Život pčela

15

Život pčela

Evo me posle duze pauze. Bio sam previse zauzet tako da sam imao premalo vremena kako za kompjuter a nazalost i za pcele. Kao posledica nedovoljnog angazovanja dva drustva su se izrojila po dva puta (ukupno cetiri) i svaki put u mom odsustvu. Tri roja "sam" sakupio dok je cetvrti zastao na tako losem mestu da nije bilo nikakve sanse (osim vatrogasaca) da se skine. Neki prijatelji su pokusavali na razne nacine da pomere roj; ogledalom <citao sam nesto o tome>, gadjali su peskom, balonima punim vode i na kraju lovackom puskom (grehote) ali nista nije uspelo.
Roj je bio na najvisoj kosoj grani jednog polusuvog drveta nadvijenog nad put na visini oko 25 metara. Proveo je roj celu noc do 11:00 sutradan kada se odselio na novo staniste.
Za desetak dana cu vrcati med a dotle ce pcelice jos malo raditi (ima jos uvek lipe, livade a i lijana je procvetala u izobilju.
Veliki pozdrav svima.

Molim gousta za podrobnije informacije o kosnici rv
unapred hvala

Dopuna: 17 Jul 2007 18:07

Molim GOUSTÁ za detaljnije informacije o kosnici RV. Vidim da je najupuceniji u zivot pcela, a ako neko drugi ima neku informaciju neka je posalje. Svima unapred hvala

Hvala goustu na iscrpnom odgovoru. Pronasao sam preporuceni sajt i vec kupio kosnicu koju sam naselio nadjenim rojem 02.juna. Kontaktirao sam telefonom a i licno sa pronalazacom Vojom Brsrinom,ali posto jako malo znam o pcelama u praksi, osim onog sto sam procitao (smatram jako vrednim) sa ovog sajta, bojim se da mu ne budem dosadan sa telefonskim pozivima jer je on vrlo cesto na radovima u svom pcelinjaku. Nazalost sa svojim znanjem koje vrlo rado prenosi u kontaktima tlf ili licno, nema ga na forumu, a ja bih ovim poslom zeleo da se bavim iz hobija (med ne volim a spasao mi je zivot), a da pri tome ne dozivim *za.....anje* od pravih pcelara u okruzenju, a koji pcelare uglavnom sa DB kosnicama.
U medjuvremenu sam nabavio jos dve kosnice koje polako pripremam za narednu godinu i na tome planiram da stanem. Zelim samo da se gost kod mene posluzi medom (da se hvalim - mojim) umesto recimo slatkim od sljiva ili sumskih jagoda, naravno uz dobru domacu rakiju koju takodje sam pravim.
Zahvaljujem svima koji mi odgovore ili daju preporuku sta je potrebno dalje da radim, osim naravno da prihranjujem pcelice.

Zato neces biti dosadan meni ni ovde ni na mom forumu gde se otprilike preplicu teme sa temama odavde. Slobodno pitaj o svemu sto te zanima, ako ja ne znam odgovor iz licnog iskustva ( Smile ), uvek znam od koga cu dobiti validan odgovor.

Pre nego sto zaista zagrizes, razmisli o RV kosnici, raspitaj se u kom procentu je zastupljena u tvojoj okolini i kako ces funkcionisati sa njom (mislim na naseljavanje, odrzavanje i prodaju). Ne zelim da ti kazem da je losa, naprotiv, ali moras da razmislis kome ces jednog dana mozda moci da ih prodas i po kolikoj ceni.

Ako si vec doneo odluku, posto si napisao da vec imas nekoliko kosnica, zelim ti srecu u radu sa njima. UPAMTI, med ne donose kosnice, nego pcele i to neka ti uvek bude na umu..

Stanje na pcelinjaku, sad se vec moze reci posle suncokretove pase moglo bi se reci je vrlo nezadovoljavajuce. U utorak krecem sa vrcanjem meda (mada bi se ova rec tesko dala podvesti pod ono sto zapravo znaci. Bicu vrlo srecan ako budem imao prosek 10-ak kg, ali teeesko. Javljam vam se sa foto-storijom "Vrcanje meda u julu" i sa rezultatima.

Stanje je ocajno,vec sam napisao da se nesto desava sa suncokretom da ne medi i da nesto nije u redu ali niko nije nista odgovorio.
Ako na parceli od 300ha ne mozes da vidis pcelu na cvetu suncokreta pa onda treba da se zabrinemo za ovu nekada najbolju pasu.Govore da je susa ,pa da je kisa,pa vetar...Kao zato ne medi...
Na savetovanju u n.sadu ove godine jedan stariji pcelar je ustao i rekao da je i dosad bilo i suse i kise i vetra,pa su vrcali dva puta na suncokretu.

Na zalost, novi hibridi po svoj prilici imaju preduboku cvetnu casicu, tako da pcele svojom sisaljkom ne mogu dopreti do nektara. Ja namerno nisam hteo da ti odgovorim na post o slaboj pasi upravo zato sto sam se ponadao da ce doci do promene.

Osim ovog razloga, koji je po mom misljenju glavni, ima tu svega sto je rezultovalo vrlo losem unosu :

1. Prerana godina, suncokret je procvetao polovinom juna,
2. Avio zaprasivanje insekata u junu sto je poprilicno uzdrmalo pcelinji fond u kosnicama,
3. Nekoliko izuzetno hladnih dana u julu, gde je temperatura isla i do 13 stepeni u jutarnjim satima i poprilicno rashladila zemlju i zaustavila lucenje nektara,
4. Vrlo nepovoljne lanjske otkupne cene suncokreta, sto je ove godine rezultovalo drasticnim padom posejanih privatnih povrsina, a to je uvek do sada bio spas kad velika poljoprivredna dobra poseju nemedonosne sorte suncokreta.

Sta reci, bice vremena za jos analiza, samo, zalosno je sto nama u Vojvodini, a posebno u Banatu niko nece ovo priznati kao neku "elementarnu nepogodu" pa nas bar malo pomoci sa prihranom pcela za zimu, da ne kazem nesto drugo, nego cemo se kao i do sad snalaziti kako znamo i umemo. Zasto u Banatu? Pa jednostavno, mi ovde uglavnom zivimo od suncokreta do suncokreta. Da nije bilo ono malo uljane repice sve bi pcele propale od gladi.

Znaci, OPSTA NEBRIGA DRZAVE prema pcelarstvu kao grani stocarstva , a Bogu hvala poceli su polako da nam naturaju namet na vilajet, pa ce vrlo brzo pcelarstvo biti svedeno na uvoz meda iz Kine, Bugarske, Rusije..., sad ce neko reci kako mozda preterujem jer pomisljam na neku "teoriju zavere", ali imam osecaj da se ovaj zanat polako poceti gasiti.

Sve je to tacno,medjutim ne brine mene samo med tj sto nema meda,vise mene brinu poluprazne kosnice,drustva su se prosto prepolovila na suncokretu pa u medista skoro i ne prelaze.
Sta je ovome uzrok to treba videti,kod dosta pcelara se ovo desilo a sta je niko ne zna.
O nebrigi drzave ne treba ni pricati,iako sam mlad pcelar i imam neke ambicije i zelje,mislim da se bez pomoci drzave nemoze nista,uglavnom da ne idem previse daleko,sta je tu je i moramo se nadati da ce biti bolje.

krcune i ostali, prosto nisam imao smelosti da pricam o ovoj katastrofi posle prolecnog uzleta i "pete deteline" sa uljanom repicom. Medjutim, istini treba pogledati u oci, a ona glasi: KATASTROFA.

Juce sam zazimio pcele, odnosno izvadio ono malo sirotinje sto je bilo visak nakon "bratskog" deljenja sa rojevima koji su definitivno bili gladni. Prosek izvrcanog suncokretovog meda nakon ostavljanja zimnice jadan, nikad manji svega 5 kg po kosnici. Taman za jesenju i prolecnu prihranu i za lekove.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 910 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 9 sakrivenih i 855 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., babaroga, bigfoot, BlekMen, bojanM84, bojcistv, BORUTUS, Brana01, Bubimir, Caruga5, comi_pfc, doklevise, DragoslavS, elenemste, Fabius, GenZee, Georgius, Goran 0000, HrcAk47, ILGromovnik, Istman, Još malo pa deda, kolle.the.kid, kunktator, ladro, loon123, Lucije Kvint, maiden6657, MB120mm, mile23, milenko crazy north, MilosKop, nemkea71, NoOneEver Dreams, repac, RJ, royst33, savaskytec, Sirius, Srle993, uruk, VP6919, vukovi, yrraf, |_MeD_|