Život pčela

14

Život pčela

dejaboss ::...
Da li bi trebalo prihranjivati?
Kako ga prihranjivati?
Kakvu hranilicu da napravim, jer je leto na trmci veoma usko ( 10x1,5cm)? Ukoliko znate nesto o tzv. Belim Pcelama (dali bi to bio eventualno roj iz ove trmke).
Da li bih trebao ocekivati jos rojeva iz istog drustva i odprilike kada (vec sam rekao da sam rasturio spremljene maticnjake ali tada nisam primetio mladu maticu-e)?
Bagrem je tek sada poceo polako da cveta, medjutim, po svemu sudeci od njega nece biti neke koristi zbog vremenskih prilika.
Pozdrav svima.


Nema potrebe da ga prihranjujes, posto je bagrem tek poceo kod vas da cveta. U Trmki je malo komplikovano bezbedno prihranjivati pcele, mozda neka posuda ispod platare i samo kolicina koju mogu pcele da prerade za noc, a samo davanje uvece, po zavrsenom letenju pcela, ili mozda da im das pogacu?

Raj sto izadje iz trmke sa treba da je parojak, a kada naselis parojak i iz njeg da ize roj e, onda bi trebalo da su to bele pcele. Joooj, zaspacu, nastavicu sutra pricu o belim pcelama.

Bele pcele nisu nikakve posebne pcele, iste su one boje kao i sve ostale. Njihovo ime ima iskljucivu simboliku vezanu za vrednocu i cistocu i uspesnost domacina. Ne kaze se dzabe "Da Bog da imao belih pcela" nekome kome zelimo uspesnost u zivotu. E sad, davno sam citao koji je roj po redu Bele pcele, ali cini mi se da ide prvenac, drugenac, trecenac, parojak pa bele pcele, ili drugacije od rojevog roja roj. Trmka je kosnica vrlo male fixne zapremine, pa se lako iz nje moze ocekivati mozda ne samo jedan, nego vise rojeva. Pitanje je koliko su ti rojevi zapravo rojevi, pri tome mislim na kolicinu pcela.

Definitivan statisticki izvestaj o proizvodnji matica (ne racunam gresku nesrusenog prinudnog maticnjaka):

-presadjeno 156 larvi uspelo 137 maticnjaka = 87,8%
-ubaceno u nove rojeve 100+2 (dva nisu primljena pa sam ih ponovo dodao) maticnjaka izlezeno 98+2 matica = 98% (ostatak, 37 komada, sam podelio prijateljima)
-od 100 neoparenih matica, oparilo se i pronelo 91 i za sad su sve matice -dobile visoke ocene po kvalitetu i kvantitetu polozenog legla


Zavisno od polazne osnove za izracunavanje, procenat je sledeci

Presadjeno larvi 156 -> pronelo matica u mojim kosnicama 91 = 56%
Presadjeni maticnjaci 102 -> pronelo matica u mojim kosnicama 91 = 89,2%.

Sve u svemu uzevsi pokazatelje iz ranijih godina, ova godina je bila prilicno uspesna po pitanju proizvodnje matica.


Jos nesto, ako ima zainteresovanih, prodajem rojeve na 10 LR ramova za novu LR kosnicu. Ako ima zainteresovanih, mozete se javiti ovde ili na pp, il emailom.

Ja sam pocetnik u ovom poslu (pcelarenju). A stari narod je rekao da pcele dobro idu ako se jedna kosnica kupi, jedna dobije na poklon i jedna ukrade (sto ja ne zelim). Sto ja smatam da nije tacno da se sve zasniva na znanju, ali bi mi dobro dosao jedan poklon u vidu paketnog roja >

@ fico

Gde zivis ti? Ako "ulovim" negde roj, poslacu ti ga. Meni je dosta komplikovano da saljem paketni roj, posto nemam odgovarajucu ambalazu za njega a i nesto nisam siguran u seosku postu da ce ga primiti. Ako si negde u blizini mene, lako cemo se onda dogovoriti. Imam jos par rojeva "obavezu" prijateljima da dam, pa ako bude bilo dacu i tebi, a ne bi bilo lose ni da ispostujes prvo pravilo, pa i da ti prodam neki roj.

Ja sam iz Uzica! a pcele su mi na Zlatiboru . Moze i da kupim koji.

@ fico

suvise je komplikovana procedura slanja. Mozes po poklon i za kupovinu doci do mene kad god hoces., ili kako se vec organizujes.


Nocna mora svakog pcelara



On dolazi, a ja mu nista ne mogu.



On pravi stetu, a ja mu nista ne mogu.



Unistava trud, a ja mu nista ne mogu



Potvrdjuje ili sto bi rekli overava, a ja mu nista ne mogu.



On odlazi, a ja mu nista ne mogu.


Na zalost, svake godine, ova bezobzirna scena unistavanja se ponavlja. Da li je ovo put u buducnost, i EU? Jako sam ogorcen, suncokret je taman poceo da se otvara, da su samo sacekali koji dan, sve bi bilo bez, ili sa mnogo manje stete. Ovako, gorak ukus u ustima, po pcelarima je najlakse udarati, njih nema ko da stiti.

U svakom kraju imamo ovakvih i slicnih problema oko prskanja i zaprasivanja!

Da se malo vratim na "moj" metod pcelarenja. Naime, kako sad situacija stoji, suncokretova pasa ce podbaciti. Zbog toga sam kao alternativni izvor prihoda odabrao ove godine prodaju rojeva, kojih sam proizveo oko 80.

Ovo na slikama bih nazvao "Pravac Kragujevac". 28 ovogodisnjih rojeva spremljeno za put, ceka svog novog vlasnika da ih preuzme i nosi u novi dom, prelepu Sumadiju.



Sta je to sa suncokretom,jesu li u pitanju sorte,hibridi ili sta vec,uglavnom ne medi.Od nekada najbolje pase dosli smo u situaciju da pcele ni za sebe ne sakupe dovoljno a kamoli za vrcanje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 771 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 728 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, aleksmajstor, amaterSRB, babaroga, Bane san, bojank, crnitrn, dekan.m, Denaya, FOX, hooraay, ikan, Joja, Karla, kybonacci, laurusri, Lieutenant, mercedesamg, milenko crazy north, milutin134, mkorem, mnn2, Ne doznajem se u oružje, pacika, panonski mornar, procesor, raketaš, Sirius, SR-3m, Srle993, Steeeefan, Tandrkalo, vathra, zeo, Zimbabwe, šumar bk2, Čivi