Moja ratna priča

15

Moja ratna priča

Odlazak iz Bijeljine

Bijeljinski vojni zatvor bio je „pun kao šibica.“ Bilo je i mladih vojnika, koji su služili vojni rok te godine. Njihovi doživljaji ostavili su poseban utisak na mene. Ratna generacija regruta je zakletvu polagala pod ratnom zastavom i njhovi životi su puni psiholoških previranja, patnje, očaja, patriotizma, ushićenja, tuge i ponekad radosti.

Njihova domišljatost ravna je genijalnosti i svako od njih skriva veliku priču dostojnu romana. Trojica njih su bili u mom društvu, pričali smo i domunđavali se.

Jedan od njih, iz vojske je pobjegao u bunkeru domaćeg autobuskog prevoznika. Sakrio se u gepek i stotinama kilometara do kuće, udisao prašinu. Uhapsili su ga nakon par mjeseci i eto – bio je pritvoren u bijeljinskom zatvoru, na povratku za jedinicu koju je „samovoljno napustio.“

Ja sam povremeno otvrao dokumente koji su me optuživali i sve češće pomišljao kako sam podvrgnut specijalnoj provjeri.
Iako nisam sklon vjerovanju u zavjere, tajna društva i Templare – nametao se zaključak da tek tako, povjerljive informacije o obavještajnom radu nisu mogle da završe kod mene neplanirano.

- Neko je osmislio plan da mi uvali dokumenta i sada se prati moja reakcija – bilo je najčešće razmišljanje.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo, tu teoriju sam odbacio. Niti je bilo posebne provjere, niti posebnog praćenja, sve izglednije je bilo da sam zaboravljen.
Shvatio sam to i po posjetama mojih prijatelja iz Bijeljine koji su došli da me obiđu. Čak je jedan inspektor koji je izbjegao iz Zenice, bio ljubazan da me pozove u njegovu kancelariju dok su mi dolazili u posjetu.

Neko će možda pomisliti da situacija i nije bila teška i komplikovana i da nepotrebno preuveličavam situaciju u kojoj sam se našao.
Međutim, samo ime koje je bilo ispisano na adresi velike koverte u koju su upakovani dokumenti sa izjavama, i danas bi se doimalo vrlo jako. Nisam bio poslat bezimenom inspektoru kome je do istine, već načelniku obavještajno-bezbjedonosne službe – lično.

Jednom sam išao na rad sa ostalim zatvorenicima. Pretovarali smo nekakvu zimnicu i to je bila prilika da pogledam u nebo. Pogled u nebesa me prilično osvježavao, iako nikakav poklon nisam očekivao „odozgo.“

Bio sam u rukama malih bogova rata, očito zaboravljen, umoran i rezigniran. Bježeći od sarajevske ratne neizvjesnosti, upao sam u drugu – takođe neizvjesnu, i takođe ratnu.
Neizvjesnost nije prekinuta ni onog momenta kada su jednog prijepodneva došli da me vode.
Kada su prozvali moje ime, i rekli: - „Ideš sa nama,“ znao sam da se ništa važno nije desilo.
Jednostavno sam predosjećao da im nisam važan, da samo odrađuju još jedno privođenje i gotovo mi je laknulo.

Dok sam odlazio iz bijeljinskog zatvora, upamtio sam sliku Peke koga sam pominjao.
S dvije ruke se držao za zatvorske šipke, prislonio lice uz njih i samo se smješkao. Za trenutak sam pomislio kako zna cijelu istinu o meni. Ništa nije govorio, a ja sam ih sve pozdravio podizanjem ruke. Možda sam neke od tih zatvorskih drugova iz Bijeljine kasnije i sretao, ali se nikada nismo prepoznali.
Ponovo putovanje autobusom, preko Han Pijeska i Romanije – za Sarajevo. I brzo sam shvatio da ponovo idem u zatvor....

Žao mi je zbog svega ovoga što se dogodilo ... Teško mi je dok ovo čitam ... Suze mi teku i iskreno suosjećam sa Vama ...

Draga istranko.
Kao što vidiš Dubara nam je ipak živ i zdrav, mada ima uzbudljivu ratnu priču ali takvih je nebrojeno mnogo na ovom dijelu Balkana, a Dubara se razlikuje od njih, uglavnom po tome što ima izražen dar pripovjedanja.
Mnogi odavde nisu imali sreću dočekati kraj događanja o kojima Dubara pripovjeda, a neke od njih je spomenuo i sam pripovjedač.
Pa ako već imaš koju suzu viška, neka ona bude namjenjena njima...

Dugo me nije bilo ovde, bila sam na odmoru. Sa zadovoljstvom sam procitala propustene delove price. Nadam se nastavku....

@zare2229

Nisam bas shavtio.... Ali, nastavak priče ubrzo slijedi....

Neutral

Da...prica je dobra. Slazem se sa mnogim opisima jer sam i sam bio dio svega toga. I svaka cast piscu na prici oslobodjenoj nacionalizma. I iskrenosti o tome kako su se formirale lazi o ABiH, Sarajevu, BiH...

Ima i par fula tipa da se na Bistriku policija nije obracunavala sa Celom, nego sa Cacom, koji je pohvatao 9 policajaca (obicnih, ne iz Vikiceve Spec. ATJ), i pobio ih, nakon cega je i sam ubijen, ali to su nebitni detalji.

Kako god, ipak nikako ne mogu da shvatim da je neko ko je imao ovakvu sposobnost analitickog i realnog razmisljanja uopste mogao misliti da nece biti priveden i mobilizovan u VRS nakon prebjega... Da se razumijemo, uopste te ne optuzujem sto si to uradio. Nisi jedini. Cak znam neke koji su s ciljem bijega iz zemlje, Srbe, prebjegli i onda cak dobrovoljno ostali tamo, i na kraju - poginuli. A da ni sami nisu znali za sta...nazalost.

Citat:Ima i par fula tipa da se na Bistriku policija nije obracunavala sa Celom, nego sa Cacom, koji je pohvatao 9 policajaca (obicnih, ne iz Vikiceve Spec. ATJ), i pobio ih, nakon cega je i sam ubijen, ali to su nebitni detalji.

To je bila združena akcija policije i vojske, i nije se odvijala samo na Bistriku.
U toj akciji uhapšen je i Ćelo, ali je to ostalo u sjenci zbivanja i velike drame sa Cacom.
Ćelo je bio sa grupom ljudi u obdaništu "Iskrice" u blizini solitera na Koševu. U blizini nadvožnjaka i zelene pijace. Jedinica policije je opkolila obdanište, dok je jedinica u kojoj sam ja bio obezbjeđivala nadvožnjak.

ATJ- B
Dubara sjajnu pricu prica, oslobodjenu nacionalizma, a mislim da ostatak tvog posta nije bas najbolji.
Ovo nije mesto za propagandu o Armiji BiH, Sarajevu, ili BiH, ovo je prica o obicnom coveku usred rata, i uzdrzi se od politikanstva.

Pa to sam i ja rekao DzoneSnjezni, i svaka mu cast na tome. Nisi me shvatio. Takodjer, ni na kraj pameti mi nije da bilo sta ovdje politizujem, a pogotovo ne da propagiram ovo sto ti nabroja. A da je bilo srece da se davno prije maknu svi Celici, Cacici i sl., puno stvari bi u ratnom Sarajevu bilo drugacije. Samo ti nastavi Dubara, dobro pises.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 884 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 2 sakrivenih i 850 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Arahne, Asparagus, Bokiboks, Cassius Clay, Dvojac005, Fabius, HrcAk47, ikan, janbo, krkalon, ladro, Leonov, Lieutenant, Luka Blažević, mercedesamg, Metanoja, Nemanja.M, Neretva, NoOneEver Dreams, Panter, procesor, Ripanjac, sap, shone34, stegonosa, Sumadija34, Trpe Grozni, tubular, vathra, Vlada78, yrraf, Zoca