Momentalni otkaz

1

Momentalni otkaz

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2016
 • Poruke: 9

Pozdrav, treba mi savet.. Dakle, prosle godine, 7.maja.2015.god, potpisala sam ugovor sa firmom, u medjuvremenu ostajem u drugom stanju, i odlazim na trudnicko, po isteku trudnickog, naravno, prelazim na porodiljsko, sticajem okolnosti, posle porodjaja, nakon mesec dana beba mi umire, ja sam imala pravo jos 3 meseca da budem na bolovanju, posle isteka ta tri meseca, ja se vracam na posao, ali zbog mog loseg psihickog stanja, zbog gubitka deteta, otvaram ponovo bolovanje, nebih li se psihicki stabilizovala za rad, nakon mesec ipo dana vracam se na posao, ali umedjuvremenu ugovor mi istice, sef me pita zelim li da nastavim da radim, na sta mu odgovaram da zelim i da mi treba posao, firma mi produzava ugovor, do 31.01.2017.god. U subotu, 19.11.2016.po zavrsetku trece smene, sef mi dolazi i kaze da mora da mi otkaze ugovor, jer navodno, dolaze radnici iz druge hale, a da mi pritom nije najavio da cu dobiti otkaz.. U ugovoru pise da je doslo do smanjenja obima piosla, a nije.. Sad mene zanima, sta uraditi povodom toga, ja smatram da je poslodavac morao bar mesec dana ranije da mi kaze da cu dobiti otkaz..Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Sep 2003
 • Poruke: 4906

Za pocetak nastavi da dolazis na posao i ne potpisuj nista.
Najbolja varijanta za tebe je da te proglase tehnoloskim viskom, u tom slucaju imas pravo na otpremninu i na naknadu za nezaposlenost sa biroa (zavisi od duzine radnog staza).

Ovo za otpremninu malo teze da ce ti dati, ali mozes da probas. Svakako sacekaj da se javi neki pravnik koji ce ti detaljnije objasniti kako da postupis.

Najizglednija varijanta, ako se malo pobunis i popricas sa poslodavcem, je da te ostavi na poslu do 31.01.2017 kada ti istice ugovor, i kada nema nikakvog razloga da ga produzi ili da ti placa bilo sta.

Nisam siguran za otkazni rok, ali sumnjam da, osim u slucaju teske povrede radne discipline moze da nastupi momentalni otkaz. Cak i u slucaju da ne zadovoljavas potrebe radnog mesta ili se ne trudis dovoljno, poslodavac je duzan da izda pismeno upozorenje pre otkaza ugovovora o radu.offline
 • Pridružio: 20 Nov 2016
 • Poruke: 9

Problem je sto sam ja vec potpisala taj otkaz, jer se sve desavalo iznenada, sef mi je rekao da dodjem po radnu knjizicu u kadrovsku sluzbu.. A inace nikakvih problema nisam imala u vezi posla, nisam ostetila fabriku niti bilo sta uradila zbog cega bi mi prekinuli ugovor bez obavestenja.. Mozda da vidim da advokatom da trazim neku nadoknadu ili tako nesto, jer ja nisam imala priliku da nadjem drugi posao..

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2281
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Ti si imala ugovor na određeno vreme. U takvom ugovoru trebalo je da pise usled kojih okolnosti je moguc otkaz ugovora o radu. U regularnim ugovorima to obicno pise a u skladu sa članom 179 Zakona o radu.
Otkazni rok ne sme biti kraći od osam dana niti duži od 30 dana.
Poslodavac može da raskine radni odnos sa zaposlenim usled smanjenja obima posla, pod uslovom da je stvarno tako ...(mada je ponekad teško dokazati da baš i nije bilo tako)Ti si bila zaposlena na određeno vreme tako da je mogao da ti ne produži ugovor od 31.01. nemaš ti tu baš nekog prostora za"borbu"...no...
Nisam pravnik, pa nema smisla da te ja nešto savetujem...no pročitaj ovo što sledi i obavezno pročitaj i član 190 istog Zakona. Nisam kopirala jer je bio dug.

A šta kaže Zakon o radu
Citat:3) Postupak pre prestanka radnog odnosa ili izricanja druge mere

Član 180

Poslodavac je dužan da pre otkaza ugovora o radu u slučaju iz člana 179. st. 2. i 3. ovog zakona, zaposlenog pisanim putem upozori na postojanje razloga za otkaz ugovora o radu i da mu ostavi rok od najmanje osam dana od dana dostavljanja upozorenja da se izjasni na navode iz upozorenja.

U upozorenju iz stava 1. ovog člana poslodavac je dužan da navede osnov za davanje otkaza, činjenice i dokaze koji ukazuju na to da su se stekli uslovi za otkaz i rok za davanje odgovora na upozorenje.

Član 180a

Poslodavac može zaposlenom iz člana 179. stav 1. tačka 1) ovog zakona da otkaže ugovor o radu ili izrekne neku od mera iz člana 179a ovog zakona, ako mu je prethodno dao pisano obaveštenje u vezi sa nedostacima u njegovom radu, uputstvima i primerenim rokom za poboljšanje rada, a zaposleni ne poboljša rad u ostavljenom roku.

Član 181

Zaposleni uz izjašnjenje može da priloži mišljenje sindikata čiji je član, u roku iz člana 180. ovog zakona.

Poslodavac je dužan da razmotri priloženo mišljenje sindikata.

Član 182

Ako otkaže ugovor o radu zaposlenom u slučaju iz člana 179. stav 5. tačka 1) ovog zakona, poslodavac ne može na istim poslovima da zaposli drugo lice u roku od tri meseca od dana prestanka radnog odnosa, osim u slučaju iz člana 102. stav 2. ovog zakona.

Ako pre isteka roka iz stava 1. ovog člana nastane potreba za obavljanjem istih poslova, prednost za zaključivanje ugovora o radu ima zaposleni kome je prestao radni odnos.

Član 183

Opravdanim razlogom za otkaz ugovora o radu, u smislu člana 179. ovog zakona, ne smatra se:

1) privremena sprečenost za rad usled bolesti, nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja;

2) korišćenje porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta;

3) odsluženje ili dosluženje vojnog roka;

4) članstvo u političkoj organizaciji, sindikatu, pol, jezik, nacionalna pripadnost, socijalno poreklo, veroispovest, političko ili drugo uverenje ili neko drugo lično svojstvo zaposlenog;

5) delovanje u svojstvu predstavnika zaposlenih, u skladu sa ovim zakonom;

6) obraćanje zaposlenog sindikatu ili organima nadležnim za zaštitu prava iz radnog odnosa u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu.

5. Postupak u slučaju otkaza

1) Rok zastarelosti

Član 184

Otkaz ugovora o radu iz člana 179. stav 1. tačka 1) i st. 2. i 3. ovog zakona poslodavac može dati zaposlenom u roku od šest meseci od dana saznanja za činjenice koje su osnov za davanje otkaza, odnosno u roku od godinu dana od dana nastupanja činjenica koje su osnov za davanje otkaza.

Otkaz ugovora o radu iz člana 179. stav 1. tačka 2) ovog zakona poslodavac može dati zaposlenom najkasnije do isteka roka zastarelosti za krivično delo utvrđeno zakonom.

2) Dostavljanje akta o otkazu ugovora o radu

Član 185

Ugovor o radu otkazuje se rešenjem, u pisanom obliku, i obavezno sadrži obrazloženje i pouku o pravnom leku.

Rešenje mora da se dostavi zaposlenom lično, u prostorijama poslodavca, odnosno na adresu prebivališta ili boravišta zaposlenog.

Ako poslodavac zaposlenom nije mogao da dostavi rešenje u smislu stava 2. ovog člana, dužan je da o tome sačini pismenu belešku.

U slučaju iz stava 3. ovog člana rešenje se objavljuje na oglasnoj tabli poslodavca i po isteku osam dana od dana objavljivanja smatra se dostavljenim.

Zaposlenom prestaje radni odnos danom dostavljanja rešenja osim ako ovim zakonom ili rešenjem nije određen drugi rok.

Zaposleni je dužan da narednog dana od dana prijema rešenja u pisanom obliku obavesti poslodavca ako želi da spor rešava pred arbitrom u smislu člana 194. ovog zakona.

3) Obaveza isplate zarade i naknade zarade

Član 186

Poslodavac je dužan da zaposlenom, u slučaju prestanka radnog odnosa, isplati sve neisplaćene zarade, naknade zarade i druga primanja koja je zaposleni ostvario do dana prestanka radnog odnosa u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.

Isplatu obaveza iz stava 1. ovog člana, poslodavac je dužan da izvrši najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

6. Posebna zaštita od otkaza ugovora o radu

Član 187

Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

Zaposlenom iz stava 1. ovog člana rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavo je ako je na dan donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. ovog člana ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. ovog člana i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.

Član 188

Poslodavac ne može da otkaže ugovor o radu, niti na drugi način da stavi u nepovoljan položaj zaposlenog zbog njegovog statusa ili aktivnosti u svojstvu predstavnika zaposlenih, članstva u sindikatu ili učešća u sindikalnim aktivnostima.

Teret dokazivanja da otkaz ugovora o radu ili stavljanje u nepovoljan položaj zaposlenog nije posledica statusa ili aktivnosti iz stava 1. ovog člana je na poslodavcu.

7. Otkazni rok i novčana naknada

Član 189

Zaposleni kome je ugovor o radu otkazan zato što ne ostvaruje potrebne rezultate rada, odnosno nema potrebna znanja i sposobnosti u smislu člana 179. stav 1. tačka 1) ovog zakona, ima pravo na otkazni rok koji se utvrđuje opštim aktom ili ugovorom o radu, u zavisnosti od staža osiguranja, a koji ne može biti kraći od osam niti duži od 30 dana.

Otkazni rok počinje da teče narednog dana od dana dostavljanja rešenja o otkazu ugovora o radu.

Zaposleni može, u sporazumu sa nadležnim organom iz člana 192. ovog zakona, da prestane sa radom i pre isteka otkaznog roka, s tim što mu se za to vreme obezbeđuje naknada zarade u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu.

Član 189a

Zaposleni kome je radni odnos prestao ima pravo da od poslodavca zahteva potvrdu koja sadrži datum zasnivanja i prestanka radnog odnosa i vrstu, odnosno opis poslova na kojima je radio.

Na zahtev zaposlenog poslodavac može dati i ocenu njegovog ponašanja i rezultata rada u potvrdi iz stava 1. ovog člana ili u posebnoj potvrdi.

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2008
 • Poruke: 4092
 • Gde živiš: Bg

Otkaz je potpisan i ispada da je sporazuman, nažalost, nema tu više prostora za bilo kakvo reagovanje.

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2281
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Tučem sa nekog tableta...tek sad vidim njen odgovor iznad mog. Ne razumem zašto ishitren potpis otkaza. Pa meni kad dodaju tačku nekog novog opisa radnog mesta, ne potpisujem sve do poslednjeg momenta....

Ne bi ona nešto mnogo postigla i da je malo sačekala....mada je svakako nekorektno.

online
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12935
 • Gde živiš: Z-moon

klodovik ::Otkaz je potpisan i ispada da je sporazuman, nažalost, nema tu više prostora za bilo kakvo reagovanje.
Itekako ima prostora.
Ima dve nedelje da podnese prijavu protiv poslodavca i navede da je bila prinuđena da potpiše otkaz.
Zakon o radu predviđa i ovakve slučajeve.
Ja trenutno ne mogu, ako neko ima vremena neka prelista ovaj Zakon na brzinu.
Ja sam o tome slušao predavanje prošlog decembra.

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2008
 • Poruke: 4092
 • Gde živiš: Bg

2 Sale,
Daj bože zarad žene. Žao mi je svakako što prolazi kroz ove stvari.

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2016
 • Poruke: 9

Potpisala sam zato sto je dosao na prepad, stavio papir ispred mene i rekao `ja moram da ti otkazem ugovor, potpisi ovde`, i sta sam ja mogla, da se svadjam sa njim-ne mogu, jer sam vec dovoljno pod stresom.. Samo bih neku odstetu da dobijem, jer mi je i plata bila nikakva, dok su radnici koji su radili krace od mene primali do 35.000din, ja sam 25.000.. Ja mislim da se oni plase da ja ne ostanem u drugom stanju ponovo, jer ja svakako planiram ponovo da rodim dete, zbog toga ne mogu mene kao radnika da koriste, a ne mogu ni da me otpuste zakonski.. Da napomenem da sam zbog smrti deteta dobila novcanu nadoknadu od 64.000din..

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2281
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Anonimous ::Potpisala sam zato sto je dosao na prepad, stavio papir ispred mene i rekao `ja moram da ti otkazem ugovor, potpisi ovde`, i sta sam ja mogla, da se svadjam sa njim-ne mogu, jer sam vec dovoljno pod stresom.. Samo bih neku odstetu da dobijem, jer mi je i plata bila nikakva, dok su radnici koji su radili krace od mene primali do 35.000din, ja sam 25.000..
Napisala sam ti gore u prvom postu da pročitaš član 190 Zakona o radu, on se upravo odnosi na pravne posledice otkaza i šta bi mogla da uradiš
http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_radu.html

A sad ću ti reći par stvari iz ličnog iskustva i još jednom da se ogradim da nisam pravnik, ali se bavim ovim stvarima iz drugog ugla. Sigurno je u tvom prvobitnom ugovoru na određeno pisalo usled čega može biti raskinut ugovor o radu...Znači, može da ga otkaže i pre isteka roka. Sporan je samo način na koji je realizovan, ali je ipak ovo net i ja ne znam kako je izgledao ugovor, niti znam da li si kvalitetan radnik, niti znam kolika im je trenutno potreba za tvojim radnim mestom i mnogo tu stvari fali da bi ti se dao konstruktivan savet.

Ovo nije kvar na kompjuteru, pa ti kažem način na koji da ga rešiš. Ovo je životna stvar koja zahteva energiju i novac. Ugovor ti je raskinut nešto manje od dva i po meseca pre. Ono što si izgubila jeste zarada za taj period. Ne znamo da li bi ti uopšte produžili ugovor nakon 31.01.
To što imaš manju platu od ostalih...ni tu ne znamo razlog. Ti si takav ugovor potpisala. Znači pristala si na takve uslove. Ne znamo kakve ugovre o radu imaju ostali. Puno tu stvari fali.

Imaš član 190 pogledaj i odluči sama šta ćeš. Pri tome ne verujem da je ta firma neznalica kada su propisi u pitanju, jer su itekako ispoštovali vreme tvog porodiljskog i bolovanja....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 714 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 4 sakrivenih i 679 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., ALBION101, alkatraz080, Apok, awathorn, babaroga, Chainsaw, CrazySerb_MLD, darkangel, Dorcolac, Drug pukovnik, IchigoKurosaki, ivan979, Jester, Konda, kudicvesna, Marko Marković, mercedesamg, Milan.1976, Najax, nedeljkovici, nuke92, royst33, ruseskij, stegonosa, Trpe Grozni, vlvl, W123, Wiesel092, yufighter