Život pčela

13

Život pčela

Kod mene bagrema gotovo da i nema, a i ono malo sto ga je bilo, trajalo je svega 2-3 dana, dok vruc vetar nije "osurio" cvet i prica se zavrsila. Sad cekamo malo lipe ( sve je ovo mizerno, da neko ne pomisli ...) da bi pocelo da se nesto desava.

U kosnici RV. jedinoj koju imam nema uopste radilickog legla, samo trutovsko. Ima i maticnjaka, jedan je zatvoren, ali mislim da je nemoguce da to bude dobra matica. Pomagajte, sta da radim?

Na zalost TASAHAIR, tu nema pomoci, odnosno sama tu ne mozes nista da uradis. Tvoje drustvo je najverovatnije postalo trajan bezmatak, odnosno vise nije u stanju samo sebi da proizvede maticu. Da li su u pitanju lazne matice ili je matica trutovnjaca-trutusa, tesko je odavde reci, mada mislim da je u pitanju pojava laznih matica.

Taj maticnjak , kao i svi ostali maticnjaci u drustvu ne vrede nista, posto su ih pcele izvukle na trutovskim larvama, i od njih nece biti nista.

Pojava iskljucivo trutovskog legla govori da je drustvo vec jedan duzi period u bezuspesnoj borbi za samoodrzanjem.

Moguca resenja:

1. Potrazi nekog pcelara u okolini i zamoli ga da ti pokloni neki maticnjak ili mladu neoparenu maticu, a jos bolje bi bilo da ti pokloni neki mali roj sa oparenoim maticom, koji bi spojila sa svojim umirucim drustvom.

2. Kupi novo drustvo i posveti mu vise paznje

3. Ako ti se isplati, dodji do mene, ili se vec nekako organizuj, ja cu ti rado pokloniti jedan roj.

goust ::Kod mene bagrema gotovo da i nema, a i ono malo sto ga je bilo, trajalo je svega 2-3 dana, dok vruc vetar nije "osurio" cvet i prica se zavrsila. Sad cekamo malo lipe ( sve je ovo mizerno, da neko ne pomisli ...) da bi pocelo da se nesto desava.

Ja na bagremu i nisam nesto prosao,na lipu necu ici i cekam suncokret koji kod mene i nije bas zasejan u nekoj velikoj meri pa cu potraziti negde sa strane neku lepu parcelu. Very Happy

A Krcun je iz...., naravno ako zeli da kaze?

goust ::A Krcun je iz...., naravno ako zeli da kaze?
Krcun je iz vrbasa Wink

Bio sam nedelju dana odsutan i odmah se neke neplanirane stvari desise.
Drustvo koje sam prosle godine namerno ostavio da se izroji opet se izroilo, "videle pcele da me nema pa iskoristile" (sala). Iako sam pre polaska na put detaljno pregledao drustvo i rasturio desetak maticnjaka (par je bilo zalegnutih), izgleda su se mlade matice vec izlegle. To je moj otac naravno iskoristio (kao sto sam vec pisao o njegovoj zelji) i naselio trmku. Kaze da su jedva sve pcele usle u trmku a onda ih je jedva preneo do pcelinjaka. Inace je novi roj stao na malu jabuku koja se jos uvek nije ispravila od tezine koju je na sebi imala par sati.
E sad par pitanjceta o tom roju:
Da li bi trebalo prihranjivati?
Kako ga prihranjivati?
Kakvu hranilicu da napravim, jer je leto na trmci veoma usko ( 10x1,5cm)? Ukoliko znate nesto o tzv. Belim Pcelama (dali bi to bio eventualno roj iz ove trmke).
Da li bih trebao ocekivati jos rojeva iz istog drustva i odprilike kada (vec sam rekao da sam rasturio spremljene maticnjake ali tada nisam primetio mladu maticu-e)?
Bagrem je tek sada poceo polako da cveta, medjutim, po svemu sudeci od njega nece biti neke koristi zbog vremenskih prilika.
Pozdrav svima.

Sad si me podstakao da napravim fotopricu na temu "Dolazak roja"

Pa izvolite i uzivajte, reci su suvisne (klik na sliku i dobijete full size):

Evo i video zapisa

http://www.youtube.com/watch?v=kuHwExDHBFU

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 766 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 5 sakrivenih i 727 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anbeast, BORUTUS, cavatina, damirZR, Denaya, FOX, Hans Gajger, havoc995, hyla, ILGromovnik, kjkszpj, ladro, mikrimaus, mile23, Milos ZA, mnn2, mocnijogurt, nenad81, RJ, sasa87, slonic_tonic, sombrero, SR-3m, Srle993, styg, suton, t84dar, Trpe Grozni, uruk, W123, wolverined4, Wrangler, yufighter