-а, усмени приповедач, а цео радни век првео као печлабар на циглани у Високо у Босни. Самоук. Казивач:-Приче под редним бројем: 19,


11. Русанда(Руска) Вељковић(1903.год.) село крушевица, девојачко Грујић из село Доње Гаре. Бонбонџија. Неписмена. Бистра жена. Живи приповедач. Памти страхоте Гарске трагедије од стране Бугара у другом светском рату. Казивач:-Приче под редним бројем: 20,


12. Милева Јовановић(63.године), ромкиња, село Доњи Дејан, врачарица. Неписмена. Казивач:- Приче под бројем: 23,13. Смиљка Ивановић(девојачко Вељковић) рођена 1928. године и удата у село Крушевица. Знала све старинске приче, песме и обичаје. Неписмена. Казивач:- Приче, загонетке под бројем: 24, 27, 47, 152,


14. Благоје Гавриловић ученик за одрасле ОШ „Карађорђе Петровић“ шк. 1977/78. године село Крушевица. Запис од старијих људи у село Бољаре 1978. године. Казивач:-Приче, здравице под редним бројем: 26, 48, 49, 50, 152, 180,


15. Видосава Раденковић(73.г) село Крушевица. Неписамена. Усмени приповедач. Била као девојка у лазарицама. Казивач:-Приче под редним бројем: 28, 38,16. Јулијана (Јулка) Лепојевић рођена 1902. године рођена и удата у село Крушевица. Неписмена. Била као девојка у лазарицама. Казивач: Приче под редним бројем: 31,17. Ружа Анђелковић (64.г) село Ломница. Казивач:-Приче под редним бројем: 32,
18. Даринка Лепојевић(1900.године село Крушевица. Неписмена. Казивач:-Приче под редним бројем: 33,


19. Владимир Јовић (63.г) село Крушевица. Полуписмен. Казивач: Приче под редним бројем: 34,20. Живко Ицић (1949.г) село Средор. Писмен. Казивач: Приче под редним бројем: 35,


21. Зорка (Зорица) Ђорђевић (1934.г) девојачко Стојановић, рођена и удата у село Преданћа-Горњи Дејан. Неписмена. Била као девојка у лазарицама. Приче је научила од своје мајке Љубице (Љубе) Стојановић(1900.г). Казивач: Приче под редним бројем: 39, 45,


22. Стана Ицић(1910.г) село Средор, девојачко Јовић из село Комарица. Неписмена. Речита жена, Бистроумна и приповедач. Казивач: Приче под редним бројем: 40,


23. Војислав Ицић(1910.г) призетен у село Средор, а родом из село Крушевица. Неписмен. Оштроуман и речит. Казивач: Приче под редним бројем: 41,

24. Ружа Стаменковић (1910.г.) село крушевица. Неписмена. Каизвач:

Приче под редним бројем: 42,


25. Лазар Славковић(70.г) село Крушевица. Казивач: Приче под
бројем: 46,

26. Чедомир Стојковић (1935.г.) село Ладовица. Ученик за одрасле у
У ОШ „Карађорђе Петровић“ село Крушевица шк.1977/78.г.
Народни приповедач. Као дете учествовао у Коледарима за
Божић. Казивач: Приче под редним бројем: 51,

27. Зарије Љубеновић( 1925.г.) шумар, село Добровиш. Казивач:- Приче под редним бројем: 52,


28. Даринка Стаменковић(85.г). запис 1994.г, село Шишава. Казивач:
Приче са редним бројем: 53,

29. Јордан Стојановић(1925.г) село Преданча-Горњи Дејан.Учесник НОР-а. Шерета . Печалбар зидар. Казивач: Приче са редним бројем: 54, 89,


30. Стојна(Цаца) Младеновић(девојачко Адамческа), рођена 1955. године село Црешњево Македонски Брод, Македонија и Мирослав Младеновић(1948,г) наставник и локлани етнолог. Стојна је удата у село Преданча-Горњи Дејан. Казивач: Приче са редним бројем: 56, 66, 67, 71, 77, 83,


31 Марко Петровић, село Црна Бара.Казивач: приче под редним бројем: 57,


31. Властимир Младеновић (1938.г) село Преданча и Мирослав Маденовић наставник и локални етнолог. Властимир познати музикант хармоиникаш у Горњем Повласињу. Казивач: Приче под редним бројем:
58, 88,32. Борко Јанковић „Калинка“ (1934.године) село Крушевица.
Казивач: Приче под редним бројем: 59, 64,


33. Станомир Илић, „ваљач“(1951.године село Преданча-Горњи
Дејан. Казивач : Приче под редним бројем: 60,

34. Витомир Ђорђевић(1934.г) село Преданча. Шерет. Печалбар
циглар. Казивач: Приче под редним бројем: 63, 176,

35. Драгиша Станковић(1958.г) село Преданча. У младости
био музикант хармоникаш. Живи у Власотинце као зидарски
Предузимач. Казивач: Приче под редним бројем: 63,

38. Ратко Илић(1951.године) село Преданча-Горњи Дејан. Цигларски предузимач у Хрватској у бившој Југославији.
Живи у Велику Плану. Казивач: Приче под редним бројем:65,


39. Влајковић Драган(1943. године) село Липовица.
Мајстор кројач. Приповедач. Живи у Власотинце. Казивач:
Приче под мредним бројем: 68,

40. Владимир Костовски(1945.г) у Македонији. Професор руског језика у гимназији Власотинце. Живи у Власотинце. Казивач: Приче под редним бројем: 69,


41. Ђорђе Цакић(1948.г) Власотинце, наставник општетхничког,
хумориста. Казивач: Приче под редним бројем: 70,42. Сретко Пешић „Жаба“(1951.г) Власотинце, радник
„Млади графичар“ и Мирослав Младеновић(1948.г) наставник и
локални етнолог. У време комунизма прогањан са
Мирославом Младеновићем(1948.г), - као радник, под истом
дијагнозом „Фанатички политички идеалист“. Казивач:
Приче под редним бројем: 72, 73, 74, 75,


43. Новица Лепојевић(1949.г) село Крушевица и Мирослав Младеновић(1948.г) наставник и лолани етнолог. Новица живи у Обреновац. Казивач: Приче под редним бројем : 76,


44. Бранислав Тодоровић (1943.г), Босиљка Стаменковић(1943. г.) и Мирјана Димитријевић(1952.г) село Шишава. Казивач: Приче са редним бројем: 78,
45. Урош Валчић (1884.г.) Власотинце, учесник турских ратова и првог светског рата (1912.1918.г). Казивач: Приче под редним бројем: 80,
46. Влајко Станојевић (1892.г) село Борин Дол, учесник балканских ратова и првог светског рата (1912.1918.г). Солунски ратник, Казивач: Приче под редним бројем: 81,
47. Љубиша Станковић(1964.г) село Брезовица. Учитељ. Живи у Манастириште, Казивач: Приче под редним бројем: 82,
48. Богдан Стојчић(1923.г) село Крушевица и Мирослав Младеновић наставник и локални етнолог. Богдан Бонбонџија и кафеџија. Усмени приповедач. Казивач: Приче под редним бројем: 84, 123,

49. Ружа Митић(64.г) Село Ломница. Казивачи: Приче под редним бројем: 89,

50. Драгољуб Стаменковић (1903). године село Ломница. Казивање
доживљаја 1978.г. Воденичар. Казивач: Приче под редним
бројем: 90,

51. Миланија Станковић(87.г) рођена 1921.године. Живи у
Шишаву. Казивач: Приче под редним бројем: 91,


52. Ђокић Марјан, рођен 1959.г-село Шишава Власотинце.
Казивач: Приче под редним бројем: 92,


53. Ђорић Никола (1938.г) село Шишава. Казивач: Приче под редним
бројем: 93,


54. Драган Миљковић, село Шишава. Казивач: Приче под редним
Бројем: 95, 96,

55. Илић Борко (1948.г) село Преданча и Мирослав Младеновић
наставник и локални етнолог. Казивачи: Приче под редним
бројем: 97,

56. Драгица Станковић(девојачко Стојчић рођ.1959.г) село Горњи Дејан, удата у село Преданча а живи у Власотинце и Мирослав
Младеновић наставник и локални етнолог. Казивачи: Приче под
редним бројем: 100,


57. Зорица(Зорка) Станковић(Златковић девојачко- махала Чука селоЗлатићево(Г.Дејан), 1933.г). и Миливоје Злтаковић(1903.г).
Као девојка ишла у лазарице. Казивач: Казивач: Приче под редним бројем: 89, 101, 104,

58. Благоје Младеновић(1920.г), учесник НОР-а, печалбар циглар и Владимир Илић(1881. године) ваљач, село Преданча. Казивачи: Приче под редним бројем:86,102,
59. Мајстор кројач „Чучка“ насељен из села Орашје. Казивач: Приче под редним бројем: 103,
60. Симон Симоновић-Монка, пуковник и учесник НООБ-е 1941-1945. године, Црна Трава. Писац О ПЕЧАЛБАРСТВУ ЦРНОТРАВАЦА и Мирослав Младеновић наставник и локални етнолог Власотинце. Приче под редним бројем: 106, 112,
61. Рада Станковић (1882. године) село Орашје и Марица Младеновић(1920. године )село Преданча Власотинце. Казивачи:
Приче под редним бројем: 107,


62. Александар Митровић(85.г), рођен 1892.г. село Црнатово
Власотинце
Казивач: Приче под редним бројем: 108,


63. Радосав Стојановић ( 1953. године) рођен у село Млачиште
Црна Трава. Професор српског језика и писац, Рефернце:
ЦРНОТРАВСКЕ ПРИЧЕ-Радосав Стојановић, Просветa Ниш
2002.год. Казивач: Приче под редним бројем: 113, 114,


64. Јован Петровић (1925.г) село Преданча, акцијаш многих радних
акција у бившој Југославији, више пута ударник и учесник НОР-
а 1941-1945.године, Најбољи планински косач. Казивач:
Приче под редним бројем: 115, 116,

65. Стојковић Томислав (1941.године) село Шишава.
Казивач: Приче под редним бројем: 117,65. Светозар Степановић (60.г) с. Горњи Орах)одсељен у село Стубла после 1945. године(Пуста Река) и Владимир Илић(1881.г) ваљач и воденичар село Преданча Власотинце. Kaзивач: Легенде и предања под редним бројем: 118,


66. Светомир Илић(1920.г) родом из село Горњи Орах, одсељен у
Пусту Реку. Народни приповедач. Kaзивач: Легенде и предања
под редним бројем: 119,


67. Миленковић Драгосалв (1951.године) и Драган село Црна Бара.
Легенде и предања под редним бројем: 120, 121,122,

-наставак-
20. март 2010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић Мирац

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2010
 • Poruke: 160

-наставак-

68. Владимир Илић (1881,г) ваљач село Предљанча и Арсић Тоза(1882.г) село Златићево учесниици балканских и првог
светског ртата 1912.1918, гиодине. Живи приповедач. Казивачи:
Легенде и предања под редним бројем: 124, 125, 146,


69. Душан Сеизовић (1924.г) Власотинце. Казивач:
Легенде и предања под редним бројем:126,


70. Деда Константина: Констатиновић и Драгољуб Ђокић(1933.г)
с.Шишава, 1998-2008.године. Казивачи:
Легенде и предања под редним бројем: 133,


71. Деда Димитријевић(1903.г) село Свође и Никодије
Петровић(83.г) село Г: Дејан. (Географска Енциклопедија
Србије, страна 355, књига 1. запис 1975. године. Казивачи:
Легенде и предања под редним бројем: 135,

72. Станко Миљковић(59.г-рођен 1918. године) село Доњи Дејан.
Казивач: Легенде и предања под редним бројем: 136, 137,

72. Драгиша Илић(1937.г) село Алексине. Бави се писањем поезије. Казивач: Легенде и предања под редним бројем: 138,


73. Стојан Стојановић „Вершула(1981,г) и Владимир Илић(1881.г) ваљач и воденичар из села Преданча. Учесници балкаснких ратова и првог светског рата 1912-1918. године. Стојан је био Народни гуслар и самоки болничар са солунског фронта-намештао преломе ногу и руку. Старешина села. Казивач: Легенде и предања под редним бројем:139, 145. 146,74. Тоза Арсић рођен 1881.године село Златићево и деда Крстића из села Јаковљево. Учесник балканских и рпвог светског рата 1912.1918.г.Зпис 1975.г.
Казивач: Легенде и предања под редним бројем: 142, 146, 148,


75. Урош Цекић је имао 86. године, када је казо ово
предање о настанку села Бољре, који је рођен 1895.
године, учесник балканских и првог светског рата(1912
1918.године. Он памти кад је имао осам година да је у
село 1903. године у село Бољаре 15 кућа,а у Селиште су
постојале 5 кућа, а засељене су са Косова, а 1910.
године су куће биле покривене са сламом. А касније са
ћеремидом. Постоји предање и у Географска
Енциклопедија Србије, страна 355, књига 1,
(Стаменковић Србољуб). Казивач: Легенде и предања
под редним бројем: 150,


76. Мирјана Цветковић(1949. године девојка Маринковић из село
Комарица). Као девојка била у лазарицама. Казивач:
Пословице.народне изреке: 153,


77. Казивачи старији људи у село Ломница и Шишава.запис 2007.
године. Пословице.народне изреке: 154,

78. Казивачи старије жене у село Средор. Запис 2008. године
Клетве: 157,


79. Казивачи старије жене у село Скрапеж и Верица Младеновић
рођена 1941.г село Скрапеж. Запис 2008.г
Клетве: 158,

79. Мирјана Благојевић(девојачко Младеновић.рођена 1949.г) село
Липовица. Запис 2008.године.
Клетве: 159,80. Славко Коцић (64.г) село Бољаре. Запис 1978.г. Казивач:
Здравице са редним бројем: 163, 171,


81. Казивач: Милошевић Тихомир. Запис: 1976.године, село
Бољаре. Здравице са редним бројем: 165, 166,


82. Казивач: Криста Цекић, село Бољаре. Запис:1976.године.
Здравице са редним бројем: 168, 172, 173,


83. Казивач Чедомир Раденковић (84.г) село Крушевица.
Запис: 1980.године село Крушевица.
Здравице са редним бројем: 176,


84. Запис 1999. године од старијих људим из села Скрапеж . Здравице са редним бројем: 179,
-наставак-
20. март 2010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић Мирац

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2010
 • Poruke: 160

-наставак-
ЗАПИСИВАЧИ1. Мирослав Младеновић рођен 1948. године махала Преданча село Горњи Дејан, наставник математике, локални етнолог. Забележио:-
Приче под бројем 1. (са записом 1980. године село Крушевица), 2. (са записом 1979. године село Крушевица), 3. (са записом 1977. године село Доњи Дејан), 4. (са записом 1984. године село Крушевица), 5. (са записом 1976. године село Крушевица), 6. (са записом у село Ломница), 7.( са записом 1976. године село Крушевица), 8.( са записом 1975. године село Преданча(Г.Дејан)), 9. ( са записом од старих људи из села Орашје 1978. године), 10. ( са записом у село Крушевица 1978. године), 11. (са записом 1976. године село Преданча (Г.Дејан)), 12. (са записом од старих људи 1978. године село Крушевица), 13. (са записом од старијих људи у село Ломница 1977/78 године), 14. (са записом 1974. године село Преданча-Горњи Дејан), 15. (са записом 1976.године село Преданча-Горњи Дејан), 16. (са записом 1970. године село Преданча-Горњи Дејан), 18. (са записом 1981. године село Крушевица), 19. (са записом 1979. године село Крушевица), 20. (са записмом 1980. године село Крушевица), 21. (са записом 1980. године село Крушевица), 22. (са записом 1981. године село Крушевица), 24. (са записом 1980. године село Крушевица), 26. ( са записом 1978. године село Бољаре), 27. (са записом 1978. године село Крушевица), 29. (са записом 1981. године село Крушевица), 30. (са записом 1979. године село Крушевица), 31. ( са записом 1981. године село Крушевица), 33. (са записом 1981. године село Крушевица), 35. (са записом 1977. године село Средор), 36. (са записом 1975. године село Преданча-Горњи Дејан), 39. (са записом 1978. године село Преданча-Горњи Дејан), 40. (са записом 1975. године село Средор), 41. (са записом 1976. године село Средор), 42.(са записом 1979. године село Крушевица), 44.(са записом 1975.године од старих људи у село Дејан), 45. (са записом 1979. године у село Преданча-Горњи Дејан), 47. (са записом 1976. године у селима:Крушевица и Преданча-Горњи Дејан), 48. (са записом 1977. године село Бољаре), 49.(са записом 1977. године село Бољаре), 50. (са записом 1977. године село Бољаре), 51. (са записом 1977. године село Ладовица), 52. ( са записом 1972. године село Добровиш), 54. (са записом 1986. године село Преданча-Горњи Дејан), 55. (са записом 1976. године село Крушевица), 56. (са записом 1987. године Власотинце), 57.(са записом 1996. године село Црна Бара), 58. (са записом 1988. године село Преданча-Горњи Дејан), 59. (са записом 1985. године село Крушевица), 60. (са записом 1984. године село Преданча-Горњи Дејан), 61. (са записом 1979. године село Крушевица), 62. (са записом 1970. године село Преданча-Горњи Дејан), 63. (са записом 2004. године Власотинце), 64. (са записом 1985. године село Крушевица), 65.( са записом 1985. године Новиград Хрватска), 68. (са записом 1986. године Власотинце), 67.( са записом 1987. године Власотинце), 68. (са записом 1988. године Власотинце), 69.( са записом 1989. године Власотинце), 70.(са записом 1983. године школа Крушевица), 71. (са записом 1985. године Власотинце), 72. (са записом 1986. године Власотинце), 73. (са записом 1987. године Власотинце), 74. (са записом 1988. године Власотинце), 74. (са записом 1987. године Власотинце), 76. (запис 1972. године у касарни „Маршал Тито“ у Загребу и 1980. године у село Крушевица), 77. (са записом 1987. године Власотинце),
78.(са записом 1998-2005.г. године село Шишава), 79.(са записом од старих људи села Горњи Орах, Свође и Тегошница 1972/76. године), 80.(са записом 1980. године Власотинце), 81. (са записом 1977. године село Борин Дол), 82. ( са записом 2001. године село Брезовица), 83. (са записом 2002. године Власотинце), 84.(са записом 1978. године село Крушевица),
85. (са записом 2004. године ОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава-Ломница), 86.( са записом 1976. године село Преданча-Горњи Дејан), 88.(са записом 2004. године село Преданча), 97.(са записом 1876. године село Преданча), 98. ( са записом 1977. године село Преданча), 99. (са записом 1975. године село Крушевица), 100.(Са записом 2008. године Власотинце), 101. (са записом 1975. г. и 2009. године село Преданча и Златићево), 102.(са записом 1975. године село Преданча), 103. (са записом 1998. године Власотинце), 104. (са записом 2009. године Власотинце), 105. (са записом МУП Лесковац, 2002. године), 106.(са записом 1975/78. године Црна Трава и Власотинце), 107. (са записом 1975/77 Црна Трава и Власотинце), 109. (са записом по личном сећању на дане детињства у основној школи у село Свође, 2009. године), 111. (са записом по личном сећању живота на село у планини у село Дејан, 2009. године), 112.(са записом 1977. године село Средор), 113. (са записом 2008. године Власотинце), 114. (са записом 2008. године Власотинце), 115. (са записом 1976. године село Преданча);
Легенде и предања под редним бројем: 118.( са записом 1975. године село Горњи Орах и Преданча), 119. (са записом 1980, године село Горњи Орах), 123. (са записом 1977. године село Крушевица), 124. (са записом 1975. године Златићево и Преданча), 125. (са записом казивања старих људи у село Јаковљево 1976. године и 1975. године у село Преданча) 128. (са записом од сакупљених казивача и записивача према Радету Костадиновићу и Симону Симоновићу из Црне Траве, 1976. године), 132.
( са записом крајем 20. Века Власотинце), 135. (са записом 1975. године село Свође и Горњи Дејан), 137. (са записом крајем 20 века по причању старијих људи у селима Крушевица и Доњи Дејан), 138.( са записом 1979. године Алексине), 139. (са записом средином 20. века у село Преданча од солунаца учесника балканских ратова), 140. (са записом од старијих људи 1998. године у село Доња Ломница), 141. (са записом по сакупљеним предањима Сергеја Димитријевића у половини 20. века), 142. (са записом 1975. године у село Јаковљево и Златићево.), 144. ( са записом 2000. година по историским изворима), 145. (са записом 1975. године село Преданча) 146. (са записима 1975, године село Златићево и Преданча), 147.( са записом 1999. године лист „Власина“ Власотинце), 148. (са записом 1976. године село Јаковљево и Златићево), 150. (са записом 1976. године село Бољаре);
Пословице.народне изреке:- 152. (са записима: 1976, 1998, 2008, села: Преданча, Горњи Дејан, Крушевица, Бољаре, Црнатово, Рамни Дел, );
Клетве:- 160. (са записом 1976. године село Преданча);

Здравице са редним бројем: 164. (са записом 1974. године од старијих људи из села Крушевица), 165. ( са записом 1976. године село Бољаре),
166. (са записом 1976. године село Бољаре), 167. (са записом 1978. године село Доњи Дејан), 168.( са записом 1976. године село Бољаре), 169. (са записом 1976. године из власотиначкога краја), 170. (са записом 1979. године село Крушевица записана од старијих људи), 172.( са записом 1976. године из село Бољаре), 173. (са записом 1976. године село Бољаре.), 174.( са записом од стариојих људи из села Крушевица и Доњи Дејан 1977. године.); 175. (са записом 1974. године село Преданча), 176. (са записом 1980. године село Крушевица), 177. (са записом 1976. године од старијих људи из Горњег Повласиња.), 179. (са записом 1999. године ос старијих људи из села Скрапеж .),

-наставак-
20. март 2010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић Мирац

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2010
 • Poruke: 160

-наставак-
2. Драгиша Савић ученик шестог разреда ОШ „Карађорђе Петровић“ село Крушевица 1979. године. Забележио: Приче под бројем: 2,12.

3. Верољуб Стевановић, ученик шестог разреда ОШ „Карађорђе Петровић“ село Крушевица 1977. године. Забележио: Приче под бројем:3,

4. Јовица Анђелковић, ученик за одрсале шк.1977/78 године у ОШ „Карађорђе Петровић“ село Крушевица. Забележио: Приче под бројем:13, 90,

5. Ивана Стојановић ученица шестог разреда ОШ Браћа Миленковић“ село Шишава. Запис 2007. године у село Липовица . Забележила: Приче под редним бројем: 17, 43,

6. Војкан Паљић, ром-ученик шестог разреда школске 1977/78 године ОШ „Карађорђе Петровић“ село Крушевица. Запис 1978. године од своје бабе у село Доњи Дејан. Забележио:- Приче под редним бројем: 23,

7. Александра Стоиљковић ученица ОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава. Запис 1996. године од старијих људи у село Шишава. Забележила:- Приче под редним бројем: 25,

8. Драган и Снежана Раденковић ученици ОШ „Крађорђе Петровић“ село Крушевица. Запис 1979/80. године. Забележили: Приче под редним бројем: 28, 38,

9. Ракић Тамара ученица из село Гуњетина у ОШ „Браћа МИленковић“ село Шишава, записала приче од своје бабе из Ломнице 1996. године. Забележила:-Приче под редним бројем: 32,

10. Божана Јовић ученица ОШ „Карарађорђе Петровић“ село Крушевица. Запис: 1980.године. Забележила: Приче под редним бројем: 34,


11. Марко Младеновић ученик из села Скрапеж записао причу од старијих људи, ученик ОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава, освајач регионалних награда на такмичењу младих математичара 1997/8 године. Забележио: Приче под редним бројем: 37,


12. Сузана Ицић ученица село Крушевица ОШ „Крађорђе Петровић“ . Запис 1980. године. Забележила: Приче под бројем: 46,

13. Јасмина Костић ученица село Шишава, запис 1994.г. Приче под р.бр:
53,

14. Аца Стаменковић, Митић Г. Милан, Митић Б. Милан село Доња Ломница и Мирослав Младеновић наставник и ученици ОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава-Ломница. Запис 2001. године. Забележили: Приче под редним бројем: 89,


15. Љубица Станковић ученица шестог разреда и наставник Мирослав
Младеновић ОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава-Ломница, 2008.
године. Забележили: Приче под редним бројем: 91,


16. Ђокић Александар ученик шестог разреда и наставник Мирослав
Младеновић ОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава-Ломница, 2008.
године. Забележили: Приче под редним бројем: 92,


17. Биљана Миљковић ученица осмог разреда и наставник Мирослав
МладеновићОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава-Ломница
Власотинце, 2000. године. Забележили: Приче под редним бројем: 93,

18. Забележили из прича старијих у село Шишава- ученици шестог
разреда и наставник Мирослав Младеновић ОШ „Браћа Миленковић“
село Шишава-Ломница Власотинце, 2008. године. Забележили: Приче
под редним бројем: 94,


19. Забележија: ученик Марко Миљковић од татка, ученик Немања
Трајковић и наставник Мирослав Младеновић ОШ „Браћа
Миленковић“ село Шишава, 2008. године.
Записаја: Приче под редним бројем: 95, 96,


20. Симон Симоновић-Монка, пуковник и учесник НООБ-е 1941-1945.
године, Црна Трава. Писац О ПОЕЧАЛБАРСТВУ и НЕИМАРСТВО
ЦРНОТРАВАЦА 1983. године Црна Трава и
Мирослав Младеновић наставник и локални етнолог Власотинце.
Запис 1975/77. године
Забележили: Приче под редним бројем: 106, 107, 112, 143, 149,

21. Никола Митровић (1939.г) рођен у село Црнатово. Професор
српског језика у пензији. Живи у Власотинце. Написао
МОНОГРАФИЈУ села Црнатово. Запис 1977. године.
Забележио: Казивач: Приче под редним бројем: 108, 110, 156,
Клетве: 162,

22. Стојковић Сунчица ученица село Шишава. Запис 1998. године.
Казивач: Приче под редним бројем:117,


23. Миленковић Кристина ученица из село Црна Бара и наставник
Мирослав Младеновић ОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава
школска година 1995/96. Забележили: Легенде и предања
под редним бројем: 120, 121,122,


24. Бранко Димић, Црна Трава. Запис крајем крајем 20.века.
Забележио: Легенде и предања под редним бројем:126, 127, 129,
130, 131,25 . Прокопије Сеизовић из Власотинца и Мирослав Младеновић
наставник и локлани етнолог. Запис крајем 20. века. Легенде
према писаним изворима, записима о предањима су истражили и
забележили: Прокопије Сеизовић и Мирослав Младеновић,
Запис: 1976-1999.године Власотинце
Казивачи: Легенде и предања под редним бројем:132,

-наставак-
20. март 2010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић Мирац

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2010
 • Poruke: 160

-наставак-

26. Забележили: ученици Константин Миладиновић, Александра Ђокић и наставник Мирослав Младеновић ОШ „Браћа Миленковић село Шишава . Запис 1998-2008.г. Казивачи: Легенде и предања под редним бројем: 133,
27. Станиша Војиновић: ЗАВИЧАЈ“ број 2 Скопље, октобар 1925.године, Лист „Власина“ број 130-131, 15.09.2003.г
Власотинце. Легенде и предања под редним бројем: 134,28. Станковић Слађана ученица село Доњи Дејан. Запис 1977.
године. Записала: Легенде и предања под редним бројем:136,


29. Драган Цветковић , Мирослав Младеновић наставник и Слађана
Станковић ученица из села Доњи Дејан. Запис крајем 20. века.
Легенде и предања под редним бројем: 137,30. Иван Љубеновић село Добро Поље, Лист „Власина“ број 117-118,
20 октобар 2002. године Власотинце . Казивач: Легенде и
предања под редним бројем : 151,31. Јелена Цветковић ученица из село Липовица. Запис 2008. године.
Пева и игра у лазарицама. Записала: Пословице.народне изреке:
153,
32. Миленковић Александар ученик петог разреда из село Шишава и
Матија Крстић ученица седмог разреда из село Ломница. Запис
2007.г. Пословице.народне изреке: 154,


33. Милосав Миловановић-Бољарац, рођен 1938. године у село Бољаре,
учитељ, наставник и професор руског језика, у пензији живи у Бачкој
Тополи. Написао Монографију о село БОЉАРЕ 2006. године.
БОЉАРЕ-власотиначко село, Бачка паланка 2006. година, страна 152-
153.
Записао: Пословице-народне изреке: 155,
Клетве: 161,
Здравице: 178,

34. Забележила: Арсић Сања уч. Шестог разреда из село Средор.2008.г.
Клетве: 157,


35. Писаја: ученик шестог разреда Саша Стојановић и Младеновић
Катарина ученица петог разреда село Скрапеж. Запис 2008.г.
Клетве: 158,


35. Марина Станковић ученица петог разреда село Липовица. Запис
2008.године.
Клетве: 159,

36. Забележили: Гордана Богдановић ученица шестог разреда село Бољаре
и наставник Мирослав Младеновић ОШ „Карађорђе Петровић“ село
Крушевица. Запис 1978. Године. Записали: Здравице са редним бројем:
163, 171,


37. Забележили: ученици Саша Младеновић, Ивица Динић и наставник Мирослав Младеновић ОШ „Карађорђе Петровић“ село крушевица. Запис:1984. године село Крушевица, Равни дел, Бољаре, Преданча.
Загонетке: 180.

-наставак-
20. март 2010. године Власотинце
Мирослав Б. Младеновић Мирац

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 756 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 2 sakrivenih i 729 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Albin0, aleksmajstor, Atomski čoban, branko7, Chainsaw, crnitrn, darkangel, dragon986, Duško, Ilija Cvorovic, indja, kybonacci, MB120mm, Miskohd, Mixelotti, moldway, pein, raketaš, sakota79, Sale.S, sosko, Sr.Stat., Toni, vlvl, zillbg