Lična i društvena odgovornost

5

Lična i društvena odgovornost

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1439

О тој дистанци пишем где стигнем јер и треба понављати.
Не знам како људи не могу да се удубе бар на минут и схвате да није иста ствар. И да не сме да их буде брига да ли је овако или онако речено. -Прогарамирају- се, да угрубо тако кажем, на тако нешто.

На улицама се увелико може приметити да расположење варира и често иде из крајности у крајност.

Ај да споменем пример како се нешто уреже у мозак кад је дете мало. Патрик лик из Сунђер Боба, који је један глупсон, за себе је у току цртаног-за одрасле понављао: Ја сам губитник...
Језиво је кад то чујете од детета од три године да за себе каже- ја сам губитник, а онда схватите, пошто од родитеља и баба и деда и осталих, није могао да чује, да је то чуо од лика из цртаног и себе подеси да се тако рецимо осећа целог живота, борба је била то избацити аргументовано детету из главе. Тај цртани никад није имао цензуру, нити пише да је за плус 12 годиниа или већ. О чему причамо, а да ником није пало на памет да сагледа мало детаљније суштину.
Или Наруто. Наруто је позитиван лик, цртани је више философски, шта више за тинејџере и одрасле, Наруто покушава да у себи побеђује демона деветорепу лисицу односно да га држи у миру. А независно од тога, на свесци у то време појављује се насловна страна на свесци на широке и уске линије за прваке лик Нарута и наслов - Ослободи демона у себи!? Зна се да је демон увек био симбол неког зла. Кроз симболику се то једино и може тумачити.
Загубих ту насловну страну, или оде у стари папир, нажалост. То су ствари за неповеровати па и ако су случајно такве.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1439

Да пребацим цитат овде да не буде офф на другој теми.


Citat:Ови у Србијагасу ни у Емиратима,не би имали толике плате.И то уназад ихахај година.Нравно државних пара.Тај директор прима 2(ДВА) милиона динара месечно(Не знам ,чиме ли је задужио,кад је иста фирма вечити губиташ)...Ееееј ,аман људи моји,то је 60 минималаца које би отклонило неспокојство исто толико самих душа,који немају парче леба.
А где су ту заменици,секретари,заменици заменика и остали???Дневнице???И остале злоупотребе(То је у ствари криминал)???А колико чујем,има више таквих фирми,везани за пројекат "Турски ток".Сабери све,па види.Решило би се питање сиромаштва очас посла.

https://www.mycity.rs/Humanost/Sve-ce-to-narod-pozlatiti_2.html#p1940732

Ми немамо више домаћу индустрију и пољопривреду ко некад...
Превише има оних који не стварају капитал, а које требе нахранити. Па долази до тога да онај који неког храни нпр. пекар у пекарској индустрији који ради и ноћу, има десет пута мању плату од неког ко ради нпр. у некој администрацији.
Није логично.
Или се измишљају нека занимања јер се неко мора негде запослити. Имамо билион агенција, центара, организација, ових оних, нико не ствара капитал а углавном само причају бар да нешто раде, до сад би се видело да се ради нешто зар не?

Превише је разлика између плата и пензија.
Наравно нико живи не би добровољно пристао да му се плата смањи а неком повећа.
Онда имамо да неко сам живи и не зна шта ће са стотинама хиљада а неко као породица нпр. са троје деце или двоје живи-преживљава са једна 70000 хиљада где често жена и не ради. Ал кога брига, ретки су ти.
Кад су кризе, треба направити аритметичку средину кад су зараде у питању и приближно да су исте.
Тада би се и просечна плата и пензија екстремно повећале.
Просек није исто што и реално стање.
Тако не сме да се рачуна.
Јер најчешћа минимална плата је око 30000 и мање а пензије око од око 20000 има и мањих ихај.
Него се треба заинтересовати.
Више нема ни средњег слоја скоро, изумрео ко диносаурси.

За оно решење око становништва кој захтевају интервенцију од стране државе је заиста једноставно.
Само размишљањем, објективним и практичним, и праведним може се доћи до исто таквог и брзог решења за исти проблем. Нема философије а ни памети не треба нешто, само социјалне ителигенције минималне.

Има једна књига од Уелбека-Покоравање- где је скоро неприметно дата идеја како да се спаси систем /дешава се у будућност сад већ, већ следеће године/ у Француској која пропада као и цела Европа, идеја како да се спаси породица, наталитет, егзистенција, је да се плате-примања уједначе, а уведе диплома и после основне школе како би се створи услови за развој пољоприреде, и занатства и малих породичних производњи како би се земља спасила из кризе. Има логике па иако је из пера једног несвакидашшњег писца...offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1439

Још само ово док не прснем ко мушмула, врх лудила за једно пре подне..

Наслов из новина, као пример за ширење немира, панике, аритмија, тахикардија, хуипертензиjа, хипергликемије, депресије, суицида итд. итд.

Citat:UŽIVO Ovo mora da nas zabrine: Vanredno je, umiru i mladi. "Traje strašna bitka za živote"

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020.....id=1765870

А јуче су истом том вирусу великим насловом честатили први рођендан:

Citat:"Srećan rođendan", proširio si se, zarazio 55 miliona i ubio 1.300.000

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020.....id=1765222

GUZ - Glavom U Zid

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12605
 • Gde živiš: Z-moon

Ludilo novinarstva u jurnjavi za klikovima ...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1065
 • Gde živiš: Karlmarksland

Дете, које иначе похађа наставу на даљину учило je биологију и када је отишло на понуђену адресу позвало ме је у помоћ, јер му је сајт, како је рекао, изгледао помало чудно. Проверила сам да ли је укуцао исправну адресу, али на екрану су се појавиле препоруке о порађању код куће, позиви да се научи хебрејски језик, похађа школа гусли… Погледала сам и предавања која су понуђена и ни она нису имала много везе ни са науком, ни са биологијом, већ са Мирољубом Петровићем кога знамо из медија по низу контроверзи – говори за „Политику” Б. П. мама једног седмака.

http://www.politika.rs/scc/clanak/466893/Kako-je-M.....jn-nastavu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1065
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::Juče je bio međunarodni Dan borbe protiv siromaštva
https://ljudskaprava.gov.rs/sh/press/vesti/danas-s.....siromastva

- Poljoprivredna penzija je ispod 15000. Poljoprivrednik zaslužuje poštovanje, ne samo kad je penzija u pitanju već i kad su druge beneficije oko nabavke semena, goriva, zadruge, đubiva itd, jer poljoprivrednik pošteno radi svoj posao koji je u milosti i nemilosti i vremenskih prilika, to što ima nešto da proizvede za sopstvene potrebe ne znači da penzija treba da mu bude 13000. Twisted Evil

- Ima i običnih penzija i invalidskih koje su oko 15000, to je valjda taj minimum.
Međutim kad penzioner živi sam sa toliko primanja, da li on može u gradu da izdrži sa tim novcem ako je potrošačka korpa preko 30000 a gde su plus računi, ili su penzioneri kategorija koja nema nešto puno potreba?

To neminovno dovodi do siromaštva, beznađa, i suicida.


Статистика ПИО фонда потврђује да је просечна пензија у Србији исплаћена у октобру,за 1,7 милиона пензионера,износила 27.764 динара, док је на почетку године била 27.754 динара. Истовремено, има и оних који месечно примају:
до 10.000 динара, таквих је 103.598
до 15.000 динара пензију прима 223.055
од 100.000 и више прима 4.194

http://www.politika.rs/scc/clanak/466989/Drzava-tr.....penzionere

У целој причи је најгоре,што једна З.Брунцлик добила ону државну пензију(заборавих како се зове),за заслужне грађане GUZ - Glavom U Zid ,која износи више од 100 хиљада динара.А нама преко 300-400 хиљаде најстаријих,који су поштено радили, нема за хлеб.А ова подрепна мува,тадашње владајуће гарнитуре не заслужује ни ових 10 хиљада.Ма није ми јасно,како је није срамота.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1439

Da sad ne računam, al polovina penzionera i radnih ljudi, kad se sve uzme sabere, i promućka-
Prosečno ima manje od 30000 platu i penziju manje od 20000 to je većina koja živi od toliko primanja, za ove koji rade najviše je onih do 30000. U Beogradu je uvek nešto veća zarada, u drugim krajevima Srbije je manja.

To više nije ni srednji sloj. Onda se čovek pita, po ko zna koji put, kako da oformi porodicu i da ona bude sigurna i srećna bez obzira što uvek pričamo da nije sve u novcu.

Doduše ima onih koji ne moraju da rade a imaju novca, od drugog iizvora, bogati su, nasledstvo, ili imaju svoj biznis neki isl. oni mogu da sami uplaćuju penziono, minimum je 5000 za tu minimalnu crkavicu, a maksimum to ne znam.

A u to ne ulaze oni koji nisu ni prijavljeni, koliko tek njih ima koji rade na crno.

I za to je jednostavno rešenje.

Da bi rad na crno sprečili. Trebalo bi sve da ide, isključivo preko Nacionalne službe. Posao ne može da se dobije ako ne ide preko državne institucije-ako budući zaposleni nema radnu knjižicu ili da bude modernije - karticu da je na birou.

Potražnja za nekom radnom snagom može biti samo preko nacionalne službe i regularno /ne veze, nepotiziam, stranka,/ eventualno preporuka-u pisanoj formi od strane bivšeg poslodavca ili škole.

Za one koji rade sa ljudima i decom, obavezan test socijalne inteligencije koji se isto obavlja na kraju školovanja.

Znači samo onaj koji ne može po nekom osnovu da radi, , ili onaj ne želi i ne mora da radi, jer ima neka druga sredstva prihoda ne mora da se vodi preko službe, i za to mora da ima odgovarajući dokument.

Svi ostali moraju. Čim završe školu ili fakultet, doktorat itd i hoće da rade.


DA bi svi radili svoj posao isto je lako rešenje:

Broj koji odu u penziju nadoknađuje se brojem na birou koji mogu biti razvrstani na to mesto.

Škole su povezane i fakulteti sa Nacionanim službama, tako što će biti predviđeno u dogledno vreme, verovatno mogu da se naprave programi koji bi to mogli da iskalkulišu, broj onih koji završavaju određene škole vs broj slobodnih radnih mesta za to određeno zanimanje i određeno mesto.

Odstupanja u vezi zanimanja vs struka može biti samo u okviru struke. Tako bi svaka struka bila podmirena.

Ako su potrebne zanatlije, forsirati upise i promovisati za takve škole. Mnogi zanati imaju veze i sa umetničkim. Isl. Radnik ima pravo da konkuriše preko biroa za drugo radno mesto i menja firme il se zameni sa radnim mestom, sa nekim drugim ako mu tako odgovara.

Pri tom svima treba biti omogućeno, dok Nacionalna služba ne nađe posao, a kad je sve regulisano kako treba, onda to ide brzo, da mogu da odrade neki kurs šta ga zanima.
Što se toga tiče postojale su i postoje te opcije al je strašno teško ostvariti pravo ili dobiti ponudu za neki kurs ili prekvalifikaciju.

A nezaposleni da ne plaćaju bus plus koji je trentuno ko što spomenuh 1120 din 1 i 2 zona.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1065
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::
-Majke sa troje i više dece bi trebale da dobijaju neku vrstu porodične plate koja je prosečna na teritoriji Srbije plus za svako dete određena suma. Kao i ona sa manje dece koja je odlučila da joj osnovna profesija bude majka i domaćica.
-Udžbenici i knjige treba da budu povoljniji i sve za obrazovanje dece, i opremanje da bude dostupno.
-Deca pa sve do studenata ne treba da plaćaju


Ево ти типичан пример неодговорности државних мастиљара.Мада мислим у себи,разлог је,чим нема ИМТ(има ли ту мене),нема ни интересовања,да се нешто уради за децу.

Да је Битојевац код Пожеге старачка средина, па и да разумеш зашто овај део Месне заједнице Расна нема дечје игралиште. И да у овом насељу које напола дели магистрала не постоји простор за спортски терен и забаву најмлађих, и то некако да разумеш. Али није ни до једног ни до другог.Милина видети толику децу у Битојевцу. Необично за српске прилике, али овде у пречнику од 300 метара расте око 50 дечака и девојчица који, осим у двориштима својих кућа, немају где да се играју.

Него је до, рећи ће мештани Битојевца, који једни сматрају за заселак Расне, а други за предграђе Пожеге од које је раздваја три километра према Ужицу, незаинтересованости и лењости државних мастиљара. А њима ни безмало годину дана није довољно да лупе печат на папир који би са правне стране решио проблем изградње игралишта и после кога би све било лакше.

https://www.blic.rs/vesti/srbija/selo-s-najvise-de.....ce/t0nrzkz

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12605
 • Gde živiš: Z-moon

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1439

У вези задња два поста
Данас је таман се надовезало - Светски дан детета.

Оно што је феноменално а купих и читах свој деци и нешто што је вечно што и одрасли могу да читају, а да није нека НВО, ЕУ и остале трице и кучине већ наш домаћи свеобухватни буквар о правима ал и обавезама детета а и родитеља, да не ширим причу је:

Буквар дечијих права од Љубивоја Ршумовића
https://miljakg.wordpress.com/2009/03/12/%D0%B1%D1.....%B2%D0%B8/

У вези лечења деце. Оно што је страшно, а да ме неко не схвати погрешно. Ако хоћете да помогнете том и том детету пошаљите на тај и тај број смс, ако хоћете да помогнете том и том детету пошањите смс на овај број итд. Како да нормалан човек пошаље на један смс а да не пошаље на други или трећи смс. То би била грижа савести...
Сви смс, и уплате треба да иду у заједнички фонд. Не знам како направити приоритет међу децом осим у степену болести и хитноћи неке интервенције. А то је ужасна одлука.

И наравно да постоји посебан буџет државе у те сврхе плус ти разни приватни хуманитарни. Да се тај процес убрза максимално могуће.


Што се тиче игралишта. И сами мештани су неодговорни. Ваљда има неко ко ради као тесар, варилац итд.

И сами се мештани договоре да направе игралиште, са свим елементима за игру.
Друштвено смо неодговорни и себични.
А ево ближи се Нова година, без снега, преко ноћи може да осване игралиште у тој и било којој општини све заједно са џиновском украсном машном као на поклону.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 413 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 405 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: doloress, ivanstar, kamenovic.new, nadjas_515, Sale.S, Sirius, ucenik32