Poslao: 26 Okt 2008 19:23
|
@silija,
ni ja ne shvatam, ponekad u znak otpozdrava odgovorim,ali ne znam zasto mnogi, pa barem promilski, zele da ametnu svoje misljenje dugom. Ja postujem svaciji izbor i zelim da ga, sto bi se reklo, spoznam, ali ne zelim drugom da se mesam...ali iz ovoga upravo proistice, da postujem i svaciji izbor u svakom pogledu, tako da, svadjajte se ljudi, do mile volje:)
|
|
|
Poslao: 26 Okt 2008 21:38
|
Silija ::
panonian, izvini, znam da ti kvarim uzitak, al stvarno nisam mogla da se uzdrzim
Samo te gledam...
|
|
Poslao: 27 Okt 2008 10:10
|
m4rk0 ::
Sto se tice one tablice sto si postovao, ja sam dosao do tablice u kojoj pise malo drugacije...Da u pecenom belom mesu ima 30g proteina, a u barenom pasulju 20g, pa ces sam doci do one racunice do koje sam ja dosao.
Ma nisam ja hteo onom tablicom da opovrgavam tvoju racunicu. Tu je to negde, i ove podatke koje sam ja dao sam "probrao" jer za jednu vrstu mesa ima vise podataka (manje ili vise masno) i za pasulj u zavisnosti od vrste, tablica je ogromna, pa sam gledao da priblizno stavim neke srednje vrednosti.
Citat:Jedino sto ces imati smanjen unos onih "tragova" masnoca iz npr, svinjskih proizvoda (pogledaj kolicine) pa neces biti kao "sav ostali normalan" svet u procesu zakrecavanja arterija.
Citat:Ne postoji samo svinjsko meso, postoji i: konjetina, curetina, belo meso, tunjevina - takozvana bezmasna mesa.
Znam, ali neki su ovde tvrdili kako ni svinjsko meso nema masnoca nego je to neki prosek za celu svinju, zato sam napomenuo za svinjetinu, a evo i preciznije za razne vrste mesa:
Artikal (100 gr.) Kcal Prot (g) UH (g) Masti (g) Kateg
ćuran (belo meso) 134 22.00 0.00 4.90 Meso
ćuran (celi - prosečno) 143 20.00 0.00 7.00 Meso
ćuran (crno meso - batak) 186 20.90 0.00 11.20 Meso
bubrezi goveđi 86 15.70 0.00 2.60 Meso
bubrezi janjeći 90 16.50 0.00 2.70 Meso
bubrezi svinjski 90 16.30 0.00 2.70 Meso
čvarci 744 26.00 0.00 71.20 Meso
čvarci stišnjeni 524 40.80 0.00 40.00 Meso
fazan 144 24.30 0.00 5.20 Meso
fileti goveđi 106 16.10 0.00 4.60 Meso
golub (mladi) 124 20.80 0.20 4.50 Meso
golub (odrasli) 187 18.40 0.30 12.50 Meso
govedina masna 326 15.80 0.00 29.20 Meso
govedina mršava 129 20.70 0.00 5.10 Meso
govedina srednje masna 214 18.80 0.00 15.40 Meso
govedina-butina(šol) 179 19.60 0.00 11.20 Meso
govedina-kuk 272 16.60 0.00 22.80 Meso
govedina-prsa 252 16.80 0.00 20.50 Meso
govedina-pržolica (rostbraten) 290 16.00 0.00 25.10 Meso
guska (masna) 354 16.40 0.00 31.50 Meso
guska (srednje masna) 198 21.80 0.00 12.30 Meso
hamburger (od goveđeg mesa) 360 14.00 4.00 32.00 Meso
jagnjetina masna 279 18.00 0.00 23.00 Meso
jagnjetina mršava 121 20.00 0.00 4.60 Meso
jagnjetina srednje masna 211 19.00 0.00 15.00 Meso
jare (prosečno) 117 19.20 0.00 4.50 Meso
jarebica 248 35.00 0.00 12.00 Meso
jelen i srna 124 22.00 0.00 4.00 Meso
jetra goveđa 163 21.10 2.20 7.80 Meso
jetra pileća 128 22.00 1.00 4.00 Meso
jetra svinjska 154 21.30 2.10 6.80 Meso
jetra teleća 153 20.10 1.90 7.30 Meso
jetrena pašteta 325 14.00 2.00 29.00 Meso
jezik goveđi (sirovi) 157 19.00 0.00 9.00 Meso
kobasica (prosečno) 401 14.00 3.00 37.00 Meso
kobasice (govedina i svinjetina) 394 14.20 0.00 37.40 Meso
kobasice svinjske - dimljene 387 21.90 2.00 31.30 Meso
kobasice svinjske - pečenice 361 14.30 0.00 33.80 Meso
kobasice svinjske - suve 513 21.30 0.00 47.50 Meso
kokoš (cela, prosečno) 186 21.50 0.20 11.00 Meso
konjsko meso srednje masno 110 20.90 0.00 2.80 Meso
kozje meso 165 18.70 0.00 9.40 Meso
koštana moždina 849 3.20 0.00 89.90 Meso
kožice svinjske suve 605 27.00 0.30 55.20 Meso
krv 80 17.70 0.10 0.40 Meso
krvavice 380 14.80 1.20 34.40 Meso
krvavice s kašom 305 12.90 15.00 21.90 Meso
kunić 174 21.00 0.00 10.00 Meso
mesni narezak (svinjsko + goveđe) 338 13.00 4.00 30.00 Meso
mesni narezak (svinjsko meso) 424 12.00 4.00 40.00 Meso
mleveno, mešano meso 210 18.80 0.00 15.40 Meso
mortadela (svinjsko +goveđe) 415 13.90 0.00 39.90 Meso
mozak teleći ili jagnjeći 110 10.30 0.00 7.60 Meso
ovčetina (prosečno) 293 17.00 0.00 25.00 Meso
patka (samo meso) 122 19.70 0.00 4.80 Meso
patka (srednje masna) 341 20.00 0.00 29.00 Meso
patka (tovljena) 430 11.30 0.00 42.70 Meso
patka divlja 233 21.10 0.00 15.80 Meso
pile (belo meso bez kosti) 116 21.80 0.00 3.20 Meso
pile (celo - prosečno) 230 17.60 0.00 17.70 Meso
pile (crno meso - batak) 126 19.10 0.00 5.50 Meso
pluća goveđa 75 14.00 0.00 2.10 Meso
prepelica 134 21.80 0.00 4.50 Meso
prnjavica (meso i tečnost) 70 10.50 3.10 1.30 Riba
salama goveđa trajna (sudžuk) 417 25.40 0.00 34.70 Meso
salama parizer 253 0.00 0.00 0.00 Meso
salama trajna (milanska i sl.) 475 22.50 0.00 42.80 Meso
salama trajna (od svinjetine) 465 34.50 0.00 36.30 Meso
salama trajna (svinjsko + goveđe) 454 27.40 0.00 38.30 Meso
salama, pileća, ćureća 197 16.60 0.70 13.80 Meso
slanina suva masna 781 4.00 0.00 85.00 Meso
slanina suva mesnata 506 14.00 0.00 50.00 Meso
slezena goveđa 107 18.50 0.00 3.70 Meso
srce goveđe 108 18.90 0.00 3.60 Meso
srce jagnjeće 119 17.10 0.00 5.60 Meso
srce svinjsko 93 17.10 0.00 2.70 Meso
svinjetina masna 371 14.00 0.00 35.00 Meso
svinjetina mršava 161 20.00 0.00 9.00 Meso
svinjetina srednje masna 280 16.00 0.00 24.00 Meso
teletina masna 204 18.10 0.00 14.60 Meso
teletina mršava 113 21.30 0.00 3.10 Meso
teletina srednje masna 160 19.10 0.00 9.30 Meso
viršle (govedina+svinjetina) 320 11.10 2.20 28.90 Meso
viršle (pileće) 258 12.90 6.80 19.60 Meso
vratina sušena 450 20.80 1.40 40.20 Meso
zec divlji 125 20.00 0.00 5.00 Meso
šunka ćureća, pileća 128 19.03 0.37 5.09 Meso
šunka dimljena kuvana 412 21.10 0.00 36.40 Meso
šunka dimljena soljena sušena 434 22.80 0.00 38.10 Meso
šunka mršava 153 28.00 0.00 4.60 Meso
šunka mršava presovana 129 15.60 0.80 7.10 Meso
Citat:Da ti ne izgleda mozda da vrvi od suvisnih kilograma i viska masnoca i holesterola od tolikog unosenja mesa ?
OK, ti unosis puno kalorija, puno ih i trosis, izmedju ostalog unosis i masnoce, ali vodis racuna kod ishrane da ih bude sto manje, jel tako ?
A zamisli sad jednog prosecnog, neaktivnog coveka koji ne samo da ne bira manje mesno meso, nego voli i cvarke... Lepo je to sto ti imas dobre rezultate, ali to ti je ona prica "moj deda je pusio ceo vek i nije dobio rak". Da zakljucimo da treba pusiti ? Ne, ne mozemo gledati specifican slucaj ishrane i ponasanja. Tek statisticki mozes doci do nekih pokazatelja...
Citat:Cega ima u mesu a da nema u ostalim namirnicama ?
Na tvoje pitanje sam vec dao odgovor i sad ukazujem na njega po treci put:
1. Citat:Od 20 aminokiselina, 8 su neophodne nasem organizmu i organizam ga ne moze sam proizvesti vec se moraju uneti putem hrane, a tih 8 esencijalnih aminokiseline nalaze se uglavnom u proteinima zivotinjskog porekla (u mesu, mleku, jajima). Ti proteini imaju visoku bilosku vrednost za razliku od pojedinih proteina biljnog porekla.
Jel tako tesko reci NICEGA ? Ili te nisam dobro razumeo ? Dakle tih 8 amino kiselina imamo i u mleku i jajima (da ne spominju biljke, rekli su UGLAVNOM, dobro kod biljaka najcesce treba kombinovati da bi u jednom obroku imao istovremeno svih ). Dakle jel se slazes da NICEGA nema u mesu sto nam je neophodno u ishrani a da toga nemamo u drugim namirnicama ?
Citat:Dalje, sto se tice biljaka:
- Svega 30% gvozdja iz voca organizam moze da apsorbuje.
-Vitamina B12 uopste nema u biljkama.
Da pojednostavimo - za mene b12 i sl. nije nikakav argument posto u ishrani koristim npr. jaja i mlecne proizvodem, tako da ono sto ja potenciram ovde da nam meso nije neophodno u ishrani, i dalje stoji. Ali da ovde imas pravog vegana, imali bi zestoku raspravu povodom b12, tako da se ne moze samo jednostavno tvrditi da je neophodno jesti namirnice zivotinjskog porekla zbog b12. Istina u biljkama ga nema, u svinjama ih ima. Svinja ih sama stvara, tacnije bakterije to odrade u njenim crevima... ali da ne sirimo temu o tome imas gomilu rasprava na netu mnogo duzih od ove nase...
|
|
Poslao: 27 Okt 2008 10:18
|
A moje pitanje,nista,i dalje se pravis blesav..I kako uopste moyes da nastavis da diskutujes sa bilo kim kad ne odgovaras na pitanja,osim na ona koja tebi odgovaraju?
|
|
|
Poslao: 27 Okt 2008 10:54
|
Recoba20 ::Je l' ti sad jasno zasto sam trazio da ostavis link ili da nam kazes odakle su te tablice? Je l' ti sad jasno zasto tablicama ne pridajem veliki znacaj?
Tablicama ne pridajes znacaj, a te tablice su pravili tvoji strucnjaci... eto jednog dana ces ti napraviti neku tablicu za svinjsko meso sa 0% masnoce (jer ti masnocu ne vidis u svinjskom mesu), a neki ce student reci bas me briga za tablice... nije lepo. BTW, nikakvog sustinskog neslaganja nema u "mojim" i panonianovim podacima. Samo se tvoji podaci ne slazu sa ostalima.
Citat:Odgovori mi direktno na pitanja i prestani da izvrces izjave.
Nema tu nikakve ljubavi prema klanju. Jednostavno iz tvoje izjave se daa zakljuciti da ljudi koji ubijaju da bi jeli su nenormalni. Nema tu nikakve filozofije.
Nadam se da si sad shvatio da je ovaj text iznad TVOJ text, mada to ne pise (mrzi me) i da to nece kljucno uticati na razumevanje onoga sto pisemo....
Eto, u istom pasusu optuzujes mene da izvrcem, a ti izvrnes moje reci. Ja te pitam da li volis da koljes, ili pri tom ne osetis neku nelagodnost, mucninu, sto po meni svaki normalan covek mora osetiti jer mu to nije u prirodi. A ti, posto ti ova CHINJENICA da se normalan covek toga gadi ne ide u prilog tvojoj teoriji da nam je meso prirodna hrana, odvlacis temu na neku nuzdu, na situaciju kad smo primorani da ubijamo. To sam ti rekao, u nuzdi bih ubio i coveka, ali reci ti meni cisto kakav osecaj imas kad koljes npr. svinju ? Jel te onako ispunjava, cini te sretnim, vec zamisljas sniclu (onako sirovu) ili i ti osecas da to nije normalno. Dakle u ovom slucaju, (ne oni tvoji primeri za delovanje u nuzdi), smatram da ti ljudi koji kolju bez gadjenja nisu normalni. Nadam se da si zadovoljan odgovorom, da ti je jasno koga smatram nenormalnim, a sad ocekujem i tvoj konkretan ODGOVOR a ne novo pitanje da bi izbegao odgovor. Dakle, kakav je osecaj klati ?
Citat:Nego, pacifisto da te priupitam nesto. Sta radis ti sa muvama, komarcima, mravima, bubasvabama/bubarusima? Da l' ih ubijas/tamanis insekticidima ili ih skupljas i pazljivo deportujes iz kuce u prirodu?
Delom ih ubijam, delom isteram. O ovome cemo dosta pisati pretpostavjam da ces se uhvatiti za ovo. Moze, samo nemoj da preskocis odgovor gore za klanje i tvoj osecaj...
Citat:Nema to nikakve veze sa navikama, bas zato sto su razlicite svuda. U ostalom, ni vama se ne jede sirov krompir, boranija, pasulj, kukuruz, karfiol.
Uf, ima jako puno veze sa navikama, ali dobro, nije jako bitno to da se ubedjujemo, a sto se tice sirove boranije, kukuruza, karfiola, jako gresis... Ljudi to jedu sirovo shvati. Bas sam juce uzeo malo karfiola, probaj - ukus mu je kao i kupus/ koren kupusa. To ti je kao normalno jesti sirov kupus (salate), a karfiol nije. NAVIKA.
Citat:Covek umalo nije zavrsio u bolnici zbog toga sto je bio striktni vegan. Koliko tih tvojih "vegana" ne koristi proizvode na biljnoj bazi koji su obogaceni potrebnim supstancama zivotinjskog porekla? To si mogao i procitati na onoj stranici (ono vezano za sportiste) sto si mi ostavio.
Tu se slazemo, striktni vegani moraju jako voditi racuna o ishrani da uzimaju dovoljno svih namirnica. Vec sam rekao da je u ovim uslovima (s obzirom da ne zivimo u prirodnom okruzenju, secas se da sam pisao o tome) to neprakticno i tesko . Zato i ne propagiram veganstvo, zato kazem da je npr. unosenje mlecnih proizvoda neprirodno, ali jednostavnije resenje u ovim uslovima i podnevljima u kojima zivimo.
yu7rtn ::To si procitao da je kod "normalne" da kazemo uobicajene ishrane slucaj. Tako se preporucuje da 1/3 unosimo kroz hranu, sto ne znaci da i tu 1/3 jetra nece stvoriti ako je ne uneses.
Citat:Zasto se onda uopste preporucuje, ako, kao sto vec kazes, jetra sama moze da nadoknadi tu 1/3?
Chinjenica je da moze. Vegani su ti dokaz za to. Naravno da ce neki "strucnjaci" preporucivati da se deo unosi kroz hranu, a neki ce reci da to nije potrebno, cak da je stetno. Kome verovati ? Kao sto vidis, moj stav je da je jaje prirodna covekova hrana, dakle tu je uracunat i unos holesterola, ali tvrdim i da ce organizam stvoriti potrebne kolicine ako ne "ulovis" jaje.
|
|
Poslao: 27 Okt 2008 11:09
|
yu7rtn :: To sam ti rekao, u nuzdi bih ubio i coveka, ali reci ti meni cisto kakav osecaj imas kad koljes npr. svinju ? Jel te onako ispunjava, cini te sretnim, vec zamisljas sniclu (onako sirovu) ili i ti osecas da to nije normalno. Dakle u ovom slucaju, (ne oni tvoji primeri za delovanje u nuzdi), smatram da ti ljudi koji kolju bez gadjenja nisu normalni.
ovde već vređaš,ja kad koljem nemam grižu savesti ni najmanje i to po tebi znači da nisam normalan?...meni lično je isti osećaj kao kad uberem paradajz,jer ga vidim na ražnju dok još trčkara....bilo bi lepo da smiriš strasti i ne nazivaš nenormalnima nas koji različito mislimo...
unapred hvala
|
|
Poslao: 27 Okt 2008 12:18
|
@chepeca,
mi imamo grizu savesti i to je glavni osecaj. Gadjenje je nesto drugo. U svakom slucaju, ja ne osecam isto kad uberem paradajz, ipak, mozda je to samo predrasuda... ne znam ko je na nekoj od prvih stranica rekao nesto tipa "to sto se ne cuje vi mislite da ne boli" ili tako nesto, ne mogu da se setim, a mnogima je to bilo smesno. Mislim da je upravo ti momenat kod mene i ...krv naravno...
Kad se radi o nuzdi, mislim da bih ipak malo vise volela sebe nego neku zivotinjkicu... Smatram da je to zdrav pogled na sve to...
|
|
Poslao: 27 Okt 2008 12:25
|
sary ::@chepeca,
mi imamo grizu savesti i to je glavni osecaj. Gadjenje je nesto drugo. U svakom slucaju, ja ne osecam isto kad uberem paradajz, ipak, mozda je to samo predrasuda... ne znam ko je na nekoj od prvih stranica rekao nesto tipa "to sto se ne cuje vi mislite da ne boli" ili tako nesto, ne mogu da se setim, a mnogima je to bilo smesno. Mislim da je upravo ti momenat kod mene i ...krv naravno...
Kad se radi o nuzdi, mislim da bih ipak malo vise volela sebe nego neku zivotinjkicu... Smatram da je to zdrav pogled na sve to...
ma to je ok... nego ja pričam o tome da nas čovek naziva nenormalnima zato što se naše mišljenje razlikuje od njegovog....
|
|