Momentalni otkaz

2

Momentalni otkaz

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 148
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Ako ti poslodavac daje otkaz za to mu ne treba tvoj potpis zar ne?
Znaci ti nisi potpisala otkaz ugovora o radu vec si verovatno potpisala sporazumni prekid radnog odnosa?

Da si dobila otkaz a to je maltene nemoguce poslodavac bi morao da navede zasto ti daje otkaz, prethodno mora da te upozori...u sustini pravno zeznuta procedura. Zato poslodavci urade kao u tvoj slucaju i navataju te da potpises sporazumni prekid radnog odnosa.
Sta si ti u stvari potpisala?
U principu sta god da si potpisala mislim da vise nemas nikakva prava osim da probas da dokazes da te je poslodavac prevario da potpises ili falisfikovao tvoj potpis a to je maltene nemoguce.

Sve sto sam napisao uzmi sa rezervom jer ja nisam pravnik vec osoba koju su pokusali da prevare na slican nacin kao tebe.
Vise od godinu dana plata kasni, dobijas neke mrvice a radis. Radnici naravno neuspesno organizuju strajkove (privatna firma)i nakon jednog od takvih dogovorimo se da ne dolazimo na posao. Od 30ak radnika samo nas dvoje taj dogovor ispostujemo i nekih 2 nedelje nisam dolazio na posao.
Zovu me iz kancelarije i kazu mi da sam dobio otkaz i da dodjem u firmu.
Dobijem papir na kome pise da 2 nedelje nisam dolazio na posao, nikom se nisam javio itd i da se zbog toga raskida ugovor o radu samnom.
Ja kazem ok i krecem ka vratima a oni meni:,,treba da potpises''.
Naravno nisam hteo da potpisem NISTA i nastane frka u firmi. Na kraju me pitaju sta da mi daju da potpisem Very Happy
Naravno nisam hteo nista da potpisem sta su mi nudili i oni da bi me se otarasili me proglase tehnoloskim viskom. Za to im nije trebao moj potpis Smile
PS. ako se odlucis da angazujes advokata DOBRO razmisli o tome bar tri puta. Sve su to teski prevaranti i lopine koji ce ti iscediti zadnji dinar iz dzepa.
Edit:
Poslodavac moze u ugovoru o radu da napise ta god hoce Smile Papir trpi sve ALI bez obzira sta pise u ugovoru ( poslodavci umeju da budu veoma kreativni pogotovo kada su u pitanju uslovi otkaza) ako nije po Zakonu o radu je pravno nistavno.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2257
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Poslodavac kada uručuje rešenj o otkazu, obično traži potpis da si ga primio. Verujem, da ni ona sama ne zna šta je dobila, a ja se rukovodim onim što ona kaže. Ne znamo ništa o sadržini istog.
A ti si izveo zaključak, jer imaš vlastiti primer, čovek se tad svega najbolje seti....Laughing međutim, sporazumni raskid ima neke procedure i bez takvih procedura, može da bude ništavan, ali i zato treba mnogo snage i volje, a ja i dalje ne znam šta je ona dobila...
Ponavljam, sve ima prioceduru, a naš narod se hvata na neznanje...Evo malo nekih infomracija

Shodno čl.177 Zakona o radu, ona je trebala da dobije predlog poslodavca o sporazumnom prekidu radnog odnosa, pa sporazum o prestanku radnog odnosa i obaveštenje o posledicama u ostvarenju prava za slučaj nezaposlenosti.
Ovo poslednje je posebno važno, jer sa potpisivanjem ugovora o sporazumnom raskidu radnog odnosa, gubi se pravo na naknadu usled nezaposlenosti.

Takođe, ne znamo koji datum piše u tom raskidu radnog odnosa, da li uopšte piše, jer ako ne piše, može da se desi da će poslodavac tek doneti rešenje o raskidu radnog odnosa...Pa i tu imaju neke cake, zato bi bilo dobro da kaže šta je dobila...ovako samo nagađamo...
Ne znamo ništa. Nismo dobili dovoljno informacija, jer na ovu temu ima mnogo varijanti.

Inače, manipulisanje poslodavaca vezanih za otkaz nije karakteristično za sitne privatnike. Jedna od poznatih banaka imala je glavnu filijalu u unutrašnjosti Srbije. Ta banka je prodata, a vlasnik je rešio da ''centralu'' preseli u Beograd. Da bi izbegao plaćanje naknade usled proglašenja tehnološkog viška (jer ima viška zaposlenih, tako je utvrdio po sistematizaciji ), a koja nije ni mala 33,3 % prosečne zarade u prethodna tri miseca za svaku punu godinu rada, on je prvo napravio ''čistku'' tako što je uručivao nove ugovore o radu, koji ne samo da su bili sa nižom cenom rada, već su bili usmereni na Beograd, odnosno da zaposleni prihvatanjem tog ugovora moraju raditi u Beogradu.
Grad je udaljen oko 150 km od Beograda i nije lako prihvatiti takav ugovor jer je većina porodična sa malom decom, a cena rada je tolika da se sa istom ne može platiti stanarina i živeti u Beogradu. Takođe, trebalo je u 8 dana pronaći i novi stan i bukvalno se preseliti....jer se ne može svaki dan putovati 300 km. I naravno, mnogi taj ugovor nisu ni potpisali, a ne potpisivanjem ugovora isti raskidaš....Tako da u Srbiji ima svega....ne bih dalje...

Suština je, da je otvarač teme imao ugovor na određeno. Poslodavac nije ništa posebno morao da komplikuje. 31.01.2017. bi joj istekao ugovor. Postavlja se pitanje samo zašto je požurio? Tehnološki višak ga ne bi pogodio u materijalnom smislu, jer ona ne bi imala pravo na neku posebnu nadoknadu, jer je godinu dana primala naknadu usled porodiljaskog odsustva i bolovanja, tako da i nije imala ni jednu godinu efektivnog rada kod poslodavca. Da ju je proglasio tehnološkim viškom, on ne bi mogao da primi nekog drugog na njeno radno mesto, pa je raskid iz bilo kog drugog razloga bio prihvatljiviji.
Gde ona može biti oštećena? U slučaju da joj ne plati zaradu do momenta raskida....i u slučaju da otkaz, sporazum, šta god nije imao regularnu proceduru, ali su sporna samo manje od 2,5 meseci...da li se isplati borba ili ne...ona mora sama prosuditi....

Evo nešto što je dobro pročitati, pa ću ostaviti ovde zbog svih onih koji prate ovu temu ili koji kasnije posete istu...

Citat: Da li treba potpisivati sporazumni raskid ugovora o radu?


Bilo da ste zaposleni ili poslodavac, morate da znate svoje prava i obaveze propisane zakonom. Dakle, ono što svi zaposleni moraju da urade je da detaljno pročitaju i prouče Zakon o radu, ugovor koji ste potpisali i sve pravilnike koji važe na vašem radnom mestu.

Nemojte sebe dovoditi u situaciju da greškom kažete ili potpišete ono što ne treba. Naš Zakon, kakav takav je, ali nije loš po pitanju zaštite radnika, i malo restriktivan kada su u pitanju poslodavci.

Danas govorimo o situaciji sporazumnog raskida ugovora o radu. Kada poslodavac želi da vam da otkaz, verovatno će vam prvo ponuditi da potpišete sporazumni raskid ugovora. Nezvanični podaci govore da je više od osamdeset procenata svih otkaza sporazumnog karaktera. To znači da su se poslodavac i zaposleni sporazumno zajedno odlučili da se prekine radni odnos. Ovo naravno, deluje prilično nerealno, da se toliki otkazi sklapaju sporazumno iako je u zemlji velika nezaposlenost.

Druga alternativa predstavlja činjenicu da vama poslodavac samo da otkaz, o čemu nemate šta da se bunite. Međutim, da bi vam poslodavac dao otkaz, on mora da vam prvo da upozorenje, ako niste dobar radnik, ili da vas proglasi tehnološkim viškom, što dodatno komplikuje situaciju za njega, jer na vaše radno mesto ne može da zaposli nove radnike u narednih nekoliko meseci. U nekim slučajevima radnik ima pravo i na otpremninu. Zato većina poslodavaca, preferira, da se situacija završi sa sporazumnim potpisivanjem. U tom slučaju radnik gubi svako pravo da tuži poslodavca i poslodavac ne snosi nikakav rizik.

Ali, da li treba da potpisujete sporazumni otkaz? Koje su to stvari koje treba imati na umu?
1) Naknada sa biroa

Ako potpišete sporazumni ugovor o raskidu posla, možete da izgubite pravo na naknadu sa biroa za nezaposlene na koju imate pravo uz određen broj meseci radnog staža. Na sajtu biroa piše da osobe sa ovakvim ugovorima nemaju nikakva prava, ali je u praksi zabeleženo da su licima priznali pravo na naknadu ako je poslodavac inicirao potpisivanje ugovora. Nezavisno od toga, u svakom slučaju, ako želite da dobijate naknadu sa biroa, nemojte potpisivati ništa dok ne dobijete novčanu naknadu ili otpremninu koja je veća od onoga što bi dobili sa biroa. Čak i ako uslede ucene, morate mirne glave objasniti poslodavcu da vam nije cilj da nekoga oštetite, već želite samo da ostvarite pravo na naknadu.
2) Tužba

Teoretski možete da tužite poslodavca ako je prekršio zakon, ali takvih slučajeva u praksi nema mnogo. Tužba košta ne samo u novcu, već u vrememu i živcima, i zato se retko isplati. Stoga, ako ste poslodavac, male su šanse da će vas zaposleni tužiti čak i ako ste prekršili zakon.
3) Ne možete tu da ostanete da radite

Kada vam poslodavac saopšti da dobijate otkaz, onda tu nemate šta mnogo da radite. Odluka je doneta , iz bilo kog razloga, i potrebno je da se pomirite sa njom. Potrebno je da odete iz firme smirene glave, ali i da pokušate da ostvarite svoja prava garantovana zakonom. Budite smireni i lepo ispregovarajte uslove svog odlaska. http://radniodnos.com/2012/10/da-li-treba-potpisiv.....ra-o-radu/offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 148
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Sagacity ::Poslodavac kada uručuje rešenj o otkazu, obično traži potpis da si ga primio.
Da ali onda to ne znaci da se ti slazes potpisanim resenjem?
U mom slucaju ja sam trazio drugi papir da potpisem da sam resenje primio posto su mi trazili da potpisem oktkaz. Nije im bas bilo pravo sto sam to trazio tako da i dan danas imam 2 originalna ista otkaza ugovora o radu. Jedan primerak za mene a drugi za poslodavaca.

Sagacity ::Postavlja se pitanje samo zašto je požurio? Tehnološki višak ga ne bi pogodio u materijalnom smislu, jer ona ne bi imala pravo na neku posebnu nadoknadu, jer je godinu dana primala naknadu usled porodiljaskog odsustva i bolovanja, tako da i nije imala ni jednu godinu efektivnog rada kod poslodavca. Da ju je proglasio tehnološkim viškom, on ne bi mogao da primi nekog drugog na njeno radno mesto, pa je raskid iz bilo kog drugog razloga bio prihvatljiviji.

Pozurio je zato sto mu se moze i zato sto misli-zna da mu niko ne moze nista.
Za ostvarivanje prava kad si proglasen tehnoloskim viskom ranije je vazio tvoj ukupan radni staz do tada a ne samo staz koji si imao u poslednjoj firmi. Nisam znao da se to promenilo. Npr. ako imas 5 god radnog staza dobijas 6 meseci pomoci a ako se ne varam ona iznosi 70% od tvoje prosecne plate u zadnjih 6 meseci stim da postoji maksimalna cifra od nekih 28000 rsd. Tako je bilo pre par god. Ako imas 10+ godina radnog staza onda ti sleduje 12 meseci ,,pomoci'' itd.

Sagacity ::Da ju je proglasio tehnološkim viškom, on ne bi mogao da primi nekog drugog na njeno radno mesto, pa je raskid iz bilo kog drugog razloga bio prihvatljiviji.
Ti to ozbiljno?
Sta sprecava poslodavca da ti da ugovor na radno mesto npr. trgovca, cistacice a ti radis u racunovodstvu?
Kao zalices se inspekciji ili ces mozda tuziti poslodavaca? Neces potpisati ugovor? Very Happy
Mozda to vazi za neka specificna zanimanja koja su neophodna firmi da bi uopste poslovala npr. za apoteku moras obavezno da imas farmaceuta i sl.

PS. vecina ljudi kaze da je dobila otkaz iako je potpisala sporazumini raskid, proglasena tehnoloskim viskom, istekao ugovor na odredjeno... Uvek kazu da su dobili otkaz ako svojevoljno nisu napustili firmu.

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2257
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

virked ::
Da ali onda to ne znaci da se ti slazes potpisanim resenjem?

Poenta je u tome, što ja ne znam šta je ona dobila...ovo su sve pretpostavke.
I da je dobila ugovor o sporazumnom raskidu i da je dobila rešenje o otkazu, mora da postoji neka procedura iliti koraci koji prethode.

Tvoj slučaj ne znam kakav je bio, jer ako nije bilo zvaničnog štrajka i ako nije bila uključena većina u isti, leteo bi kao kufer sa bilo kojim rešenjem ili bez, i za mnogo manje dana a kamoli za 15. Verovatno je i kod tebe bila neka specifična situacija...Kažem, net je nezahvalan, jer moraš da veruješ u izložen problem sagovornika koji je možda pogrešno protumačio dokument, a ti to ne znaš...

Još jednom da napomenem, da je ona bila zaposlena na određeno i da je momenat njenog završetka ugovora bio poznat. U njenom ugovoru je verovatno pisalo šta može sve prethoditi prevremenom raskidu ugovora, tako da se poslodavcu ''može'' da pomene neki od tih razloga kao uzrok za raskid ugovora.

Citat:Npr. ako imas 5 god radnog staza dobijas 6 meseci pomoci a ako se ne varam ona iznosi 70% od tvoje prosecne plate u zadnjih 6 meseci stim da postoji maksimalna cifra od nekih 28000 rsd. Tako je bilo pre par god. Ako imas 10+ godina radnog staza onda ti sleduje 12 meseci ,,pomoci'' itd.
Ipak treba zakon poznavati malo više. Ovo jeste forum, ali nije tema na kojoj se može pričati ''odokativno'' ili paušalno....
A ovako Zakon kaže...
Visina otpremnine ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu (član 158. stav 2. Zakona o radu).
To je ono što bi poslodavac bio u obavezi i njega samo to zanima.


Sagacity ::Da ju je proglasio tehnološkim viškom, on ne bi mogao da primi nekog drugog na njeno radno mesto, pa je raskid iz bilo kog drugog razloga bio prihvatljiviji.
Sta sprecava poslodavca da ti da ugovor na radno mesto npr. trgovca, cistacice a ti radis u racunovodstvu?

Može on da primi čiastačicu i kućnu pomoćnicu itd. ali ne na isto radno mesto, odnosno na njeno i to nekoliko meseci. I Ne pričam napamet, sve što pričam pričam sa aspekta propisa. Na ovakvim temama ''ne ćaskam''.
Njen poslodavac nije baš da ne poštuje sva pravila. Ispoštovao je i porodiljsko i bolovanje...Zna on dobro šta može i šta ne može. Ne znamo sve detalje šta se tu dešavalo.

Citat:PS. vecina ljudi kaze da je dobila otkaz iako je potpisala sporazumini raskid, proglasena tehnoloskim viskom, istekao ugovor na odredjeno... Uvek kazu da su dobili otkaz ako svojevoljno nisu napustili firmu.
Većina ljudi ne prijavljuje ništa inspekciji. Prima zaradu na ruke....Odlaze na rad, a da ne potpišu nikakav ugovor. Veruju na reč. Pa kada ne dobijaju platu, nemaju kome da se žale jer nemaju osnov za žalbu. Nemaju ništa jer ništa nisu ni potpisali, odnosno nemaju ugovor o radu...

Zakon o radu nije loš. Problem je što ljudi nemaju petlju, ne smeju....ali najviše ne znaju...i to je najveći problem.

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 148
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Napisano: 22 Nov 2016 13:28

Sagacity ::

Tvoj slučaj ne znam kakav je bio, jer ako nije bilo zvaničnog štrajka i ako nije bila uključena većina u isti, leteo bi kao kufer sa bilo kojim rešenjem ili bez, i za mnogo manje dana a kamoli za 15. Verovatno je i kod tebe bila neka specifična situacija...Kažem, net je nezahvalan, jer moraš da veruješ u izložen problem sagovornika koji je možda pogrešno protumačio dokument, a ti to ne znaš...

Moj slucaj je nebitan za ovu pricu, samo pricam o nekom svom iskustvu i sta se sve desava.
Nadji kako se dobija otkaz po zakonu ako ne dolazis na posao Very Happy kakva je procedura.
Doduse ne znam kakv je ovaj novi zakon ali moj slucaj je bio 2011 tj po starom zakonu Smile Mozda sam imao srece samo a mozda...

Sagacity ::Ipak treba zakon poznavati malo više. Ovo jeste forum, ali nije tema na kojoj se može pričati ''odokativno'' ili paušalno....
A ovako Zakon kaže...
Visina otpremnine ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu (član 158. stav 2. Zakona o radu).
To je ono što bi poslodavac bio u obavezi i njega samo to zanima.

Ja pricam o pomoci tj. naknadi koju ostvarujes preko Nacionalne sluzbe za zaposljavanje a ti o otpremnini koju isplacuje poslodavac Smile Dve razlicite stvari. Nisam razumeo da si pricala o otpremnini u prethodnom postu. Moja greska.


Sagacity ::
Može on da primi čiastačicu i kućnu pomoćnicu itd. ali ne na isto radno mesto, odnosno na njeno i to nekoliko meseci. I Ne pričam napamet, sve što pričam pričam sa aspekta propisa. Na ovakvim temama ''ne ćaskam''.
Njen poslodavac nije baš da ne poštuje sva pravila. Ispoštovao je i porodiljsko i bolovanje...Zna on dobro šta može i šta ne može. Ne znamo sve detalje šta se tu dešavalo.

Apsolutno se slazem sa tobom ali ja pricam o tome da iako ne sme da primi na to radno mesto mesto novog radnika poslodavac sigurno nece obustavi poslovanje. Npr. proglasi radnika kome u ugovoru pise radnik za masinom za tehnoloski visak. Masina sigurno nece biti ugasena vec ce raditi ali radniku koga bude primio u ugovoru ce na primer pisati radnik u proizvodnji.Ili na primer ako poslodavac proglasi za tehnoloski visak sekretaricu, primi novog radnika kome pise u ugovoru poslovni sekretar i on radi ISTI posao kao sekretarica Smile Nadam se da se sad razumemo Smile
Ja pricam o nacinu kako poslodavci izigravaju zakon veoma lako tako da im uopste nije problem da nekog proglase tehnoloskim viskom.
Cak i za opremninu ima resenje. Na primer poturi ti papir u kome se odrices otpremnine u korist firme. Vecina kao po obicaju i ne cita sta potpisuje, neki ni ne razumeju sta su potpisali...ima svega i svacega.

Dopuna: 22 Nov 2016 13:40

Sagacity ::
Većina ljudi ne prijavljuje ništa inspekciji. Prima zaradu na ruke....Odlaze na rad, a da ne potpišu nikakav ugovor. Veruju na reč. Pa kada ne dobijaju platu, nemaju kome da se žale jer nemaju osnov za žalbu. Nemaju ništa jer ništa nisu ni potpisali, odnosno nemaju ugovor o radu...

Zakon o radu nije loš. Problem je što ljudi nemaju petlju, ne smeju....ali najviše ne znaju...i to je najveći problem.

Sve to stoji ali zakon nije los ali je DALEKO od dobrog. Problem je u tome sto se zakon ne postuje ili zaobilazi na raznorazne nacine.
Licno smatram da je radnik apsolutno nezasticen tako da nikakve inspekcije i sudovi ne mogu pomoci. Zakon MOZDA funkcionise kada su drustvene firme u pitanju i ti kao radnik uglavnom imas neka prava i mozes da ih ostvaris
Kod privatnika ce biti kako on kaze ili cao,zdravo. Ako neces ti ima ko hoce. Idealan radnik za ,,gazdu'' u Srbiji je:
* ne mnogo pametan
* jak kao vo
* ne zna da gleda u sat
(autorska prava na ove 3 stavke iznad ima moj bivsi poslodavac)
Mislim da je time sve receno.

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2016
 • Poruke: 9

Ja sam radila fabrici rashladnih uredjaja u Valjevu, mislim da svi znaju o kojoj fabrici je rec.. A ovo je drugi put da dobijam otkaz, s` tim sto mi je prvi put sef lepo rekao da ce biti otpustanja, da sam ja na spisku za otkaz, jer se gasi treca smena, dao mi je 7 dana otkaznog roka, za to vreme sam mogla da se znadjem za drugi posao.. U ovom slucaju nije bilo tako, nisam bila obavestena da cu dobiti otkaz, bila sam kod drugog sefa, i nisam mogla da se snadjem.. A sto se rada tice, nikad nisam bila opominjana za los rad, savesno sam obavljala svoje duznosti, svaki dan sam dolazila na posao.. Jedino je mozda moje bolovanje bilo problem, ali ja nisam bila na bolovanju iz hira nego zato sto mi je trebalo..

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 148
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Da li ti dobila papir na kome pise Otkaz ugovora o radu?
Kakav papir si ti dobila?
Sta pise na tom papiru koji je razlog za otkaz?

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2016
 • Poruke: 9

Mislim da na pocetku rekoh da pise smanjenje obima posla, ako ste procitali..

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2257
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

@Anonimous
Pretpostavila sam da radiš u proizvodnoj firmi, pominjala si hale. Rad na određeno vreme je sada baš ''moderno'', pogotovo što može trajati 24 meseca a u nekim slučajevima i preko tog perioda...itd.
Žao mi je što si to prošla. Sada si dala jednu jako bitnu informaciju, a to je da je poslodavac i ranije imao smanjenje obima posla, tako da se na to i ovog puta može ''vaditi'', ali to ga ne opravdava da ti prethodno dostavi obaveštenje, upozorenje...šta god sledilo pre ugovora ili sporazuma. Na tebi je da li ćeš šta da preduzmeš ili ne...i koliko ti se to isplati...

Ovde je jedna proizvodna firma, koja je takođe poznata, imala najviše ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Svi ti zaposleni imali su upola manja primanja, nego zaposleni koji su primljeni na neodređeno. Oni navodno konstantno imaju povećan obim posla....trenutno je broj ugovora sa privremenim i povremenim poslovima znatno smanjen...''ipak se nešto desilo''....

virked ::Nadji kako se dobija otkaz po zakonu ako ne dolazis na posao Very Happy kakva je procedura.
To je povreda radne discipline shodno čl.179 tačka 8 ''ako ne poštuje radnu disciplinu propisanu aktom poslodavca, odnosno ako je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca.''
Poslodavac sam propisuje kako i na koji način možeš odsustvovati sa posla i posle koliko nedolazaka ili kašnjenja možeš dobiti otkaz. Ovo se obično nalazi u ugovoru o radu koji potpisuješ ili u nekom drugom aktu na koji se ugovor o radu poziva (kolektivni ugovor ako ga ima).
Na primer, u mom ugovoru o radu piše da ukoliko napravim neopravdani izlazak sa posla pre završetka radnog vremena 3 radna dana u radnoj nedelji od 7 dana ili 7 radnih dana sa prekidima u toku 3 meseca dobijam otkaz itd...''Veselo'' Laughing

Citat:Ja pricam o pomoci tj. naknadi koju ostvarujes preko Nacionalne sluzbe za zaposljavanje a ti o otpremnini koju isplacuje poslodavac Smile Dve razlicite stvari. Nisam razumeo da si pricala o otpremnini u prethodnom postu. Moja greska.

Ma ja pričam o poslodavcu, a njega baš briga za Nacionalnu službu za zapošljavanje...on gleda šta je njemu jeftinije i lakše....Možeš ovde pogledati više o ''tehnološkom višku'' šta i kako....
http://www.paragraf.rs/100pitanja/posao/tehnoloski_visak.html

Citat:Masina sigurno nece biti ugasena vec ce raditi ali radniku koga bude primio u ugovoru ce na primer pisati radnik u proizvodnji.
U principu, trenutno kod nas je mnogo toga neuređeno....Ali ipak rad na pojedinim mašinama zahteva obuku, zahteva i sertifikat. Tu su obično kontrole malo veće, tako da se na takvim mestima ne ide na tehnološki višak, jer mu treba novi radnik koji poseduje sve kvalifikacije kao prethodni kao i određeno radno iskustvo, a za rad na toj mašini je tačno preciziran opis poslova itd. Nije uvek baš sve tako jednostavno i nisu svi baš naivni...Da ne dužim....


Citat:Ili na primer ako poslodavac proglasi za tehnoloski visak sekretaricu, primi novog radnika kome pise u ugovoru poslovni sekretar i on radi ISTI posao kao sekretarica Smile Nadam se da se sad razumemo Smile
Nije bitan samo naziv radnog mesta, već i opis poslova. Primer ti je loš, jer su i jedan i drugi poslovni sekretari....

Inače, ni ja ne radim u društvenoj, niti državnoj firmi. I svedok sam da su radnici dobijali sporove.

Mnogo toga je neuređeno. Mnogo toga niko ne kontroliše. Inspekcije su najviše u firmama koje imaju novca. Stalno su u potrazi za dobrom isplativom kaznom Laughing, dok mali privatni sektor radi šta hoće. M4-K obrasce detaljno pregledaju svake godine, od zaposlenog do zaposlenog iako sve uredno plaćamo, dok pola firmi nisu ni prijavili svoje zaposlene. Tužno...

Nekada, da bi bio stolar morao si da imaš stolarski zanat. Sad svako može da pravi nameštaj, bitno je da zna da drži keser i čekić u ruci. Ta preduzeća obično primaju veće narudžbine nego što zaposleni mogu da odrade, pa čekaš i čekaš dok ti neko napravi stočić po narudžbini, koji može biti i pomalo nakriv...da se brzo rasklima...a svak se vodi mišlju, gde sad da se bakćeš sa nekom inspekcijom zbog nekog stočića...

A u građevinarstvu, kvalitet i pouzdanost su tek upitni. Ovde u toku građenja jedne nove zgrade, jedan isti radnik je kopao temelj, pa je posle zidao blokovima, pa je posle stavljao parket i na kraju stavljao lajsne i sa još jednim radnikom lepio pločice...Kao ''multipraktik''...neverovatno...Laughing

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2016
 • Poruke: 9

Znaci njegova je duznost da me obavesti o otkazu, a ne da mi dodje tek tako, bez ikakvog razloga, i kaze mi `potpisi`.. Rekla sam vec, ako je bilo bolovanje problem, nije morao da mi produzava ugovor, i da mi posle 19 dana otkazuje..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 565 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 5 sakrivenih i 526 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., Boris90, Botovac, darkangel, darkstar101, Djole, Doca, Dorcolac, dragonserbia, FOX, Gama, Georgius, goxin, Ilija Cvorovic, Ilija Grubor, indja, Konda, kovinacc, Marko Marković, mercedesamg, Miskohd, Mixelotti, moldway, mushroom, Nebo_M, nuke92, pavle_pzs, sabros, sakota79, segax1, stug, Username1000, Vlada1389