Propadanje i zatiranje istorijske baštine

35

Propadanje i zatiranje istorijske baštine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

У ужем и ширем центру Пожаревца све је мање старих кућа које сведоче о некадашњој архитектури и начину градње.
Куће нестају јер се саме од себе урушавају због старости и неодржавања, или се руше ради подизања стамбених зграда.

Међу старим кућама је и једна у Љубовијској улици, необичног изгледа, јер су доње ивице њених прозора у равни са улицом.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1068661/nest.....-pozarevcaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

У оквиру обележавања пола века од потапања Старог Милановца и сеобе на данашњу локацију у Доњем Милановцу, у току је значајна изложба црквених предмета. Отварању је присуствовао и Његова светост епископ тимочки господин Иларион.

Приказани су стари, врло значајни предмети из поречке цркве и доњомилановачког Храма Светог Николе, изграђеног после пресељења с Аде Поречке 1832. године.

Ктитор доњомилановачког храма био је наш велики задужбинар и мецена Капетан Миша Анастасијевић, рођени Поречанин. Инокостас је осликао чувени живописац и сликар Стеван Тодоровић, а унутрашњост цркве, као и спољашњи фасадни део, фрескописао је Димитрије Посниковић.

У време последње сеобе, пре пола века, 1971. године, овај храм доживљава тешку и трагичну судбину. Миниран је и подигнут у ваздух, претпостављамо за потребе једног играног филма. Пре тога су конзерватори скинули фреске с намером да их заштите и врате у новоизграђену цркву. Али, ни после педесет година то није учињено. Нешто мало јесте, али се о судбини већине фресака ништа не зна. Невероватно, јер наша црква све уредно записује, бележи и о свему се води рачуна.

Доњомилановчани имају право да знају где се налазе њихове фреске, као и да се врате духовна обележја велике вредности.

https://www.politika.rs/scc/clanak/495630/Gde-su-f.....-Milanovcuoffline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17964
 • Gde živiš: I ja se pitam...

amstel2 ::У ужем и ширем центру Пожаревца све је мање старих кућа које сведоче о некадашњој архитектури и начину градње.
Куће нестају јер се саме од себе урушавају због старости и неодржавања, или се руше ради подизања стамбених зграда.

Међу старим кућама је и једна у Љубовијској улици, необичног изгледа, јер су доње ивице њених прозора у равни са улицом.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1068661/nest.....-pozarevca


Стално пишем на ПОпорталу у мом блогу ''Осматрачница'' управо о томе. Иначе, ова кућа је, између осталог, и жртва аљкавог асфалтирања. Ишао је слој на слој, деценијама а нико није радио оно што треба - да ископа доњи строј и поново га уреди. Код познате зграде Трговачке омладине, код које је тротоар био изнад коловоза подигнут са четири степеника (има их на старим фотографијама), сада тих степеника нема. Наливали су слојеве асфалта и сада куће изгледају као да су потонуле. Случајно сам и ја сведок тога јер живим у најпрометнијој улици (води према болници и гробљу - ко се овде родио и умро морао је бар двапут да прође туда). Морао сам двапут да подижем капију да бих могао да је отварам. Дођу, асфалтирају и оду...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Где одлазе украдена уметничка дела из Србије?

Наша уметност нема никакву вредност на Западу. Оно што је код нас врх врхова, то у Паризу или Лондону не значи ништа. Свако скупља своје или интернационалне извикане ствари. Што се тиче система, он постоји, само требамо да будемо ажурни и да сваку крађу пријавимо, каже за Нова.рс историчар уметности Никола Кусовац.

Почетком новембра министарка културе Маја Гојковић је открила да су пронађена украдена уметничка дела из Србије, један бодеж из Музеја примењених уметности и златан сат Патек Филип који је припадао некадашњем председнику Југославије – Јосипу Брозу Титу.

Чувени луксузни сат је нестао пре више од 10 година у Музеју Југославије, док је била актуелна изложба сатова које је председник Тито добијао на поклон и слагао их у колекцији. Након више од деценије, сат се појавио на редовној аукцији у Хонг Конгу и она је одмах обустављена, захваљујући директорки Музеја Југославије – Неди Кнежевић, која је алармирала цео случај. Пронађени украдени бодеж је нестао из Музеја примењених уметности, и тренутно се води поступак против једног од починиоца тог кривичног дела.

Каква је генерално ситуација са нашим уметнинама и артефактима који су украдени? Где они завршавају?

Историчар уметности, Никола Кусовац, каже....

https://nova.rs/kultura/gde-odlaze-ukradena-umetnicka-dela-iz-srbije/

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Шпанска кућа (Савамала)
Шпанска кућа је полусрушени објекат у београдском насељу Савамала. У време када је саграђена представљала је један од најрепрезентативнијих објеката у овом делу града, а почетком 21. века постала је један од његових симбола. Налази се у улици Браће Крсмановић бр. 2.

Подигнута око 1880. године као палата са подрумом, приземљем и спратом. Обликована је у духу академске архитектуре 19. века. У време када је сазидана зграда је била један од најрепрезентативнијих објеката у овом делу града. Коришћена је за потребе Пристаништа као царинарница, а касније као складиште, а њоме се служило и Српско бродарско друштво. После Првог светског рата у објекту је био смештен и Музеј речног бродарства.

Шпанска кућа, рушевина без крова и прозора....

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A8%D0%BF%D0%B0%.....%9B%D0%B0_(%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B0)


offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

У Сребрници се налазила владарска резиденција где је деспот Стефан Лазаревић 1425. одржао државни сабор архијереја и високе властеле и за наследника прогласио Ђурђа Бранковића. Овај је и сам доцније често боравио у замку у клисури речице Сребрнице на периферији данашњих Страгара.

Да би стигли до остатака замка морали смо да пређемо набујалу реку преко необележеног газа, а затим наставимо навише блатњавим стазама. Период када нема вегетације је најсигурнији за посету овом "заштићеном културном добру" јер зеленило не заклања заравњени плато са кога се диже крњави остатак високе куле. Она је обрасла кржљавим дрвећем, које не може да набуја јер му корење лежи у танком слоју земље над каменом утврде.

Рушевине из године у годину изгледају све лошије због ерозије и поткопавања пљачкаша старина, али упркос реалној опасност да се и ово мало остатака сруши, археолошких истраживања још нема. Упркос реалности, канцеларијски пи-арови који овде никада нису крочили, на сајтовима и даље промовишу Сребрницу као туристичку атракцију, уз фотографије од пре неколико деценија на којима изгледа много боље.... GUZ - Glavom U Zid

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1073784/des.....vne-srbije

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Вила "Конен", познате и као Титова вила, на Палићу,је на продају.Цена 800 иљада...

Ту су настали "Корени" Добрице Ћосића,а боравили су и Оскар Давичо, Антоније Исаковић, Милан Коњовић...
Вила је површине 234 квадрата, грађена од чврстог материјала у сецесијском стилу, пројектована од стране Рајхл Ференца, али је нажалост, подлегла зубу времена и неопходна јој је адаптација. Поседује класичне прозоре, итисон на подовима те таваницу на плафону .Од 2005. до данас уопште није коришћена, нико о њој није бринуо, те је зуб времена од палићке лепотице начинио стару, оронулу даму, немог сведока некадашње раскоши и свих прилика и неприлика које су погађале нашу земљу.

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1079529/tit.....dicnu-kucu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Министарство културе са све госпођом министарком на челу реаговало је брутално поводом најављене лицитације Меморијалног комплекса Бошко Буха на Јабуци код Пријепоља затражило да се продаја обустави или ће бити свашта...

Из Министарства културе,информисања и пинк company, су одлучно загрмели,дували и ватру сунули на све надлежне институције и затражили да тај поступак буде обустављен,иначе...иду избори,немој вољени да изгуби...

https://www.redportal.rs/srbija/40399/obustavlja-s.....bosko-buha

Зар министарство није надлежна институција?

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ваљевска брука

Путници намерници, савремено речено туристи, у самом центру Ваљева већ три године затичу руинирану зграду Ваљевске штедионице. Десетак метара испред зграде налази се споменик песникињи Десанки Максимовић. Покушај да фотографијом забележите успомену, захтева вештину да у фотошопу избришете изваљене прозоре, замандаљена врата, одваљене олуке. Десанка то није заслужила. Њени ђаци из Ваљевске гимназије – архитекте, сликари, лекари, новинари, историчари, судије и адвокати, професори и учитељи, с ретким дуговечним изузецима – нису више међу живима.

На њиховим потомцима, политичарима, менаџерима, бизнисменима, остаје брука да велелепна зграда сазидана за само годину дана, од 1903. до 1904, ружи град, уместо да га краси као некада. Усељена је децембра 1905. Знали су Ваљевци, трговци, занатлије, сељаци да штеде. Потрајало је то кроз два светска рата. Онда се 1945. у зграду уселила општинска власт. Касније су испод сводова архитектонског чеда инжењера Чедомира Гагића и Леонида Зисића кренули таласи Радио Ваљева и прве новинске шлајфне локалних новина. У последње две године радио-таласе под кровом ове установе, која је и поред назива „Напред” отишла корак уназад, односно у стечај, заменили су голубови. Да су барем писмоноше, могли би однети поруку општинским властима да се не брукају и нађу новца да сачувају од пропадања оно што су им штедљиви ваљевски трговци, занатлије, угоститељи, чиновници, сељаци и свештеници оставили у аманет.

Време протекло у тражењу намене овом објекту треба заборавити. Идеја да се општинска власт врати овде, где је боравила од 1945. до 1967, више није актуелна. Ваља зато размислити о томе да се у ову зграду на Тргу песника пресели Завичајни музеј писаца, који је у скромном простору, тридесетак метара удаљен. Писци, којима Ваљево не оскудева, неће се љутити ако им се придруже и знаменити сликари, вајари, глумци и редитељи. А екстеријер и ентеријер као да су пресликани из романа недавно преминулог књижевника Радована Белог Марковића, који нам је Колубару и Ваљево „старога премера” записао у сећање. Уметници нису захтевни за одржавање. Довољно је за почетак застаклити полупане прозоре и голубове иселити под стрехе, где им је и место. Ваљда је за толико преостало пара у градској каси.

https://www.politika.rs/scc/clanak/498166/Valjevska-bruka

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2409
 • Gde živiš: Karlmarksland

Оштећена скулптура у Јагодини
Касетофон који је био лајтмотив скулптуре балерине, односно уличне плесечице, коју је познати јагодински уметник пре три године поставио у парку око зграда „Моравског стила“, неко је украо.

Уметник га је на постоље поред балерине учврстио масом млевеног мермера и полиестера, али је неко ипак успео да га украде. Реч је о обичном касетофону, који, при том не ради, али који је употпуњавао скулптуру. Уметник каже да ће поставити нови касетофон и да ће га овог пута заварити.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1084505/bale.....a-jagodini

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 582 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 4 sakrivenih i 565 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, babaroga, Bubimir, cvrle312, Dorcolac, Drug pukovnik, Gagi193, goxin, indja, kreza, NoOneEver Dreams, stegonosa, vranjanac29