Propadanje i zatiranje istorijske baštine

49

Propadanje i zatiranje istorijske baštine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3200
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Арача је рушевина средњовековне романичке цркве које се налази између Новог Бечеја и Новог Милошева у Србији, тачније 12 km од Новог Бечеја. Године 1948, године је стављена под заштиту као културно добро од изузетног значаја.

А кад је код нас нешто стављењо под заштиту,знамо како је "заштићено"

https://www.politika.rs/scc/foto-galerija/339920/U.....toji-AracaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 470

Bio sam u poseti Arači više puta i kao prvo opaska da je tačno locirana na 3/4km pored puta koji vas od Bašaida vodi prema novom Bečeju a nedaleko od tzv Slanog Kopova zaštićenog parka prirodei staništa za mnoge egzotične ptice.
Araču redovno posećuju mađari iz naše opštine Žitište i tamo odaju počast minulim precima.
Zaintrigiralo me je da se o tom starom zdanju malo zna i još manje pominje a staro je i zaslužuje veći stepen zaštite.
Još nam je i dobro koliko poštujemo stare vrednosti i sami sebi zatiremo istorijske objekte tako da nam nema spasa na duže staze.offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3200
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

voja64 ::
Zaintrigiralo me je da se o tom starom zdanju malo zna i još manje pominje a staro je i zaslužuje veći stepen zaštite.
Još nam je i dobro koliko poštujemo stare vrednosti i sami sebi zatiremo istorijske objekte tako da nam nema spasa na duže staze.


Е мој Војо,добро је,да је нису срушили до сад GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3200
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Опасна истраживања у руднику код спомен-костурнице Зебрњак код Куманова, 7. септембра

Спомен-костурница, где почивају земни остаци 678 ратника Српске арми­је погинулих у Куманов­ској бици, којом је три­јумфално одлучен Први балкански рат, могла би да буде додатно оштећена с обзиром на то да су за 7. септембар, овде заказана "пробна мини­рања" површинског копа Зебрњак...

https://www.novosti.rs/c/planeta/region/1276568/mi.....-septembra

Монумент био висок 48,5 метара

Спомен-костурница Зебрњак на истоименом брду надомак Куманова, подигнута је по пројекту познатог српског архитекте Момира Коруновића. Освећена је 30. октобра 1937. на 25. годишњицу славне Кумановске битке. У крипти костурнице тада су сахрањене кости 678 изгинулих војника Срп­ске армије којом је командовао регент Александар Карађорђевић.

Монумент је са куполом био је висок 48,5 метара. Грађен је у такозваном српском националном стилу и био је украшен фрескама сликара Живора­да Настасијевића.

У време фашистичке окупације у Другом светском рату, у ноћи између 24. и 25. маја 1942. припадници бугарских трупа и, како је забележено, њихо­вих локалних сарадника, минирали су споменик на Зебрњаку. Срушене су две трећине објекта.


offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3200
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Кафана „Бели медвед”, најстарији објекат у Београду који само што се није срушио, ушао је у породицу културних добара. Ту кућу Влада Србије је на седници 25. августа утврдила за споменик културе, а на предлог градског Завода за заштиту споменика културе, објављено је јуче на „фејсбук” страници те градске установе. Реч је о најстаријој сачуваној кући у просторно културно-историјској целини од великог значаја „Старо језгро Земуна” и јединој из турског периода, пре 1717. која се одржала до данас на Ћуковцу...

https://www.politika.rs/scc/clanak/570504/Kafana-Beli-medved-spomenik-kulture

Добро је то,што су кафану уврстили у споменик културе,али...много је објеката на истом списку,што се необнављају,а неретко и руше зарад профитерства.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3200
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Napisano: 23 Sep 2023 23:25

Само је још шест дана остало до аукције америчке куће Artprice.com на којој ће се појавити дело "Јунона и Вулкан" Милене Павловић Барили, а напетост и неизвесност, да ли ће се ово уље на платну из 1936. године, након продаје, наћи у некој од овдашњих културних институција расте.

Заинтересован је поред колекционара и Музеј града Београда.Међутим, цена од почетних 1.000 долара, нарасла на 25.000,"захваљујући" домаћим колекционарима....

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1283538/nas.....barili-sad

Наравно од републичке владе добиће по_дршку ...усмену GUZ - Glavom U Zid

Dopuna: 02 Okt 2023 0:11

Према њујоршком времену, у 10 часова ујутру, а према нашем у 16, у четвртак, 28. спетембра, на аукцији америчке куће Artprice.com, делимично је разрешена дилема хоће ли се слика Милене Павловић Барили "Јунона и Вулкан" вратити у њену Србију: за 95.000 долара, уз провизију од 27 одсто, продата је засад непознатом власнику, који би, евентуално, могао да буде неко од наших приватних колекционара.

Иначе надметање је почетком овог месеца кренуло са 1.000 долара.


https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1286197/jun.....ji-americi

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3200
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Рајачке пивнице у реконструкцији и изградњи представљају мало огледно подручје на којем се одигравају појаве које угрожавају традицију и идентитет виноградара ако се не контролишу изградња и реконструкција, које према циљу пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам” иду у сврху неговања традиција и унапређивања туризма. Често су ове две појаве у сукобу ако се унапређивањем туризма разруши или избрише сећање на прошлост и традиције (најбољи пример је Златибор).

Може се догодити да реконструкцијом и изградњом Рајачких пивница и променом њихове намене од винских подрума ...

https://www.politika.rs/scc/clanak/578126/Tradicija-i-turizam

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3200
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Запуштено гробље у Негришорима старо 19 векова

Многе споменике прогутали су трње и коров. До споменика знаменитог Негришорца, човека који је задужио српску културу, Јанка Молера Михаиловића не може се доћи. А о њему је Надежда Петровић записала: „Прва половина 19. века, у погледу ликовног стваралаштва, обележена је једном индивидуалношћу у лику познатог сликара Јанка Михаиловића Молера, рођеног у Негришорима у Драгачеву 1792. године. Колико је живот Јанка Михаиловића био интересантан, толико је сликарски опус овог сликара био још значајнији. Молер, један од првих сликара Србије који се школовао у Италији и Русији, био је један од најоригиналнијих уметничких личности Милошеве Србије, а посебно изузетна личност у уметничком животу свога краја.”

До његовог споменика може се доћи само уз помоћ будака и секире...

https://www.politika.rs/scc/clanak/578120/Zapusten.....-19-vekova

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3200
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Брда опеке и шута, багери и мајстори испунили су део некадашњег и једног од најстаријих београдских индустријских комплекса на Вилином водама између Булевара деспота Стефана и Поенкареове улице. На тој локацији бивше фабрике за производњу медицинских уређаја „Сутјеска”, која је само крајем прошле године горела двапут, и Београдског памучног комбината (БПК) руше се објекти индустријске архитектуре које ће заменити зграде мешовите намене – стамбене, пословне, комерцијалне. Будући комплекс „Делталенд”...

https://www.politika.rs/scc/clanak/580417/Priprema.....Deltalenda

Иначе ,Београдски памучни комбинат је један од најзначајнијих представника индустријског наслеђа града и Србије. Објекти су изведени од опеке, у стилу академизма са високим димњаком и карактеристичним за то доба, тестерастим кровом.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 3200
 • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

„Плава локомотива” незаустављиво пропада

Парну локомотиву која је деценију вукла Титов „Плави воз”, а 39 година улепшавала део између некадашње Главне железничке станице и Поште шест на Савском тргу добро је нагризао зуб времена. Тренутно служи само бескућницима који се у кабини за машиновођу склоне од кише или се иза локомотиве крију када треба да обаве неке „потребе”. У високој трави која је обавија побацани су остаци разноврсног смећа, а на једном месту налазе се и нечије ствари. Већ неколико година се прича како ће она бити обновљена, али се са тим још увек није почело. Не зна се тачно још ни где ће бити смештена, јер се још разрађује план како ће изгледати унутрашњи део Савског платоа. И даље се разматра где ће биту улаз у метро, а где „парњача”....

https://www.politika.rs/scc/clanak/580418/Plava-lo.....vo-propada


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 966 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 0 sakrivenih i 959 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, goxin, kybonacci, opt1, Panzer88, TBF1D, vrlenija