Život pčela

5

Život pčela

HVALA PUNO NA OVAKO DOBROM ODGOVORU !!! Molim te, koliko i kako da stavim novine ( ili nesto bolje) kako bih utoplio kosnicu? Jos jednom hvala.

PO mom misljenju, nema boljeg materijala za utopljavanje kosnica od novina. Ja sam licno probao novine, stiropor, sundjer i jos nekoliko materijala , ali novine su se pokazale kao najjeftinije i najjednostavnije resenje. Samo utopljavanje nije narociti bitno, koliko je bitno da se pokupi visak vlage u kosnici u toku zime. Ispod krova LR kosnice ja stavim dve cele novine velicine lista Kurir i to je vise nego dovoljno. U toku januara i februara treba da proveris vlaznost stavljenih novina. Ako su mokre zameni ih suvim, i to je to. Nista vise. Ako ih nisi do sad stavio, ne cekaj vise ni dana, odmah stavljaj. Ja kosnice "utopljavam" polovinom septembra, i ubuduce bi trebalo da i ti to radis najkasnije do polovine septembra. Ne zahvaljuj se puno, meni je cast da nekom pomognem bilo sta u pcelarstvu.

Kako da proverim da li je dobra ventilacija u kosnici? Na kosnici RV jedini otvor je leto, koje sam sada vec suzio. Treba li da napravim jos neki otvor, gde i kako?

Neiskusnom pcelaru prilicno je tesko da odredi kako treba da ventilira kosnicu u zimskom periodu. Evo kako bi trebalo da naucis to da ocenis.
Novine koje postavis ispod krova nikad ne smeju da budu jako mokre. Ako jesu jako mokre, znaci da nisi regulisao odvodjenje vlage van sanduka. Iste moras obavezno zameniti suvim i omoguciti cirkulaciju vazduha na nacin koji cu ti objasniti u daljem tekstu.

Naravno da treba da imas jedan otvor pri vrhu kosnice, kako bi se visak vlage odvodio napolje. Ja konkretno imam u svakoj kosnici jedno lazno leto koje se nalazi na hranilici iznad mreze, a na prednjoj strani same hranilice. Ne znam da li sam bio dovoljno jasan, pa da ponovim drugim recima. Iznad mreze hranilice, na sredini prednje strane imam po jedno "leto" visine 10mm i sirine 60mm (ove mere ne moraju biti strogo ispostovane, ali su se meni pokazale sasvim ok). Kroz ovo "leto" pcele ne komuniciraju sa okolinom, nego ono sluzi samo za blagu cirkulaciju vazduha, kako zimi tako i leti. Imas i drugih tehnickih resenja u vidu zakovanih letvica unutar uglova krova koje krov odvoje od poklopne daske ili hranilice, u zavisnosti sta vec koristis kada uzimljavas pcele itd, itd. Pri postavljanju novina obavezno pored "laznog leta" ostavi nekoliko cm nepokriveno (iscepaj parce velicine laznog leta) i to bi bilo to.

da dodam i ja nesto o utopljavanju kosnica pcelama ce mnogo vise smetati vlaga negoli hladnoca
da vas podsetim da se pcelinja zajednica od zime stiti praveci klube i da tako mogu da prezive bez problema i veoma niske temperature samo ako imaju dovoljno hrane iznad klubeta jer one mogu samo tu hranu da koriste bolje je pozabaviti se pripremom drustva u pogledu zaliha hrane ali pravilno rasporedjene u kosnici nego nepotrebnim utopljavanjem

@goust
Zdravo!Imam dilemu kada je u prolece najbolje vreme za zamenu matica?Od koga da kupim matice?Jel ima neko proveren za koga znas?
P.S.Napravila sam propolis kapi po receptu koji si mi dao i super su ispale.

Ja sam alergican na pcele Sad ... A i nebih imao vremena da ih uzgajam ali moram priznati procitao sam dosta literature dok sam bio mladji jer ih moj deda uzgaja ... Ima oko 60 kosnica ... Kazhe on "penzionerska ljubav" Smile

Gandalf ::@goust
Zdravo!Imam dilemu kada je u prolece najbolje vreme za zamenu matica?Od koga da kupim matice?Jel ima neko proveren za koga znas?


Nema tu neke posebne dileme, kada bi bilo dobro da zamenis maticu. Ona se menje onada kada mozes sto pre da je nabavis, a to je od kraja maja pa nadalje. U Srbiji imas dosta mesta na kojima bi mogla da nabavis matice, samo nemoj da se ljutis na mene, ja zaboravio odakle si, pa da mogu da ti preporucim, najblizeg dobrog proizvodjaca kojeg ja poznajem.

Gandalf ::@goustP.S.Napravila sam propolis kapi po receptu koji si mi dao i super su ispale.

Drago mi je da si me poslusala.

Iz Vladicinog Hana sam.Valjda znas gde je to?!

Naravno da znam, to je blizu Gadzinog Hana, zar ne??? Salim se svakako. Na krajnjem jugu Srbije zaista nemam nikog za koga bih ja mogao da garantujem za kvalitet. Hajde ostavi mi dan dva da proverim koje bi bilo najbolje resenje za tebe. Ako bi odlucila da kupis matice, reci mi koliko komada bi uzela. Mozda bi ipak zemunski institut tu bio najbolje resenje bez obzirana udaljenost od Vladicinog Hana. Danas posta stize za dan na odrediste.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1356 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 11 sakrivenih i 1309 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, amaterSRB, Andrija357, Asparagus, bladesu, BORUTUS, debeli, Dimitrise93, Dorcolac, draganl, dushan, Georgius, hyla, jackreacher011011, Karla, kihot, kovinacc, kuntalo, kybonacci, Leonov, Lieutenant, Mi lao shu, MikeHammer, milenko crazy north, milos.cbr, MilosKop, nemkea71, nextyamb, procesor, royst33, srbijaiznadsvega, Stanlio, stegonosa, Trpe Grozni, vasa.93, W123