Propadanje i zatiranje istorijske baštine

46

Propadanje i zatiranje istorijske baštine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3407
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Још један бисер предратне архитектуре главног града одлази у историју. Багер је привукао велики број грађана који се окупио испред будућег градилишта, а одмах је позвана и инспекција.

За само два сата у Улици Јанка Веселиновића 10 јуче је под налетом багера нестала још једна престоничка вила, саграђена двадесетих година прошлог века, а у Заводу за заштиту споменика културе заведена као објекат од вредности.

Из Градског секретаријата за инспекцију за наш лист истичу да су радови на рушењу одобрени решењем Општине Врачар. Ово је потврдило и Прво основно јавно тужилаштво у Београду....

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/1219857/vil.....ca-neimaruRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3407
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Ранохришћанска гробница у Нишкој Бањи незаштићена и изложена зубу времена

Тик уз Институт за превенцију, лечење и рехабилитацију реуматичних и кардиоваскуларних болести "Радон", испод прилаза тераси, налази једно од највреднијих археолошких налазишта у овом крају - ранохришћанска гробница са монументалном некрополом, из доба Античког Рима.

У то време сахрањивање је вршено у истим типовима гробница, вишекуполним, у Солуну, Софији и Нишу. Све оне подсећају на цркве, па се претпоставља ....

https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1220890/j.....bu-vremenaoffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3407
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

И даље није познато како ће бити саниране пукотине и спречено даље пропадање у земљу торњева суботичке цркве Свете Терезије Авилске. Оно што се зна јесте да ће радове финансирати Влада Мађарске, након што идејно решење за санацију изради Институт Еми из те земље.

Катедрала Свете терезије Авилске изграђена је пре скоро 250 година, и већ током градње на њој су се појавиле пукотине.

Суботичка црква Свете Терезије Авилске грађена је у 18.веку, од 1773. до 1779. године, и представља споменик културе од велике вредности. На 200. годишњицу је обновљена читава унутрашњост катедрале, а у Суботичкој бискупији се надају да ће актуелни проблеми око пукотина и пропадања торњева бити решени наредних година, и да ће овај времешни објекат, грађен у стилу касног барока, потпуно обновљен дочекати своју 250.годишњицу....

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/i-dalje-n.....30762.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3407
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Кућа др Светозара Петровића, смештена на углу Гимназијске и Улице Светозара Марковића, још једно је културно добро у Зрењанину које је препуштено зубу времена и које пропада.

Овај објекат је изграђен 1902. године у стилу еклектике. Пројектант је непознат, а кућу је подигао адвокат и политичар др Светозар Петровић, вођа радикала у Великом Бечкереку. Петровић је имао активног учешћа у јавном животу града. Био је градски одборник, председник Српске православне црквене општине и блиски сарадник Јаше Томића.

Зграду је 1921. године откупило и преуредило Опште осигуравајуће друштво „Југославија“ из Београда. Након Другог светског рата кућа је конфискована и постаје општенародна имовина. У периоду од 1970. до 2000. године у њој се налазила здравствена установа „Бошко Вребалов“. Од 2017. је у приватном власништву“, кажу у Заводу за заштиту споменика културе Зрењанин....

https://www.zrenjaninski.com/grad/snimci-od-kojih-.....tra-video/

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3407
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Старе воденице на реци Бистрици, где мештани истоименог села, надомак Петровца на Млави, још мељу брашно каменим жрвњем, нашле су се на овогодишњој листи "Седам најугроженијих споменика културе" организације "Европа ностра".

У нетакнутој природи, дуж пет километара, од извора Бистрице, у подножју планине Велики Шумуровац, и њеног излаза из села, до данас је очувано 10 воденица и две ваљарице (за сукно), подизане од почетка 19. до средине 20. века. Најстарија је воденица Томашевић Бране, према турској тапији, датира....

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1227355/evr.....vodenicama


Први српски олимпијац

У центру села Бистрица налази се и својеврстан мини-музеј, који чува успомену на првог српског олимпијца - Драгутина Томашевића. Рођен 20. априла 1890, у породици Гаје Томаша, на наговор стрица, Драгутин је уписао трговачку школу у Београду, и придружио се Соколском друштву "Душан Силни". За учешће на 5. Олимпијским играма у Стокхолму 1912. квалификовао се победом у трци на 33 километра, Обреновац - Кошутњак, 1911.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3407
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

На аукцији бечког "Дототеума", на којој ће 2. маја, бити одржано утркивање колекционара за дела сликарских мајстора 19. века, наћи ће се и два платна Паје Јовановића.

Реч је о "Портрету даме са браон крзном око врата и наруквицом од аметиста", која потиче из бечке приватне колекције, процењеним између осам и 12 хиљада еура, чије су димензије 120 пута 72.5 центиметра.

Сличну почетну цену (између 10 и 12 хиљада) има и невелика (19,5 до 15,5 центиметара), скица у уљу " У харему". У истој кући, пре две године Јовановићев "Стражар", који је потом "ухваћен" на беогардском аеродрому, достигао еј цену 137.500 евра. На истој аукцији "Албански ратник", продати је за износ од 47.800 евра. У "Доротеуму", који је у октобру 2019. продата Јовановићева "Просидба" за 125.300 евра, а осам година пре тога "Соколар" за 104.000 евра.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1230093/jos.....ica-harema

Бога питај,где ће слике да заврше...Можда опет код неког наивног градског већника .

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3407
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

У родну кућу Исидоре Секулић у Мошорину,уселили се бескућници.

Родна кућа српске књижевнице и академкиње Исидоре Секулић, у селу Мошорину, саграђена је у другој половини 19. века и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине, али се кров и фасада на неколико места обрушавају.

Мештани Мошорина кажу да су се у једном делу куће населили бескућници, а репортер ФоНета је унутра забележио велику количину разног ђубрета.

Исидора Секулић рођена је 16. фебруара 1877. године у Мошорину, а преминула је 5. априла 1958. у Београду.

Била је књижевница и прва жена која је примљена у Српску академију наука и уметности.

По њеној жељи сахрањена је на Топчидерском гробљу у Београду.

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/u-rodnu-k.....38536.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3407
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Наисус аквадукт стар 16 векова – ископан, незаштићен, под ведрим небом пропада.

Како се односимо према археолошком благу? Како се уверио репортер N1, под ведрим небом, без заштите и обележја, већ годину дана остављен је, на милост и немилост временским приликама, део водовода античког Ниша који је, процењује се, ту пуних 16 векова.

Откривен је случајно, у априлу прошле године, јер се нашао на траси новог булевара у општини Пантелеј.

Према мишљењу историчара Владимира Јовановића...

https://n1info.rs/scitech/naisus-akvadukt-star-16-.....m-propada/

Шта каже градоначелница Ниша?

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски, на питање N1 због чега читаву годину важан археолошки налаз није заштићен, наводи да се чекало на инструкције Завода за заштиту споменика културе, док је директор Завода у телефонском разговору рекао да је то питање за градску Дирекцију за изградњу....

Деда за репу,баба за деду,унука за бабу...повуци-потегни,уништише све по НиШ!

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3407
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Утврђење Грабовац у истоименом месту код Трстеника налази се на брегу изнад реке. Верује се да је тврђаву подигао још у 6. веку византијски цар Јустинијан, а да су га српски средњовековни владари обновили и проширили. Није познато због чега је у народу ипак заживело име Јеринин град.

На утврђењу се данас види око 350 метара зидина, ширине два и висине до 8 метара, као и остаци две куле, одбрамбени ров и трагови мањих грађевина унутар града. По дужини зидова јасно је да је у питању импозантна архитектура, и да је трстенички град чак три пута већи од Козника.

Нажалост, свега пар посто локалитета је испитано. Грабовац - Јеринин град код Трстеника тек чека право време за откривање, али и обнову. Грађевина је у веома лошем стању.

https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1232110/p.....olazi-foto

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3407
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Да ли ово има још негде у свету??? Каквим смо то (Не)људима окружени?Шта се се то дешава у Србији?

Данас првог маја (?),комунална полиција је спречила рушење куће др Илије Коловића,која је као споменик културе, под заштитом државе.

Кућа је типична грађевина чаршије из доба Милоша Обреновића, са вишеслојним кровом покривеним ћерамидом, богато орнаментисаним стубовима на трему и доксату, затим таваницом рађеном од шашовца и аутентичним лучним вратима на појединим просторијама. У пожару који се догодио 29. септембра 2020. године изгорео је кров и међуспратна конструкција.

“Људи које смо затекли да изводе рушење куће др Илије Коловића немају никакву дозволу за то. Одговорно тврдим да немају ниједну дозволу ни од града Крагујевца ни од Републике Србије, чак ни за улазак у посед”, рекао је припадник Комуналне полиције Веселин Јакшић.

Нагласио је да такви објекти не могу да се руше, преправљају и реконструишу без дозволе Завода за заштиту споменика културе, због чега су и прекинути радови.....https://www.infokg.rs/info/pokusaj-rusenja-kuce-dr-ilije-kolovica.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 515 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 2 sakrivenih i 495 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, Alexandar-1973, bojcistv, Dimitrije Paunovic, kolle.the.kid, ladro, Lazarus, loon123, minmatar34957, Mixelotti, ObelixSRB, Parker, TheBeastOfMG, Trpe Grozni, vathra, Zimbabwe, šumar bk2