Život pčela

20

Život pčela

VELIKI POZDRAV 3.12

S obzirom da se zazimilo i da nema toliko aktivnosti poslova u pčelinjaku čovjek treba da se priprema za narednu sezonu, pa me s toga interesuje borba pretiv varoe u proljetnom i u ljetnom periodu čime da tretiram pošto sam u oktobru tretirao pčele sa oksalnom kiselinom a poznato je da se tretira O.K. samo jednom u toku životnog vijeka pcele pa me to malo interesuje kako i čim da se sad naoružam, ako je bude a bit će je.
molim da se inače priča i piše o svim i svakakvim problemima,inovacijama pcelarstva

HVALA!

Dopuna: 10 Dec 2007 11:29

POZDRAVLJAM 10.12

Imam tužnih vijesti ostao sam bez pcela, u jučerašnjem pregledu da vidim imali hrane u dovoljnim količinama ustanovio sam da su mi pcele uginule. Što se hrane tiče nije bilo do tog ,već mi je varoa u potponosti uništila pcelinjak.

Kao početnik sigurno nisam na vrijeme tretirao protiv varoe i davao lijekove a isto tako nisam odmah pratio literaturu, da sam bogdo prije se vama pridružio do ovog sigurno nebi došlo a šta sad, glavu gore naučio sam školu za u buduće.

Pa postavljam pitanje kada nabaviti pcele ( roj,ili društvo, ili pak iz trnke koje je najbolje rešenje) pošto imam već kosnice DB da li rojeve isključivo iz DB kosnica ili . Kako i kada da počnem sa tretiranjem molim upustva, iako cu se sigurno prijaviti u obližnji savez to je sigurno a i pratiti literaturu jer nije sigurno nabaviti pcele i evo ga ja fol pcelar.

Nije mi nimalo lahko veoma sam razočaran ni sam neznam sta uraditi a nemogu ništa.
šta da uradim sa ramovima koji su puni meda (7 ramova) da li ostaviti ili pak šta??????????????????????????????????????

Pozdrav svima !

Pčelarstvo mi nije nepoznato ali ove godine samodlučio da se aktivnije pozabavim pčelama , tj. onim što je ostalo od starog pčelinjaka, ali me zainteresirala ova RV košnica pa bih volio da se javi neko ko već pčelari sa tim košnicama, sa nekim svojim savjetima.
Što se tiče varoe nedavno sam tretirao pčele lijekom koji sam dobio iz Austrije - BienenWahl, i po mojoj procjeni ( ? ) je odličan.Naime , 1 sat nakon tretiranja odmah sam primijetio reakciju kod pčela, ko lude su počele da čiste košnice, da izbacuju uginule pčele, varou i raznorazne mrvice voska i sl , sve to izbacuju van.
Za prvi put toliko.

asko ::
...Imam tužnih vijesti ostao sam bez pcela...


Zaista mi je zao.... Medjutim, u svakom zlu ima i dobrog, pa tako pokusaj ovaj gubitak da zamislis kao ispit da li i koliko uopste zelis da se bavis pcelarstvom? Svi pcelari su prolazili kroz periode kada su gubili manji ili veci broj drustava. Ja sam do sad imao 3 pada. Prvi je bio jos na pocetku mog bavljenja ovim lepim poslom, kada sam dogurao do 6 pa za jednu zimu ostao bez ijednog drustva. Drugi put sam sa 50 pao na 30 a treci put , i najkatastrofalniji kada sam sa 50-ak pao na svega 10. Ovaj polsednji pad mi se desio u toku zime 2001-2002. Sada imam oko 120 zajednica bez i jedne kupljene, sve sam ih napravio.

Zato, glavu gore, dobro prouci gde si pogresio, pa Jovo nanovo.

Nesto me zanima, ako zelis da kazes naravno, koliko drustava si izgubio i ako mozes da opises detaljno kako si ih zatekao i kako znas da su uginule od varoe. Mozda nadjemo jos neku gresku u radu, sto se desava i vecim "sampionima"

O upotrebi saca i meda, kao i o upotrebi ramova i kosnica posle uginuca drustava od varoe smo vec pisali ovde. Sasvim slobodno mozes da ih upotrebis u narednom proizvodnom ciklusu. Med ti je sad u sacu verovatno ukristalisan i gotovo neupotrebljiv za ishranu (pogotovo ako je sace staro - crno), pa ti predlazem da to sace sacuvas i da ga na prolece das novim drustvima koje budes nabavio.

@ DC13 dobrodosao u "Drustvo pcelara MC"

Za iskustva sa RV ces morati da sacekas nekog drugog da ti odgovori, posto ja ne pcelarim tim tipom kosnica.

Nesto bih te zamolio. Ako ti nije tesko, napisi mi imas li saznanja da li BienenWahl lek moze da se nadje na ex yu prostorima i eventualno po kojoj ceni. Znas li mozda koji je hemiski sastav tog leka?

Pozdrav !
Najprije da se zahvalim na dobrodošlici i da odmah pohvalim napredak koji je napravio ovaj blog u ovih 10 stranica. Nešto baš dobro !
Što se tiče košnice RV nadao sam se da će se javiti TASAHAIR, on ima od prošle god. tu košnicu ili LAZOVIĆ ŽIVOJIN, on ima od proljeća , bar tako piše, pa eto opet ih pozivam i mislim da je interesantna košnica i da zaista ima nekih prednosti u odnosu na druge.
U vezi lijeka BIENENWAHL, koliko ja znam da ga nema kupiti na području exYuge. To je neki koktel na bazi oksalne kiseline a znam i da ima jedan dio limunske kiseline. Čega još ima ne znam ,evo mi prospekt u ruci ali .. na njemačkom, pa sačekaj koji dan doći će i prevodilac , pa ćemo prevesti svaku riječ.Inače u Austriji 1/2 litra košta 20 €, a društvo se tretira sa po 8 - 10 ml, nakapavanjem po pčelama.Ja sam oduševljen kako je to djelovalo na moje pčele, u smislu čišćenja košnice i što su puno mirnije nego prije.Nema više ni grabeža poslije toga.Tretman ću ponoviti i tada ću uraditi kontrolu opadanja varoe, da se uvjerim da nema više varoe, a bilo je toga dosta, vjeruj mi na riječ.
Inače , po ovom uputstvu tretman se može i ponoviti, bez opasnosti za pčele, potpuno je neškodljiv !
Ja se baš raspisao, dosta bi bilo od mene za večeras. Pozz.!

Zdravo svima!

Neću da remetim ovu tišinu, već samo da vam poželim srećnu novu godinu i nadolazeće praznike.

ŽIVELI!!!

@ dejaboss

Ja ti se zahvaljujem i pridruzujem cestitkama.

Najpre pozdrav svima od Voje Brstine, tehnologija pcelarenja RV i Eko Voja kosnicama je daleko jednostavnija nego sto mislite i krajnje privlacna za sve pocetnike i ovako sam odgovorio izvesnom Tomcicu sa Romanije (Repblika Srpska).

Poštovani Tomčiću, bio bih presretan da srpske košnice počnu da se šire i na Romaniji. Košnice Rodna Voja kao i Eko Voja su prve košnice na svetu koje imaju pravilan prečnik pčelinjeg gnezda, prve košnice koje vraćaju pčelinjoj zajednici kontrolu nad maticom, zaštitu pčelinjeg legla od direktnog prodora hladnog vazduha i vraćaju pčelinjoj zajednici i pčelinjem klubeu mogućnost direktnog kontakta sa hranom. Pčelinjoj zajednici sa ovim košnicama vraćena je mogućnost pravilnog othranjivanja legla i vraćen je produženi životni vek svake pčelinje jedinke a i same pčelinje zajednice. Ove košnice su zbog svoga pravilnog desetoramnog prečnika promenile odnosno vratile strukturu pčelinjoj zajednici (odnos količine pčela / količinu legla). Zbog toga se uvek u košnici nalaze veće količine hrane, istovremeno se daleko kvalitetnije othranjuje leglo a pored toga i u odličnim mikroklimatskim uslovima (u toplijim košnicama u odnosu na druge, i gde nema direktnog prodora hladnog vazduha na leglo). Sve to rezultira gore pomenutom. Svaka jedinka je ovde mnogo jača i otpornija na pčelinje bolesti, odnosno zbog pravilne strukture pčelinje zajednice pčelinjoj zajednici je vraćena mogućnost borbe protiv pčelinjih bolesti. Košnice Eko Voja vraćaju pčelinjoj zajednici i zdrav ambijent (zdravo saće), čisto pčelinje saće nezagađeno antibioticima, insekticidima, fungicidima i ostalim pesticidima, koje čovek-pčelar neznanac unosi u košnice već 25-30 godina.

Dalje, sve do sada pokazane i objavljene tehnologije pčelarenja u prepisivačkoj industriji pčelarstva su prava glupost i otvorile su vrata varoi, i mnogim bolestima pčelinje zajednice i uopšte ne odslikavaju život i potrebe pčelinje zajednice. Pčelinja zajednica je živela milione godina pored varoe i drugih parazita i mnogih bakterija i sa lakoćom izlazila na kraj sa svima, sve je preživela SAMO ČOVEKA MILIONE ZAJADNICA NISU PREŽIVELE. Njegovu satnu radiličku osnovu, njegovu satonošu u ramu, njegovu dužinu i visinu rama (visina rama veća od prečnika zimskog klubea), njegove otrove i njegovu pohlepu.
Kao što vidiš Tomčiću, reći sada svima da nisu znali šta rade ( doktorima pčelarstva, svetskim institutima, profesorima, predavačima, urednicima časopisa, prepisivačkoj industriji-piscima knjiga i samim pčelarima vrlo je nezahvalno.
Zbog svega opisanog ove košnice su u Srbiji doživele neviđenu, izuzetnu medisku blokadu.

Inače tehnologija rada sa njima je vrlo jednostavna, zapravo u radu sa ovim košnicama samo je izbačeno mnoštvo nepotrebnih i pogrešnih postupaka.
Rano s' proleća kad pčele počnu da donose polen prihranjivanjem sirupom u nekoliko navrata podstaknemo pčele na brz i eksplozivan razvoj. Obzirom da ovde pčele nisu iznurene preradom zimskih pogača i preranim pokretanjem legla i održavanja njegove neophodne temperature, ovde nema prerane zamene zimskih pčela i skoro sve zimske pčele u našim košnicama učestvuju u ranoj bagremovoj paši. Zatim pravilno ograničimo maticu -na jednom nastavku Rodne Voje ili za Eko Voju treba 2 nastavka (pred bagrem i ovde na samo jedan nastavak) . Zbog ovog pravilnog ograničenja gde matica ostaje ograničena na maloj površini saća tokom cele sezone do Septembra matice ovde daleko duže žive, žive mnogo godina i mi nemamo problema sa čestom (dvogodišnjom) zamenom matica.

Znači posle ograničenja matica u Aprilu ostaje nam samo ceđenje meda i eventualna proizvodnja novih rojeva. Pčelinja zajednica tokom cele sezone ostaje maksimalno razvijena ali sa više generacija pčela. Posle ceđenja meda do sada smo imali još zadimljavanje pčela protiv varoe. OD SADA OBZIROM DA SMO PRONAŠLI I PATENTIRALI PRIRODAN EKOLOŠKI LEK PROTIV VAROE NA BAZI LEKOVITOG BILJA,(KOJI UNIŠTAVA SVU VAROJU NA PČELAMA I SKORO SVU U LEGLU, ZADIMLJAVANJE ĆEMO VRŠITI KADA GOD JE TO POTREBNO.
Posle zadimljavanja pčele smo zazimljavali tako što smo u jednom danu skidali matične rešetke i prazne medišne nastavke spuštali na podnjaču, pčele bi se same zazimile. Jedini i poslednji postupak je bio kontrola količine hrane u košnici. posle čega bi svim pčelinjim zajednicama dali po tri kg eko-lekovitog zaštitnog sirupa. Ono tokom leta između Aprila i Septembra je samo prevoz na paše i ceđenje meda. Što znači da pored ceđenja meda tokom cele godine imamo samo 3-4 pomenuta otvaranja košnice i ništa više.
Nadam se da ćeš sa odgovorom biti zadovoljan.
Srdačan pozdrav.
Vojo Brstina beehivevoja.com vbrstina@ptt.rs

----- Original Message -----
From: branislav tomcic
To: vbrstina@ptt.rs
Sent: Friday, December 28, 2007 6:37 PM
Subject: Prije svega da Vas pozdravim!


Prije svega da Vas pozdravim!

Ja sam Branislav Tomčić, iz Sokoca, Republika Srpska. Bavim se pčelarstvom, amater-početnik, sa 18 LR košnica. Tragajući za literaturom preko interneta sam naišao na Vaše Web stranice što mi se jako dopalo, i kao prvo da Vam čestitam na tome. S toga sam odlučio da Vas kontaktiram, kako bi mi malo bolje objasnili Vaš tip košnice i način pčelarenja. Nalazim se na 1000 metara nadmorske visine, na obroncima Romanije, gdje su zime veoma duge i hladne, a pčelinja paša se sastoji uglavnom od livadske paše i šume. Ineresuje me da li bi navedeni uslovi mogli zadovoljiti Vaš novi tip košnice i ima li kakvih izmjena na Vašoj košnici koju sam ja našao na Vašem sajtu, u skorije vrijeme?

U nadi da ćete mi odgovoriti i da ćemo i dalje ostati u kontaktu

SRDAČNO VAS POZDRAVLJAM I UNAPRIJED ZAHVALJUJEM

@Kosnice sa precnikom

Licno se ne bih slozio sa nekim vasim iznetim stavovima, a prvi u nizu je karakterisanje rada niza generacija pcelaraCitat: Dalje, sve do sada pokazane i objavljene tehnologije pčelarenja u prepisivačkoj industriji pčelarstva su prava glupost. Ne bih se licno upustao u pricu o tehnologiji rada sa kosnicom RV, ali dostavstvari koje su ovde opisane kao prednosti kosnice su u stvari metodi rada pcelara, sto priznacete nema veze sa tehnickim karakteristikama sanduka. Konkretno, ja pcelarim sa LR kosnicama i u poslednjih10 a mozda i vise godina nisam dao ni jednu jedinu pogacu kako bih pcele "spasao od gladi".

Jos jedan primer cu dati zbog kog smatram da niste u pravu sto se tice prodora hladnog vazduha :
Metod pcelarenja koji ja koristim uglavnom je pokojni velikan naseg pcelarstva Ivan Vener opisao jos pre 15ak godina u listu pcelar. Meni se dopalo sve sto je on napisao tamo, a primenio sam ono sto sam mogao da primenim u skladu sa mojim tehnicko tehnoloskim i finansijskim mogucnostima. Elem, ovo je bio uvod u pricu o hladnom vazduhu.
Kod svih mojih pcelinjih zajednica gnezdo se nalazi i leti i zimi u nastavku na podnjaci, s tim sto zimi iznad tog nastavka stoji samo polunastavak a leti jos i nastavci. Znate li gde se nalazi prvo leglo u toku januara? Upravo iza samog leta, znaci u najhladnijem delu kosnice i delu kosnice gde je cirkulacija vazduha najjaca. Zasto je leglo tu? Kakvi su moji rezultati na kraju sezone? Ima li nekig kontraefekata zbog "zahladnelog" legla? Koliko je krecnog legla? Na sva pitanja koja bi se mogla podvesti pod "losi efekti" dacu kratak odgovor. Ni po cemu se ne razlikuju moji prinosi od prinosa onih koji leglo dizu u drugi nastavak, nema razlike u prisutnosti krecnog legla, nema nikakvih problema sa nozemom, nema mrtvih zahladnelih larvi. Jednom recju, nema losih efekata, a jos manje gluposti.
Ako vec treba da propagiramo nesto sto bi se moglo nazvati nasim "brendom" ili uspehom naseg coveka, zasta sam ja uvek pozitivno raspolozen, onda mislim da ta pozitivna propaganda ne bi trebala da krene pljuvanjem na bilo koga drugog.[/code]

GLUPOSTI DA, sav moj rad u proteklih 13 godina prateći i koristeći različite tehnologije sa LR košnicama (i sada ih imam) i upoređujući ih sa Rodnom Vojom poslednjih 9 godina smatram izgubljenim vremenom i MOJOM VELIKOM GLUPOŠĆU. Kada sam počeo da pčelarim sa LR košnicama bio sam presrećan i uveren da pčelarim sa najsavremenijim košnicama koje su neuporedivo bolje od DB,AŽ,pološki i ostalih, međutim upoređujući LR košnicu sa Fararovom shvatio sam neke prednosti ali i nedostatke jednih u odnosu na druge. Te da Fararova košnica ima više značajnijih osobina u odnosu na LR. Ali tek nakon nekoliko godina korištenja i ispitivanja-upoređivanja košnica jednih pored drugih u različitim godišnjim dobima i upoređivanja u različitim pašama i uočavanja razlike u prinosima kao i nakon ocena drugih pčelara koji su radili ista upoređivanja i izneli svoja mišljenja ŠIBUL SLOBODAN IZ NAKOVA KOD KIKINDE -‚‚SVE LR KOŠNICE KOJE NE PRODAM NAKON 20 GODINA ISKUSTVA i RADA SA NJIMA POKLONIĆU SVOJIM NEPRIJATELJIMA, RAZLIKA U MEDU JE DUPLO VIŠA KOD RODNE VOJE I NIKADA VIŠE NEĆU DA ČUJEM ZA LR KOŠNICE I GLUPOSTI KOJE SU MI LOMILE KIČMU VIČE OD 20 GODINA.
IVICA HALAS IZ SELA MELENCI PČELARI VEĆ 25 I VIŠE GODINA, NA PITANJE DRAGANA BREŽANČIĆA IZ NOVOG MILOŠEVA O RAZLICI U PRINOSU MEDA IZMEĐU LR I RV KOŠNICE ODGOVARA DA RODNA VOJA NE DAJE SAMO DUPLO VIŠE MEDA NEGO DUPLO VIŠE I JOŠ MALO VIŠE. SVE SAM ISPITAO NA VIŠE PAŠA pa je ove i ostale prednosti objavio u tekstu objavljenom još 2004 godine u oktobarskom broju Beogradskog pčelara (lista Društva pčelara Beograd).
SVI MI KOJI PČELARIMO i UPOREĐUJEMO RAZLIČITOST POMENUTIH KOŠNICA DOŠLI SMO DO OPŠTEG ZAKLJUČKA DO KOJEG ĆETE I VI DOĆI AKO BUDETE UPOREĐIVALI RV I EKO VOJA KOŠNICE SA LR, FARAROVOM, DB KOŠNICAMA A TO JE DA NIJE JEDNOSTAVNO REĆI SEBI SA LR KOŠNICAMA IMAM DUPLO MANJE MEDA I DUPLO VIŠE RADA PA DA SAM IMAO KOŠNICE RODNA VOJA SADA BIH IMAO 8 TONA MEDA UMESTO 4 TONE A UTROŠIO SAM DUPLO VIŠE RADA.
PA LJUDI JA SAM PRAVIO GLUPOSTI. I NEĆU DALJE OVAKO.
IZGUBIO SAM PUNO GODINA I PUNO PUNO MEDA ZA SVE TE GODINE SA MNOGO RADA.

CENA IZJAVE DA JE GLUPO MISLITI DA JE ZEMLJA RAVNA PLOČA PLAĆALA SE SPALJIVANJEM.

OD ONIH KOJI NISU PROBALI DRUGAČIJE I KOJI U OTVORENOJ KOŠNICI VIŠE VIDE TUĐIM NEGO SVOJIM OČIMA, VEĆ SAM DOŽIVEO MNOGE UVREDE, A JA ĆU DA NASTAVIM "RAD SA KOŠNICAMA BEZ PREČNIKA JE GLUPOST" KOJA NANOSI NESAGLEDIVE ŠTETE PČELINJOJ ZAJEDNICI I PČELARIMA KOJI NE ZNAJU ŠTA RADE.
PČELARSTVO JE ODAVNO U KAMENOM DOBU PA KO ŽELI DA NASTAVI DA RADI SA KAMENIM SEKIRAMA NEK NASTAVI.
Svakako mi je žao ako se neko oseti uvređenim i ja mu se odmah ovim putem duboko izvinjavam i želim da što pre shvati svoju poziciju u vremenu i da nađe svoje mesto u budućnosti.
SVIMA BEZ RAZLIKE ŽELIM DOBRO ZIMOVANJE I PUNO ZDRAVLJA I SREĆE U 2008 GODINI . MEDNO.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1037 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 11 sakrivenih i 978 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Petar, amstel, babaroga, Boter, Bubili, cavatina, cemix, cenejac111, danilopu, Darkhunter, darkstar101, Despot1, djukapfc, Duh sa sekirom, FileFinder, gomago, helen1, ivan979, ljuba, Lubica, Miki01, mile23, MILO-VAN, Miskohd, mkukoleca, mrvica78, mustangkg, novator, nuke92, ostoja, Panter, Paor, Parker, Plava bluza, procesor, RJ, sakota79, shaja1, sickmouse, solic, Steeeefan, Stoilkovic, vladetije, Vladko, vrlenija, vsn111, Yonesky