Poslao: 22 Dec 2004 14:32
|
offline
- goxiking
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 20 Dec 2004
- Poruke: 16
- Gde živiš: hotel kalifornija
|
MANHATTAN
§ 20g slatkog vermoutha
§ 70g burbona
§ 1 kašika Angostura bitera
§ 2-3 kocke leda
§ 1 maraskino višnja
§ malo narandžine kore
Priprema
U visoku čašu sipajte vermut, viski, biter i led. Lagano promešajte da ne zamutite piće. Sada u ohlađenu čašu za koktel stavite višnju. Procedite mešavinu u čašu. Premažite rub čaše narandžinom korom i pokušajte da iz nje iscedite neku kap ulja. Koru ne stavljate u koktel
ALL THAT JAZZ-1P
6 cl Konjaka
3 cl Frangelika
2 cl sola od limuna
Priprema
U šejkeru sa 6 kocki leda dobro protresti, procediti i sipati u čašu sa lomljenim ledom. Ukrasiti listićima nane i ananasom.
BLUE HAWAIIAN-1P
2 cl ruma
2 cl kokos likera
2 cl Curacao Blue
4 cl soka od ananasa
Priprema
Sve sastojke sipati u elekrični mixer (blender) i mixati desetak sekundi. Sipati u veliki čašu sa samlevenim ledom
BLUE HAWAIIAN-1P
2 cl ruma
2 cl kokos likera
2 cl Curacao Blue
4 cl soka od ananasa
Priprema
Sve sastojke sipati u elekrični mixer (blender) i mixati desetak sekundi. Sipati u veliki čašu sa samlevenim ledom
MOJITO
- 10 -ak listića nane (mente)
- 3-4 kašičice šećera
- lomljeni led
- rum
- soda voda (mada može i obična)
- sok od lime-a (zelenog limuna)
- nekoliko kapi maraskina (nije obavezno)
Priprema
U usku, visoku čašu od oko 2 dcl, stave se tri kašičice šećera i listići mente (desetak). Kašičicom sa dugačkom drškom se menta malo izgnječi sa šećerom. Na to se zatim doda lomljeni led do vrha čaše, pa jedan "shot" (1 oz, 30 g) soka od lime-a, 1,5 shot belog ruma, i do vrha se dolije soda voda. Na kraju se nakapa nekoliko kapi maraskina.
U čašu se stavi slamčica i - voila!
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 15 Jul 2005 08:59
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
E, pa, moram da postujem ovde... Mislim, imam li barmensku diplomu ili ne?
Svi ovi kokteli su sjajni, nema sumnje. Medjutim, bez obzira sto su to standardi, narocito Menhetn i Modjito, uglavnom se u razlicitim barovima prave razlicite vrste (recimo, negde ce u Menhetn staviti viski umesto burbona, suvi umesto slatkog vermuta, negde crveni, negde beli vermut, negde martini (jeste vermut, ali specifican) itd...). Sve to zavisi od sastojaka koje bar ima (i nabavlja)...
Klasican primer: svi ste sigurno culi za "Sex on the Beach" koktel (verovatno i probali), ali mogu da se kladim da su svi probali razlicite mesavine pod tim imenom. Originalna mesavina je vodka-liker od breskve-sok od brusnica (cranberries), a ostale su kopije i varijacije... Narocito kod nas, posto se jako tesko nalazi sok od brusnica, pa se stavlja uglavnom sok od borovnice, a umesto likera od breskve sok od breskve i suvi vermut... Snalazenje kad nema sastojaka...
Kad budem nakupio malo vremena, napisacu koji redak o pravljenju koktela, barmenskoj 'opremi', casama itd... Umetnost pravljenja koktela je nesto sto moze biti svaciji hobi, a pri ugoscavanju prijatelja jako atraktivno...
Za sada postujem moja dva signature koktela (signature koktel = koktel 'potpis' barmena, njegov specijalitet, ili njegov originalan recept):
Hair of the Dog
Sejker, 3 kocke leda
0.4dl skotskog viskija (preporucujem "Teachers")
0.2dl slatke pavlake (za slag)
0.2dl zagrejanog meda
Mucka se jako i dugo u sejkeru (da bi se med rastvorio). Procedi se u 'margarita' ili slicnu uzanu koktel casu i pospe rendanim muskatnim orahom.
Priprema ovog koktela moguca je i u 'blenderu', ali staviti manje leda (jer se samelje pa razblazi koktel)
Oblak u bermudama
Stirglas, 2 kocke leda
0.2 dl belog ruma
0.2 dl svetlog vermuta
0.2 dl plavog 'Kirasa'
kasicica secera u prahu
Sve se energicno izmesa barskom kasicicom i sipa u koktel casu (neku sa ravnim dnom, moze i tambler - viski casu). Pred serviranje se u koktel sipa 'mlaz' slatke pavlake (moze i kasicicom), koja ce, kao gusca od koktela, potonuti i napraviti 'oblak' na dnu case sa prozracno plavom mesavinom...
|
|
|
|
|
|
Poslao: 18 Jul 2005 23:55
|
offline
- Pridružio: 28 Mar 2005
- Poruke: 42
|
@MoscowBeast
Hair of the dog zvuci slicno Columba Cream??
skroz je scottish koktel ;-)
i kada pravis tasting?...mada je ovaj drugi....a la skyliner i ostalo mnogo vise za ovo doba godine....daj jos ;-)
evo malo sajtova za ljubitelje
pored coctail.com i knowyourcocktails.com super je
bartender.com
gourmetspot.com
whattodrink.com
drinkswap.com
webtender.com
barnonedrinks.com
coctailware - awesomebar.com
mislim da treba neki coctail party okupljanje
:-)))
|
|
|
|
|
Poslao: 27 Sep 2005 18:05
|
offline
- VUJKE
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 25 Jun 2005
- Poruke: 3
|
NAJBOLJI KOKTEL JE: DOMACA SLIVOVICA OD 23-24 grada ohladjena na 9 c (jos ako je odlezala 2-3 godine ) NE TREBA NI SEJKER BRE !!!
|
|
|
|
Poslao: 28 Sep 2005 07:10
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
OK, Vujke, ne moras da vices... Sljivka je rakija, ne koktel. Kapiram sarkazam u tvojoj recenici, ali ipak drzi se teme
Sto se koktela tice, dugujem pricu o casama i picima... Ima li zainteresovanih za ovu mini skolu?
|
|
|
|
Poslao: 28 Sep 2005 23:06
|
offline
- Pridružio: 28 Mar 2005
- Poruke: 665
- Gde živiš: Beograd
|
Naravno da ima! Slobodno pocni sa predavanjem
|
|
|
|
Poslao: 28 Sep 2005 23:20
|
offline
- Catrin
- Legendarni građanin
- master analiticar zastite zivotne sredine
- Pridružio: 20 Avg 2005
- Poruke: 3473
- Gde živiš: Beograd
|
Naravno, ja isto zelim da vidim dalje pricu o koktelima i o casama i picima
|
|
|
|