Život pčela

10

Život pčela

goust,u pravu si Ti za sve sto si rekao,ali ni ja ti nisam napisao ono bezveze.Znam coveka koji vec proizvodi organski med i nesto malo o toj tehnologiji.Necu puno da "davim"jer vidim da imas dosta pitanja od drugih clanova foruma,ali ti mogu reci da taj covek umesto eksera koristi drvene cackalice a satne osnove uopste ne koristi.Bas me zanima kako se Ti boris protiv VAROE a pretpostavljam da su to akaricidi ili insekticidi.Nemoras mi odgovoriti na ovo jer vidim imas puno posla oko odgovora na razna pitanja,samo zelim da ti malo zagolicam interesovanje za organski med.Iskren pozdrav pcelarima!

@ avets

U svakom slucaju, jesi zagolicao mene prvog sa pricom o organskom medu, ali kao sto sam ti rekao nema u Srbiji jos mogucnosti za razvoj CISTOG pcelarstva. Na nasu nesrecu, drzava se jos uvek slabo zanima da subvencionise pcelarstvo i proizvodnju meda, tako da prica zaista ne pije vodu, jer i ovako smo na granici rentabilnosti, tako da primena zahteva iz EU bi proizvela samo stete na pcelinjaku. Pratim literaturu o zbivanjima u EU vezano za pcelarstvo. Tamo su pcelari izuzetno stimulisani, prvo sa cenom robe koja u otkupu iznosi 2,5 evra (u Rumuniji, na samo 8 km od moje kuce je ta cena, i jos dodju kuci, sami tovare i placaju odmah). Sa druge strane, u Francuskoj npr. suncokretov med spada u kategoriju sortnih medova, dok je ovde potcenjen do krajnjih granica, a po bogatstvu sadrzaja je podaleko iznad ovde najcenjenijeg bagremovog meda. U kraju u kom ja zivim primenjuju se agrotehnicke mere onakve kakve zakon predvidja, pa ako jedemo suncokretovo ulje i ako ono nije otrovno, zasto neko misli da je med otrovan ili loseg kvaliteta. Zamislite na sta bi nam licila poljoprivreda ako ne bismo primenjivali agrotehnicke mere. Ja imam priliku da vidim na sta lice njive, tamo gde je vlasnik toliko siromasan da nema za vestacka djubriva i druge hemijske preparate, i mogu vam reci da je to strasno, u odnosu na one koji primenjuju hemiju. Nemoguce je zasejati bilo koju kulturu koja nije hibrid (cini mi se da je i zakonom nesto tako zabranjeno) i ocekivati rod, a vec po tome sto je poljoprivdedna kultura koju pcele posecuju hibrid, moglo bi se reci da med od nje nije organski.
No, da se vratimo na pcelarstvo.
Varoa Jacobsoni jeste insekt i jedina mera koja je primenljiva na nju jeste trovanje, ovim ili onim preparatom, sasvim je svejedno. Proizvodjaci tih preparata imaju uredne dozvole za proizvodnju i promet lekova(citaj otrova) protiv Varoe, pa valjda oni znaju sta je dozvoljeno, a sta nije. Ako bi se sutra pronasao bilo koji lek protiv ove posasti a da nije hemija i da je bar relativno efikasan, rado bih ga ja prvi primenio. Ljudi, pa taj med koji ja proizvedem prvo ga ja i jedem i moja celokupna familija. Zar neko moze i da posumnja da mnogo hiljada pcelara u nasoj zemlji svesno truje sebe i svoje familije. Naravno da ne, ili mozda ja nisam u pravu? Pustimo te price i plasena naroda. Zar misli neko da je med koji se uvozi u nasu zemlju iz Kine, Rusije i recimo Bugarske bolji po kvalitetu od nasih medova?

Da okoncam ovaj odgovor. Organski med je super ideja, ali sve dotle dok je takva proizvodnja nerentabilna, odnosno vodi u propast, tesko da ce zaziveti ovde ili bilo gde drugde. U BiH je propala ta ideja, bar za sad. Cim drzava bude omogucila da moze da se zaradjuje na organskom medu, evo, je se svecano obavezujem da cu prvi preduzeti mere da pocnem sa proizvodnjom.

"...sazivamo mobu i nadnicare..."; koliko imas kosnica (ako nisam preterano radoznao)?

-Tacka 2. (seljenje nukleusa 5 km daleko), jel' ima neka 'fora' da ne mora da se seli?

"...u mom kraju nema bagrema..." - sad mi je jasniji Tvoj prolecni kalendar radova. Ti si, u stvari, skoncentrisan iskljucivo na suncokret. (Kako nema bagrema, gde si?) Kod mene, naprotiv, uopste nema suncokreta; bagrem i posle njega livada.

Millerov nacin za 'proizvodnju maticnjaka', ma sigurno znas, samo ga drugacije zoves. Za amatere, hobiste, da ne moraju da presadjuju larve: satna osnova (isecena na nekako troglaste trake (?) ubaci se u kosnicu, - pcelice izgrade sace, - matica zaleze jajasca, -izvadi se ram, - obreze se sace do najmladjih jajasca (?), - prebaci se u drugu, prethodno obezmaticenu kosnicu, - one naprave 10-20 maticnjaka, - maticnjaci se presadjuju u druge kosnice. E sad, to isecanje saca i presadjivanje maticnjaka...U sustini, 'tehnologija' je ista kao i Tvoja, samo bez presadjivanja larvi , kod Tebe je to 'visoka tehnologija'.

Odluka je pala (zahvaljujuci Tebi !), danas idem na plac i svraticu negde da kupim materijal da napravim nekoliko pregradnih dasaka.

P.S. Goust, covece, sta radis sa tolikiiiim toooonama meda?

@goust
Kako da ubedim tatu da sad nije vreme za dodavanje satnih osnova?Mislim da jos nije dovoljan unos u kosnicu i da pcele nece graditi sace.Problem je sto u kosnicama DB nema svih ramova(tako je bilo i pre zime)pa on misli da ce im dodavanje osnova omoguciti vise mesta za leglo.Mislim da i ovako ima dosta mesta jer nema mnogo hrane pa im dajem secerni sirup.Ko je u pravu?Pomagaj Evil or Very Mad

@ Gandalf

Bez ljutnje, tvoj tata je u pravu. Satne osnove bi trebale da se daju. Dzanarika je cvetala, maslacak, voce.... Jedino sto bi mozda moglo da ne valja je moguca promena vremena, ali prognoze su sad relativno tacne.

Vazi.Ne ljutim se naravno.Hvala na pomoci.Pozdrav

Zdravo svima.
Malo o stanju i aktivnostima na pcelinjaku:
U nekoliko dana sa povoljnim dnevnim temperaturama pcele su bile veoma aktivne na prikupljanju polena i izletale su u velikom broju.
Sada je malo hladnije i sa kisicom pa sam ovaj period iskoristio za nadrazajno prihranjivanje (200-250ml)., vecina drustva bi do sledece prihrane sve pojele ali dva drustva su imala malo surupa u hranilicama.
U sirup sam dodavao 3x10 kapi nozemicina (ili slicno) po drustvu.
Smatram da bi sada bilo pogodno vreme za tretman stapicima protiv varoe.?
Po vasoj preporuci postavio sam i pojilicu i potrudio sam se da malo obogatim okolinu pcelinjaka te sam posadio desetak bagrema a malo ranije i nekoliko jabuka i krusaka. Inace u toku je cvetanje dzanarike a i maslacak krece.
Ziveli.

Dopuna: 05 Apr 2007 11:50

I jos jedan interesantan podatak: moja cetvorogodisnja cerkica je imala bliski susret sa jednom pcelicom koja ju je bocnula u glavi Crying or Very sad , pa se dosta ljutila Mad i trazila da zovem policiju kako bi prijavila pcelu koja je ujela.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 823 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 818 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: DragoslavS, Nobunaga, sokojet, 125