Problem sa startovanjem XP-a

1

Problem sa startovanjem XP-a

offline
  • Pridružio: 21 Dec 2005
  • Poruke: 228
  • Gde živiš: Kostolac

Ima li neko neki savet kako da sredim komp. Nisam ga jedno duze vreme koristio i sada kada sam ga ukljucio prvo mi je izbacio "CMOS chechsum error - Defaults loaded, press F1 to continue" i kada sam pritisnuo F1 nastavio je da ucitava i zatim izbacio Disk boot failure, insert system disk.....



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 10 Okt 2005
  • Poruke: 13526
  • Gde živiš: Beograd

Promeni bateriju na ploči i proveri kako je podešen redosled uređaja za bootovanje u BIOS-u.



offline
  • Pridružio: 21 Dec 2005
  • Poruke: 228
  • Gde živiš: Kostolac

Reci mi jel bez zamene baterije ne mogu nista da uradim sada, posto nemam drugu trenutno Sad ?

Raspored u bios-u je:
IDE channel 0 master: Optiarc DVD
IDE channel 0 slave:
IDE channel 0 master:
IDE channel 0 slave: WD hard 2
IDE channel 0 master:
IDE channel 0 slave: WD hard na kome mi je sistem

A za first boot sam postavio da bude hard disk

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2005
  • Poruke: 13526
  • Gde živiš: Beograd

Baterija služi da se podešavanja BIOS-a zapamte. Bez toga, moraćeš svaki put kad uključuješ komp, da otvaraš BIOS i podešavaš butovanje, vreme i datum...
Bateija košta nekih 200 dinara, pa i nije toliko skupa a ima je u svim prodavnicama baterija.

offline
  • Pridružio: 21 Dec 2005
  • Poruke: 228
  • Gde živiš: Kostolac

Ma nije problem da se kupi baterija, nego mi treba nesto sa tog kompa a danas je nemoguce da je nabavim, zbog toga sam pitao da li je moguce nesto bez baterije da se odradi.

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2005
  • Poruke: 13526
  • Gde živiš: Beograd

Može, ako uspeš da podigneš Windows.
Ako i dalje dobijaš istu grešku i posle izbora odgovarajućeg hard diska u BIOS-u, proveri kablove za hard disk (i naponski i onaj drugi za prenos signala), odnosno proveri kako su priključeni i na disk i na ploču/napajanje.

offline
  • Pridružio: 21 Dec 2005
  • Poruke: 228
  • Gde živiš: Kostolac

Ne dobijam vise onu gresku, ali kada izbaci onaj deo gde ucitava uredjaje gore na vrhu mi stoji IDE channel 3.... disk sa koga i treba da pokrene sistem ali na dnu tog prozora ispod Verifyung DMI pool data stoji Boot from CD i zatim izbaci Disk boot failure......

offline
  • Aco  Male
  • Moderator foruma
  • Aleksandar
  • Pridružio: 12 Maj 2006
  • Poruke: 16823
  • Gde živiš: /home/aco

Ajd ovako probaj udji u bios i nadji opciju ako je imas "HD Boot Priority",ona bi ti se trebala nalaziti pod Advanced BIOS Features,i stavi taj hard disk na kome je sistem da je prvi to jest da je prioritetni.

Pa probaj da li ce da digne sistem..

offline
  • Pridružio: 21 Dec 2005
  • Poruke: 228
  • Gde živiš: Kostolac

@acikabig - Sta da ti kazem, osim imas pice od mene Smile
Hvalaaaaaaaaa punoooooo

offline
  • Aco  Male
  • Moderator foruma
  • Aleksandar
  • Pridružio: 12 Maj 2006
  • Poruke: 16823
  • Gde živiš: /home/aco

Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 557 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 12 sakrivenih i 505 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, A.R.Chafee.Jr., alkatraz080, amaterSRB, Atomski čoban, bojankrstc, cenejac111, Cirkon, d bos, dankisha, David_Aleksic, dolinalima, Drug pukovnik, goxin, Japidson, kolateralnasteta, Lieutenant, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, Mercury, milimoj, Milos ZA, milos.cbr, Mirage 2000N, Mixelotti, Panter, pera bager, Pohovani_00, repac, riva, rodoljub, rovac, sajbervulf, t.mile, uhogrlonos, vasaw, Vlad000, wizzardone, zoranis