Pecurke

1

Pecurke

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996
  • Gde živiš: Niš

Pripremanje sampinjona za kuvanje

Sa donjeg dela stabla potrebno je odseci deo koji je bio u zemlji, a zatim pecurku detaljno oprati tekucom vodom pod vodom. Zemlju otkloniti trljanjem a eventualne fleke ili u meso utisnute necistoce nozem. Ljuscenje je nepotrebno.
Prilikom pranja ne valja ostavljati pecurke u vodi, jer upijaju mnogo vode koju je posle tesko upariti prilikom kuvanja. S druge strane, treba znati da se ukus i aroma pecurki mogu sacuvati samo pri dinstanju u sopstvenom soku. Stablo pecurke je isto tako jestivo kao i sesir.
Pecurke - izuzev kad se pripremaju pohovane ili punjene, najcesce treba iseckati na tanke kriske i dinstati u masnoci zajedno sa lukom ili bez njega u pokrivenoj posudi sve dok masnoca i tecnost ne upiju.
Za pripremu jela od pecuraka najbolje je liveno ili emajlirano posudje. Mladi sampinjoni imaju vise belancevina od starijih i to vise u sesiru, plodnici nego u drsci.
Pecurke nece potamneti ako se stave u vodu sa malo sirceta.
Da bi se izbeglo sasusivanje sampinjona prilikom pecenja pizze, dovoljno je pre redjanje listice proprziti u ulju, uz eventualni dodatak zacina.

Salata od sampinjona

Dzigerica sa gljivama

Gulas od pecuraka

Salata od sampinjona

Pikantne pecurke

Testenina sa pecurkama

Sendvici od sampinjona
300g sampinjona
150g parmezana
2 glavice luka
1 kiseli krastavac
60 g maslaca
20 g senfa
hleb ili zemicka

Sampinjoni se naseku na deblje listice i dinstaju. Ohladjeni se sitno iseckaju ili samelju, doda se parmezan, sitno nasecena glavica crnog luka, sitno isecen krastavac i sve dobro izmesa sa maslacem i senfom. Ovako pripremljenom kasom namazati tanko nasecene kriske hleba ili zemicke.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Okt 2005
  • Poruke: 671

Ja ih ovako "pravim", super je Smile
Samo ih poredjas u pleh [namazan uljem], i svaku dobro posolis i pobiberis. Stavis u rernu, one puste sok i gotovo.
Probajte.



offline
  • Senior Structural Engineer @ Mott MacDonald
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7902
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

@travelino

Ista stvar ovde. Samo sto dodam kockicu putera. Nikakva so, samo biber.

A kad dinstam, obavezno sa prazilukom, nikako sa crnim lukom.

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Jedem leba džabe
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 10539
  • Gde živiš: Južni pol

A sampinjoni sa kajmakom? Odlican dodatak uz rostilj, mada se mogu spremati i u rerni.

Ocistis sampinjone, skines peteljke. Glavice napunis kajmakom i stavis na rostilj da se peku. Druga varijanta je poredati u pleh i peci u rerni.

Inace ovako spremljeni sampinjoni se mogu naci u restoranima kao toplo predjelo uz neki rostilj ili sl.

offline
  • Pridružio: 26 Okt 2005
  • Poruke: 671

MoscowBeast ::@travelino

Ista stvar ovde. Samo sto dodam kockicu putera. Nikakva so, samo biber.

A kad dinstam, obavezno sa prazilukom, nikako sa crnim lukom.


Dodas buter na svaku, ja stavim ulje.
Al probacu kad mi iskrsne prilika, pretpostavljam da je ukusnije.


@bocke

Jesu odlican dodatak uz rostilj, al ja se prejedem i posle ne mogu da jedem meso.
Tako da kad mi je to u planu, citav dan ne jedem da bi' posle mogla kao covek da rostiljam Smile

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996
  • Gde živiš: Niš

Sunka sa pecurkama
500g sampinjona
70g slanine
250g sunke
2 glavice luka
biber, so

Sampinjone tanko nasecene dinstati na slanini sa lukom. Posoliti i pobiberiti prema ukusu. Kad su pecurke meke ostaviti da se ohlade, pa se ova smesa zamota sunkom. Potom sloziti u pleh dobro premazan i staviti u rernu da se zapece i porumeni. Servirati sa slanim pecivom.

Rizoto sa pecurkama
350g pirinca
1 l vode
1 kasika vegete
50g maslaca
200g sampinjona
pola glavice luka
8 kasika ulja
100g parmezana
1/2 dl belog vina

Na ulju proprzite isecen luk i sampinjone isecene na listice, zalijte ih vinom i pustite da vino malo ispari. Nakon toga dodajte pirinac, pospite vegetom, prelijte vrucom vodom, izmesajte i kuvajte 15-20 minuta na laganoj vatri tako da se pirinac ne raskuva. Sklonite sa sporeta, umesajte maslac i parmezan i servirajte toplo

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 725

Ja sam pre neki dan našla bukovače na pijaci pa sam ih spremila tako što sam ih zapekla u rerni.
Evo slikica:

Bukovače prvo obariti na kratko, iscediti vodu i iseckati ih na trake, ili kocke, takodje iseći dve tri glavice crnog luka, sve zajedo staviti u pleh,dodati maslinovo ulje začiniti alevom paprikom, vegetom i biberom,i izmešati, ko voli može da se prelije izmućenim jajetom, i zapeće se u rerni...može uz to pavlaka ili pire krompir....

offline
  • Pridružio: 22 Apr 2008
  • Poruke: 11
  • Gde živiš: Novi Beograd

Petao (kokoška) sa tartufima

Sastojci:
• petao ili kokoška
• 500 g tartufa
• dve glavice crnog luka
• jedan karanfilić
• jedan lovorov list
• majčina dušica koliko se zahvati prstima
• 1 kg kestena
• dve supene kašike putera
• 250 g šampinjona
• pola šolje pavlake ili više
• 24 komada ostriga
• so
• biber

Napravimo nadev sa tartufima, oljuštenim i isečenim na vrlo tanke listiće, iseckanim crnim lukom, solju, biberom, fino iseckanim karanfilićem, lovorom, majčinom dušicom i kestenom (koji je kuvan dok ne omekša u nekoj pilećoj supi i proceđen). Ako je nadev peviše suv dodamo pola šolje pavlake da ga razredimo.
Napunimo živinu sa nadevom i uvijemo je u aluminijsku foliju podmazanu puterom i pečemo u rerni na 180° C. oko 40 minuta za svaki kilogram težine. Pola sata pre nego što živinu izvadimo iz rerne, skinemo foliju i premažemo meso sa pola šolje pavlake. Sos od pečenja napravimo gušćim sa malo brašna i dodamo još pavlake ako je potrebno. Procedimo i dodamo iseckane i u puteru propržene šampinjone i ostrige. Sos kuvamo samo dok ivice ostriga ne počnu da se uvijaju. Servira se odmah.

offline
  • Senior Structural Engineer @ Mott MacDonald
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7902
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

@Poslednji skaut

Ako mi poklonis pola kile tartufa, probacu ovo, zvuci jako ukusno!

Al tartufi skuplji od kavijara, mjkmu! Sad

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 644

Meni su najlepše grilovane...


Potreban je samo minut da se registrujete - da biste učestvovali u diskusiji:
Izaberite vaše korisničko ime [username] :
Vaša email adresa je [email] : Email adresa mora biti tačna!
Ukucajte željenu šifru [password] :
Ukucajte šifru ponovo [password again] :
Jezik [language] :




Ili se jednostavno uloguj preko Facebook-a:
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 704 korisnika na forumu :: 68 registrovanih, 12 sakrivenih i 624 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1383 - dana 19 Okt 2014 22:26

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Acid_Burn, ALBION101, amaterSRB, anima.art, aramis s, AreoNN, argus, Aslani Samir, bancho, BlekMen, Bov, calvi, Chuck Norris, comi_pfc, croato, Cufo, DARKMEN22, DenySRB, Djokkinen, doktor1964, dollar, Dorcolac, Dovla, Dr.Military, dr_Bora, draggan, Drakkar, Dusan, elvedin1908, focus, g.stojkovic969, Gabriel18, GrobarRomanticar, Hussar, ikan, krkalon, kuvar.perica, Luce93, mika vrbas, mikrimaus2, Milan A. Nikolic, Milos822, mita00, Mixelotti, nebkv, nedeljkovici, neko iz mase2, ninoslav1011, pavlo2, Plav Medved, ray ban11, rovac, ruma, Sr.Stat., srecko81, Srki94, time, uruk, vanja2106, Vazduhoplovac, veljko82, Vladan22, Voja1978, Wisdomseeker, Wrangler, Zoran Markovic, Žan Klod vam dam
Siguran hosting