Šumadijski seljaci proizvode hranu za zapadno tržište
Ajvar od pečuraka ide u Evropu
KRAGUJEVAC - Šumadijski seljaci će, po svemu sudeći, uskoro početi da za probirljive Evropljane pripremaju ajvar od divljih pečuraka, a taj proizvod biće zaštićen kao nacionalni brend. Udruženje "Eko-plus", koje već nekoliko godina pomaže prilikom osnivanja ekoloških zadruga, usvajanja standarda kvaliteta i dobijanja sertifikata za domaće organske proizvode, promovisalo je još jedan projekat - usvajanje sistema kvaliteta.
To je neophodan uslov kada je reč o izvozu hrane u zemlje Evropske unije, što je naša velika šansa, naročito za organsku hranu koja je deficitarna na evropskom i svetskom tržištu. Kragujevac je među prvim gradovima u Srbiji prihvatio uvođenje standarda kvaliteta ISO 9001, ISO 14000 i HCCP u poljoprivrednu organsku proizvodnju. Standardi se za sada obezbeđuju preko kanadske sertifikacione kuće "Kros pro-cert", s obzirom na to da u Srbiji još nije donet zakon o hrani.
Za sada je sertifikovan samo jedan proizvod, suva šljiva sa orasima u ekskluzivnom pakovanju, čiji je prvi rod ove godine spremljen za izvoz. Planira se sertifikacija lekovitog bilja, zdravog kozjeg i ovčijeg sira, tri vrste rakija i meda, šumskih plodova i ajvara od pečuraka. U toku su predavanja po selima koja organizuju članovi ove organizacije, a poljoprivrednici zainteresovani za proizvodnju organske hrane mogu se obratiti Odeljenju za poljoprivredu grada Kragujevca ili organizaciji "Eko-plus".
Izvor: www.Glas-Javnosti.rs \ O. J.
DR-napisan link
|