Momentalni otkaz

3

Momentalni otkaz

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2257
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Iskreno, ja i dalje ne znam kakav si dokument dobila. Videla sam u startu da je razlog smanjen obim posla, ali ne znam da li je to sporazumni raskid, ili rešenje o otkazu ili nešto treće. Šta god da je piše u zaglavlju dokumenta velikim slovima.

Tačno je da oba imaju neke prethodne korake...Sve sam prethodno napisala i sporazumni raskid i za dostavljanje rešenja o otkazu. Tvoj poslodavac će ti verovatno isplatiti zaradu za period do 19.11. I verujem da tu nećeš biti oštećena. Otprilike znam kako funkcionišu takve firme ....za ostalo odluči sama, a ja se sklanjam sa teme. Imam ja "svoju VIS" firmu Laughing

Što se tiče bolovanja i porodiljskog odsustva, nije mogao da ti tada raskine ugovor jer je to kažnjivo. Vodio je računa.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 148
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Napisano: 23 Nov 2016 0:03

Anonimous ::Mislim da na pocetku rekoh da pise smanjenje obima posla, ako ste procitali..
Da li si ti dobila bilo kakav papir?
Mozes li da nam prepricas sta pise na njemu?

Smanjenje obima posla Ne MOZE da bude opravdanje za OTKAZ!!!!
Moze da te proglasi tehnoloskim viskom ali dobijas otpremninu, platu od NZS u zavisnosti od godina staza. Nije sjajno ali je bolje nego otkaz kada apsolutno nemas nista.

Nesto fali u tvojoj prici i ti pored silnog pisanija na ovoj temi ne dajes dovoljno informacija. Da li ti pitas za sebe ili mozda za nekog drugog pa zbog toga nisi upoznata sa detaljima?

Dopuna: 23 Nov 2016 0:15

Sagacity ::
virked ::Nadji kako se dobija otkaz po zakonu ako ne dolazis na posao Very Happy kakva je procedura.
To je povreda radne discipline shodno čl.179 tačka 8 ''ako ne poštuje radnu disciplinu propisanu aktom poslodavca, odnosno ako je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca.''
Poslodavac sam propisuje kako i na koji način možeš odsustvovati sa posla i posle koliko nedolazaka ili kašnjenja možeš dobiti otkaz. Ovo se obično nalazi u ugovoru o radu koji potpisuješ ili u nekom drugom aktu na koji se ugovor o radu poziva (kolektivni ugovor ako ga ima).
Na primer, u mom ugovoru o radu piše da ukoliko napravim neopravdani izlazak sa posla pre završetka radnog vremena 3 radna dana u radnoj nedelji od 7 dana ili 7 radnih dana sa prekidima u toku 3 meseca dobijam otkaz itd...''Veselo'' Laughing


Poslodavac u ugovoru moze da napise ti je radno vreme 16 sati dnevno 7 dana u nedelji. Papir trpi sve ali to ne znaci da je to po zakonu. Da ponovim poslodavac u ugovoru BUKVALNO moze da napise sta hoce a tvoje je da na sudu dokazes da taj ugovor nije po zakonu ako zelis.
Da li negde pise da je poslodavac DUZAN da te upozori pismenim putem da svojim neopravdanim nedolaskom na posao rizikujes da dobijes tkz otkaz zbog teske povrede radne discipline?
PS. mozda u ovom novom zakonu ne pise ali u prethodnom je pisalo Smileoffline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2257
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

@virked
Kakav tehnološki višak, ona je imala rad na određeno vreme.

I ne može poslodavac da ti unese radno vreme od 16 sati, 7 dana nedeljno. Zakonsko radno vreme je 8 sati. Možeš imati i prekovremeni rad, koji u toku jedne radne nedelje ne može biti duži od 8 sati. U toku radnog dana, zaposleni najduže može raditi 12 sati.

Potcenjuješ mnogo sve poslodace i banalizuješ stvari. Znaju oni dobro šta baš ne sme biti u ugovoru o radu. Niko nije loood da rizikuje.

Da li si pročitao svoj ugovor o radu? Da li si u njemu našao povredu radne discipline? Ne brini, poslodavac je dužan da u ugovoru o radu definiše po stavkama usled kojih okolnosti ili nepravilnosti možeš dobiti otkaz. Teško da će u tom delu napraviti propust.
I naravno, upozoriće te pisanim putem. Međutim ako ti je sve precizirano kao meni....može i da me obavesti i da mi poželi srećan put Laughing on je već sve precizirao u mom ugovoru o radu. Ja nemam baš tu nekog prostora, osim ako sam imala debele razloge pa da uložim neku žalbu...

I naravno, sklanjam se sa teme. Od mene dosta.... Laughing

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12701
 • Gde živiš: Z-moon

Napisano: 23 Nov 2016 13:03

Da se ubacim na brzinu ...

Poslodavci su jako dobro obavešteni o sudskoj praksi, pa u skladu sa time unose u Ugovore razne klauzule sa preciznijim definisanjem radnih zadataka i opštih pravila ponašanja.
Sudska praksa kaže da Sud staje u zaštitu radnika skoro po pravilu (ako se isti odluči da presavije tabak). Od poslodavca Sud traži dokaz da je:
- jasno definisao pravila ponašanja ili merljive radne zadatke zaposlenom - u pisanom obliku;
- obavio razgovor sa zaposlenim u svrhu skretanja pažnje na propuste ili odstupanje od definisanih pravila/radnih zadataka - u pisanom obliku;
- ponudio pomoć (dodatna obuka, popravljanje uslova rada, ...) za dostizanje definisanih radnih zadataka - u pisanom obliku;
- opomenuo zaposlenog ako prethodne mere nisu donele rezultate, i najavio otkaz ako se ISTA greška ponovi - u pisanom obliku (dakle, ako Sagacity čita novine za vreme rada - biće opomenuta, a ako u petak ode ranije sa posla - biće opet opomenuta, ako se nedolično ponaša prema kolegama - biće opet opomenuta, ako ponovo čita novine - ide otkaz ugovora o radu. Nema sabiranja različitih "prekršaja");
- ponudio drugo radno mesto ukoliko zaposleni ne ispunjava radne zadatke za postojeće radno mesto - u pisanom obliku;
- predložio raskid ugovora o radu, uz navođenje jasnih, merljivih i nezavisno utvrđenih činjenica o neispunjavanju radnih zadataka, nediscipline, i sl. - u pisanom obliku.
Nedostatak ovih dokumenata može imati za posledicu presudu o vraćanju zaposlenog na posao i isplatu pripadajućih troškova.
Kao što rekoh, o ovoj tematici smo imali predavanje od strane jedne ugledne advokatske kancelarije prošlog decembra.
Svaki poslodavac koji drži do sebe će nastojati da ima dokaz o opravdanosti otkaza ugovora o radu zaposlenom. Naravno, ima ih koje cela ova priča ne interesuje, i to jer Sagacity lepo reče da mnogi zaposleni ne znaju svoja prava i imaju otpor prema sudskim procesima.
Gore navedene preporuke poslodavcima ne podrazumevaju postupke koji predstavljaju krivična dela (krađa, nasilje, ...).
E. da.
Smanjenje obima posla jeste opravdan razlog za ukidanje radnog mesta i otkaz Ugovora o radu, uz navođenje dokaza za to - naravno.
Poslodavac koji drži do sebe će ovakvu opciju uvesti u Ugovor sa zaposlenim.

Dopuna: 23 Nov 2016 14:47

virked ::
Smanjenje obima posla Ne MOZE da bude opravdanje za OTKAZ!!!!
Moze da te proglasi tehnoloskim viskom ali dobijas otpremninu, platu od NZS u zavisnosti od godina staza. Nije sjajno ali je bolje nego otkaz kada apsolutno nemas nista.

Pročitaj dobro član 179, pogotovu stavke pri dnu.
Tvoja rečenica je trebala da glasi: "Moje mišljenje je da zbog toga-i-toga ne možeš dobiti otkaz".
Ovako kako si napisao, ispada da tvrdiš nešto što uopšte nije tačno. Time možeš nekoga dovesti u zabludu.
Evo, ovo što sledi je moje mišljenje:
Program nadoknade preko NSZ propisuje država u retkim slučajevima privatizacije državnih firmi. Zaposleni koji je tehnološki višak u privatnoj firmi nije predmet interesovanja države u smislu "plate" za vreme čekanja na posao preko NSZ.

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2016
 • Poruke: 9

U mom otkazu pise `otkazuje se ugovor o radu radi smanjenja obima posla`.. Htedoh da slikam, ali mi je papir ostao na Birou jer sam se prijavila.. I danas sam saznala da je bilo jos otkaza.. A smanjenje obima posla nije razlog, nego dolaze radnici iz prve hale, jer se kod njih gasi treca smena, zbog toga mi nkoji nemamo ugovor o stalnom radnom odnosu dobijamo otkaze, a stari radnici dolaze na nase mesto.. Na zalost..

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2257
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

@Anonimous
Trebala si da slikaš. Svaki od tih dokumenata ima neku svoju formu.
Inače, tvoje preduzeće radi identično na način na koji radi jedna firma ovde u mojoj blizini. Iskreno se nadam da ćeš se snaći i pronaći brzo posao. : )

A ovako bi otprilike trebalo da izgleda rešenje o otkazu ugovora o radu i na određeno...ovo zbog drugih. Primer je vezan baš za smanjen obim posla....

+ Resenje o otkazu ugovora o radu

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2008
 • Poruke: 4090
 • Gde živiš: Bg

Anonimous ::zbog toga mi nkoji nemamo ugovor o stalnom radnom odnosu dobijamo otkaze..
Ti si dakle bila na ugovoru o privremeno povremenim poslovima?

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12701
 • Gde živiš: Z-moon

Anonimous ::... A smanjenje obima posla nije razlog, nego dolaze radnici iz prve hale, jer se kod njih gasi treca smena ...
To je upravo jak dokaz da je došlo do smanjenja obima posla, čak i na Sudu.

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2257
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

klodovik ::
Ti si dakle bila na ugovoru o privremeno povremenim poslovima?

Ugovor o privremenim i povremenim poslovima se može ugovoriti za period od naviše 120 dana kod istog poslodavca. Može da potpiše ponovo ugovor o privremenim o povremenim poslovima ali za drugo radno mesto....Nije nešto što je uobičajeno, ali ima i takvih firmi koje to rade.
Međutim, za vreme bolovanja, nemaju pravo na naknadu istog....ali se i vreme provedeno na bolovanju ne računa u vreme provedeno na privremenim i povremenim poslovima.
I sad se baš nasmejah...Niti znamo kakav je ugovor imala...Znamo smo da nije na neodređeno. Logično mi je bilo da je imala ugovor na određeno, nekako se takvi ugovori obično daju na neke duže periode. Ugovor o privremenim i povremenim poslovima obično ide na kraće vreme...

Pa onda, tip otkaza ugovora..kog, kakvog...Pa neću da se trošim za džaba...odoh kući... Bebee Dol

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2008
 • Poruke: 4090
 • Gde živiš: Bg

Pa kakav je onda ugovor imala? Nejasno mi skroz o čemu se radi. Očigledno je da se ne čita ništa od ponuđenih papira, ni prilikom sklapanja radne obaveze, ni kad se prestaje sa istom. Veća greška se ne može učiniti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 526 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 4 sakrivenih i 483 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, 9k38, A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, black_arrow, CrazyDiablo, dac, darkangel, David, Doca, dr_grof, Georgius, madza, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, Milan A. Nikolic, milos.cbr, Miskohd, moldway, mushroom, ninareflex, Oscar2, pein, piton, Profica, Rakenica, repac, rodoljub, Rote Baron, royst33, Sirius, Smiljke, stegonosa, Toni, Trpe Grozni, vlvl, wizzardone, Zmaj001