Pecurke

1

Pecurke

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996
  • Gde živiš: Niš

Pripremanje sampinjona za kuvanje

Sa donjeg dela stabla potrebno je odseci deo koji je bio u zemlji, a zatim pecurku detaljno oprati tekucom vodom pod vodom. Zemlju otkloniti trljanjem a eventualne fleke ili u meso utisnute necistoce nozem. Ljuscenje je nepotrebno.

    Prilikom pranja ne valja ostavljati pecurke u vodi, jer upijaju mnogo vode koju je posle tesko upariti prilikom kuvanja. S druge strane, treba znati da se ukus i aroma pecurki mogu sacuvati samo pri dinstanju u sopstvenom soku. Stablo pecurke je isto tako jestivo kao i sesir.

Pecurke - izuzev kad se pripremaju pohovane ili punjene, najcesce treba iseckati na tanke kriske i dinstati u masnoci zajedno sa lukom ili bez njega u pokrivenoj posudi sve dok masnoca i tecnost ne upiju.
    Za pripremu jela od pecuraka najbolje je liveno ili emajlirano posudje. Mladi sampinjoni imaju vise belancevina od starijih i to vise u sesiru, plodnici nego u drsci.

Pecurke nece potamneti ako se stave u vodu sa malo sirceta.
Da bi se izbeglo sasusivanje sampinjona prilikom pecenja pizze, dovoljno je pre redjanje listice proprziti u ulju, uz eventualni dodatak zacina.

Salata od sampinjona

Dzigerica sa gljivama

Gulas od pecuraka

Salata od sampinjona

Pikantne pecurke

Testenina sa pecurkama

Sendvici od sampinjona
    300g sampinjona
    150g parmezana
    2 glavice luka
    1 kiseli krastavac
    60 g maslaca
    20 g senfa
    hleb ili zemicka

Sampinjoni se naseku na deblje listice i dinstaju. Ohladjeni se sitno iseckaju ili samelju, doda se parmezan, sitno nasecena glavica crnog luka, sitno isecen krastavac i sve dobro izmesa sa maslacem i senfom. Ovako pripremljenom kasom namazati tanko nasecene kriske hleba ili zemicke.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 26 Okt 2005
  • Poruke: 671

Ja ih ovako "pravim", super je Smile
Samo ih poredjas u pleh [namazan uljem], i svaku dobro posolis i pobiberis. Stavis u rernu, one puste sok i gotovo.
Probajte.



Idi na vrh
offline
  • Senior Structural Engineer @ Mott MacDonald
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7902
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

@travelino

Ista stvar ovde. Samo sto dodam kockicu putera. Nikakva so, samo biber.

A kad dinstam, obavezno sa prazilukom, nikako sa crnim lukom.

Idi na vrh
offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Jedem leba džabe
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 10194
  • Gde živiš: Južni pol

A sampinjoni sa kajmakom? Odlican dodatak uz rostilj, mada se mogu spremati i u rerni.

Ocistis sampinjone, skines peteljke. Glavice napunis kajmakom i stavis na rostilj da se peku. Druga varijanta je poredati u pleh i peci u rerni.

Inace ovako spremljeni sampinjoni se mogu naci u restoranima kao toplo predjelo uz neki rostilj ili sl.

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 26 Okt 2005
  • Poruke: 671

MoscowBeast ::@travelino

Ista stvar ovde. Samo sto dodam kockicu putera. Nikakva so, samo biber.

A kad dinstam, obavezno sa prazilukom, nikako sa crnim lukom.


Dodas buter na svaku, ja stavim ulje.
Al probacu kad mi iskrsne prilika, pretpostavljam da je ukusnije.


@bocke

Jesu odlican dodatak uz rostilj, al ja se prejedem i posle ne mogu da jedem meso.
Tako da kad mi je to u planu, citav dan ne jedem da bi' posle mogla kao covek da rostiljam Smile

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996
  • Gde živiš: Niš

Sunka sa pecurkama
500g sampinjona
70g slanine
250g sunke
2 glavice luka
biber, so

Sampinjone tanko nasecene dinstati na slanini sa lukom. Posoliti i pobiberiti prema ukusu. Kad su pecurke meke ostaviti da se ohlade, pa se ova smesa zamota sunkom. Potom sloziti u pleh dobro premazan i staviti u rernu da se zapece i porumeni. Servirati sa slanim pecivom.

Rizoto sa pecurkama
350g pirinca
1 l vode
1 kasika vegete
50g maslaca
200g sampinjona
pola glavice luka
8 kasika ulja
100g parmezana
1/2 dl belog vina

Na ulju proprzite isecen luk i sampinjone isecene na listice, zalijte ih vinom i pustite da vino malo ispari. Nakon toga dodajte pirinac, pospite vegetom, prelijte vrucom vodom, izmesajte i kuvajte 15-20 minuta na laganoj vatri tako da se pirinac ne raskuva. Sklonite sa sporeta, umesajte maslac i parmezan i servirajte toplo

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 724

Ja sam pre neki dan našla bukovače na pijaci pa sam ih spremila tako što sam ih zapekla u rerni.
Evo slikica:

Bukovače prvo obariti na kratko, iscediti vodu i iseckati ih na trake, ili kocke, takodje iseći dve tri glavice crnog luka, sve zajedo staviti u pleh,dodati maslinovo ulje začiniti alevom paprikom, vegetom i biberom,i izmešati, ko voli može da se prelije izmućenim jajetom, i zapeće se u rerni...može uz to pavlaka ili pire krompir....

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 22 Apr 2008
  • Poruke: 11
  • Gde živiš: Novi Beograd

Petao (kokoška) sa tartufima

Sastojci:
• petao ili kokoška
• 500 g tartufa
• dve glavice crnog luka
• jedan karanfilić
• jedan lovorov list
• majčina dušica koliko se zahvati prstima
• 1 kg kestena
• dve supene kašike putera
• 250 g šampinjona
• pola šolje pavlake ili više
• 24 komada ostriga
• so
• biber

Napravimo nadev sa tartufima, oljuštenim i isečenim na vrlo tanke listiće, iseckanim crnim lukom, solju, biberom, fino iseckanim karanfilićem, lovorom, majčinom dušicom i kestenom (koji je kuvan dok ne omekša u nekoj pilećoj supi i proceđen). Ako je nadev peviše suv dodamo pola šolje pavlake da ga razredimo.
Napunimo živinu sa nadevom i uvijemo je u aluminijsku foliju podmazanu puterom i pečemo u rerni na 180° C. oko 40 minuta za svaki kilogram težine. Pola sata pre nego što živinu izvadimo iz rerne, skinemo foliju i premažemo meso sa pola šolje pavlake. Sos od pečenja napravimo gušćim sa malo brašna i dodamo još pavlake ako je potrebno. Procedimo i dodamo iseckane i u puteru propržene šampinjone i ostrige. Sos kuvamo samo dok ivice ostriga ne počnu da se uvijaju. Servira se odmah.

Idi na vrh
offline
  • Senior Structural Engineer @ Mott MacDonald
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7902
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

@Poslednji skaut

Ako mi poklonis pola kile tartufa, probacu ovo, zvuci jako ukusno!

Al tartufi skuplji od kavijara, mjkmu! Sad

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 618

Meni su najlepše grilovane...


Potreban je samo minut da se registrujete - da biste učestvovali u diskusiji:
Izaberite vaše korisničko ime [username] :
Vaša email adresa je [email] : Email adresa mora biti tačna!
Ukucajte željenu šifru [password] :
Ukucajte šifru ponovo [password again] :
Jezik [language] :




Ili se jednostavno uloguj preko Facebook-a:
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 548 korisnika na forumu :: 77 registrovanih, 9 sakrivenih i 462 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1311 - dana 15 Nov 2012 21:40

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 7umb4, _commandos_, _Sale, ALBION101, Aleksandar Tomić, aljosa7, ante mpt, Apok, Areal84, awathorn, Blagoje Misic, bojan1000, bojanbesevic, boyce, Buzdovan2, celeron, Chuck Norris, Cigi, danijell2, darios, dekao, deki99, deks, Dicus, djboj, EOD, Gama, gold_digger, higuy, i.senica, ILGromovnik, ivance95, jazbar, Kožedub, kuduz2, Leone Montana, ljuba.b, markimark, miron, mongolac2, morando, mpman, ninareflex, nsakan, Pera Ždera, proka89, Punisa Radivojevic 2, pustinjski_tolstolobik, radoznao2, rapha, Ričard, samsung2, scout01, silwerhawk, Singidunumac, Slobodan čovek, smiks63, spooky-II, Srki94, StepskiVuk2, stevo, stringer bell, time, vasa.93, Veber Zoltan, Vislaseki, VJ, VM, vpavlovic14, whitybeli1, Wilson2, wolf1, xJeremijAx, zixo, zoran-ruma, zrakomlat, Žan Klod vam dam
Siguran hosting