Sudbina, šta je sve, a šta nije, postoji li...?

8

Sudbina, šta je sve, a šta nije, postoji li...?

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2125
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Fil ::Karakter čoveka je njegova sudbina.
Heraklit

Primer koji sam dala, a koji je iz mog privatnog života je prava slučajnost.
Možeš li da mi objasniš kako je moj karakter uticao da se nađem u pravom trenutku na pogrešnom mestu?
Ovde imaš par informacija o meni:
-Nikada nisam imala neke suicidne namere, nisam u tom fazonu, spadam u vedre i pozitivne osobe
-Nikada nisam imala strah od vožnje pa sam strahom privukla tamo neki udes....
-Nije mi bila namera da uradim ništa preko reda, pa čak ni da me usluži prodavačica pre ostalih iako to nikada nije radila kada sam ja u pitanju....

Možda je njegov karakter, tog vozača koji je prešao na moju stranu bio takav da je sam izazvao neku nesreću (opet okolnost) ali zašto sam ja baš bila deo toga?

Najlakše je neobjašnjive stvari objasniti filozofskim citatima, i kao tu smo sve rekli. Nismo rekli ništa, samo smo sebi olakšali da smo kao imali neki odgovor.

E pa Fil, red je i ti malo da se ''raspišeš''. Dobro si se olenjio.... LaughingRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1073

Citat:Sudbina to je obično delanje, i ono što se objektivno odigralo sticajem svih ukupnih okolnosti, i to se zove ustvari sudbina..


Citat:Karakter čoveka je njegova sudbina.
Heraklit


Citat:Možemo da kažemo da je čovek funkcija koja zavisi od pet promenljivih (pet čula). To bi značilo da ono što ta funkcija da kao rešenje (naše odluke) zavisi od dve stvari, od same funkcije (naših karakteristika) i od promenljivih (onoga što registrujemo čulima). Naše karakteristike zavise od genetike i samog odrastanja i razvijanja a informacije koje registrujemo zavise od naše okoline. U prevodu, obe stvari zavise od dešavanja u prošlosti, samim tim i naše odluke zavise od dešavanja u prošlosti.
Drago mi je da je da je potforum filosofija živnuo al sticajem okolnosti-sudbine Mr. Green .
Da nije bilo filosofiranja na temi o fizici, ne bi bilo off-a, a da nije bilo off-a ne bi se stvorila ideja o ovoj temi o sudbini....

Mislim da je tema o sudbini slojevita, i šta god da se kaže ili promišlja nije dorečeno.
U sudbinu ili već sled događaja mešaju se i vreme, i način kako je čovek odrastastao, i njegovo obrazovanje i stavovi, i ono što ima ideju da odradi i što je odradio ili nije i što mu se desilo ili nije u sadašnjem trenutku..
Ne može se, očigledno shvatiti ta tematika ni bez egzaktinih nauka ni bez filosofije. Što se tiče religije i religija ima svoj stav o istoj..

Sad dešavanje može biti na ličnom nivou, dešava se nama, al u različitom smislu..

Jedan je kad recimo nešto uradimo ili kažemo ili ne, pa se posle kajemo...A ne postoji način kako da to ispravimo nazad se ne možemo vratiti. Ono što možemo da naučimo iz toga je da se ne ponovimo u sličnoj situaciji sa istom osobom ili nekom drugom. To bi zavisilo od našeg karaktera između ostalog.
To isto važi i za izbor našeg puta kad je u pitanju obrazovanje ili bavljenje nekim poslom doduše i na to utiče splet okolnosti i izbora...

Drugo je dešavanje koje je opisala Saga, u datom primeru tiče se udesa...
Splet okolnosti koji je doveo da do njega dođe, a razlika između onoga što je obavljala kao ritual svako jutro i tog jutra su bili presudni nekoliko minuta.
E sad da li bi se isto to desilo da nije bilo razlike ta tri minuta ili ne bi to sa ove tačke gledišta ne možemo da sa sigurnošću tvrdimo, to važi za bilo kakav iznenadan događaj.

Faktor iznenađenja /pozitivan il negativan/ nekim slučajem postoji u životu.

Prošle godine je mislim da je spomenuto kroz medije, kako je čovek zakasnivši da se ukrca na avion, izbegao smrt jer se upravo taj avion neko vreme posle poletanja srušio. Kako to?
A da recimo nije imao neki instinkt ili predosećaj da će mu se nešto desiti pa stoga na taj način izbegao, nije ništa rekao o tome da je imao predosećaj samo da je zakasnio sticijem okolnosti na avion.

Koju ulogu ima instinkt ili predosećaj/što bi Žika rekao insekt Mr. Green / u nekim budućum događajima, ili neki -znak pokraj puta-. Ili koliko puta smo rekli sami sebi trebao sam da poslušam onaj unutarnji glas koji mi je govorio da nešto uradim ili ne uradim.

Karakter kao sudbina može da oblikuje čoveka tj njegovu sudbinu al samo u jednom sloju njegovog bitisanja, a to je kad je u pitanju društveni život, kako se ponaša kao drugima..Kao poslovno biće sudbinu mu određuje isto karakter al i opšte vaspitanje i obrazvanje, al to je samo jedan u sloju egzistencije koji može biti promenjljiv koliko je čovek svestan nekih stvari da ih treba i želi menjati i menja ih..Stoga i u tom slučaju je tok događaja ili sudbina promenjiva...

Ovo o čoveku definisanag matematički je genijalno...
Međutim meni je nejasno iz tog citiranog kako to sve zavisi od prošlosti, u redu je da ono što je iz prošlosti, porodičnog, okruženja, istorije utiče na nas, al zašto ne sadašnji trenutak već prošlost, ne donosimo sve odluke zasnovane na dešavanjima u prošlosti..Iako se može reći da je sada samo sada tren kad reagujemo a prošlost je gooomila sada koji su prošli...offline
 • Pridružio: 20 Mar 2011
 • Poruke: 1296
 • Gde živiš: Beograd

Napisano: 29 Jan 2020 10:23

mpman ::Postoje stvari koje ne zavise od faktora već su odista slučajnog karaktera. Ne možeš ti meni da kažeš da je tip prevario ženu zato što su bile takve okolnosti. Nisu, takav je bio njegov izbor. Posledice tog izbora svakako nisu slučajnog karaktera. Zatim, izbor da neko popije neku i sedne za volan, izbor da zbog lenjosti napusti posao ili dobije otkaz... To su sve lični izbori koji vuku određene, predvidive posledice.

Ja smatram da čovek zapravo nema nikakav izbor. Odnosno, smatram da imamo iluziju izbora. To što mi smatramo da je naš izbor, zapravo je produkt našeg mozga, a naš mozak radi na principu fizičkih i hemijskih reakcija koje se odvijaju na mikronivou. Te reakcije su zapravo posledica nekih prethodnih reakcija itd.

Kao što sam naveo u prethodnoj poruci, čovek je funkcija. Izuzetno složena, ali i dalje funkcija.

Dopuna: 29 Jan 2020 10:37

natrix ::Ovo o čoveku definisanag matematički je genijalno...
Međutim meni je nejasno iz tog citiranog kako to sve zavisi od prošlosti, u redu je da ono što je iz prošlosti, porodičnog, okruženja, istorije utiče na nas, al zašto ne sadašnji trenutak već prošlost, ne donosimo sve odluke zasnovane na dešavanjima u prošlosti..Iako se može reći da je sada samo sada tren kad reagujemo a prošlost je gooomila sada koji su prošli...


Kada kažem da naše odluke zavise od prošlosti, ne mislim na prošlost od pre par godina, dana, sati, minuta ili sekundi. Mislim bukvalno na tren pre sadašnjosti. A onda smatram da taj tren zavisi kompletno of prethodnog trena itd. I tako sukcesivno dolazimo do nastanka univerzuma. Hoću da kažem da su uzročno-posledični događaji toliko gusto naređani da ih se u jednoj sekundi desilo na hiljade.

Možda je lakše posmatrati svet na mikronivou. Tada imamo pogled na molekule, atome i ostale sitnije čestice. Te čestice se kreću i deluju na osnovu zakona fizike i njihovo delovanje je definisano. Kada sve to uveličamo, onda vidimo da svet funkcioniše ovako kako funkcioniše, ali baš zbog tih čestica koje funkcionišu tako kako funkcionišu.

Dopuna: 29 Jan 2020 10:40

Mi posmatramo čoveka kao celinu i ta celina je složena. Ali kada pomislimo da se taj čovek sastoji od dosta prostijih celina, pa njih razložimo na još prostije itd. dolazimo do jedne čestice za koju nam ne deluje neobično da je određena dešavanjima iz prošlosti, a čovek je zapravo samo suma tih čestica.

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10357

zola92 ::mpman ::Postoje stvari koje ne zavise od faktora već su odista slučajnog karaktera. Ne možeš ti meni da kažeš da je tip prevario ženu zato što su bile takve okolnosti. Nisu, takav je bio njegov izbor. Posledice tog izbora svakako nisu slučajnog karaktera. Zatim, izbor da neko popije neku i sedne za volan, izbor da zbog lenjosti napusti posao ili dobije otkaz... To su sve lični izbori koji vuku određene, predvidive posledice.

Ja smatram da čovek zapravo nema nikakav izbor. Odnosno, smatram da imamo iluziju izbora. To što mi smatramo da je naš izbor, zapravo je produkt našeg mozga, a naš mozak radi na principu fizičkih i hemijskih reakcija koje se odvijaju na mikronivou. Te reakcije su zapravo posledica nekih prethodnih reakcija itd.Zapravo... Varanje, laganje, vernost, dobrota... To su izbori. Imaš izbor. Na tebi je. U svim slučajevima kada znaš da si zgrešio možeš koliko god želiš da se vadiš na sudbinu i predodređenost. U tom slučaju, nemoj se čuditi ako ovaj drugi izabere da te gađa pikslom, a ne oklagijom.

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2011
 • Poruke: 1296
 • Gde živiš: Beograd

Napisano: 29 Jan 2020 17:28

mpman ::Zapravo... Varanje, laganje, vernost, dobrota... To su izbori. Imaš izbor. Na tebi je. U svim slučajevima kada znaš da si zgrešio možeš koliko god želiš da se vadiš na sudbinu i predodređenost. U tom slučaju, nemoj se čuditi ako ovaj drugi izabere da te gađa pikslom, a ne oklagijom.

Deluje mi kao da si stekao utisak da opravdavam loše ponašanje ljudi time što kažem da nisu imali izbora. Takođe razumem da moja teorija baca u vodu moralne osobine čoveka, nagradu i kaznu za svoja dela. Na kraju krajeva, da li bi iko od nas želeo da živi život ako zna da ne može da utiče na njega? Da li sad treba svi da izvršimo samoubistvo ili, u najboljem slučaju, da upadnemo u tešku depresiju?

Ali probaj da razmisliš o ovome što pričam. Probaj da nađeš rupu u mojoj logici, ja bih voleo da je nađeš, osećao bih se bolje. Ali ja je nisam našao, a i par kolega sa fakulteta sa kojima sam takođe razgovarao na ovu temu je nisu našli.

Dopuna: 29 Jan 2020 17:36

Naravno, moja teorija se zasniva na potpunom odsustvu religije i svih duhovnih stvari poput duše i sl. Ako veruješ u nešto od gore navedenih stvari, onda ne možemo da se razumemo.

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10357

zola92 ::Napisano: 29 Jan 2020 17:28

mpman ::Zapravo... Varanje, laganje, vernost, dobrota... To su izbori. Imaš izbor. Na tebi je. U svim slučajevima kada znaš da si zgrešio možeš koliko god želiš da se vadiš na sudbinu i predodređenost. U tom slučaju, nemoj se čuditi ako ovaj drugi izabere da te gađa pikslom, a ne oklagijom.

Deluje mi kao da si stekao utisak da opravdavam loše ponašanje ljudi time što kažem da nisu imali izbora. Takođe razumem da moja teorija baca u vodu moralne osobine čoveka, nagradu i kaznu za svoja dela. Na kraju krajeva, da li bi iko od nas želeo da živi život ako zna da ne može da utiče na njega? Da li sad treba svi da izvršimo samoubistvo ili, u najboljem slučaju, da upadnemo u tešku depresiju?

Ali probaj da razmisliš o ovome što pričam. Probaj da nađeš rupu u mojoj logici, ja bih voleo da je nađeš, osećao bih se bolje. Ali ja je nisam našao, a i par kolega sa fakulteta sa kojima sam takođe razgovarao na ovu temu je nisu našli.


Da, opravdavaš loše ponašanje i loše odluke. smešak Postojanje sudbine vidim kao izgovor za lične neuspehe.
Da je tako kao što ti govoriš, svi ljudi bi, poput računara, donosili logične odluke. Ali to nije tako. A, 'hemija u mozgu' je kod svih ljudi ista i elementi koji se nalaze u krvi su takođe svima manje-više isti.

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2011
 • Poruke: 1296
 • Gde živiš: Beograd

mpman ::Da je tako kao što ti govoriš, svi ljudi bi, poput računara, donosili logične odluke. Ali to nije tako. A, 'hemija u mozgu' je kod svih ljudi ista i elementi koji se nalaze u krvi su takođe svima manje-više isti.

Računari se međusobno razlikuju, neki imaju bolje performanse, neki lošije. Zašto onda misliš da svaki mozak ima isti potencijal? Čak se i softver na njima međusobno razlikuje. Zašto onda misliš da se ne bi razlikovala delovanja ljudi? I softveri imaju bagove u kodu. Zašto misliš da čovek ne može da ih ima?

Pored toga, ljudi odrastaju u različitim uslovima. Neki imaju bolje, neki lošije detinjstvo. Neki imaju bolje gene, neki lošije. Bezbroj faktora utiče na to kakvu će odluku doneti pojedinac u datoj situaciji.

Prosto je očigledno da su okolnosti u kojima si odrastao definisali tebe danas. Geni koje si nasledio od roditelja su definisali tebe danas. Vreme i mesto u kome si odrastao. Dokazi su svuda oko tebe da te je prošlost oblikovana u osobu kakva si sada, ali ne samo tvoja prošlost, već i prošlost tvojih roditelja, njihovih roditelja itd.

Da je neki drugi čovek odrastao u potpuno istim okolnostima kao ti, ne bi bio danas isti kao ti jer je dovoljna i najmanja razlika da postoji među vama na startu života koja će sukcesivno dovesti do potpuno drugačijeg sklopa.

Prosto, pored svega što sam naveo, ne vidim prostora za slobodnu volju.

Ako ja sada poželim da popijem času piva, da li je to moja slobodna volja ili je ta odluka posledica mnoštva procesa koji se dešavaju u mom telu gde je posledica svih tih procesa rođenje ideje da mi se pije pivo?

Kada si upisao određeni fakultet, misliš da je to bio tvoj izbor, a da ta odluka nije posledica bezbroj situacija kroz koje si prošao tokom svog života?

Čak i za neke najbanalnije situacije, kao što su biranje broja između 1 i 100 postoji tačno određen razlog zašto si izabrao baš taj i taj broj.

Ukratko rečeno, nema slučajnosti, sve se dešava sa razlogom, i taj razlog ima svoj razlog itd. Poenta je jasna.

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2125
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Ponekad se dete rodi sa hendikepom koji lekari ne mogu da povežu sa gentskim faktorom. Prosto, rodi se bolesno. Utvrde se faktori koji su doveli do bolesti, mora se naučno objasniti razlog, ali vrlo često saznanje razloga ne olakšava čoveku situaciju koja se desila. Često mu to obrazloženje ne znači ništa.

U svakom slučaju neke stvari jesu predrodređene, jer da nisu, svi bismo imali isti start, pa se boriš u životu za svoj status. Međutim, stvari stoje drugačije. Rađamo se tako da deo populacije već ima neki status, a deo je ''osuđen'' na siromaštvo i bedu itd.

Negde sam čitala da sadašnjost ne postoji već prošlost i budućnost. Imala sam negde i temu ''Da li sadašnjost može da traje''? Mi smo nekako prećutno prihvatili sadašnjost u okviru perioda od par godina. Ako kažeš prošle godine, misliš na prošlost ali na neku bliskiju sadašnjosti.

Čovek bi možda moga da drži svoj život pod kontrolom, da nije okolnosti. One su te koje čine da se stvari ''otmu kontroli''. Japanci su na sve načine pokušavali da kontrolišu svoje zemljotrese. Mnogo toga su prilagodili teškim potresima, od građevinskih objekata, do načina uzbunjivanja ako potres krene. Mislim da su u tom delu odmakli u svetu najviše, ali nije pomoglo. Priroda ne može u potpunosti da se ukroti.

Da li sve mora imati uzork? Ne znam. Trebalo bi da ima, ali ponekad se ne može objasniti uzrok. Možda nikom ne bi posebno olakšalo saznanje uzroka, ali bi bar imali neki odgovor.

Sad se opet vraćam na svoj slučaj....Komentara sam imala raznih tipa, da si vozila bolji auto, možda se ne bi povredila, ili da si išla busom i to je mogao biti uzrok. Bus nije išao u vreme kada meni odgovara, to jest kasnila bih na posao uvek. Bila sam primorana da idem autom. U to vreme nisam ni mogla da imam bolji auto, jer za bolji nisam imala novca. A spasao bi me auto sa vazdušnim jastucima. Ne bih povredila vrat, grudni koš itd.. E sad se postavlja drugo pitanje? Da li bih morala da stradam bez obzira šta sam vozila? Da li je sve to bilo predodređeno? Plus polazak par minuta pre koji možda jesu bili moj iozbor, u smislu da sam odbila da mi prodavačica naplati doručak preko reda... krenula bih opet u isto vreme....

Ne možeš baš za svaku sitnicu troštiti vreme za silno razmišljanje....da sam ovo, da sam ono...Svaki dan možeš poginuti. Sam izlazak na auto put je već opasnost, ali ako bismo strahovali, kakav bi to život bio. Ljudi se izvlače iz neverovatnih situacija....

Šta sam htela da kažem....Izlazak na autoput je već dovoljan razlog za pojavu uzroka koji može da vodi do povrede...pogibije itd. ali većina proživi ceo život a da ne doživi ništa loše...

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1073

Citat:Ja smatram da čovek zapravo nema nikakav izbor. Odnosno, smatram da imamo iluziju izbora. To što mi smatramo da je naš izbor, zapravo je produkt našeg mozga, a naš mozak radi na principu fizičkih i hemijskih reakcija koje se odvijaju na mikronivou. Te reakcije su zapravo posledica nekih prethodnih reakcija itd.

Ako je naš izbor ustvari iluzija izbora, kakav je onda izbor kod osoba koje imaju neku psihozu, npr. šizofreniju?Citat:Zapravo... Varanje, laganje, vernost, dobrota... To su izbori. Imaš izbor. Na tebi je.

Imamo onu staru poslovicu:
- Kako seješ tako ćeš i da žanješ.-
Ili naučno po Njutnu:
-Svaka akcija ima reakciju.-

Same u startu govore da imamo izbor, ovim zakonima naučnim i narodnim ne može se pobeći i uvek su tu, možemo samo u nekim stvarima dooobro da razmislimo pre nego povučemo potez i nešto uradimo ili kažemo.

O prošlosti ne bi trebalo puno čovek da razmišlja jer ga tako ometa da objektivno reaguje sada, drugo ako iz iste nismo shvatili pouku, ne vezano za to da li želimo, to iste stvari će nam se ponovo dešavati. Kao u igrici kad napredujemo samo tako, što pređemo iz jednog nivoa u drugi.

Citat:Naravno, moja teorija se zasniva na potpunom odsustvu religije i svih duhovnih stvari poput duše i sl. Ako veruješ u nešto od gore navedenih stvari, onda ne možemo da se razumemo.

Primer izbora imamo u Raju, izbor Adama i Eve iako je Biblijski ima recimo veze sa ovom tematikom bar kroz simboliku. Mogli su da budu poslušni al nisu i od tog trenutka kreće njihova -agonija- i smrtnost..

Citat:Postojanje sudbine vidim kao izgovor za lične neuspehe.

Taj što krivi sudbinu ustvari nije svestan da je sve samo zbir okolnosti i njegovih postupaka,
Al ako izaberemo pravu stvar i pravi put, zašto se onda isto tako ne kaže kriva sudbina, već samo, uradili smo pravi stvar.


Citat:Prosto, pored svega što sam naveo, ne vidim prostora za slobodnu volju.
Pošto sve zavisi od unutrašnje mašinerije čoveka ipak je i njegova slobodna volja, doneo je odluku sam bez pritiska, ako je nema čovek nije slobodan.... Nema je samo ako je odluku doneo pod nekom prisilom..Ista nosi sa sobom i odgovornost jer se može i zloupotrebiti.


Citat:Ukratko rečeno, nema slučajnosti, sve se dešava sa razlogom,


Teško je prihvatiti da su se neke stvari desile sticajem okolnosti i uzročno posledične veze...
Teško je prihvatiti da se nešto dešava sa razlogom kad je u pitanju npr. dečiji život koji je na neki način ugrožen, šta je to dete zgrešilo pa da mu se nešto desi...

Doduše katastrofe mogu biti uzrokovane kao što je primetno u zadnje vreme i previše i globalnim zagađenjem, uništavanjem prirode, lošim odnosom čoveka ka prirodi..

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2011
 • Poruke: 1296
 • Gde živiš: Beograd

natrix ::Ako je naš izbor ustvari iluzija izbora, kakav je onda izbor kod osoba koje imaju neku psihozu, npr. šizofreniju?
Ništa drugačiji od našeg. Naveo sam paralelu sa bagom u kompjuterskom kodu. Odluke kod šizofrenih ljudi su posledica njihovog nezdravog stanja, a to stanje je posledica nečega drugog itd.

natrix ::Imamo onu staru poslovicu:
- Kako seješ tako ćeš i da žanješ.-
Ili naučno po Njutnu:
-Svaka akcija ima reakciju.-

Same u startu govore da imamo izbor, ovim zakonima naučnim i narodnim ne može se pobeći i uvek su tu, možemo samo u nekim stvarima dooobro da razmislimo pre nego povučemo potez i nešto uradimo ili kažemo.


Mozak je jako složen sistem, sistem koji uči i razvija se. Njega će da oblikuje vreme u kome se razvija, oblikovaće ga norme njegovog vremena. U prevodu, biće izdresiran da na određene načine postupa u određenim slučajevima.

natrix ::sve zavisi od unutrašnje mašinerije čoveka ipak je i njegova slobodna volja, doneo je odluku sam bez pritiska, ako je nema čovek nije slobodan.... Nema je samo ako je odluku doneo pod nekom prisilom..Ista nosi sa sobom i odgovornost jer se može i zloupotrebiti.

Nebitno je da li je bio pod pritiskom ili nije. Čovek donosi odluke koje su produkt njegovog mozga. E sad, šta je uzrok baš takve odluke? Možda pritisak, možda nešto drugo, ali je uvek nešto uzrok.

natrix ::Teško je prihvatiti da su se neke stvari desile sticajem okolnosti i uzročno posledične veze...
Teško je prihvatiti da se nešto dešava sa razlogom kad je u pitanju npr. dečiji život koji je na neki način ugrožen, šta je to dete zgrešilo pa da mu se nešto desi...

Doduše katastrofe mogu biti uzrokovane kao što je primetno u zadnje vreme i previše i globalnim zagađenjem, uništavanjem prirode, lošim odnosom čoveka ka prirodi..


Kada sam rekao da se sve dešava sa razlogom, nisam mislio da sve kontroliše neka viša sila koja je na strani pravde. Deca se rađaju bolesna i umiru mlada, i naravno da nisu kriva zbog toga. Ali postoji razlog što im se desilo to što se desilo, i taj razlog nema nikakve veze sa pravdom niti sa zaslugom ili kaznom. Odmah to da razgraničimo da ne pomisli neko da opravdavam takve stvari. Jednostavno su se desile neke stvari čija je posledica da se neko dete rodi bolesno i to je to, sudbina nije ni na čijoj strani.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 799 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 4 sakrivenih i 747 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, 5rovic, _commandos_, A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, axa, bojank2, branko7, celik, Dimitrise93, Doca, doloress, dragoljub11987, Duh sa sekirom, FOX2, Georgius, ILGromovnik, Kubovac, kybonacci, lacko2, Marko Marković, markodri031, MB120mm, MikeHammer, nemkea71, nradukic, ozzy, Parker, pavlo2, pjaka2001, rasko.sretenovic, red_cosmonaut, royst33, sasa.zoric, Sirius, Sonyboy, Srki94, stefanmpurtic, stringer bell, Sveto2, Toni, ugljesatodorovic, vathra, Vlad000, Vlada1389, vlvl, voja64, zukara