Heljda

1

Heljda

offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1304

Od heljde se moze spremiti zdrava i ukusna kasa,koja spada u vrhunske dijetetske proizvode.Preporucuje se u normalnoj ishrani dece i odraslih a posebno umnih radnika jer jaca memoriju i koncentraciju.U Rusiji je zovu hranom studenata.
Kasa od heljde
500 gr heljde
kasika putera
kasikica soli
Heljdu oprati i naliti vodom da ogrezne.Dodati putr i so.Staviti da provri.Nakon toga treba je peci u vrucoj pecnici dok ne porumeni.Sluziti uz meso.
Heljdina kasa 2
500 gr heljdine kase
1 dcl kisele pavlake
3 reznja belog luka
soli po ukusu,
U klucalu vodu sipajte heljdino brasno i kuvati 15 minuta.Prodinstati beli luk dodati heljdu,dodati pavlaku i kuvati jos par minuta.
Heljda sa gljivama
200gr sampinjona
veca glavica crnog luka
pola kasikice mlevene slatke paprike
2 solje heljde
2 solje vode
Prethodno vece natopiti heljdu.Dinstati luk na ulju,pa dodati isecene gljive.Dinstati dok ne omeksaju,dodati papriku.Doliti 2 solje vode,zatim heljdu.Kuvati jos pola sata ,po potrebi dolitijos vode.Posoliti po ukusu.
Hleb od heljde
Priprema se kao i obican hleb sa kvascem,ali se uzima750gr belog brasna tipa 500 i dodaje se 250gr heljdinog brasna.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 12 Sep 2003
  • Poruke: 2818
  • Gde živiš: Kotor

Upravo pre par dana sam prvi put probao heljdu. U hotelu su me počastili nekom vrstom pite od heljde i sira, kao tradicionalnog jela tog kraja. Ukusno je, ali vrlo brzo zasiti pa nisam pojeo ni pola (velikog) parčeta.

Sve u svemu, za heljdu jedna jaka osmica Wink



offline
  • Senior Structural Engineer @ Mott MacDonald
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7902
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Kasa od heljde je tradicionalno rusko jelo i meni je to nesto neverovatno ukusno... Mnogo dobro ide kao prilog uz meso!

offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1304


Palacinke sa heljdom
heljdino brasno
2-3 jaja
so,mleko,kisela voda
U brasno dodati jaja,so mleko.Zamesi i dodati vodu dok se ne postigne gustina.
Peci palacinke.Filovati po zelji.
Pita sa heljdom
Ispeci palacinke sa heljdinim brasnom.
Fil
so,kajmak,jaja umutiti .U vatrostalnoj ciniji redjati red palacinki,red fila i zapeci u rerni.
Pogacice sa heljdom
300gr brasna
pola margarina natrljati zajedno
dodati soli
300gr sitnog sira
1 prasak za pecivo
umesiti i 3 puta ga presavijati po 15 minuta
vaditi pogacice i slagati ih u podmazan pleh
premazati zumancetom i posuti susamom ili kimom.

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

life
E, ja te palačinke sa heljdom ne pravim od čistog heljdinog brašna, nego stavim jednu trećinu i belog brašna. Pa ih onda filujem sirom, kajmakom i jajima - redjam kao torbu u adekvatnu posudu. Odozgo, umutim pavlaku i jaja i zapečem u rerni!

offline
  • Senior Structural Engineer @ Mott MacDonald
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7902
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

@ne znam bre

... i dobijes nadasve zdravo i nekaloricno jelo Mr. Green

Heljda je stvarno sjajna hrana, ali nisam je video po Bgd. Gde ima da se kupi? Ako nema da otvorim uvoz iz Rusije Smile

offline
  • Hegel 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 21 Sep 2005
  • Poruke: 341
  • Gde živiš: Beograd

Imaju u trznom centru "oresac" kod vidikovacke pijace kore za pitu od Heljde . Bitno je da se stavi dosta kajmaka i da bude masna , heljda to trazi Laughing

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

Hegel
Da nismo mi neke komšije. I ja tu nabavljam heljdino brašno i kore?

MoscowBeast
Dobio si odgovor! Ali to ne znači da ne možeš da kreneš sa uvozom. Koliko ja znam u Srbiji se jako malo heljde proizvodi, pa eto ideje.
Možda je ruska bolja od naše!?!?

offline
  • Pridružio: 07 Jun 2006
  • Poruke: 161
  • Gde živiš: makrokosmos

hegel ,moscowpuppy i ti sto znas samo zekis ,kao i ostali najbolje je da koristite vise zitarica odjednom a da se ne vezujete samo za jednu...u fazonu u al je dobar razeni hleb jer kao ima nevidjeno proteina....recimo hleb od razi ima nevidjeno visok pH , sto moze da izazove "tijeskobe" i do poremecaja acido-bazne ravnoteze....sto se tice heljde ona je ok,samo je kombinujte sa brasnom ili zrnima jos neke zitarice.....poz....

offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1304


Tortilje od heljde
250gr heljdinog brasna
3 kasike belog brasna
400ml mleka,2 jaja
kasika jogurta,kasika secera
kasikica soli
Staviti u 1dcl vode 3 kasike belog brasna.Ostaviti da kisne 1 sat.Dodati heljdino brasno,mleko razmuceno sa 2 zumanca,jogurt,secer,so i na kraju ulupan sne od 2 belanca.Da kisne 1 sat.Peci kao palacinke.
fil
Izrendati praziluk,pa sargarepu i crnu rotkvu.Kad omeksa dodati pavlaku i dosta trapista.Promesati da se sir istopi i bude lepljiv.Puniti tortilje.


Potreban je samo minut da se registrujete - da biste učestvovali u diskusiji:
Izaberite vaše korisničko ime [username] :
Vaša email adresa je [email] : Email adresa mora biti tačna!
Ukucajte željenu šifru [password] :
Ukucajte šifru ponovo [password again] :
Jezik [language] :




Ili se jednostavno uloguj preko Facebook-a:
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 426 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 6 sakrivenih i 386 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1383 - dana 19 Okt 2014 22:26

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AcaDinic, akuci, antonije64, bulovic, Chuck Norris, Dejan84, Dicus, doktor1964, drummer, Dusan, Galeman, Ivan Ivanovic2, Jovo93, KUZMAR, kvcali, mean_machine, milimoj, Mirjo, novator, sakota79, SlobaBgd, Sokolac2, Sr.Stat., srecko81, stankovic, suton2, tomislav91, uhogrlonos, vathra, Vlada78, Vladan22, zaratusta, Žan Klod vam dam, 119
Siguran hosting