Propadanje i zatiranje istorijske baštine

42

Propadanje i zatiranje istorijske baštine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2574
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Девастирани објекти у Влајковцу и Великом Средишту код Вршца чекају обнову

Иако су у власништву државе, деценијама су били препуштени зубу времена, а сада је Министарство културе решило да им пружи руку спаса. Уложило је 2,8 милиона динара у израду пројеката њихове реконструкције, како би будућим инвеститорима, који тек треба да се појаве, помогли да их што пре поново оживе.

У склопу пројекта "Дворци Србије", који је Министарство покренуло пре две године управо са намером да се овакви објекти широм земље обнове и ставе у функцију културе и туризма, тренутно се у оба вршачка дворца изводе озбиљни истраживачки радови. ....

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1154958/nap.....o-srediste

Два и по милиона динара дали за дворце,а овамо пар милона евра за чување геј параде. GUZ - Glavom U ZidRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2574
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

VJ ::
Citat:Signet Ring
partially gilt and nielloed silver
East European, probably Serbia, 15th century

https://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/20.....ot.47.html


Крчми се наша баштина по белом свету само тако...offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2574
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Многи су чули за немачку машину „енигму” која је служила за шифровање радио комуникације током Другог светског рата. То је она мала дрвена кутија са зупчаницима и тастатуром у коју су Немци имали поверење до краја рата. Ипак, Енглези су успели да дешифрују код „енигме” и тако открију многе тајне Хитлерове ратне машинерије.

Енигма је и данас веома цењен колекционарски примерак чија вредност се изражава са шест цифара. Наравно у еврима. А, мало је познато да уз малу „енигму” постоји и већи такав уређај, познат као „лоренц”. То је унапређена, велика „енигма” коју су имали само штабови армија Вермахта. „Лоренц” је кориштен искључиво за комуникацију армија са главним штабом немачких оружаних снага, односно Хитлером.

Управо један такав „лоренц” је пре годину дана освануо на једном отпаду у Београду, где је купљен по цени електронског отпада - на килограм. Рачун је износио око 4000 динара. Уређај је био невероватно добро очуван и имао је сачуване све роторе који кодирају комуникацију. Недостајала је само утичница за струју.

Власник је на адресе више музеја послао допис са понудом да га уз новчану накнаду уступи. Из већине музеја нису стигли никакви одговори. Само у једном случају, телефоном му је поручено да се јави после лета и годишњих одмора, без да су затражили неки контакт за будућу сарадњу.

Након тога, колико је познато у колекционарским круговима, „лоренцу” се изгубио траг. Нагађа се да је по цени која се изражава са шест цифара, завршио у неком музеју на Западу.

https://www.politika.rs/scc/clanak/518187/hitler-enigma-spijuni

offline
 • bibliotekar
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 392
 • Gde živiš: ZR

Да је једини овакав случај, но више уобичајена појава, на жалост.
Превише музеја воде партијски кадрови, "гурнути" ту док им не нађу неко боље, исплативије ухљебије. Према томе су квалификовани и вољни да стварно и ураде нешто.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2574
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Срушено старо Парно купатило,објекат који представља архитектонски драгуљ и културно добро,у парку Буковичка бања у Аранђеловцу подигнуто почетком прошлог века.

Упркос јучерашњем обећању заменице председника општине да ће зауставити рушење, то се није догодило. Багери су данас стигли до Аркада где се налази Парно купатило и срушили га.

У оквиру овог комплекса, који је изграђен почетком 20. века, налази се и друго парно купатило које је радило само у време бањске сезоне, а за купање у њему користила се минерална вода са термалног извора.

Нови власник жели на том месту да подигне хотел са седам спратова.

https://rs.n1info.com/vesti/sruseno-staro-parno-ku.....ndjelovcu/

А огласило се Министарство против културе ...пардон,министарство културе

https://nova.rs/vesti/drustvo/ministarstvo-kulture.....ndjelovcu/

Почео сам да читам и ухвати ме мука...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2574
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Уништили остатке српске средњовековне светиње и ископали гробље да направе ауто-плац

Археолошки локалитет Латинска црква у Постењу у Новом Пазару уништен је у потпуности, а неколико дана раније уништено је гробље које се простирало западно од остатака Латинске цркве....

Остаци цркве подигнуте у Новом Пазару, српске средњовековне светиње, откривени су 1982. године. Пронађена светиња је названа Латинска црква, иако је у питању српска средњовековна црква која има своје аналогије са црквама у Дежеви и Напрељу.

Она је била живописана у наосу, а на основу карактеристика живописа научници су дошли до закључка да је та светиња изграђена у првој половини 14. века.

Црква је страдала у првим османлијским продорима у Рашку, крајем 14. века. У исто време је страдала и црква у оближњој Дежеви.

Латинска црква је била споменик културе под претходном заштитом и налазила се око 400 метара од Петрове цркве.

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1159590/ska.....-plac-foto

Према најавама, на том месту биће изграђен ауто-плац, наводи Српска средњовековна историја позивајући се на упућене изворе.


Citat:Ово није једини случај угрожености културно-историјских локалитета у Новом Пазару. Археолошки локалитети изложени су сталном прекопавању ловаца на благо, а непланским ширењем града Новог Пазара нарушавају се просторне целине око манастира Сопоћани, манастира Ђурђеви ступови и Петрове цркве, који су на Унесковој листи светске културне баштине.

У питању је још једно уништавање археолошких или културно-историјских локалитета у Србији ове године. Уништен је део локалитета Марина кула у Куршумлији, на Газиместану на Космету почело је грађење објекта који нарушава просторну целину, уништен је део средњовековног гробља на Радан планини, уништено је неолитско насеље Усек у Београду.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2574
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Разарање цркве код Новог Пазара отворило питање заштите наше баштине

Како је могуће да институцијама Србије није било интересантно археолошко истраживање Старог Раса у ком је Србија рођена? Одговор смо тражили од стручњака и наишли на ћутање, после објашњења: "Не бих да се замерам". На анонимности је инсистирао и један од најугледнијих српских археолога, дугогодишњи универзитетски професор и члан Археолошког института. Није желео да му се наводи име јер "не жели сукоб са анационалним, а врло утицајним појединцима" у академским круговима.

- Од Другог светског рата национална археологија је табу....

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1160451/srp.....se-bastine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2574
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Зашто не чувамо споменике

На само неколико километара од Доњег Милановца, на прелепом колском путу према „Златном језеру”, или Балту лу Шонту, у бајном колориту питорескне природе налази се један стари, оронули и полуразрушени споменик, који је 7. јула давне 1957. године подигао Савезе бораца тадашњег Среза Поречког Доњи Милановац. Обележје подвижништва и херојства у знак сећања на стрељане људе са околних салаша који су чували рањене борце Крајинског партизанског одреда за време Другог светског рата.

Споменик је у веома лошем стању. ...

https://www.politika.rs/scc/clanak/520774/Zasto-ne-cuvamo-spomenike

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2574
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Продаје се вила Теокаревића у Параћину.
Реч је о палати на четири етажа, површине од 988 м2 са плацом од 1.388 м2. Зидана је по пројекту архитекте Александра Ђорђевића, иза којег су остали објекти попут Белог двора, Дома Аероклуба, Београдске берзе (данас – Етнографски музеј) и Дома трговачке омладине.

Лаза Теокаревић, власник фабрике текстила у Вучју, сазидао је у Параћину три виле.Друге две су руине. У трећој је некад био вртић у који су ишла деца свих штофарских радника. Под од уникатног паркета је извађен, уникатни лустери такође, инсталације су повађене. Двориште у коме је било игралиште са клацкалицама и љуљашкама, уништено.....

https://www.vreme.com/vesti/prodaje-se-vila-teokar.....m-vremenu/

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2574
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Камени град вина – Рајачке пимнице

Камено насеље винарских подрума у селу Рајцу одавно је под заштитом државе, као архитектонска и винарска атракција, а од 2010. године пимнице су, са својим необичним гробљем, предложено за светски вредно културно добро и заштиту Унеска.

Рајачке пимнице се налазе на брегу познатом као Бело брдо, два километра од села Рајац, удаљеног двадесетак километара од Неготина.

Комплекс винских подрума чине пимнице познате по вину али и аутентичној архитектури. Све су грађене на истоветан начин у комбинацији камена и дрвета, део је укопан у земљу, намењен за вино које ту одлежава, а на спрату је стамбени део за боравак виноградара током сезоне радова. Без оџака. Претпоставља се да су изграђене у другој половини XIX и првој половини XX века.

Од некадашњих више од 200 винских подрума само 15 је активно, од којих, по речима Мирослава Караманчић, три примају госте.

На брду изнад села, где су и пивнице, смештено је јединствено старо гробље, чији су споменици изграђени од пешчаног камена.

Према подацима које је 2011. године прикупио Завод за заштиту споменика културе – на старом гробљу у Рајцу налази се око 1.500 споменика. Скоро да се и не виде од високе траве и шибља.

https://www.politika.rs/scc/foto-galerija/339894/K.....ke-pimnice

Опет помињу пимнице уместо пивница....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 794 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 5 sakrivenih i 761 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, amko761, Areal84, CvetkoMinhen, Dejan84, djboj, Dostanic09, draganca, dragon986, DucicM, Glas, ikan, KonstantinR, krkalon, Kubovac, Lazarus, LeGrandCharles, MB120mm, nikoladim, operniki, perko91, procesor, RecA, Tvrtko I, vargas, Vlada1389, zdrebac