Propadanje i zatiranje istorijske baštine

37

Propadanje i zatiranje istorijske baštine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Чин уништавања уметничких дела у јавном простору Кикинде поновљен је после само четири месеца. Почетком новемба фарбом је била ишарана велика скулптура од теракоте која се налази испред Галерије „Терра“, у центру града, а сада је разбијена фигура жабе, која је део јавне чесме на другом крају града, у Микронасељу.

Скулптура се на овом месту налази петнаестак година и ово је први пут да је оштећена. Дело је вајара Слободана Којића, директора Центра за ликовну и примењену уметност „Терра“ , који је и као уметник и као човек, разочаран да се овакав чин понавља у његовом граду, у свету познатом по великим скулпрурама од теракоте.

- Останем без речи када се овако нешто деси. Жабац је на том месту годинама ...

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1096903/pono.....vnoj-cesmiRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ремек-дела у кабинетима и ходницима

Уметност скривена у јавним установама

Ако већ Народни музеј није изложио једну од најбољих слика Надежде Петровић, па што не би стајала на Андрићевом венцу. То вам само као земљи диже рејтинг, а Палата Србија је сведочанство моћи наше ликовне уметности, каже историчар уметности Никола Кусовац.

Када је половином прошлог месеца Странка слободе и правде саопштила да се скуплтура „Милош Обилић“ Ивана Мештровића, која је од Другог светског рата заузимала централно место у атријуму Народног музеја, налази у Безбедносно-информативној агенцији многи су се запитали шта ово ремек-дело из 1908. године ради у седишту БИА. Након буре у јавности, огласило се Министарство културе саопштивши да је ова скуптура уступљена за коришћење за седиште БИА још 2017. године у складу са Законом о културним добрима....

https://nova.rs/kultura/remek-dela-u-kabinetima-i-.....stanovama/offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Како је мистериозна грађевина Марије Терезије заборављена, а представља архитектонски бисер Ковина

Кад од Ковина скренете налево, ка Скореновцу, најјужнијем месту на свету где живе Мађари, и кад вам питома банатска равница запоседне видик, простирући се докле око може да добаци, после десетак километара, шћућурено усред ничега, сачекаће вас сеоце Плочица. Не греше неки који га сматрају крајем света. И ту је, као из намере, сакривена заборављена драгоценост српске историје - мост Марије Терезије, један је од најчудеснијих објеката које имамо, званично заведен као један од најстаријих у Србији.

Док усред банатске недођије трагамо за старим мостом на сувом, без капи воде испод себе, нема живе душе у селу Плочица. Име му је наденуто по потковици, али ми среће немамо. Ушорене куће заклањају видик, па се помажемо достигнућима модерног доба, навигацијом, која нам каже да смо на правом путу. На нашем водичу, "Гугл" мапи пише "мост Марије Терезије - мост на сувом"....

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1098280/most.....ser-kovina

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Не знамо колико је дела нестало из установа културе широм Србије нити колико је уметничких дела оштећено, изјавила је данас министарка културе и информисања Маја Гојковић и додала да су 33 установе културе, од 55 у Србији, навеле да су временом одређена дела из њихових фундуса нестала.

Гојковић је рекла да је, у складу са Законом о културном наслеђу који је недавно донет, Министарство културе са припадницима Министарства унутрашњих послова и граничне полиције сачинило тим који ради на откривању уметничких дела која недостају и која су нестала....

https://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/gojkovic-ne-znamo.....25259.html


Министарко,срамото нације,узми канап и јури прво дрво.... GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ноћ када је горео симбол Аранђеловца

„Старо здање” један је од најлепших примера архитектуре српског романтизма који је пројектовао Коста Шрепловић, а било је намењено за Народну скупштину Србије

После дужег времена, чувене степенице, испред чувеног хотела, биле су испуњене бројним Аранђеловчанима, који су се на овом култном месту окупили и немо посматрали пламене језике који су гутали кров. Многе грађане, како су сами рекли, обузео је осећај апсолутне немоћи, као да им гори сопствена кућа. А за све Аранђеловчане, Старо здање и представља другу кућу за коју су емотивно везани на најразличитије начине. С једне стране, сви су страховали пошто су мањи пожари већ избијали средином јануара и пре годину дана, а са друге, објекат нема чувара и улази су отворени. У последње време на друштвеним мрежама забележене су бројне фотографије из саме унутрашњости овог репрезентативног, а сада добрано руинираног и опустошеног објекта.

Некадашњи хотел је ...

https://www.politika.rs/scc/clanak/502981/Noc-kada-je-goreo-simbol-Arandelovca

Идеја је да Здање буде резиденцијални објекат и спомен-музеј отвореног типа, а његова реконструкција је ушла и у пројекат Министарства културе „Дворци Србије”.

Министарко...канап ...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ко је налепио керамичке плочице иза Београдске капије у Тврђави? Надлежни у Нишу необавештени

На питање новинара ко је и када дозволио да се споменик културе од великог значаја прекрије керамичким плочицама и да ли ће тоалет заиста бити нова намена, непознато је већници за културу Града Ниша Адриани Анастасов.

Након рушења Цветне пијаце отворен је поглед ка Београдској капији, а иза ње цео простор изгледа као магацин, док су у стражарници керамичке плочице. Ко је дозволио да се на зидинама из 18. века постави други материјал, када се то десило, као и која ће бити намена кажу да не знају ни из Града, ни из Завода за заштиту споменика.

Дуго се чекало да Београдска капија угледа светлост дана, али оно што се налази иза ње са друге стране прекрива платно са мотивом срца.

Иза платна су греде, намештај, трске, понека флаша пива и вискија, картони, отворени струјомери, степенице од дасака и гајбе. У том делу су и некадашње стражарнице, а унутар једне старе плоче замењене су керамичким белим плочицама.

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Ko-je-nalepio-.....ni.sr.htmlОво и личи на нас .Какав Тесла, Пупин,Милунка...

Министарко..не канап,већ подебљи конопац...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Пропао и други тендер, нема заинтересованих фирми за завршне радове на локалитету Медијана

Тендер за завршне радове на годинама затвореном Археолошком налазишту Медијана је по други пут обустављен, иако су недавно из Града најавили да би уређење требало да крене још средином марта. Како пише у документацији, разлог је што ниједна фирма није конкурисала.

Прошле су четири године откако су врата локалитета Медијана у Нишу затворена за посетиоце, а пробијено је већ неколико рокова за завршетак радова. Први тендер за завршне радове је обустављен фебруара, пре два дана и други, а разлог је исти - није прихваћена ниједна понуда, јер ниједна фирма није ни конкурисала....

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Propao-i-drugi.....na.sr.html

Министарко,јави се...

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17964
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Citat:[quote="amstel2"]Ко је налепио керамичке плочице иза Београдске капије у Тврђави? Надлежни у Нишу необавештени

На питање новинара ко је и када дозволио да се споменик културе од великог значаја прекрије керамичким плочицама и да ли ће тоалет заиста бити нова намена, непознато је већници за културу Града Ниша Адриани Анастасов.


Ко? Исти они што су рушили Сава-малу...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Значајно налазиште не зауставља радове на изградњи нишког Булевара, извођачи оштетили локалитет

Други део римског водовода из античког Наисуса, који је пронађен пре више од једне године на градилиштима на Пантелеју, налази се у делу наставка изградње некада Сомборског, а сада Булевара Светог Пантелејмона. Археолози су на терену, али и машине које ни након откривања нису престале са радом. Док од Завода за заштиту споменика још нема одговора које мере су предузели, грађани указују на уништавање локалитета од великог значаја.

Крајем децембра 2020. године на два градилишта пронађени су значајни остаци из периода Цара Константина, а реч је о римском водоводу чији је део након две године откривен током наставка изградње Булевара.

За разлику од тада, када су радови стопирани због археолошких истраживања, на новом градилишту радови и даље трају. Машине су укључене, а део где се налази водовод ограђен црвено-белом траком.

На терену су и археолози Завода за заштиту споменика, али из Завода не одговарају на питања новинара.

Нема одговора да ли су током ископавања машине оштетиле поједине делове и зашто, како је предвиђено законом, радови нису стопирани.

На култуно-историјски значај, али и уништавање те конструкције указују и Нишлије.

Извођачи радова су срушили део зида и настављају да уништавају локалитет, то су опеке/цигле. Ово је врло значајан објекат Римског периода. Колико значајан можете да видите из чињенице да постоје само четири таква градска/Римска водовода у Србији ( У Сирмијуму, Виминацијуму и два у Нишу) од којих је један овај који се тренутно уништава ...

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Znacajno-nalaz.....et.sr.html

Министарко...где си?У Сава-мали?

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13198
 • Gde živiš: Z-moon

Beograd, Vračar, ulica Vele Nigrinove.Dozidan deo je stomatološka ordinacija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 475 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 5 sakrivenih i 454 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: comi_pfc, esx66, goxin, ivan979, Koridor, Lazarus, miodrag, Orc from Russia, Oscar2, prashinar, shaja1, Van, vasaw, Vatrogasaccc, Vlajman1957, zziko