Momentalni otkaz

4

Momentalni otkaz

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12701
 • Gde živiš: Z-moon

Napisano: 24 Nov 2016 10:37

Уговори о раду се читају кад и упутства за машине или уређаје - само у случају да искрсне неки проблем.

Dopuna: 24 Nov 2016 10:45

Иначе, из угла послодавца, ако има производњу која је сезонска, па пред крај године има пад потражње за производима - логично је и потпуно легитимно да у сезони привремено ангажује запослене, којима се "захвали" кад престане потреба за њиховим радом.
Једина нада за привремено запослене је да за време ангажовања покажу да су бољи од стално запослених, па да послодавац изврши замену. Ово се не дешава тако ретко.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 22 Apr 2011
 • Poruke: 437

klodovik ::Otkaz je potpisan i ispada da je sporazuman, nažalost, nema tu više prostora za bilo kakvo reagovanje.

Nije ona potpisala ništa da bi se reklao kako je u pitanju sporazumni raskid radnog odnosa već jednostavno je primila rešenje i morala je potpisati primerak kao dokaz da ga je primila, kao što potpisuje poštaru prijem preporučene pošiljke. Rešenje je konačno. Ukoliko u istom postoji pouka o pravnom leku, odnosno dat rok za žalbu, zaposleni može iskoristiti pravna sredstva.offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 148
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

_Sale ::

virked ::
Smanjenje obima posla Ne MOZE da bude opravdanje za OTKAZ!!!!
Moze da te proglasi tehnoloskim viskom ali dobijas otpremninu, platu od NZS u zavisnosti od godina staza. Nije sjajno ali je bolje nego otkaz kada apsolutno nemas nista.

Pročitaj dobro član 179, pogotovu stavke pri dnu.
Tvoja rečenica je trebala da glasi: "Moje mišljenje je da zbog toga-i-toga ne možeš dobiti otkaz".
Ovako kako si napisao, ispada da tvrdiš nešto što uopšte nije tačno. Time možeš nekoga dovesti u zabludu.
Evo, ovo što sledi je moje mišljenje:
Program nadoknade preko NSZ propisuje država u retkim slučajevima privatizacije državnih firmi. Zaposleni koji je tehnološki višak u privatnoj firmi nije predmet interesovanja države u smislu "plate" za vreme čekanja na posao preko NSZ.


Sta je OTKAZ?
Narodoski receno otkaz je kad te gazda sutne iz firme a ti ne dobijes nista. Da li je zato sto si krao, nisi dolazio naposao, nisi radio posao kako treba, daje ti otkaz jer mu se moze...nebitno.
Naravno mozes i ti poslodavcu da das otkaz.

Sporazumni prekid radnog odnosa je kad se radnik i poslodavac sporazumno razidju. Uglavnom ne dobijas nista ali je moguce da dobijes neke pare ako je poslodavac siroke ruke.

Tehnoloski visak.
Radnik od drzave tj od NZS dobije nadoknadu koja zavisi od radnog staza. U sustini sve vreme dok si ti radio jedan deo od doprinosa se odvaja bas za ovakve slucajeve. Sto si duze odvajao tj. radio, vise meseci ces dobijati nadoknadu. Nadoknadu maksimalno mozes dobijati 2 godine. Nadoknada se prekida cim nadjes posao. VAZI ZA SVE FIRIME, DRZAVNE I PRIVATNE. Nadoknada se ne dobija jedino u slucaju ako poslodavac nije uplacivao doprinose mada se moze dobiti i tad ako radnici NZS ne rade svoj posao kako treba i to ne provere (ja sam dobio iako mi ,,gazda privatnik GUZ - Glavom U Zid "nije uplacivao radni staz). Podrazumeva se da se ta nadoknada ne dobija ako je ne trazis. Ne prijavis se u NZS u roku od cini mi se 30 dana (nisam siguran za rok ali on postoji).
Od poslodavca dobija otpremninu. Moze i da je ne dobije ako se odrekne.

U skladu sa gore napisanim ako poslodavac zbog smanjenog obima posla (zasta radnik uglavnom ne moze biti kriv) ima potrebu da ukine neko radno mesto ili smanji broj zaposlenih oni ne dobijaju OTKAZ nego su TEHNOLOSKI VISAK. Apsolutno je svejedno da li je tvoj ugovor da odredjeno ili neodredjeno vreme.
Konkretno u u ovom slucaju cak i ako je bila na ugovoru na odredjeno vreme i taj ugovor nije ispostovan od strane poslodavca ona treba da ima pravo na neku odstetu. To je i poenta ugovora zar ne?
Stvar je u tome da mi nemamo pojma sta je ona potpisala a ocigledno ne zna ni ona sta je potpisala. Zasto je to tako nemam pojma ali kad nju ne zanima sto bi mene zanimalo?!

Sto s tice pisanija u Ugovru o radu da ponovim ponovo posto pojedini ocigleno ne razumeju ili zive u nekom idealnom svetu gde je sve po zakonu i propisu.

Hipoteticki poslodavac moze u Ugovoru o radu da napise sta god hoce!!! Niko ga ne sprecava u tome!
Moze da ti napise da je tvoja obaveza da radis 16 sati dnevo! Moze da ti napise da ne smes da zakasnis ni 1 min, moze da ti napise da moras da dodjes na posao 30 min ranije i sl.
MOZE ZATO STO PAPIR TRPI SVE.

Ali tu ima jedno ali koje devojci tj, u ovom slucaju poslodavcu srecu kvari koje se zove ZAKON O RADU.
U zakonu o radu su napisana MINIMALNA prava koje radnik ima.
Sta to znaci na konkretnom primeru?
Zakonsko radno vreme je 8 sati tako da cak i ako poslodavac napise u ugovoru da ti je radno vreme 16 sati ti to ne moras da postujes i ako ti poslodavac da OTKAZ mozes da ga tuzis i da dobijes veoma lako presudu u sovju korist.
Cak i ako napise da ti ne smes da kasni 1 min a u Zakonu o radu npr. stoji da mozes da zakasnis 15 min poslodavac ti ne moze nista tj moze a ti moras traziti svoja prava na sudu.
Da li sam bar malo bio jasniji?

Po Zakonu u radu radnik je zasticen ko beli medved i bas iz tog razloga poslodavci pronalaze razne nacine da taj zakon eskiviraju. Npr. kroz raznorazne klauzule u Ugovoru o radu gde na primer detaljno navode koji sve razlozi da dobijes OTKAZ jer znaju da vecina radnika ne zna svoja prava i da ga nece tuziti. Drug primer je blanko otkaz sa tvoje strane i sl. da ne davim.

offline
 • Pridružio: 22 Apr 2011
 • Poruke: 437

Sagacity :: I da je dobila ugovor o sporazumnom raskidu i da je dobila rešenje o otkazu, mora da postoji neka procedura iliti koraci koji prethode.

Upravo tako. Sporazumni raskid radnog odnosa podrazumeva da su obe strane saglasne dok rešenje o otkazu ne, i dalje kako si pisala o pravnim radnjama koje prethode.

Neko je spominjao da može osporiti rešenje tako što će navesti kako je bila prinuđena. Na šta je bila prinuđena? Čak i kada je u pitanju sporazumni raskid radnog odnosa i bez volje stavljen potpis zaposlenog, zaposleni mora dokazati da je bio prinuđen. Ne može se uzeti u obzir zbunjenost ili zatečenost upravo zbog predradnji koje spominje Sagacity.

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2016
 • Poruke: 9

Tacno, moja je greska sto nisam procitala sta pise u njihovom primeru otkaza, da li bi se vi setili da procitate da vam dodje u pola 6h ujutru, iznenada i da vam kaze `moram da ti otkazem ugovor, potpisi ovde` ? Vecina vas se nebi setila da prvo mora da procita, a kad se potpise, vec je kasno, ugovor je otkazan.. U mom primeru pise da se `otkazuje ugovor o radu radi smanjenja obima posla`.. Posavetovala sam se i sa advokatom, ali na zalost tu nista ne moze da se uradi, ili `srusi` kako on to kaze jer nisam bila pod ugovorom za stalni radni odnos.. To me i zanimalo, da li ima svrhe tuziti ili ne.. Hvala vam u svakom slucaju.. Wink

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12701
 • Gde živiš: Z-moon

virked ::...
99% si mašio poentu. Pročitao si član 179? Video si da grešiš?
Neka onaj 1% bude da si u pravu za nadoknadu, samo zato što to nisam tvrdio već jasno napisao da je to samo moje mišljenje.
Inače, ne živim u idealnom svetu ali dobro znam o čemu pričam.
Ako te baš zanima i ako misliš da je to bitno, mogu ti na pp dati i detaljniji opis mog posla i firme gde radim kao i linkove ka APR-u, sa mojim imenom i prezimenom.
Možeš i biti moj gost i videti da li je to svet mašte ili realna priča iz Srbije.
Ukratko - pričam iz ugla radnika i poslodavca.
Misisipi Delta ::Sagacity ::
Neko je spominjao da može osporiti rešenje tako što će navesti kako je bila prinuđena. Na šta je bila prinuđena? Čak i kada je u pitanju sporazumni raskid radnog odnosa i bez volje stavljen potpis zaposlenog, zaposleni mora dokazati da je bio prinuđen. Ne može se uzeti u obzir zbunjenost ili zatečenost upravo zbog predradnji koje spominje Sagacity.

Ovo je tvoje privatno mišljenje.

offline
 • Pridružio: 22 Apr 2011
 • Poruke: 437

_Sale :: Ovo je tvoje privatno mišljenje.

Naravno da je to moje lično mišljenje ali sam ga potkrepila onim što je Sagacity pisala. Sve to znači da kada je otkaz u pitanju ili sporazumni raskid radnog odnosa, zaposleni mora biti blagovremeno obavešten. Ovim ne isključujem i bahatost poslodavca kada iz samo njemu znanih razloga radniku poturi papir o prestanku radnog odnosa i natera ga da isti potpiše uz pretnju, ali dokaz za to u korist zaposlenog ne može poslužiti ni zbunjenost ni zatečenost već prinuda (pretnja), i to treba dokazati.

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 148
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Napisano: 24 Nov 2016 22:58

@_Sale
Citat:Član 179.
Poslodavac može zaposlenom da otkaže ugovor o radu ako za to postoji opravdani razlog koji se odnosi na radnu sposobnost zaposlenog, njegovo ponašanje i potrebe poslodavca, i to:
1) ako zaposleni ne ostvaruje rezultate rada, odnosno nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi;
2) ako zaposleni svojom krivicom učini povredu radne obaveze utvrđene opštim aktom ili ugovorom o radu;
3) ako zaposleni ne poštuje radnu disciplinu propisanu aktom poslodavca, odnosno ako je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca;
4) ako zaposleni učini krivično delo na radu ili u vezi sa radom;
5) ako se zaposleni ne vrati na rad kod poslodavca u roku od 15 dana od dana isteka roka za neplaćeno odsustvo ili mirovanje radnog odnosa u smislu ovog zakona;
6) ako zaposleni zloupotrebi pravo na odsustvo zbog privremene sprečenosti za rad;
7) ako zaposleni odbije zaključenje aneksa ugovora o radu u smislu člana 171. stav 1. tač. 1) - 4) ovog zakona;
8) ako zaposleni odbije zaključenje aneksa ugovora o radu u vezi sa članom 33. stav 1. tačka 10) ovog zakona;
9) ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla.

Citat:Član 182.
Ako otkaže ugovor o radu zaposlenom u slučaju iz člana 179. tačka 9) ovog zakona, poslodavac ne može na istim poslovima da zaposli drugo lice u roku od šest meseci od dana prestanka radnog odnosa.
Ako pre isteka roka iz stava 1. ovog člana nastane potreba za obavljanjem istih poslova, prednost za zaključivanje ugovora o radu ima zaposleni kome je prestao radni odnos.

Citat:Član 67

Nezaposleni ima pravo na novčanu naknadu u slučaju prestanka radnog odnosa ili prestanka obaveznog osiguranja, po osnovu:

prestanka radnog odnosa otkazom od strane poslodavca, u skladu sa propisima o radu, i to:
1) ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla, u skladu sa zakonom, osim lica koja su se, u skladu sa odlukom Vlade o utvrđivanju programa rešavanja viška zaposlenih, svojevoljno opredelila za novčanu naknadu ili posebnu novčanu naknadu – u većem iznosu od visine otpremnine utvrđene Zakonom o radu,

Citat:Tehnološki višak je pojam koji je oduvek plašio zaposlene, a sada, u vreme ekonomske krize, vrlo se često spominje. Treba razjasniti da termin „tehnološki višak", iako je prihvaćen u narodu, potiče iz ranijih propisa, dok sadašnji koriste izraz „višak zaposlenih".

Naime, postati višak znači da je potreba za vašim radnim mestom prestala usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena u preduzeću. Da pojasnimo:

• pod terminom „tehnološke promene" podrazumeva se da je radno mesto postalo neodrživo, odnosno nepotrebno, usled, recimo, tehnoloških inovacija koje su uvedene u firmu;
• „ekonomske promene" označavaju finansijske poteškoće, odnosno procenu poslodavca da je za njega finansijski nemoguće da zadrži dosadašnji broj zaposlenih i stoga pravi reorganizaciju radnih mesta, zatvarajući ona koja smatra suvišnim za uspešan rad preduzeća;
• pod terminom „organizacione promene" se podrazumeva bilo koja reorganizacija preduzeća, na primer, spajanje firmi, odeljenja ili samih radnih mesta u cilju poslovnog prosperiteta.

ostatak na poslovi.infostud.com/savet/Visak-zaposlenih-Koja-su-moja-prava/254


Zatim procitaj overa.rs/prava-zaposlenog-posle-prestanka-radnog-odnosa.html

Linkovi i citati su nabrzaka nadjeni, mrzi me da se udubljujem u tematiku.

Apsolutno je nebitno za ovu raspravu kako se zoves, gde radis, na ko radnom mestu i u kojoj firmi Smile Pravnik nisi 99,9% Smile

Sve sto sam pisao sam LICNO doziveo tako da ne pricam napamet, doduse to je bilo 2011 godine kada bio stari zakon o radu ali neverujem da se novi bitno razlikuje. Takojde da ne bi bespotrebno sirio pricu izostavio sam iskustva o tuzenju poslodavca, odlazak firme koju sam tuzio u stecaj, greska stecajnog upravnika i privrednog suda zbog koje zamalo da ne dobijem novac od tuzbe itd. a neke od tih stvari su MOZDA logican redosled za clana foruma koji je postavio temu.

PS. deo vezan za idealan svet kao sve ono sto sam pisao za Ugovor o radu se ne odnosi na tebe.

-

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 148
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

---------- Dopuna: 24 Nov 2016 23:58

Anonimous ::Tacno, moja je greska sto nisam procitala sta pise u njihovom primeru otkaza, da li bi se vi setili da procitate da vam dodje u pola 6h ujutru, iznenada i da vam kaze `moram da ti otkazem ugovor, potpisi ovde` ? Vecina vas se nebi setila da prvo mora da procita, a kad se potpise, vec je kasno, ugovor je otkazan.. U mom primeru pise da se `otkazuje ugovor o radu radi smanjenja obima posla`.. Posavetovala sam se i sa advokatom, ali na zalost tu nista ne moze da se uradi, ili `srusi` kako on to kaze jer nisam bila pod ugovorom za stalni radni odnos.. To me i zanimalo, da li ima svrhe tuziti ili ne.. Hvala vam u svakom slucaju.. Wink

Znaci postala si tehnoloski visak sto je bolje nego otkaz. Ako imas nesto radnog staza dobices nadoknadu od NZS i trebalo bi da imas pravo na otpremninu od strane firme. Mozda gresim ali ovo ti je bolje nego da si radila jos mesec dana i poslodavac ti ne produzi ugovor. Mozda gresim za nadoknadu i otpremninu zbogo ovog novog zakona o radu i novih tipova ugovora (privremeni i povremeni poslovi i sl )ali u svakom slucaju proveri ti to.
Zivot ide dalje, naci ces drugi posao.
Gubitak posla je izuzetno stresna stvar Crying or Very sad
Iz vise primera mogu ti reci da nakon gubitka posla ljudi prvo krive sebe, zatim krive poslodavca i traze osvetu a onda postaju malodusni. Probaj da sve to izbegnes ako mozes. Sve to moze da traje mesecima, zavisi od coveka do coveka.
PS. kako mozes da potpises bilo sta ako ne procitas? Bez uvrede ali da li si svesna stva sve mogu da ti poture da potpises?

offline
 • Pridružio: 22 Apr 2011
 • Poruke: 437

virked :: Gubitak posla je izuzetno stresna stvar Crying or Very sad

Veruj da je za nekoga olakšanje a što zavisi kakav posao je izgubio. Nije uspeh raditi posao koji voliš, već zavoleti posao koji radiš. a to ne može svako.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 589 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 2 sakrivenih i 545 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, ArmyBoss, arsa, BlackPhantom, Bloody, Cirkon, dane007, darios, Drug pukovnik, FOX, goxin, HrcAk47, hyla, ivica976, ivicasimo, K-1A, lažni đoko, Lieutenant, Marko Marković, Milan A. Nikolic, moldway, nebkv, nenad81, Oluj2.1, Oscar, Recce, repac, RJ, sabros, sakota79, scimitar19, sifogiannis, StefanNBG90, stegonosa, Toni, uros, VES 11119, Vlada1389, vlahale, yrraf