Lična i društvena odgovornost

8

Lična i društvena odgovornost

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17397
 • Gde živiš: I ja se pitam...

natrix ::E da je samo Vojislav Ilić bio dalekovid, već ima njih mnogo koji su bili, dalekoviti, računajući da su upozorili i na opasnost zvanu EU.

Citat:''Право је инструмент принуде у рукама државе, односно власти''.


DA, a
nezavisno u odnosu na ovo što se dešava, sva ruska salata od ponašanja, u vezi virusa,

i danas jeste -pravo- instrument prinude, jer se vidi iz raznih primera iz života,
a sa druge strane postoji i nelogičnost i to debela između svega što sam pojam države i vlasti nosi kao odličje danas..

Samo uzajamno poštovanje na relaciji država i građanin je ključno za opstanak države i sigurnost i opstanak njenih građana.


У томе и јесте суштина. Народ више овој екипи не верује и то је то. Сад се неке ствари раде и из ината , на своју штету. Наравно, то и јесте особина ината, али није добро ни за кога.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

Sirius ::
У томе и јесте суштина. Народ више овој екипи не верује и то је то. Сад се неке ствари раде и из ината , на своју штету. Наравно, то и јесте особина ината, али није добро ни за кога.


Коме и веровати,кад се на пример, најугледнији и најбољи научници из свих области наука и уметности,понашају као представници месних заједница?! Поверење се стиче дуго, а губи лако.

Са једне друге теме:
natrix ::
Citat:Тржиште школских књига је изван државне контроле, што је неприхватљиво за било коју правно уређену, слободну и независну државу, сматрају у Српској академији наука и уметности.

https://www.mycity.rs/Kultura-i-umetnost/Subverzija-u-kulturi_11.html

А данас читам ово:
Citat:После осам месеци од избијања епидемије ковида 19 у Србији, из Српске академије наука и уметности стигла је подршка мерама државе у борби против ове пошасти. Али, није то скупна подршка, већ појединачна. На примедбу новинарке „Политике” Д. Давидов Кесар „да САНУ није изашла с неким конкретним предлозима и смерницама за борбу против ковида 19”, академик Љубиша Ракић, иначе лекар, рекао је да „САНУ је изашла и рекла да подржава мере државе”. Остали смо ускраћени за то где је то САНУ изашла и коме је то САНУ и шта рекла.
Ево целог текста.
http://www.politika.rs/scc/clanak/467891/Pogledi/A-od-SANU-samo-podrska

Они сматрају...дају подршку...препостављају...
Да ли су они свесни,коју тежину носе,као чланови САНУ-а? Њихови унутрашњи сукоби,обичног човека не занима.Некад је постојао висок степен поверења у ову институцију!
Њихова дужност није само да бране аутономију науке и уметности,већ и гласно противљење штетним и накарадним одлукама,чије су последице далекосежне.Али треба имати храбрости и ревности.Неће и не желе.Осећања спремности на жртву и на одрицање,је њима страно.
"Част власти и послушност,па и накриво насађеној власти" -Тако је говорио Заратрустаoffline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1524

Genijalno je kad se sve može tako sklapati iz više uglova kao puzla, i oformiti realna i objektivna slika, al bi bilo bolje da se može nadovezati u pozitivnom smislu...no;

Apropo nekoliko prethodnih postova tekst iz -Politike,
koji vredi pročitati ceo, koji je takođe sažeo sve o čemu, ovde, govorimo u jednu celinu:


Ивана Хаџи-Поповић, писац и преводилац

Citat:– Ова „нова нормалност”, појам који је преко ноћи освојио читаву планету, могла би бити један од тих чинова. Путем страха од смрти који изазива вирус он дубоко задире и у наше несвесно које је, по великом швајцарском психијатру К. Г. Јунгу, и наш прави господар.
Као да више нисмо лица већ само маске у пољуљаној, шизофреној атмосфери збуњујућих упутстава када све зависи од добрих политичких одлука.
Показује се да је већина људи роб сопствених слабости и сопственог незнања и да инстинктивно тежи да се у масу утопи не би ли се тог терета ослободила.

Промена у психама, у духовности, у мишљењу, моралу, језику већ се дешава, агресивност се повећава као и нихилизам заснован на манипулацији.

Здравље је свуда постало политичка ствар, а политика је и пре короне свуда мање или више упала у зону сумрака. Корона је то само оголила и сад је више него очигледно да смо сви на планети постали робови бесмртне орвеловске државе.

Када је реч о томе како се све ово одразило на њен професионални живот, Ивана Хаџи-Поповић одлучно тврди да „иако је свет постао сувише драматично место, литерарне игре још имају смисла, или га имају управо из тог разлога”. Као и јога, медитација, излет у природу… Често ових дана помисли на „великог мудраца Иву Андрића и на то како је он преживео Други светски рат у улици Призренској број 9”. Дели ли осећање многих да је у овој ситуацији култура најгоре прошла?

– Сценарио дигитализованог, виртуелног света с вирусом корона постао је неизбежан, незаобилазан и често једино могућ, али у том свету навике и ритуали блискости лако се губе. Није исто слушати музику сам у соби или ићи на концерт, гледати слику великог мајстора на екрану или пред њом осетити неисказиве вибрације, присуствовати представи у позоришту или филмској пројекцији у биоскопу уз емоције које то побуђује.
Мислим да су у овој кризи књиге најбоље прошле, њих можеш да понесеш кући. И опет бих поменула Ничеа, за кога је култура била наслеђена племенитост света и начин на који се ствара човек. Физичке и све друге баријере међу људима у супротности су са спајањем које је у природи ствари – каже наша саговорница.-


http://www.politika.rs/scc/clanak/468148/Zloupotre.....kao-ranije

I još jedna dalekovidost, koje se niko nije setio,
i obrazac istog ponašanja kao i u romanu...

Citat:Али француски нобеловац Албер Ками све је то већ средином прошлог века описао у роману „Куга”.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17397
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Да. Ками. И не само он. Много паметних људи писало је о човеколиким зверима којима је све мало. Да ли је ико од њих свестан да ће нас Земљина кугла отрести са себе и почети испочетка?

offline
 • Pridružio: 22 Avg 2011
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Rossiя

Када су на Нирмбершком процесу питали Хермана Геринга, како су успели да изманипулишу цео немачки народ, он им је одговорио:
-Просто. Дајте народу страх и можете радити шта вам је воља!

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

Имамо ли српску националну филозофију?

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1524

LOL
Što se tiče filosofije, ovde, zvanično filosofi ne postoje, to je zanimanje -besmisleno-, a oni koji filosofiraju su oni od kojih boli glava najčešće, zgubidani-trla baba lan da joj prođe dan, neradnici, čudaci itd.

Inače ima intelektualaca koji su skloni filosofiji, a raznih su zanimanja, pa računamo tu i one koji su se bavili ili se bave psihologijom pa i religijom, medicinom isl.

Uglavnom to je zbog toga što onaj drugi, kao sagornik, često se ne udubljuje u suštinu, ili neće ili ne zna, ili beži od odgovornosti, jer kad se čovek u nešto udubi, i pokuša da shvati, to je proces hvatanja uzročno posledičnih niti kao kad se štrika džemper...

Što se tiče knjiga ako na to misliš, retko se knjige iz filosofije uzimaju u ruke, malo je onih kojih ta oblast zanima i u istoj uživaju,
ako misliš baš na tu knjigu o toj temi i knjizi baš Srpska nacionalna filosofija postoje oprečna mišljenja...


Jedna šala na tu temu, al o kojoj se može razmišljati, svak za sebe može zaključiti:
U kratkom stripu, Rodenov -Mislilac - nije simbol filosofije i intelektualnosti.
Možda pre države-predsednika, ili porodičnog- u smislu kad dete nešto hoće da kaže a neko od starijih ga poklopi, onda to postane mehanizam koji se ponavlja...
Mislim da je ovaj mini strip genijalan...
Mr. Green

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17397
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Када у Србији хоће да те ућуткају (наравно, они који мисле да имају ту моћ), онда се користи синтагма ''Не философирај!''. За највиши облик коришћења људског ума ми смо нашли најпогрешније значење.

ПС
И кад смо већ код тога, ретко ћете наћи Србина да философију не зове правим именом (љубав према мудрости) са словом с , већ сместа изговори - филозофија.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1282
 • Gde živiš: Karlmarksland

Sirius ::...ретко ћете наћи Србина да философију не зове правим именом (љубав према мудрости) са словом с , већ сместа изговори - филозофија...
Embarassed Embarassed Embarassed

natrix :: ....ili beži od odgovornosti, jer kad se čovek u nešto udubi, i pokuša da shvati, to je proces hvatanja uzročno posledičnih niti kao kad se štrika džemper...Покрети настају као реакција према лошем материјалном стању и културним посрнућем друштва.Где су бунтовни маргиналци,предводници простодушног српског човека?Где је елита српске мисли,која мора да води поход?
Зато сам и питао,имамо ли националну философију.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1524

Citat:Покрети настају као реакција према лошем материјалном стању и културним посрнућем друштва.Где су бунтовни маргиналци,предводници простодушног српског човека?Где је елита српске мисли,која мора да води поход?
Зато сам и питао,имамо ли националну философију.


Po meni je idealni film kad je ta tema u pitanju, V for Vendeta.

I ono što je već rečeno, odsustvo solidarnosti, letargija, samoživost, što se još više produbljuje nametnutom socijalnom distancom, strah- od gubitka i onoga što neko ima, posao, i osnove egzistencije. Decenijama unazad rađeno je na razne načine na otuđenju bilo koja zajednica da je u pitanju...
I još, očito treba da se još potone i dotakne dno. U ranijim vekovima i decenijama je to, revolucionarno uspevalo, danas teže uspeva.
I to svaki revolucionarni čin- pri tom apsolutno me nislim da je revolucionarni čin uvek vezan za destrukciju neku rat već, suštinsku revoluciju, biva ugušen vrlo brzo..?!

Ne davii se onaj ko potone već onaj ko ne ispliva na površinu, a kad će ne znamo još uvek...Jbg.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 809 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 6 sakrivenih i 756 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., caesar, Cirkon, darkangel, djo97, dolinalima, dragon986, DucicM, Dzoni90, HrcAk47, indja, jaeger, Kibice, Konda, kovinacc, KRCO95, ljubo70, MB120mm, mercedesamg, mikrimaus, Milan A. Nikolic, miljannis, MoonMan, nadjas_515, Nebo_M, ostoja, pacika, raketaš, repac, RJ, S-lash, shone34, sombrero, stalker, suton, TetkaPersa, Toni, uhogrlonos, vathra, VES 11119, VJ, Vlad000, voja64, Vzor50, Yellow Pinky, zexoni