Srpska latinica: piši kao što čitaš!

11

Srpska latinica: piši kao što čitaš!

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4534

mikrimaus2 ::Који странац долази у Ниш да купи половну робу?

Teško da iko od stranaca dolazi u Niš baš da kupi polovnu robu, no ne verujem da ne posećuju i stranci Niš i da ne razgledaju radnje WinkRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Же&#11
 • penzioner
 • Pridružio: 20 Maj 2012
 • Poruke: 56
 • Gde živiš: Niš

МИ ПАМТИМО ЗА ПРАУНУКЕ

ЋИРИЛИЦА – ИЛЕГАЛНИ СУБВЕРЗИВНИ ЕЛЕМЕНТ

Преписка електронском поштом између двојице ћириличара, Жељка Филиповића из Ниша и Немање Видића из Београда:

МОЛБА
ЖЕЉКО ФИЛИПОВИЋ zfilipovic7@gmail.com
19.11.2014. г. 00:08 ч.

Здраво, Немања,

Власти су током истребљивања ћирилице водиле рачуна да не остављају писане "трагове који смрде нечовјештвом", па је велика шанса да сви кривци поумиру и провуку се за историју. Тако не постоји никакав писани траг о наређењима да се ћириличне писаће машине повуку из употребе, па нам остају једино сведочења појединаца. Мислим да си ти негде написао да ти је стриц причао како је у подруму неке установе видео гомилу склоњених ћириличних писаћих машина. Можеш ли ми рећи у ком месту је то било, које године си чуо причу, како ти се зове (звао?) стриц, у којој установи је то видео, шта је био по занимању? То би могао остати једини траг за потомство о тој појави.

Поздрав од Жељка.
-------------------------------
Patent Invest 19.11.2014. г. 07:58 ч.

Здраво Жељко,

Радо ти одговарам. Повлачење ћириличких машина је било нешто пре 1971.г. Све су скупљене у подрум општине Дервента , у којој је радио као службеник мој стриц Митар Видић, средња економска школа. О томе се није смело причати, него ми је он то рекао у највећем поверењу 1971. г. када сам му испричао како је моја жена заплакала кад сам хтео да ставим своје ћириличко име и презиме на стан у Дервенти. Она је тек била завршила учитељску школу, члан СК, а већ је знала да је опасно опредељење за ћирилицу. Рекла ми је: “Знаш ти ко све нама долази у стан?“ Преча ми је била жена па сам скинуо ћириличка слова. У то време у читавој БиХ видео сам ћирилицу на вратима стана само у Дервенти – Ножица Драган.

О повлачењу ћирилице сведочио ми је и Симеун Петковић који је радио у Месном уреду у мом селу Календеровци код Дервенте. Данас је у Републици Српској „канцеларија“, а не „уред“ . Он је код Хрвата. Симеун је прешао да ради у Дервенту у Одсјек народне одбране, где јеводио деловодник. Првог јутра наређено му је да га мора водити латиницом. Њега је у Календеровцима заменио Млађан Тошић који је пре тога писао ћирилицом, а онда је почео да води деловодник латиницом. Тако је остало све до стварања Републике Српске. Дакле, не само да су избачене ћириличке машине, него је и ћирилица избачена из деловодника. Пре рата сам у читавој БиХ видео само два ћириличка натписа: име села Забрђе, одакле је родом Момчило Крајишник, и продавница обуће у Добоју „Фрушка гора“ из Руме.

Ово са повлачењем ћирилице је рађено све на основу усмених наредби, и то синхонизовано. Писаће машине нису одмах отишле на отпад, да то не би боло очи.

С поздравом, Немања
---------------------------------------
ХВАЛА

ЖЕЉКО ФИЛИПОВИЋ
<zfilipovic7@gmail.com>

19.11.2014. г. 08.59 ч.

Хвала ти на војнички муњевитом одговору. Народ треба упознавати са оваквим стварима. Људи нам још нису свесни истребљивања ћирилице као организованог процеса! Ја сам на форуму објавио слику писма Михаила Пупина из 1930. године, које је из Њујорка послао у Београд удружењу "Цвијета Зузорић". Писмо је писано Пупиновом ћириличном писаћом машином. Један учесник форума је ту слику прокоментарисао овако:

"То да је Пупин "имао ћириличну писаћу машину" је лаж какву само ми умемо да измислимо"!

Дакле, гледа, види и – не верује! Да ли дајеш сагласност да ове твоје податке објавим на форумима? Да ли бих смео да изворно наведем твоју поруку, са именима и местима учесника догађаја? Да ли бих смео да их препричам без навођења имена?

Овакве ствари нам остају последња прилика за отварање очију народу, иначе ће и даље бити – гледа, види а не верује.

Поздрав од Жељка.
------------------------------
Patent Invest

19.11.2014. г. 09.17 ч.

Можеш наводити све са именима и презименима !

Срдачан поздрав од Немање


„Ово је лаж какву само ми умемо да измислимо“:Додатна неповољна околност за очување истине је што чланови породица и потомци оних којима "трагови смрде нечовјештвом" знају за поступке својих родитеља или дедова, али им је незгодно да износе породични прљави веш у јавност.offline
 • &#1046;&#1077;&#11
 • penzioner
 • Pridružio: 20 Maj 2012
 • Poruke: 56
 • Gde živiš: Niš

И ЦАР ДУШАН ЈЕ ПИСАО ЛАТИНИЦОМ! Laughing

Душан извештава дубровачку општину да шаље новчани прилог за цркву Светог Николе у Барију.
Ц,ц,ц, зар и ти, царе Душане?


offline
 • &#1046;&#1077;&#11
 • penzioner
 • Pridružio: 20 Maj 2012
 • Poruke: 56
 • Gde živiš: Niš

РАВНОПРАВНОСТ ПИСАМА У ЈНА

„Сад ми бар више не можете ништа!“

У Југословенској Народној Армији (оружаним снагама бивше СФРЈ) у прописима је важила „равноправност писама“. Наглашавам, у прописима, а у пракси је то изгледало овако:

1) Војник у Сплиту је приликом предаје дежурства у „Књизи примопредаје дежурства“ своја запажања написао ћирилицом, „равноправним писмом“ у ЈНА. Био је позван на рапорт да објасни зашто је запажања писао ћирилицом, „равноправним писмом у ЈНА“.

2) Ево приче коју сам проверио.
Ради се о мом рођаку који је био војник у Скопљу 1972/73, догађај је из јануара 1973.

Дакле, његов колега по задужењу, четни писар С. С. написао је дневну заповест ћирилицом. Од капетана је добио наредбу да пише латиницом. Он је то одбио. Склоњен је с места четног писара, а по казни је послат на седам дана страже и седам дана војног затвора као "анекс" војном року.
Мој рођак је хтео да из протеста пише ћирилицом, али је његов смисао за реалност и прагматичност пресудио – да не би ризиковао стражу на -15 и -20°C те неуобичајено хладне скопљанске зиме, наставио је да пише латиницом (ето још једне практичности латинице ). На место С. С. дошао је војник Хрват В. С. (V. S.) који је, наравно, без проблема писао дневне заповести латиницом.

Дошло је пролеће и мој рођак се осмелио да покаже шта мисли о свему, рачунајући да стража више није проблематична, чак и да на њој буде до краја одслужења војног рока. Па је дневну заповест написао ћирилицом. Капетан је заповест потписао (приметивши или не приметивши ћирилицу тог тренутка), али је касније поручио да мог рођака неће да види у својој канцеларији. Он, мој рођак, из неког разлога није добио казну затвора, а стража му није тешко пала.

Касније је тај исти човек имао проблем да положи неки испит, док није сазнао да нико ко пише ћирилицом код тог професора не може да положи. Био је још једном прагматичан, на следећем испиту је писао латиницом и положио је са солидном оценом (а са истим знањем као и раније).

3) У једном војном објекту на 14 километара од Задра војник се разболео. Санитетски старешина је војника као хитан случај упутио у војну здравствену установу у Задру и упут написао ћирилицом, „равноправним писмом“ у ЈНА. Старешина здравствене установе у Задру је телефоном назвао санитетског органа у дотичном војном објекту и питао га зашто упут пише ћирилицом.

- Војник је хитан случај. Да ли је прихваћен и обрађен?
- Али, молим вас, зашто ћирилицом?
- Када обавите пријем, обраду и збрињавање војника који је послат као хитан случај обавестите нас о даљем поступку и прогнози његовог случаја. Тада ћете моћи да поставите и додатна питања која вас интересују.

4) Заставник је послат на албанску границу да прати одређене појаве и да о њима извештава. Кад је уочио појаву која је била очекивана и због које је и послат на границу, известио је о томе. Генералштаб шаље пуковника да испита догађај из извештаја, да заставнику изда наређења за даљи рад и да са запажањима дође у Генералштаб. По доласку на караулу пуковник је саслушао заставника и наредио му да састави писмени извештај о дотичној појави. Пошто је преузео писмени (рукописни) извештај од заставника, пуковник је почео да се чешка по темену, да се мршти, да увија вратом, и наредио је заставнику да извештај – напише поново. Заставник, не знајући о чему се ради, у чему је „грешка“, поче нерасположено да пише извештај поново. Тамо где је стајало „био је“, он је сада ставио „је био“, итд, измене су углавном биле стилске природе, јер суштина се и није могла „мењати“. Када је примио и другу верзију извештаја, пуковник је наставио да се мршти, да се чешка по глави и најзад отвори карте:

- Па зар ти не знаш латиницу?
- Ја знам латински, француски, италијански, шиптарски, из радозналости сам учио есперанто, шпански, турски, све сами латинични језици. Шта мислите, да ли знам латиницу?

Потпуковник који га је пратио, заставников командант, који га је по вишем наређењу и послао на границу, пребледео је кад је схватио да југословенски пуковник не зна ћирилицу. Пуковник је непријатно ћутао, мрштио се и увијао вратом, а онда је показао ко је газда:

- Напиши ти то латиницом.

Када се заставник вратио у јединицу, и када га је командант потпуковник обавестио о признању које је из Генералштаба предложено за њега, мангупски је прокоментарисао ону епизоду са пуковником:

- Јел'ти сада јасно зашто си заставник а не пуковник? Сувише слова знаш!

5) Капетан прве класе Миливоје Лазаревић је пошао на терен да старешинама из своје јединице однесе плату. Свако је морао да му се потпише у претходно припремљеном документу. Старији водник Гојко Николић се потписао "Г. Николић". Капетан му је замерио "што није написао цело име и презиме". Миц по миц, реч по реч, и капетан је коначно отворено рекао шта му је стварно сметало. "Скраћени потпис" је био само изговор, права сметња капетану је била што се старији водник потписао - ћирилицом, "равноправним писмом" у ЈНА. Остали, "подобни", су добили плату, а Николићеву плату је капетан - вратио назад у јединицу! Плату је примио - поштанском упутницом, да се капетан не би "узнемиравао" гледањем ћириличног потписа.

6) Године 1980. војници и морнари у гарнизону Пула су приметили да родитељска писма војницима која су била адресирана ћирилицом – нису стизала у касарну! Неко у касарни, или већ можда и на пошти, је био на таквом положају да је могао родитељска писма да баца у корпу за отпатке, само зато што су била адресирана ћирилицом, „равноправним“ писмом у ЈНА.

У ЈНА није било "трте-мрте", прописи су морали да се поштују, а у прописима је важила - "равноправност писама"!

Капетан Миливоје Лазаревић је - Србин!
И онај пуковник са албанске границе, Мирко Божић, је такође - Србин!

Сви Срби старешине у бившој ЈНА током читаве своје војне службе су писали само хрватском латиницом у средини у којој је важило правило „равноправности писама“. После њихове смрти, породице су им натписе на крстачама и гробовима писале искључиво ћирилицом. Мртви Срби старешине су тиме поручивали својој војсци и држави у којој нису били слободни:

„Сад ми бар више не можете ништа“!

"Равноправност напред, ћирилица - СТОЈ!"

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2011
 • Poruke: 1311
 • Gde živiš: Beograd

Ja sam doživeo sličnu situaciju kao gore navedene pre dve godine na fakultetu. Naime, položio sam jedan ispit i trebalo je da popunim ispitnu prijavu i da je predam profesoru da bi mi upisao ocenu. Ispitna prijava se kupuje u skriptarnici i štampana je na latinici. Samim tim, pošto imam praksu da formulare popunjavam pismom na kome su štampani, popunim ja tu ispitnu prijavu latinicom (određena polja u indeksu sam popunio ćirilicom jer je na ćirilici i štampan). Kada sam odneo ispitnu prijavu profesoru, sugerisao mi je što je isptna prijava popunjena na latinici i tražio je da kupim novu i da je na ćirilici popunim. Čak i kada sam mu rekao da sam u indeksu pisao ćirilicom i da popunjavam formulare pismom na kome su štampani, morao sam da kupim novu prijavu i da je popunim na ćirilici.

Ko je sad u toj situaciji kriv? Profesor, ja ili sam fakultet što prijave štancuje na latinici. Very Happy

offline
 • &#1046;&#1077;&#11
 • penzioner
 • Pridružio: 20 Maj 2012
 • Poruke: 56
 • Gde živiš: Niš

zola92 ::...Ko je sad u toj situaciji kriv? Profesor, ja ili sam fakultet što prijave štancuje na latinici. Very Happy

Ни један други народ на свету нема тај проблем. Онај једини народ који га има - сам га је себи створио!

Новосадски договор је важио и за Хрвате, али они су...знали за јадац!

offline
 • pein 
 • Super građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 1197

Pre koju godinu su svi gradski autobusi u N. Sadu prebačeni sa latinice na ćirilicu pa su se neki i pobunili zbog mađaerske i hrvatske manjine koji jel ne znaju ćirilico no nije im to prošlo te i danas nose ćirilične natpise u koje deo grada voze. Mr. Green

offline
 • &#1046;&#1077;&#11
 • penzioner
 • Pridružio: 20 Maj 2012
 • Poruke: 56
 • Gde živiš: Niš

„СРПСКА ЛАТИНИЦА“ 1

СРПСКА ДЕЦА СЕ РУГАЈУ ЋИРИЛИЦИ

Моја кћерка, када је била девојчица у основној школи, једног дана дође из школе и плаче. Питам је шта је. Каже: „Деца ми се ругају, зову ме Бецха“.

Размишљао сам шта би то могло да значи, и досетио сам се: дете пише писмом свог народа, баш као и сва друга деца на свету, али њени другови у разреду су стекли друкчије навике, па оно њено потписивање „ВЕСНА“ читају као латинично „БЕЦХА“.

И српска деца почеше да се ругају ћирилици.
Српска омладина се данас већ уиграно руга ћирилици.
Све је више и одраслих који се данас ругају ћирилици.
Већ се појављују и пензионери који одмахују руком на помен ћирилице.„СРПСКА ЛАТИНИЦА“ 2

Пуковник Радојевић, секретар Комитета Савеза комуниста у Команди нишке армије и приштапских јединица 1984. године ми је испричао како је „политички најисправније разрешио проблем“:

„Био сам наставник у Школи резервних официра у Билећи. Наслов теме на табли исписао сам ћирилицом. Један питомац Хрват дрско ми је пребацио што сам писао ћирилицом. Тај његов иступ сам оценио као националистички, и себи сам поставио задатак како да проблем политички најисправније разрешим, и одлучио сам да од тада пишем – искључиво латиницом“.

Новосадски договор - осиромашени уранијум са одложеним дејством!

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10651

Filipovic Zeljko ::„СРПСКА ЛАТИНИЦА“ 1

СРПСКА ДЕЦА СЕ РУГАЈУ ЋИРИЛИЦИ

Моја кћерка, када је била девојчица у основној школи, једног дана дође из школе и плаче. Питам је шта је. Каже: „Деца ми се ругају, зову ме Бецха“.

Размишљао сам шта би то могло да значи, и досетио сам се: дете пише писмом свог народа, баш као и сва друга деца на свету, али њени другови у разреду су стекли друкчије навике, па оно њено потписивање „ВЕСНА“ читају као латинично „БЕЦХА“.

И српска деца почеше да се ругају ћирилици.
Српска омладина се данас већ уиграно руга ћирилици.
Све је више и одраслих који се данас ругају ћирилици.
Већ се појављују и пензионери који одмахују руком на помен ћирилице.


Da su deca htela da je zezaju, svakako bi našla način,a eto prelomilo se preko ćirilice. To ne znači da se deca rugaju ćirilici. Par puta smo se i sami ovde borili s profesorom koji je forsirao latinicu i u inat pisali ćirilicom. Da, na internetu pišem latinicom jer mi je tako lakše. U svesci pišem ćirilicom jer sam tako navikao. Na engleskom nemam izbora, a na stručnim predmetima se koristim i grčkim alfabetom Mr. Green Da nemaš nešto i protiv grčkog alfabeta? Mr. Green

A i, da ti kažem nešto, većina i ne zna da piše latinicom Wink

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 86
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Meni je ovo jako zabavno i već sam počeo da pišem jednu pričicu o tome kako nije uvek latinica izbacivala ćirilicu već je bilo i vrlo zabavnih suprotnih primera devedesetih, ali sam se onda setio da naslov teme veze nema sa ovom našom pričom. Ovo što mi sad bistrimo nije baš u vezi sa temom. Kako bi bilo da se premestimo na prikladnu da ne padnu kazne i brisanje?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 826 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 13 sakrivenih i 774 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, bato, brufen, danilopu, DH, dika69, dragon986, dzoni19, Georgius, goxin, Grana, hatman, Insan, Krusarac, kybonacci, mane123, MarKhan, MB120mm, Mercury, milimoj, milos.cbr, misa2, Miskohd, moldway, MrNo, nebkv, pein, riva, rovac, royst33, S2M, trutcina, ucenik32, vasa.93, Vlada1389, vladas87, Wisdomseeker