offline
- Pridružio: 05 Maj 2004
- Poruke: 126
- Gde živiš: Toronto
|
Pljeskavice od krompira i sira
Potrebno je:
- 600 g belog krompira, 200 g posnog gauda sira
- malo soli, bibera, persuna, kasika brasna, ulje za przenje
- a po zelji 2 pomorandze
Krompir oprati, ocistti i istrugati na krupno rende. Dodati strugan sir, kasiku brasna, seckani persun, sir i biber, sve dobro izmesati pa od ove mase kasikom vaditi pomalo, spustati na zagrejano ulje i spljostiti odozgo da lici na pljeskavicu. Poredjati na tacnu za sluzenje i po zelji okolo staviti kolutove pomorandze
Pita sa jabukama
Potrebno je:
- 500 g kora za pitu, 1 kg kiselih jabuka, cimet
- 100 g oraha, secer po ukusu, 2 kesice vanil secera
- kesica praska za pecivo, ulje
Oprane jabuke ocistiti, izrendati na krupn rende, zatim dodati seckane orahe, secer, suvo grozdje i cimet. Po dve ili tri kore poprskati mesavinom vruce vode, praska za pecivo i ulja, stavljati po malo nadeva, uvijati pitu i slagati u pouljen pleh i ispeci na umerenoj vatri. Kada se ohladi pita posuti je sa vanilinim secerom.
Rezanci sa orasima
Potrebno je:
- 1/2 kg rezanaca, 12 kasika mlevenih oraha
- malo secera, jedan vanilin secer
Skuvati u slanoj vodi rezanca i procediti ih. Na malo ulja proprziti rezanca, posuti sa orasima pomesati sa secerom i posuti vanilinim secerom.
Knedle sa sljivama
Potrebno je:
- 1 kg krompira, 300 g brasna, malo ulja
- malo soli, 1 kg sljiva, prezle za przenje, ulje
- secer za posipanje knedli i vanilin secer
Skuvati u posoljenoj vodi krompir u ljusci koji je predhodno dobro opran. Kada je skuvan ocistiti od ljuske prohladiti i ispasirati. U to dodati malo ulja, 300 g brasna sa malo praska za pecivo i zamesiti knedle. Staviti po jednu sljivu u malo testa , uvaljati u knedle, kuvati u slanoj vodi vaditi ih i prziti na prezlama i ulju. Kada su gotove posuti ih sa secerom i vanilinim secerom.
Kokos stangle
200 g mlevenih oraha zamesiti fondanom, razviti na dasci koru debljine prsta pa preko toga staviti fil:
150 g secera uspinovati sa 6 kasika vode, dodati 200 g kokosa, 100 g suvog grozdja, 100 g mlevenog badema, sve pomesati pa sipati preko kore.
Kada se ohladi seci stangle.
Posna torta
Potrebno je:
- 250 g mlevenih oraha, 250 g secera
- 250 ml belog vina, kasicica cimeta
- kasicica sode bikarbone, 250 g brasna
Pazljivo podmazati kalup bademovim uljem i posuti brasnom. Umutiti navedene sastojke i masu izruciti u kalup. Peci u rerni oko 25 minuta na 220 stepeni. Kada je gotova izvaditi i ohladiti i preliti je sa glazurom od 250 g secera u prahu i soka od jednog limuna. Na kraju tortu ukrasiti sa listicima badema i ukrasima od posnog marcipana.
Paprike punjene pasuljom
Potrebno je:
- 12 babura, 250 g pasulja tetovca, veza zeleni
- 5 glavica crnog luka, 2 cena belog luka
- aleva paprika, persun, so, ulje
Pasulj natopiti pa kuvati i prvu vodu baciti. U drugu vodu dodati seckanu zelen i 2 glavice crnog luka, da se kuvaju sa pasuljem. Na ulju proprziti 3 glavice crnog luka, dodati alevu papriku, umesan pasulj i persunov list. Posoliti, pa ovim nadevom puniti paprike i poredjati ih u podmazanu vatrostalnu posudu. Naliti vodom u kojoj se pasulj kuvao i preko svake paprike preliti malo ulja. Staviti u zagrejanu renu i peci.
[mod edit by Mad Zec]nemoj udvajati poruke[mod]
________________
"Sreća u ovome životu ovisi manje o tome što vam se događa, a više o načinu na koji to prihvaćate." (Elbert Hubbard)
|