Upoznajte se sa funkcionalnostima ovog foruma

Upoznajte se sa funkcionalnostima ovog foruma

offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

Namena ovog teksta je da se novi korisnici što bolje upoznaju sa funkcionalnošću foruma MyCity Smile
Biće opisane, često po principu "pitanje/odgovor", mnogobrojne opcije koje ovaj forum nudi svojim posetiocima.

Tekst je organizovan u više kategorija, gde su određene opcije grupisane, radi što boljeg pregleda.

Idea Pre samog početka, preporučujem čitanje Pravilnika foruma


Credits: Ivanče95 i _Sale su odradili najveći deo posla, uz sugestije ekipe foruma za saradnju.
[ I ] Struktura foruma


MyCity je forum koji ima sledeću misiju i strukturiran je u tri velike celine, koje se mogu videti sa sledeće slike:Tech deo se sastoji od mnogobrojnih potcelina (potforuma) tehničkog karaktera, dok se u Opštem delu nalaze različiti potforumi sa temama iz domena nauke, zdravlja, ekonomije, zabave i drugih. Vojni deo je relativno nezavisna celina što se može videti i po drugačijem domenu (www.mycity-military.com).

Potforumi MyCity-ja mogu imati i svoje dodatne potforume, da se logičnije i preglednije organizuje sadržaj na forumu. Na primer, potforum Muzika i Mobilni telefoni su restrukturirani i uvedeni su dodatni forumi za pojedine pravce muzike (Metal, Pop/Rock i drugi), odnosno operativne sisteme (Android, Windows Phone i drugi). Neki potforumi su više razvijeni, a neki manje, što zavisi kako od postojanja moderatora tog dela i njihove aktivnosti tako i od aktivnosti članova foruma, kao i njihove saradnje sa uredništvom foruma.


Pomenućemo i postojanje sledećih specifičnih foruma:

- Čekaonica: ukoliko ste početnik na forumu i ne možete da se snađete sa struktorom foruma, ili je pitanje takvog karaktera da jednostavno ne znate gde da ga postavite, preporučujem da temu otvorite u Čekaonici. Urednici MyCity foruma će konkretnu temu premestiti u potforum kome ta tema najviše odgovara. Kada dođe do premeštanja teme, primićete privatnu poruku od urednika (moderatora) da je tema premeštena u odgovarajući potforum.

- Pitanja i predlozi vezani za MyCity ne služi da se postavljaju bilo kakva pitanja, već isključivo pitanja vezana za funkcionisanje foruma i predlozi članova za unapređenje foruma. Ako ne znate gde da postavite temu, ne postavljajte je u ovaj potforum, već u potforum Čekaonica.

- Forumi za opuštanje su blogovi i Pričaonica.

- Ambulanta je specifičan potforum čija je namena uklanjanje malicioznih programa sa računara; saznaj više o Ambulanti.[ II ] Otvaranje nove teme, postavljanje pitanja, odgovaranje na teme i učestvovanje na forumu


Ukoliko želite da postavite pitanje na forum, otvaranjem nove teme, korektno je da prethodno:

a) koristite pretragu na forumu, jer je vrlo verovatno da je neko već postavio slično pitanje i dobio odgovarajuće odgovore. Da bi pretražili forum, moguće je koristiti dve vrste pretrage:Klikom na Traži, što je označeno crvenom strelicom, moguće je koristiti interni mehanizam foruma za pretraživanje tema.

Unosom upita u polje Pretraga... , što je označeno plavom strelicom, moguće je koristiti prilagođenu pretragu Google pretraživača.


Idea Takođe, u svakom forumu na vrhu postoji polje za brzu pretragu tog foruma:
Ukoliko niste našli odgovor na vaše pitanje, pre otvaranja teme preporučujem da još jednom pročitate pravilnik foruma, zatim pravilnik odgovarajućeg potforuma, gde želite da postavite pitanje, i najzad da potražite da li postoji uputstvo za otvaranje teme u konkretnom potforumu. Svaki potforum može da ima dodatne pravilnike i uputstva za otvaranje teme, koji se (po pravilu) nalaze u top temama (teme pri vrhu potforuma).

Na primer, u potforumu Ambulanta, uočite teme: Pravila ovog dela foruma i Kako otvoriti temu u Ambulanti.

Ili u potforumu Drajveri, uočite temu: Kako otvoriti temu u ovom delu foruma

Ovim izbegavate opomene moderatora jer, recimo, ukoliko tražite pirateriju - nećete je dobiti ili ukoliko pokušavate da pomognete u Ambulanti, neko od moderatora će vam obrisati poruku, jer je pravilnikom definisano da samo AMF mogu da pomažu u tom potforumu.


Što se tiče same forme za otvaranje nove teme, evo malo objašnjenja i saveta:

- Naslov nove teme - gledajte da bude jasan, precizan, i informativan. Dakle, nije korektno kao naslov postaviti "Pomoć", ili "Potreban savet" ili slične generičke naslove. Primer dobrog naslova: Specificna aplikacija za katalog datoteka. Moderatori, stručni saradnici i ostali će lakše uočiti temu sa jasno formulisanim naslovom. Dalje, ukoliko je tema neprecizno formulisana, neko od moderatora će promeniti naslov u precizniji, a to vreme je moglo da se iskoristi za odgovor. I najzad, pravilnim postavljanjem naslova teme omogućavate i ostalim korisnicima da pretragom nađu rešenje za identičan ili sličan problem koji imaju.


- Telo nove teme: - pružite što više informacija o vašem problemu. U vašem je interesu da vaš problem bude pravilno shvaćen, kako bi dobili korektan odgovor u najkraćem mogućem roku. Ako je problem vezan za Tech forume, napišite kakve simptome imate, kada ste primetili da se problem pojavljuje i koje korake ste već preduzeli da rešite problem (ako ste preduzeli).

- Pišite jаsnim jezikom, grаmаtički i po prаvopisu. Preporučujem čitanje sledećeg članka: Malo internet gramatike i pravopisnih pravila .

- Ne trаžite dа vаm ljudi odgovore putem privаtne poruke. Više glava je pametnije od jedne, a i šire gledano, neko će možda imati sličan problem i pronaći rešenje baš u vašoj temi.
[ III ] Opcije formatiranja sadržaja na forumu


Arrow Formatiranje poruke obuhvata sledeće opcije:Opcije za podebljan iskošen ili podvučen tekst
Veze ka nekoj slici ili drugoj stranici
Boja i veličina teksta
Liste
Citati i kod
YouTube linkovi
Centriranje teksta
Spoiler tekst (skriveni deo teksta)

Arrow Podebljan, iskošen ili podvučen tekst


Da krenemo od početka. Ukoliko želite da neki deo teksta bude podebljan, iskošen ili podvučen potrebno je da taj deo teksta selektujete, a zatim kliknete na neku od ponuđenih opcija (prve tri. slova B, I i U).


Arrow Evo primera takvog teksta:
Ovo je podebljan tekst.
Ovo je iskošen tekst.
Ovo je podvučen tekst.
Možete koristiti i više opcija u jednoj rečenici.
Ili na jednoj reči.


Evo kako to izgleda u editoru:
[b]Ovo je podebljan tekst.[/b]
[i]Ovo je iskošen tekst.[/i]
[u]Ovo je podvučen tekst.[/u]
[u][b]Možete koristiti i više opcija u jednoj rečenici.[/b][/u]
Ili na jednoj [u][i][b]reči[/b][/i][/u].Exclamation Napomena: Nebitno je da li ćete prvo iskositi tekst pa ga podvući ili prvo podvući pa iskositi (to važi i za sve ostale kombinacije), krajnji efekat je uvek isti, kao i procedura, samo je potrebno da svaki put selektujete istu reč, deo rečenice, rečenicu, tekst...

Arrow Slike i linkovi ka drugim stranicama


U poruku možete postaviti link ka nekoj slici. Kada klinkete na ikonicu otvoriće vam se prozor u kome piše "Url". Samo kopirate link ka toj slici, i kliknete na OK.

Primer:


Arrow Ukoliko npr. želite da postavite vezu ka nekoj drugoj stranici na forumu to možete uraditi na dva načina. Prvi je da jednostavno kopirate vezu u poruku.

To izgleda ovako:
http://www.mycity.rs/Windows/

Drugi način je da taj link vežete za neku reč ili rečenicu. To funkcioniše slično kao i opcije koje su malo pre opisane. Dovoljno je da selektujete tekst, i klinkete na ikonicu. To je peta ikonica po redu.
Kada to uradite dobićete prozorčić u kome piše "Url", samo je potrebno da tu kopirate link ka stranici.

Evo primera: LINK

U editoru:
[url=http://www.mycity.rs/Windows/]LINK[/url]
Arrow Boja i veličina teksta


Funkcionišu tako što selektujete željenu reč ili deo teksta i primenite jednu od opcija.


Arrow Primer za boju:
Crveno, zeleno, plavo.


U editoru:
[color=red]Crveno[/color], [color=green]zeleno[/color], [color=blue]plavo[/color].Arrow Primer za veličinu teksta:
Ovo ne umanjen tekst.
Ovo je normalan tekst.
Ovo je uvećan tekst.


U editoru:
[size=9]Ovo ne umanjen tekst.[/size]
Ovo je normalan tekst.
[size=18]Ovo je uvećan tekst.[/size]


Primetite kako to izgleda u editoru:
[size=18]Ovo je uvećan tekst.[/size]

Umesto ovog "size=18" možete upisati bilo koju željenu vrednost, tako da ukoliko vam je potreban kompromis između normalnog i velikog teksta možete 18 zameniti sa npr. 16. Poigrajte se malo sa tom opcijom, ali ne preterujte sa veličinom, premali tekst se teško čita, a prevelik može loše da izgleda u poruci!
Arrow Liste


MyCity podržava dve vrste lista, prva je tzv. bullet lista, a druga je lista sa brojevima.
Obe slično funkcionišu. Ukoliko želite da napravite bullet listu dovoljno je da klinknete na prvu od tri opcije. Rezultat je sledeći
[list]

[/list]

Sledeće što je potrebno da bi se lista formirala su segmenti, njih formirate klikom na treću opciju. Segment u editoru izgleda: [*]


Nakon [*] unosite tekst. To izgleda ovako:
[list]
[*] Prvi segment
[*] Drugi segment
[*] Treći segment
[/list]Arrow A ovo je rezultat:

Prvi segment
Drugi segment
Treći segment
Slično funkcioniše i lista sa brojevima, jedina razlika je što ćete nakon klika na opciju dobiti prozor u kome je potrebno da unesete broj kojim počinje lista (to je obično 1).

[list=1]
[*] Prvi segment
[*] Drugi segment
[*] Treći segment
[/list]


Arrow Primer liste sa brojevima:

Prvi segment
Drugi segment
Treći segment

Arrow Umetanje citata i kodova


Ukoliko želite da neki tekst označite kao citat, npr. želite da citirate deo iz neke knjige, to možete uraditi jednostavno tako što selektujete željeni tekst, i kliknete na ikonicu za citat.


Arrow Primer kako izgleda citat:

Citat:- Pitanja i predlozi vezani za MyCity ne služi da se postavljaju bilo kakva pitanja, već isključivo pitanja vezana za funkcionisanje foruma i predlozi članova za unapređenje foruma. Ako ne znate gde da postavite temu, ne postavljajte je u ovaj potforum, već u potforum Čekaonica.

- Forumi za opuštanje su blogovi i Pričaonica.

- Ambulanta je specifičan potforum čija je namena uklanjanje malicioznih programa sa računara; saznaj više o Ambulanti.


Kao što vidite, citat podržava formatiranje teksta, pa je moguće citirati i formatiran tekst.


Kodovi su baš suprotni, kod kodova nikakva formatiranja ne funkcionišu (isključuje se BBkod, tj. ne vidi se formatiranje), ukoliko predhodni citat selektujemo i klinknemo na ikonicu za kod, rezultat je sledeći.

[quote]- [url=http://www.mycity.rs/Pitanja-i-predlozi/]Pitanja i predlozi vezani za MyCity[/url] ne služi da se postavljaju bilo kakva pitanja, već isključivo pitanja vezana za [i]funkcionisanje foruma[/i] i predlozi članova za unapređenje foruma. Ako ne znate gde da postavite temu, [u]ne postavljajte[/u] je u ovaj potforum, već u potforum [i]Čekaonica[/i].

- Forumi za opuštanje su [url=http://www.mycity.rs/blogs.php]blogovi[/url] i [url=http://www.mycity.rs/Pricaonica/]Pričaonica[/url].

- [url=http://www.mycity.rs/Ambulanta/]Ambulanta[/url] je specifičan potforum čija je namena uklanjanje malicioznih programa sa računara; [url=http://www.mycity.rs/Zastita/Saznajte-vise-o-Ambulanti.html]saznaj više o Ambulanti[/url].[/quote]Kod tag je uveden zbog umetanja različitog programskog koda u poruku.

void razmak (FILE *ulaz, FILE *izlaz)
{
   int razmak = 1, znak;

   while((znak = fgetc (ulaz)) != EOF)
   {
       if(!isspace (znak))
       {
          fputc(znak, izlaz);
          razmak = 0;
       }
      
       else
       {
          if(znak == '\n')
          fputc('\n', izlaz);
      
          else if(!razmak)
          fputc(' ', izlaz);

          razmak = 1;
       }
   }
}Exclamation Napomena: U potforumu Programiranje postoji poseban oblik code taga, prepoznaje ključne reči u kodu i boji ih, takođe i numeriše linije (isto se koristi kao i u ostalim, samo drugačije izgleda i preglednije je), evo primera kako to izgleda:Arrow YouTube linkovi


MyCity ima posebnu opciju za YT linkove. Njih je moguće jednostavno kopirati u poruku:
https://www.youtube.com/watch?v=edBYB1VCV0k


Ili pomoću opcije za YT to izgleda ovako:Potrebno je samo da kopirate link ka YT stranici na kojoj se nalazi video.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=edBYB1VCV0k[/youtube]
Arrow Centriranje teksta

MyCity podrazumevano vrši poravnanje uz levu ivicu, ukoliko želite da neki tekst bude centriran dovoljno je samo da selektujete željeni tekst i kliknete na ikonicu.

Rezultat:
Opcija za centriranje teksta.


U editoru:
[center]Opcija za centriranje teksta.[/center]
Arrow Spoiler tekst

Ukoliko niste upoznati, evo primera kako izgleda spoiler.

+ Spoiler

Klikom na ikonicu otvoriće se prozor u kome je potrebno da unesete naslov, taj naslov je ono vidljivo u poruci. Kada to uradite dobićete ovo:
[sakrij="[b]Naslov[/b]"][citat]Unesi sadržaj spoiler-a[/citat][/sakrij]

Samo je potrebno da unesete željeni tekst umesto "Unesi sadržaj spoiler-a" i to je to.

Takođe, ukoliko je neki deo teksta već napisan i želite da on bude u spoiler-u, dovoljno je da ga ozačite, kliknete na ikonicu i unesete naslov.

Spoiler tag se dakle koristi ukoliko želite neki deo teksta da sakrijete. To je poželjno ukoliko prepričavate neku knjigu, film, da ne bi pokvarili nečiji utisak itd.
Arrow Upload slika/fajlova

MyCity podržava upload fajlova i slika na Fotkicu.

Prva opcija "Prikači fajl" se koristi za upload bilo kakvih fajlova, veličine do 5MB. Kada kliknete otvoriće se prozor za upload. Kliknite na Browse i izaberite fajl koji žellite da uploadujete, i kliknite na Okači!.


Arrow "Prikači sliku" funkcioniše potpuno isto kao i "Prikači fajl", sa par dodatnih opcija. Ograničenje je takođe 5MB, ali postoji mogućnost da se slika smanji, tj. konvertuje.


Dodaj zaštitni žig - dodaje MyCity.rs u donjem desnom uglu slike.
Thumbail - Veličina slike koja će se videti u poruci, a tek kada korisnik klikne na nju dobiće veću sliku. Moguće je i isključiti to, ali ako je slika veće rezolucije nije preporučljivo jer će se tada slika videti u punoj rezoluciji.
Original - Konverzija slike u manju rezoluciju, radi lakše preglednosti i bržeg uploada.
Arrow "Prikači slike" je opcija koja vam olakšava upload više slika u isto vreme, procedura je ista kao i za jednu, smo što je moguće selektovati više slika odjednom.
Arrow Dodatne opcijeIsključi HTML u poruci - forum podržava i HTML kod u poruci, ali je iz sigurnosnih razloga ova opcija onemogućena korisnicima. To znači da bilo koji HTML kod može da se embedduje u poruku. Svejedno je da li ćete ovu opciju držati uključenom ili ne.

Evo primera:

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/114410714&color=0066cc&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false"></iframe>


A ovo je kod:
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/114410714&color=0066cc&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false"></iframe>


Isključi BBKod u poruci - Ukoliko isključite ovu opciju svako formatiranje teksta će se prikazivati kao u editoru za poruku ili u kod tagu. To znači da ako npr. hoćete da podebljate neki tekst on će se u poruci prikazati [b ]neki tekst[/b].

Isključi smajlije u poruci - Ukoliko želite da se smajliji ne prikazuju u poruci ovo je potrebno uključiti.

Prikači potpis - U delu koji govori o profilu ste videli da svaki korisnik može da ima svoj potpis. Ova opcija je podrazumevano uključena, i ako je isključite potpis neće biti prikazan u poruci.

Obavesti me emailom kad neko odgovori - Ovo uključite ako želite da mail-om dobijate obaveštenja kada neko odgovori u određenoj temi.

Arrow Smajliji

Smajliji su veoma bitni u internet komunikaciji. Pokazujete vaše trenutno osećanje, ili ono što bi pokazali u živom razgovoru sa nekim, smeh, suze ili nešto treće.

Nije isto kad neko napiše:
Citat:Neće Sloba da banuje nikoga osim ako taj napiše "nemoj da se za**bavas sa Slobom,za razliku od mene on ce te stvarno banovati".
I
Citat:Neće Sloba da banuje nikoga osim ako taj napiše "nemoj da se za**bavas sa Slobom,za razliku od mene on ce te stvarno banovati". Mr. Green

U prvom slučaju ne znate da li je to ozbiljno mislio ili se šali, a u drugom znate da je šala.
To je samo jedan od primera, ali i pored toga što su smajliji toliko bitni u komunikaciji, ne treba preterivati sa njima.

Ukoliko želite neki smajli koji nije "u ponudi", bacite pogled na ovu temu u pričaonici.

Kada nađete željeni smajli, kliknite desnim klikom na njega zatim "Copy Link/Image location", u poruku ga dodajete koristeći opciju za postavljanje slika, o kojoj je pisano ranije (img tag, četvrta opcija s leva).

Primer:
Nemoguće je da ne možete da se snađete...

Kod:
Nemoguće je da ne možete da se snađete...[img]http://www.mycity.rs/imgs2/188882_325759110_121194_56606546_isuse.gif[/img]

Arrow Opcije za glasanje
Ova opcija je namenjena ukoliko korisnik želi da u svoju temu uključi glasanje o nečemu.

U prvo polje Glasačko pitanje unosite tekst vašeg pitanja, dok u polje Glasačka opcija dodajete opcije za glasanje, klikom na Dodaj opciju možete dodati koliko god želite opcija opcija. Glasanje može imati trajanje ili ne, ukoliko želite da se vaše glasanje traje recimo 7 dana, potrebno je da unesete broj 7 u poslednje polje.

Arrow Pregled i slanje poruke


Opcija Pregled poruke je veoma korisna ako želite da pregledate poruku pre slanja, da proverite formatiranje, greške itd. Takođe ukoliko želite da se poigrate sa opcijama za formatiranje možete koristiti ovu opciju.
Preporuka je da uvek pregledate poruku pre slanja, da budete sigurni da to želite da pošaljete. Tek kada ste potpuno sigurni kliknite na Pošalji.
Arrow Kako kombinovati opcije?


Veoma je važno pravilno kombinovanje opcija za formatiranje teksta zato što pre svega tekst treba da izgleda "lepo za oko", ne treba preterivati. Ukusi su naravno različiti, ali bacite pogled na nekoliko lepo formatiranih poruka, kliknite na opciju Citat i videćete koje su opcije korišćenje da bi tekst tako izgledao.

Primeri dobro formatiranih i preglednih poruka:
http://www.mycity.rs/Muzika/Vodic-za-munjevito-ucenje-gitare.html
http://www.mycity.rs/Opste-programiranje/2-Moderne.....2.html#223
http://www.mycity.rs/Opste-programiranje/3-Moderne.....ver-2.html
http://www.mycity.rs/C/2-Pravljenje-igre-Sokoban-u-C-programiranje-2.htmlArrow Odgovori u temiSve ovo opisano važi za otvaranje nove teme, kao i za postavljanje novog odgovora u temi. Postoji par razlika. Jedna od njih je ta što nemate mogućnost da postavite glasanje. Takođe, kada odgovarate u temi, polje Naslov poruke ostavljate prazno.

Ukoliko je vaša poruka poslednja u temi, i vi želite ponovo da odgovorite, vaše poruke će se spojiti, samo će između pisati vreme i datum dopune. Ovo je moguće izbeći, i razdvojiti poruke, primetićete da u dodatnim opcijama postoji još jedna opcija (ona će biti vidljiva samo ako je vaša poruka poslednja).[ IV ] Profil korisnika na forumuProfil je, u stvari, svojevrsna "lična karta" svakog korisnika.
U profilu je moguće promeniti avatar (mala sličica ispod korisničkog imena), osnovne informacije o sebi (datum rođenja, ime i prezime, profesiju, potpis, itd), podesiti izgled foruma prema svojim afinitetima, ali i neka veoma bitna sigurnosna podešavanja (e-mail adresa i lozinka - password).

Exclamation Odmah da napomenemo: osim navedenih sigurnosnih podešavanja, niste u obavezi da bilo šta više napišete o sebi, ukoliko to ne želite.

Question Kako da uđem u svoj profil?

Arrow Jednostavno, potrebno je da kliknete na dugme + Profil, u gornjem delu stranice, bez obzira koju temu trenutno čitate na forumu (nije potreban dolazak do početne stranice).

Kada uđete u svoj profil, otvoriće Vam se stranica sa raznim podešavanjima.

Krenimo redom:Korisničko ime: Ovo je jedan od podataka o Vama koje niste u mogućnosti da promenite. Ukoliko želite da ipak promenite svoje korisničko ime ("nick"), obratite se privatnom porukom nekom od administratora foruma.

E-mail adresa: Isključivo u Vašem interesu je da ovaj podatak bude Vaša ili e-mail adresa nekog koga dobro poznajete. Ukoliko se desi da upišete nepostojeću ili e-mail adresu u koju nemate uvid, nećete biti u mogućnosti da aktivirate nalog posle ove promene, jer će na tu e-mail adresu biti poslat aktivacioni link.

Trenutna šifra: Popunićete ovo polje šifrom koju ste koristili prilikom registracije na MyCity forum, i to u dva slučaja:


Kada želite da iz bilo kog razloga promenite trenutnu šifru, i
Kada želite da promenite e-mail adresu.


Treba da znate da je Vaša šifra potpuno bezbedna na forumu MyCity, ali ukoliko je iz bilo kog razloga zaboravite - vraćanje postojeće šifre neće biti moguće, već će vam na e-mail biti poslat link za aktivaciju nove šifre. Ukoliko ste uneli nepostojeću e-mail adresu, sada znate zbog čega nećete biti u mogućnosti da se ponovo ulogujete na forum MyCity.

Ukoliko želite da promenite šifru, posle unosa trenutne šifre, u predviđena polja je potrebno uneti novu šifru i potvrditi je još jednim unosom u sledećem polju.

Ispod ovih polja se nalazi grupa "Kontakt podaci", gde je moguće uneti adrese naloga na društvenim mrežama. Unosom podataka u ovim poljima, na svakoj Vašoj poruci, u donjem delu, će biti prikazane odgovarajuće prečice do Vaših profila na društvenim mrežama.

Sa desne strane se nalaze informacije koje generiše forum, u ovom delu nije moguće menjanje podataka. Ispod Vašeg avatara se nalaze sledeći podaci:


Broj opomena - naveden je broj zvaničnih opomena zbog kršenja Pravilnika;

Pred ban - navedena je opomena pred ban (trajno udaljavanje sa foruma) kao mera poslednje opomene;

Podaci o prethodnom i pretposlednjem logovanju na Forum;

Datum pristupanja forumu MyCity;

Broj poruka koje ste napisali u delu foruma gde se broje poruke (brojač poruka u "Blogovima" i "Pričaonici" nije aktivan);

Naziv Vašeg bloga na MyCity (ukoliko nemate blog, ovo polje će biti prazno, ukoliko imate više blogova - biće naveden naziv najnovijeg bloga);

Pronađi sve poruke korisnika - klikom na ovaj link, forum će izlistati sve poruke koje ste napisali, bilo da se radi o onima koje se "broje" ili ne.

Datum rođenja - prikazan je datum koji ste uneli u jednom od polja u profilu. Kada napišete 100 ili više poruka, vaše ime će biti prikazano na listi onih koji tog dana slave rođendan, pa će ostali korisnici moći da Vam upute čestitke.Malo niže dolazimo do sledećih polja:Ova polja popunjavate isključivo po sopstvenoj želji, jer nisu obavezna.

Međutim, to ne znači da u polje "Profesija" možete upisati zvanje koje nemate.
Ukoliko u ovo polje upišete npr. "Doktor medicine", ovim možete dovesti ostale članove u zabludu.
Ukratko, Pravilnikom je zabranjeno da se "kitite tuđim perjem".


Posle ličnih podataka, na red dolaze i podešavanja izgleda foruma kao i još neki tehnički podaci:Korisnici mogu da vide moj: OS / Browser / IP - označite polja koja želite da budu prikazana svaki put kada napišete neku poruku;

Prikaži desnu kolonu u diskusijama: - Skup različitih informacija i ponuđenih prečica može biti prikazan sa Vaše desne strane, ili na dnu strane. Prikazivanje ovih informacija sa desne strane smanjuje prostor za prikaz diskusije po temama, pa se neki korisnici odlučuju da ne omoguće ovu opciju;

Prikaži mi automatski punu rezoluciju smanjenih slika: - Ova opcija omogućava brz pregled postavljenih slika u punoj rezoluciji bez klika na istu;

Prikaži vesti na prvoj strani: - Odaberite da li želite da sajt "Vesti.rs" bude prikazan na prvoj strani;

Hoću da budem nevidljiv na listi prisutnih: - Čim se ulogujete, Vaše korisničko ime će biti prikazano na listi trenutno prisutnih ("online") korisnika. Međutim, ako iz bilo kog razloga ne želite da ostali znaju da ste trenutno na forumu, jednostavno odaberite "DA" u ovoj opciji;

Uvek me obavesti e-mailom kada neko odgovoriispod moje poruke: - Ako Vam je neka tema veoma važna i očekujete brze odgovore, a u isto vreme imate pristup prijavljenom e-mailu, biće Vam poslat e-mail čim neko napiše poruku posle Vaše.
Ovu opciju je moguće aktivirati i neposredno pre slanja poruke, bez ulaska u Profil:Otvori pop-up prozor kada dobijem novu privatnu poruku: - Aktivirajte ovu opciju kako bi prijem nove privatne poruke bio sigurno primećen. Informacija o novoj privatnoj poruci će biti prikazana na vrlo vidljiv način - blokirajući rad u browseru dok ne prihvatite ili odbijete njeno čitanje.

Uvek dodaj moj potpis: - Potpis koji ste ranije definisali u profilu, možete sprečiti da bude objavljivan ili možete dozvoliti.

Uvek uključi BB kod: - Postavite na "Da"

+ Primer citata sa uključenim BB kodom:

+ Primer citata bez BB koda:


Uvek uključi HTML: - Opcija za urednike-moderatore. Nema uticaja na poruku.

Uvek uključi smajlije: - Ukoliko želite da smajliji budu prikazani kao male sličice-emotikoni, postavite ovu opciju na "DA". Ukoliko to ne želite, smajliji će biti prikazani kao skup interpunkcijskih znakova;

Jezik foruma (language): Izaberite dostupne jezike foruma;

Stil (izgled) foruma: - Izaberite neku od "kolornih tema" foruma;

Vremenska zona: - Izaberite vašu vremensku zonu;

Format datuma: - Postojeći format datuma je: dan/mesec/godina ; sati/minuta

Question Kako ostali korisnici vide moj profil?

Ukoliko želite, možete kliknuti na korisničko ime korisnika o kome želite da saznate malo više:Otvoriće vam se profil korisnika,
... gde možete videti poslednjih 15 poruka koje je korisnik napisao, i izlistati sve poruke klikom na opciju "Pronađi sve poruke korisnika ..."

Takođe, iz ovog pregleda profila možete poslati i privatnu poruku korisniku klikom na opciju "Pošalji privatnu poruku korisniku".

U ovom pregledu profila možete videti da li je korisnik član neke grupe na forumu, a ako je urednik (moderator ili supermoderator) koje forume uređuje.

[ V ] Opcije navigacije na forumu i ostali korisni savetiTipovi tema


Verovatno ste primetili da postoje teme koje u svom nazivu imaju prefiks npr. "Važno:" ili "Izdvojeno:", ti prefiksi predstavljaju tipove tema. Te tipove kontrolišu samo urednici.

Arrow Postoje sledeći tipovi:

Normalna tema
Izdvojena tema
Važna tema
Obaveštenje
Članak
Vest
Link
Arrow Normalna tema je svaka tema (topic) koja nema nikakav prefiks.


Arrow Izdvojena tema je tema sa prefiksom izdvojeno, ovo su obično teme sa nekim uputstvima, tutorijalima...
Kada otvorite neki potforum, npr. Windows, videćete sa desne strane izdvojene teme. To su obično samo poslednje objavljene teme koje su izdvojene, ukoliko želite da pogledate spisak svih izdvojenih tema potrebno je da kliknete na IZDVOJENO (na slici označeno žutom bojom).Ukoliko neko od urednika vidi da je vaša tema zanimljiva, on će je izdvojiti, kako bi korisnici mogli lakše da je uoče. Ukoliko smatrate da vaša tema treba da bude izdvojena a nije, kontaktirajte nekog od urednika tog dela foruma.Arrow Važne teme se uvek nalaze u vrhu potforuma, to su obično pravilnici ili jako bitne teme, pre nego što otvorite temu u nekom potforumu, pogledajte pravila i ostale važne teme, možda je baš tu odgovor na vaše pitanje.


Arrow Obaveštenja su teme u kojima se nalaze neke izmene koje je preporučljivo pročitati pre nego što se odlučite na pisanje u potforumu, novine itd.


Arrow Članak je baš to što mu i ime govori, mislim da nije potrebno bilo kakvo objašnjenje.
Spisak svih tema koje imaju prefiks Članak možete pogledati na sledećem linku (hronološki):
http://www.mycity.rs/clanci.php

A spisak svih tema sa prefiksom Članak u potforumu možete pogledati na isti način kao i izdvojene teme. Sa desne strane se nalazi panel, i klikom na ČLANCI se otvara spisak.


Arrow Vest su teme koje sadrže vesti o nekim dešavanjima u određenoj oblasti.
Sve Vesti u određenom potforumu možete pročitati klikom na VESTI u vrhu panela sa desne strane.


Arrow Linkovi su teme koje sadrže linkove ka drugim sajtovima, to opet mogu da budu vesti, a mogu da se odnose i na neke tutorijale, testove i sl.
Spisak svih Linkova u potforumu možete pogledati klikom na LINKOVI u vrhu panela sa desne strane.


----------------------------------------

Arrow Zaključane teme mogu biti bilo kog tipa, to su teme u kojima je zabranjeno pisanje. Postoji nekoliko razloga zašto se teme zaključavaju, a uglavnom se zaključavaju teme sa pravilnicima, obaveštenjima za članove itd.
Pregled najnovijih poruka na forumu, teme u fokusu, peneli...


Kada otvorite početnu stranu foruma, primetićete da se sa desne strane nalazi veliki broj panela.

Najnoviji članci - prikazuje najnovije članke na forumu.
Dobro nam došao - Datum i vreme poslednje posete, i trenutno vreme na forumu.
Nove poruke za predhodna 24h - Ovo je veoma korisna opcija za pregled tema ukoliko redovno posećujete forum.
Nove poruke od poslednje posete - Ukoliko niste posetili forum duže vreme, bili ste na odmoru ili niste imali vremena da posetite forum nekoliko dana ova opcija će vam pomoći da ne propustite nijednu novu poruku.
Za korisnike - Pregled tema u kojima ste učestvovali, pregled svih tema na koje nije odgovoreno, pravilnik...
Blogovi - Prikazuje blogove u kojima je poslednje pisano, ukoliko želite da pogledate sve blogove ili otvorite svoj, to možete uraditi na ovom linku.
Izdvajamo su teme koje je uredništvo izabralo kao interesantne za korisnike.
U fokusu na MyCity - Teme u fokusu su takođe teme koje je uredništvo izabralo kao zanimljive, to su obično teme zanimljive za diskusiju ili čitanje, tako da ne oklevajte, i uključite se i vi, iznesite svoje mišljenje ili saznajte nešto novo!
Nove poruke na Tech delu - Prikaz poslednjih poruka na Tech delu.
Nove poruke na Opštem delu - Prikaz poslednjih poruka na Opštem delu.
Vesti - Prikaz najnovijih objava na Vesti.rs
Igrice - Ukoliko želite da se opustite i zabavite sa raznim browser igricama, posetite Igrice1.
Tekstovi svih pesama - Tekstovi pesama na sajtu Tekstpesme.rs
MyCity na Facebook - Posetite našu Facebook stranicu.
RSS Feed - Linkovi za RSS feed-ove
Pozovi prijatelja - Ukoliko Vam se naš forum dopada pozovite i vaše prijatelje da se pridruže našem malom gradu!
Zaglavlje (Header) sajta

Arrow MyCity mreža predstavlja spisak svih delova MyCity-a (Tech, Opšti, Vojni), kao i sajtove koji se nalaze na MyCity hostingu ili su prijatelji sajta.


Arrow Navigacija u zaglavlju

MyCity - Vraća vas na početnu stranu foruma
Profil - Podešavanja profila
Privatne poruke - Otvara sanduče sa privatnim porukama
Blogovi - Otvara deo sa svim blogovima
Pravilnik - Pravilnik MyCity foruma
Lista članova - Lista članova na MyCity forumu, podrazumevano je ona sortirana prema broju poruka, ali je moguće promeniti metodu sortiranja.
Traži - Napredna pretraga poruka
Korisničke grupe - Spisak svih korisničkih grupa. Ovde možete pogledati vaše članstvo u nekoj grupi, možete da se ispišene iz neke grupe, ili da pogledate koga da kontaktirate da bi se pridružili nekoj grupi.
Odjavi se - Odjavljivanje sa foruma.
Pomoć - Često postavljena pitanja.
Marketing - MyCity pruža i usluge marketinga na forumu, ukoliko imate firmu i želite da se vaš logo ili baner nalaze na MCity forumu pročitajte temu i kontaktirajte glavnog administratora Pecu.

Linkovi i navigacija u footer-u sajta


Arrow Ko slavi rođendan - Prikaz članova kojima je rođendan ovog ili predhodnog dana.

Arrow Ko je trenutno na forumu - Statistika, broj poruka, članova, najnoviji registrovani član, ukupan broj korisnika na forumu...

Arrow Korisnici koji su trenutno na forumu - Spisak trenutno aktivnih registrovanih korisnika. Na ovom linku možete pogledati šta koji korisnik radi u određenom trenutku.

Arrow Najnovije poruke - Spisak najnovijih poruka u svim forumima.

Arrow Sitemap - Mapa sajta

Arrow Urednički tim - Spisak svih urednika na forumu.

Arrow Članci MyCity zajednice - Hronološi spisak svi članaka.

Arrow Informacije o softveru, vlasniku, licenci itd.
Kako linkovati određenu poruku na forumu
Kako pratiti odgovore u temi


Ukoliko želite da neku temu pratite, i da svaki put kada se odgovori u temi vi na e-mail dobijete obaveštenje o tome, potrebno je da kada otvorite temu, u panelu sa desne strane "Za korisnike" kliknete na Nadgledaj ovu temu za odgovore.
Drugi način je da prilikom pisanja odgovora u temi ili otvaranja teme zabeležite opciju Obavesti me emailom kad neko odgovori.

Kako automatski otvoriti poslednju/poslednju nepročitanu poruku u temi

Kako se vratiti na početak strane


Filtriranje i pretraga foruma

Arrow Ukoliko ne želite da vam se neki potforum prikazuje možete ga dodati u listu ignorisanih preko ove forme.

Arrow Veoma je bitno da pretražite forum pre postavljanja teme, veoma je moguće da slična tema već postoji. MyCity ima dve opcije pretrage.

Prva je tzv. brza pretraga, i nalazi se u vrhu svake stranice:


Druga je tzv. napredna pretraga, sa mnogo više opcija, i nalazi se u zaglavlju sajta:


Blokiranje korisnika, privatnih poruka, prijava moderatorima, prijava poruka...

Arrow Ukoliko vas je neki korisnik uvredio, na neki način, slao vam uvredljive privatne poruke, te poruke možete prijaviti u ovoj temi, a neko od urednika će reagovati.


Arrow Postoje situacije kada moderatori ne vide baš sve poruke, zbog toga je uvedena opcija prijave poruka. U uglu svake poruke se nalazi dugme Prijava, i ima funkciju prijave poruke moderatorima, nebitno je da li je poruka uvredljiva, na pogrešnom mestu, ili sadrži sadržaj koji nije u skladu sa pravilima foruma.


[ VI ] Bonus i ostale korisne teme za početnikeArrow Internet bonton - kako pravilno pitati i odgovarati ---> LINK

Arrow Boje korisnika u polju "Ko je trenutno na forumu" ---> LINK

Arrow Indeks svih indeksa na forumu ---> LINK

Arrow Organizacija znanja ---> LINK

Arrow Saznajte više o Ambulanti ---> LINK

Arrow Saznajte više o AMF školi ---> LINK

Arrow O MyCity forumu ---> LINK

Arrow Forum za projekte - saradnja članova i uredništva ---> LINK

Arrow Predstavljanje novih članova ---> LINK

Arrow Svi članci na forumu ---> LINKFacebook login

MyCity podržava i registrovanje članova preko Facebook naloga. U tom slučaju će forum koristiti vaše korisničko ime na Facebook-u ili ime i prezime. Ukoliko vam se to korisničko ime ne sviđa, i želite da ga promenite kontaktirajte Marka.


Kako resetovati posete

Ukoliko se desi da npr. nestane struja dok Vi posećujete MyCity, sve nove poruke neće biti obeležene kao nepročitanje... Postoji opcija koja to rešava:
http://www.mycity.rs/getdaily.php?get_back_last_visit=24

Broj na kraju linka upišite po želji, 24 znači da će nepročitano biti sve unazad 24h, umesto tog 24 možete uneki bilo koji prirodan broj.


Možete koristiti i sledeći link za pregled poruka: http://www.mycity.rs/getdaily.php?sve&utime=0

Klik na ovaj link neće prikazivati samo 2-3 strane novih tema, već će ići u nedogled, koliko to vi želite.

Idea Napomena: parametar "&utime=0" je primenljiv na sve vrste getdaily-ja, samo ga umetnite na kraj URL-a.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 479 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 3 sakrivenih i 463 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Bobrock1, Dorcolac, ikan, Lazarus, mnn2, novator, panzerwaffe, Shilok, suton, uruk, šumar bk2